Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТАЊЕ НА ИВИЦИ РАТА ЉУЉА И НАЈВЕЋА ТРЖИШТА Акције у минусу, рубља на дну, а Медведев прети Европи: "Добро дошли у нови свет"

23.02.2022. 10:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
rusija, ukrajina, neredi
русија, украјина, нереди / Извор: Фото: Србија Данас/Блиц/Томасз Makowski/Shutterstock

Након признања независности Доњецка и Луганска од стране Русије, као и све веће активности трупа на источној граници са Украјином, мало је рећи да је читава ситуација, и поред јучерашњег саопштења руског министарства спољних послова да за сада неће слати војску у источну Украјину, на ивици пуцања.

Све ово увелико утиче на прилике на многим светским тржиштима. Цене акција на светским берзама су увелико кренуле да падају, валуте обе земље слабе, енергенти полако поскупљују, а отворени сукоб би их само заоштрио.

Чак и реакција других земаља додатно компликује читаву ситуације, те из перспективе последица по светску економију и оне додатно доливају уље на ватру. Велика Британија и ЕУ су јуче увеле санкције Русији, док је немачки канцелар Олаф Шолц наложио да се повуку документа за сертификацију гасовода Северни ток 2, чиме је спречено његово отварање.

Nafta
Нафта / Извор: Профимедиа/илустрација

Цене енергената скачу

Цена гаса у Европи порасла је јуче за више од 10 одсто након руског признала независности Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР), јавља Тас с, позивајући се на податке са лондонски ИЦЕ берзе.

Цена мартовских фјучерса гаса на холандском TTF чворишту је достигла око 935 долара за 1.000 кубних метара, или 80 евра по MWh.

У случају нафте, цене су убрзале раст услед страха да ће криза прерасти у војни сукоб. Цене европске нафте Брент, која се сматра међународним стандардом на нафтном тржишту, достигла је седмогодишњи максимум од 99,38 долара по барелу, известио је BBC.

Рубља ослабила, хривња потонула

Руска рубља је јуче на почетку трговања пала на најниже у односу на долар у последњих 15 месеци, али се у току дана блаже опоравила.

У трговању на Московској берзи јуче у 6:13 по средњоевропском времену, рубља се опоравила за 0,2 посто према долару на 79,64 рубље, након што је на почетку трговања пала на 80,5825 рубаља по долару.

Украјинска хривња потонула је за више од 1 посто према долару на отварању јучерашњег трговања. Курс украјинске валуте је пао испод 29 хривњи за долар, вративши се на прошломесечни најнижи ниво. Украјинска валута је од почетка ове године изгубила око 6,5 одсто вредности услед одлива страног капитала, изазваног забринутошћу због дешавања на источној границ Украјине.

gas i nafta
гас и нафта / Извор: Профимедиа

Оборене цене акција

Акције на глобалним тржиштима су нагло пале.

Најшири индекс азијско-пацифичких МСЦИ, без јапанских, јуче је забележио најгори дан у овом месецу, пренео је Ројтерс. Јапански индекс Никеи потонуо је за 2,5 процената, а америчке и европске берзе се крећу ка снажним губицима , при чему је индекс фјучерса Њујоршке берзе S&P 500 јуче био у паду за 1,8 одсто, технолошки Насдак за 2,5 одсто, пан-европски термински индекс ЕуроСтокс 50 за 1,53, а а лонсконски ФТСЕ за 0,89 процената.

Зауставља се сертификација Северног тока 2

Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је да ће ЕУ одговорити на одлуку Русије да призна Доњецк и Луганск, санкцијама, те да је наложио повлачење докумената чиме се спречава додела сертификата за отварање гасовода Северни ток 2.

Шолц је, на конференцији за штампу, казао да ће ЕУ договорити пакетом санкција.

- Ситуација данас је потпуно другачија него пре пар дана и зато морамо да је изнова анализирамо. Замолио сам Министарство привреде да повуче из процедуре документа и тиме онемогући сертификат за гасовод Северни ток 2”, рекао је он.

БЛИНКЕН ОТКАЗАО САСТАНАК СА ЛАВРОВОМ! Амерички секретар: "Русија одбацила дипломатију"

БЛИНКЕН ОТКАЗАО САСТАНАК СА ЛАВРОВОМ! Амерички секретар: "Русија одбацила дипломатију"

 

УКРАЈИНА ОДЛУЧУЈЕ О ПРЕКИДУ ОДНОСА СА РУСИЈОМ! "Стигао ми је захтев да размотрим то питање"

УКРАЈИНА ОДЛУЧУЈЕ О ПРЕКИДУ ОДНОСА СА РУСИЈОМ! "Стигао ми је захтев да размотрим то питање"

"ЛОШ И ВЕОМА МРАЧАН ЗНАК" Бурне реакције Запада након Путинове одлуке - пљуште оптужбе са свих страна

"ЛОШ И ВЕОМА МРАЧАН ЗНАК" Бурне реакције Запада након Путинове одлуке - пљуште оптужбе са свих страна

Шта ако избије сукоб?

Највеће последице избијања отвореног сукоба између Украјине и Русије би се осетила пре свега на тржиштима енергената, хране, доларских и других обвезница, као и на берзама али и у пословању светских конгломерата.

Обвезнице

Сваки велики ризични догађај доводи до тога да се инвеститори оријентишу ка обвезницама, које се генерално сматрају најсигурнијом имовином. Ни овај пут, ако до сукоба дође, неће бити другачије, чак и ако руска инвазија на Украјину неминовно доведе до повећања цена нафте, а самим тим и инфлације.

Отворени сукоб Русије и Украјине би то могао да промени.

На девизним тржиштима, курс евра/швајцарског франка се сматра највећим показатељем геополитичког ризика у зони евра, јер швајцарску валуту инвеститори сматрају сигурним уточиштем. Крајем јануара достигао је највише нивое од маја 2015. године. Цене злата се такође крећу близу тринаесто-месечних максимума.

Pad akcija usled pada cena nafte
Пад акција услед пада цена нафте / Извор: Профимедиа/илустрација

Житарице и пшеница

Сваки прекид транспорта житарица из региона Црног мора да има велики утицај на цене и додатно подстиче инфлацију хране у време када је приступачност главна брига широм света.

Четири велика извозника: Украјина, Русија, Казахстан и Румунија испоручују жито из лука у Црном Мору које би се потенцијално суочавале са прекидима било какве војне акције и санкција.

Предвиђено је да Украјина буде трећи највећи светски извозник кукуруза у овој сезони и четврти највећи извозник пшенице, према подацима Међународног савета за житарице. Са друге стране Русија је највећи извозник.

Гас и нафта

Тржишта енергената увелико осећају последице подизања тензија, а у случају да она пређу у отворени конфликт последице могу бити само горе.

Јуче је, као одговор на вест да ће Немачка ставити на чекање сертификацију Северног тока 2, заменик председника Савета безбедности Русије Димитриј Медведев је поручио: "Добродошли у нови свет где ће Европљани плаћати 2.000 евра за гас."

Аналитичари очекују да ће извоз природног гаса из Русије у Западну Европу у случају санкција бити драстично мањи и кроз Украјину и кроз Белорусију, а цене ће највероватније достићи, ако не и престићи, нивое из последњег квартала 2021. године.

Како је недавно саопштила банка ЈПМорган, поскупљење нафте би готово анулирало глобални раст БДП на 0,9 одсто у првој половини године, а глобалну инфлацију би удвостручило на 7,2 одсто.

nafta
нафта / Извор: Профимедиа

Изложеност компанија

Компаније са Запада би у случају сукоба осетиле последице руске инвазије, иако би у случају нафтних компанија њих амортизовао скок цена.

Бритиш петролеум, који има 19,75 одсто власништва у Русњефту, и има низ заједничких улагања са највећим произвођачем нафте из Русије. Шел држи око 27,5 одсто удела у првој руској фабрици за природни гас, Сакхалин 2, и одређени број заједничких улагања са Гаспромом. На руском тржишту енергетната активни су и амерички Ексон, норвешки Еквинор и индијска државна енергетска компанија (Оил анд Натурал Гас Цорп).

Што се тиче финансијског сектора, највећи ризик сноси Европа.

Аустријски Рајфајзен банк интернешнал је остварио 39 одсто свог прошлогодишњег профита преко подружнице у Русији, мађарски ОТП и UniCredit око 7 одсто својих профита, Сосијет женерал око 6 одсто. Холандска финансијска компања ИНГ је такође оставиле своје отиске по Русији, али ти послови имају удео мањи од 1 одсто у укупном пословању компаније, према рачуницама ЈПМоргана.

Ако погледамо кредитну изложеност Русији, француске и аустријске банке имају највише позајмљеног новца, 24,2 милијарде у случају француских и 17,2 милијарде у случају аустријских. На трећем месту су америчке банке са 16 милијарди долара, затим Јапанске са 9,6 милијарди и Немачке банке са 8,8 милијарди долара, показују подаци БИС (Банк фор Интернатионал Settlements), преноси Ројтерс.

Далеко од тога да су други сектори имуни. Рено остварује 8 одсто укупних прихода у Русији. Немачки Метро Аг остварјуе око 10 одсто своје продаје у тамошње 93 радње, а Калсберг, који је власник највећег руског произвођача пива Балтике, има удео у тамошњем тржишту пива од чак 40 одсто.

Регионалне доларске обвезнице и валуте

Ситуација између Украјиње и Русије представља "значајну неизвесност" на тржиштима страних валута, рекао је Крис Тарнер, глобални директор тржишта у ИНГ-у.

- Догађаји с краја 2014. године нас подсећају на празнине у ликвидности и гомилање долара који су до значајног пада рубље у то време.