Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Телеком Србија наградио најбоље средњошколске апликације: Јубиларни мтс app конкурс 10.0 у он-лине издању

18.02.2021. 13:18
Пише:
Промо
Promo
Промо / Извор: Фото: Ивица Веселинов

Ове године је додатан изазов био и да кроз апликацију понуде решења која доприносе превазилажењу ситуација као што је ситуација изазвана епидемијом вируса корона

Компанија Телеком Србија успешно је организовала јубиларни десети мтс app конкурс за израду апликација за мобилне уређаје, ове године у он-лине формату, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.  Финале конкурса и представљање апликација одржано је путем видео конференције, а жири је једногласно прогласио пет најбољих апликација: Дреамсцапе, тима Аугментум из Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, е-хелп, тима F&A из Гимназије Младеновац,  Ливецарт, тима MemoEasy из нишке гимназије „Бора Станковић“ и НДП и GrickApp, тимова ФикиЦар и Наранџе из Рачунарске гимназије у Београду.

- Због безбедности учесника 10. мтс app конкурса у још увек актуелној епидемиолошкој ситуацији, ове године организовали смо конкурс и презентацију у он-лине формату, што је представљало посебан изазов, како за нас као организаторе, тако и за тимове ученика који су преко видео конференције представили своје апликације. Добили смо квалитетне и напредне апликације које имају и додатну друштвено одговорну, едукативну поруку и корисну примену. То је још једна потврда да млади у Србији поседују знање и ентузијазам и да им је довољно само мало подршке и подстицаја за успех - изјавила је Мирослава Тешин Поповић, менаџер за корпоративну друштвену одговорност Телекома Србија.

Ученици специјализованих одељења за математику, информатику и рачунарство у гимназијама које су учествовале у 10. мтс app конкурсу истичу да је конкурс за њих био прилика да усаврше знање и вештине које су стекли у школи. Ове године је додатан изазов био и да кроз апликацију понуде решења која доприносе превазилажењу ситуација као што је ситуација изазвана епидемијом вируса корона.  

Telekom
Телеком / Извор: Фото: Ивица Веселинов

Уз похвале за организацију овогодишње презентације апликација, Вук Марковић и Милан Радомировић из тима Аугментум препоручују будућим учесницима мтс app конкурса да учествују, представе своје идеје и буду део једног фантастичног изазова, док Филип Окетић и Анђела Кањо из тима F&A, који први пут учествују, истичу да су кроз конкурс  много научили и напредовали у програмирању, као и да им много значи што су на презентацији видели и радове других учесника. 

И Дуња Димитријевић и Нада Трајковић из тима Наранџе први пут учествују у такмичењу и наводе да је конкурс за њих био занимљиво и изазовно искуство, док је Филип Обрадовић  из тима ФикиЦар, њихов друг из Рачунарске гимназије, сигуран да ће непроцењиво искуство са конкурса памтити много година. 

Чланови тима MemoEasy, Наталија Симоновић, Никола Илић и Борко Крстић кажу да су захваљујући мтс app конкурсу имали прилику да раде на великом пројекту и да ствари посматрају из угла корисника коме су и наменили апликацију, што то ће им много значити у даљој каријери.

Победнички тимови традиционално су награђени вредним мобилним телефонима и добијају прилику да у наредном периоду учествују у следећем нивоу такмичења, Регионалном app изазову и одмере таленат и креативност са најуспешнијим тимовима из Босне и Херцеговине и Црне Горе, јер је конкурс под истим условима одржан и у организацији м:тел БиХ и м:тел ЦГ. 

мтс app конкурс део је програма Телекома Србија „Покрећемо покретаче“, а у њему је током 10 година учествовало више од 2500 ученика, док је 168 тимова презентовало  175 апликација. Захваљујући значају за развој знања и вештина младих у области ИТ, мтс app конкурс одвија се уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уврштен је у селекцију престижне европске организације ЦСР Еуропе.

Promo
Промо / Извор: Фото: Ивица Веселинов

Описи победничких апликација:

1. Тим Аугментум,  апликација Дреамсцапе - сањате на јави, Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш

Дреамсцапе представља платформу која омогућава сарадњу и рад у одвојеним cloud просторима, са апликацијама које се аутоматски синхронизују на свим уређајима. Дреамсцапе није само апликација - то је екстензибилна платформа која омогућава да се било који посао на рачунару или телефону дели са свим  члановима тима који раде на пројекту, од куће или на послу, што је изузетно важно током актуелне епидемиолошке ситуације.

2. Тим F&A, апликација  е-хелп, Гимназија Младеновац

Е-хелп апликација пружа помоћ око школског градива од стране вршњака. Корисник може да постави школски материјал, да затражи помоћ или некоме помогне у испуњавању школских обавеза. Може да постави питања и буде сигуран да ће му неко од вршњака из целе земље помоћи. Објаве се могу поставити у облику текста или слике. Објаве су подељене по основним предметима (основне и средње школе). Такође, постоји и учионица која је намењена за стручне предмете. Сав материјал који је постављен на апликацији биће доступан свим корисницима у сваком тренутку. Учење је много лакше уз помоћ пријатеља и апликације е-хелп. 

3. Тим MemoEasy, апликација Ливецарт, Гимназија „Бора Станковић“, Ниш

Апликација омогућава куповину уз разговор са продавцем, а  без изласка из куће. Ситуација настала поводом епидемије вируса корона показала је да "жива реч" и разговор никад неће бити замењени технологијом. Управо у том смислу, апликација Ливецарт омогућава кориснику да позове продавца и да се са њим види, чује и договори куповину. Продавац може путем слике и звука корисника да уведе у понуду и упозна га са карактеристикама производа. Апликација садржи информације о продавници - адреса и радно време, као и комплетну понуду производа.

4. Тим ФикиЦар, апликација НДП,  Рачунарска гимназија

НДП је е-Леарнинг платформа која је намењена свима, а посебно корисницима у руралним деловима Србије где многе породице не могу себи да приуште рачунар; школама које не могу да обезбеде рачунаре свим ученицима и ученицима у ситуацијама када не могу да дођу у школу, а немају компјутер (као у недавној ситуацији са епидемијом) - генерално свима који желе брзо да почну да уче програмирање.  НДП обезбеђује једноставан интерфејс са свим функционалностима које се могу очекивати од е-Леарнинг платформе (лекције, тестови, статистика и место за вежбање градива).

5. Тим Наранџе, GrickApp, Рачунарска гимназија

Апликација омогућава да се на основу  састојака који се налазе у фрижидеру корисника изабере  рецепт и направи листа за куповину. Брзо и лако се могу додати рецепти и поделити са осталим GrickApp корисницима. Рецепте који се кориснику посебно свиде, могуће је означити и касније  им лакше приступити.