Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић отворио ИСТОЧНИ КРАК Коридора 10: Од Хоргоша до Градине за мање од ПЕТ САТИ (ВИДЕО/ФОТО)

09.11.2019. 11:32 21:21
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Деоница источног крака Коридора 10 ка бугарској граници свечано се данас пушта за саобраћај чиме се и званично обележава крај радова на овом коридору кроз Србију.

Свечаности присуствује председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов, као и представници влада две земље, иностраних кредитора и компанија које су радиле на овој деоници.

Председник је јуче најавио да ће до 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10 бити бесплатна, а да ће потом 19. децембра, бити отворена деоница аутопута Милоша Великог, од Сурчина до Обреновца у дужини од 17,6 км.

ДАН ЗА ИСТОРИЈУ! Како је настао један од НАЈВАЖНИЈИХ паневропских коридора! (ФОТО)

ДАН ЗА ИСТОРИЈУ! Како је настао један од НАЈВАЖНИЈИХ паневропских коридора! (ФОТО)

СРБИЈА СЕ САМО ГРАДИ! Објављене одличне вести: На СВЕТОГ НИКОЛУ отвара се пут СУРЧИН-ОБРЕНОВАЦ!

СРБИЈА СЕ САМО ГРАДИ! Објављене одличне вести: На СВЕТОГ НИКОЛУ отвара се пут СУРЧИН-ОБРЕНОВАЦ!

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Бесплатно аутопутем Ниш-Димитровград до 1. децембра!

ЛЕПЕ ВЕСТИ: Бесплатно аутопутем Ниш-Димитровград до 1. децембра!

ВИДЕО СА ОТВАРАЊА ИСТОЧНОГ КРАКА КОРИДОРА 10

 

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

Председник Србије обратио се окупљеним грађанима који су дошли на свечано отварање источног крака Коридора 10.

- Поштовани народе, пријатлеји, хвала вам што сте у оволиком броју дошли и показујете колико волите нашу Србију! Колико волите исток Србије и ову прелепу Србију. Хвала великом бугарском пријатељу Бојку Борисову и хвала човеку који је увек уз нас и кад је добро и кад није, а то је Милорад Додик. Када смо кренули у промене, хтели смо баш ово, хтели смо чудо и остварили смо. Хтели смо да се наше време мери у километрима, оставили смо прашњаву прошлост и направили километре будућности. Данас смо изградили више него за претходних 30-40 година. Нисмо направили путеве да би људи одлазили него и да би долазили. Бугарска нам је данас ближа него икада, ми смо се данас повезали путевима, а за неколико месеци и бугарска страна завршава последњих 12 километара до Софије. Од тог момента неће бити ниједног километра до Софије, Бургаса и Истанбула, а да није ауто-пут - рекао је Вучић и додао: 

- Ускоро ће бити завршен и гасовод тзв. Блкански ток. И данас заиста осећам оно што је осећао Волт Витман, данас видим овде срећне људе и видим и вас који сте дошли да видите како изгледа овај ауто-пут, али нећемо стати на овоме. Градићемо без престанка да би ова земља била боља, да бисмо имали више радника и инвестиција. Да бисмо могли да кажемо да смо створили једну од успешних и најлепших земеља. За то је потребан напор и време, време које ћемо морати да скраћујемо - казао је он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник Србије се посебно захвалио свим радницима који су и по кишу, снегу и сунцу радили најтежи посао. 

- Желим да се захвалим свим члановима Владе Србије, свим члановима Коридора, а посебно вредним радницима који су и по киши и по сунцу радили тежак посао. Велики Никола Тесла рекао је и поручио будућим поколењима: човек је рођен да ради, да трпи и да се бори, ко тако не чини тај је пропао. Ми убрзано радимо и зато идемо напред. И са поносом констатујемо да је Србија завршила изградњу Коридора 10. Од границе са Мађарском до границе са Бугарском стизаће се за мање од пет сати, а од границе са Хрватском за мање од четири сата. Источни крак Коридора 10 је жила куцавица, и замислите колико то значи, посебно када имате у виду да смо више људи изгубили у Сићеваћкој клисури него у омањем рату. Радујем се животу будућих генерација који ће се возити најмодернијим саобраћајницама. Позивам све оне који су отишли трбухом за крухом у иностранство да се врате, дођите, вратите се, направите Србију бољом земљом. За 450.000 људи Нишавског округа ово значи живот, наш ђубек, ајвар, вино лакше ће доћи до купаца широм Србије - рекао је председник и додао: 

- Наша лепотица Стара планина сад је ближа него икада. Сваки човек и сваки народ мора да се узда у властите потенцијале, али морате да се ослоните и на пријатеље и комшије јер без њих не можете да опстанете. И да поновим речи Бојка Борисова: рекао је да Србија има своје луке, и ово је њхово и Пирот и Ниш и Београд и очекујемо вас увек јер је Србија и ваша земља - рекао је председник Србије.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Након свог говора, председник Србије на опште изненађење свих присутних рекао је пар реченица и на бугарском и одушевио премијера Бојка Борисова. 

- Поштовани господине Додик и уважени господине Борисов, ако ми дозволите, ја бих се обратио на бугарском, вежбао сам - рекао је Вучић кроз осмех.

- Хвала вам народе, без вас и ваше помоћи ништа не бисмо могли да урадимо, живела Србија, живела Бугарска, живело наше пријатељство - закључио је Вучић.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕМИЈЕРА БУГАРСКЕ

Премијер Бугарске Бојко Борисов обратио се окупљенима на отварању источног крака Коридора 10.

- Захваљујем се на могућности и части поштованом господину Вучићу, господину Додику и свим нашим пријатељима. Могу да кажем да, као и у Немачкој, данас је пао "зид" између две земље. Имамо луку Варну и Бургас и до Истанбула немамо препреке, свакако бугарска индустрија користиће овај ауто-пут у целости. Данас смо повезали Источну Европу и Азију. Нек нам је са срећом и да нема несрећа и катастрофа - рекао је Борисов. 

Bojko Borisov
Бојко Борисов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Свечаност је започела интонирањем химне Републике Србије "Боже правде".

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ДОЧЕКАО ПРЕМИЈЕРА БУГАРСКЕ

Председник Србије Александар Вучић свечано је дочекао бугарског премијера Бојка Борисова. У пратњи председника Вучића био је и члан Председништва БиХ Милорад Додик. 

- Чим постоји ауто-пут свакако ће се наћи неко да прође њиме, а кад не постоји нема ко ни да прође - рекао је Борисов.

Премијера Бугарске дочекао је председник Србије, а они су наздравили отварању ауто-пута.

- Да буде успешно и да нема несрећа - рекао је Борисов наздрављајући са Вучићем.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Председништво Србије

Борисов је казао да и Бугарска гради ауто-путеве.

- Од Београда до Истанбула да нема ниједан семафор, то нам је план, а од Софије да може да се стигне до Грчке - рекао је Борисов.

Вучић је казао да је Борисова замолио да када Србија направи ауто-пут кроз Бугарску како би био наставак српског ауто-пута.

ПРЕДСЕДНИК ДОБИО ПОКЛОН ПРЕД ЦЕРЕМОНИЈУ

Председник Србије похвалио се на свом званичном профилу на друштвеној мрежи Инстаграм поклоном који је добио пре свечаног отварања источног крака Коридора 10. 

- Поклон пред укључење - похвалио се председник Србије Александар Вучић.

Одмах потом, на следећој слици, показао је и шта је добио на дар - домаћу лесковачку пеглану паприку. 

Више о томе читајте ОВДЕ.

УКЉУЧЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

Председник Србије обратио се јавности пре саме церемоније свечаног отварања источног крака Коридора 10.

- Срећан сам, ово је тежак посао. Тешко је због косина и тунела од 800 метара, али изгелда као Швајцарска. Срећни сте када то урадите. То ће донети нови живот, енергије и наде. Значи и људима који путују, али и за теретни саобраћај и цео саобраћај. Сви ће кроз Србију – казао је Вучић.

Када су у питању напади покрета Двери Вучић је рекао да није први пут да они позивају на силовање:

- Ја само кажем  да је то  врхунски неморал и криминал. И то ћу да говорим колико будем живео. То је права једна породична странка, неће они да силују никога. Никада неће бити ништа и никад неће имати ничије поверење. Њих могу само сви да презиру. Ништа није одвратно као силовнаје – указао је Вучић.- Не могу данашњи дна да кварим на било који начин – рекао је Вучић.

Koridor 10
Коридор 10 / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Што се најновијих претњи упућених заменику градоначелнику тиче, Вучића каже да ово није први пут да се градски функционер у Србији али и свету налази на удару једног броја незадовољних људи.

- Оно кроз шта је порошао Милован Бојић и његова ћерка где су девојчицу тукли и ошишали.,Сада је у Боливији нека банда упала да сруши слободарски режим Ева Моралеса, ухватили су жену, градоначелнцу, тукли су је, ошишали, офарбали и тиме се неко у Србији поноси. Ускро ће и наш бугарски пријатељ да прође овуда, а након свечаног отварања проћи ће и први аутомобили. Честитам свим грађанима Србије, свим људим који воле своју земљу, и људима које интересе своје земље претпостављају пре својих. Ја сам срећан што је све поизведено у Србији. Лепо је видети српску тробојку свуд аи увек. Молим људе да дођу и виде колико је леп Исток Србије – рекао је Вучић и додао да је мали број људи из Србије видео овај део наше земље.

ФОТОГРАФИЈЕ СА СВЕЧАНОГ ОТВАРАЊА
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
КАРАКТЕРИСТИКЕ КОРИДОРА

Укупна дужина целог Коридора 10 у Србији износи око 813 километара, а његов источни крак од Ниша до Димитровграда, укупне је дужине 86,9 километара.

Деонице на источном краку Коридора 10 које се пуштају у саобраћај данас су деонице од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км (Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км).

На целом источном краку од Ниша до Димитровграда урађено је 87 мостова, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, Пржојна падина, Прогон - укупне дужине 2,6 км), пет саобраћајних петљи, 12,5 милиона кубних метара ископа, насипа од 9,5 милиона метара кубних материјала и око 780.000 тона асфалта.

Тунел Банцарево, који се такође пушта у саобраћај, опремљен је најсавременијим системима који омогућавају безбедан саобраћај, а свим тим системима управљају обучени тимови из јединственог Техничко-оперативног центра, који се налази код тунела Банцарево и из којег се прати саобраћај на још два тунела на источном краку - Сопот и Сарлах.

Укупна вредност изградње источног крака Коридора 10 процењује се на око 476 милиона евра, укључујући и додатно изведене радове као последица измене пројеката.

Источни крак Коридора 10 повезује Србију са Бугарском, али је важна и као транзитни коридор преко којег се одвија саобраћај између централне Европе и Турске ка Блиском Истоку.

Овај аутопут повезаће два округа, Нишавски и Пиротски, са око 450.000 људи, велике привредне центре у овом делу Србије, Ниш и Пирот, обезбедити лакшу везу источне Србије са најближим аеродромом "Константин Велики" у Нишу, као и бољу везу са туристичким дестинацијама у овом делу Србије, као што је Стара планина.

Аутопут је, поред повезивања Србије са земљама ЕУ, важан и због веће безбедности у односу на магистралне путеве, као и због очувања националног парка Сићевачка клисура.

Изградња источног крака Коридора 10 почела је 2010. године.

Америка стала на српску страну! Палмер отворено рекао: МАЛИ ШЕНГЕН ОБЕЋАВА И ИМА ПОДРШКУ САД!

Америка стала на српску страну! Палмер отворено рекао: МАЛИ ШЕНГЕН ОБЕЋАВА И ИМА ПОДРШКУ САД!

НОВА ОДЛУКА УСКОРО СТУПА НА СНАГУ: На свим ауто-путевима у Србији дозвољена брзина биће 150 НА САТ!

НОВА ОДЛУКА УСКОРО СТУПА НА СНАГУ: На свим ауто-путевима у Србији дозвољена брзина биће 150 НА САТ!

Ако вам родбина шаље паре из ИНОСТРАНСТВА, ово ТРЕБА ДА ЗНАТЕ: Уводи се ВАЖАН ПРОПИС!

Ако вам родбина шаље паре из ИНОСТРАНСТВА, ово ТРЕБА ДА ЗНАТЕ: Уводи се ВАЖАН ПРОПИС!

ХУАВЕЈ ДОНОСИ СРБИЈИ 5Г ТЕХНОЛОГИЈУ! На прагу НОВЕ ИНДУСТРИЈСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ, ево када стиже интернет БРЗИНЕ МУЊЕ

ХУАВЕЈ ДОНОСИ СРБИЈИ 5Г ТЕХНОЛОГИЈУ! На прагу НОВЕ ИНДУСТРИЈСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ, ево када стиже интернет БРЗИНЕ МУЊЕ

НОВЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА: Отвара се источни крак Коридора 10, а ово је ДЕТАЉНА РАЧУНИЦА ЗА ВОЗАЧЕ

НОВЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА: Отвара се источни крак Коридора 10, а ово је ДЕТАЉНА РАЧУНИЦА ЗА ВОЗАЧЕ

БОНУС ВИДЕО: НАЈТРАЖЕНИЈЕ ЗАНИМАЊЕ: Они на посао ђубретара чекају пуних СЕДАМ ГОДИНА, а када видите колико зарађују, све ће вам бити јасно (ВИДЕО)