Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЋИ КРЕДИТ ЗНАЧИ И ВЕЋУ ЦЕНУ ОДЛАГАЊА: Корисници, донети су услови за нови мораторијум

18.01.2021. 09:36
Пише:
Србија Данас/Блиц
Novac
Новац / Извор: Фото: СД/Илустрација

Разлика у односу на прва два мораторијума је што рата после одлагања неће бити већа у односу на раније, али ће због тога број рата бити већи од првобитног плана отплате.

Рате можете одложити за шест месеци, а додатни трошак зависи од тога колико вам је кредита преостало и колики је број рата. Што је кредит већи, и цена одлагања је већа.

ПОЗИВ НА КАФУ И ПИВО ДОБИЈАЈУ ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИ СМИСАО: Без којих намирница можемо остати у будућности?

ПОЗИВ НА КАФУ И ПИВО ДОБИЈАЈУ ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИ СМИСАО: Без којих намирница можемо остати у будућности?

Одакле нам долазе највеће инвестиције? Из једне европске земље стигло нам је милиона колико и из Кине и Америке

Одакле нам долазе највеће инвестиције? Из једне европске земље стигло нам је милиона колико и из Кине и Америке

КИНЕСКА ПРИВРЕДА НЕСАЛОМЉИВА: Упркос пандемији БДП расте, Европа и Америка се и даље опорављају

КИНЕСКА ПРИВРЕДА НЕСАЛОМЉИВА: Упркос пандемији БДП расте, Европа и Америка се и даље опорављају

Они који од банке затраже нове олакшице за отплату кредита, а које подразумевају грејс период од шест месеци, морају бити спремни на то да ће на крају банци вратити већи износ од предвиђеног првобитним планом отплате.

Колико ће морати да издвоје више новца, зависи од неколико фактора - висине преосталог износа чију отплату одлажу, броја преосталих рата, као и каматне стопе по којој су узели позајмицу. Што је главница већа и што је дужи преостали период отплате, то је и већа разлика, наравно, у корист банке.

Разлика у односу на прва два мораторијума је што рата после одлагања неће бити већа у односу на раније, али ће због тога број рата бити већи од првобитног плана отплате. Такође, за ову олакшицу, за разлику од прве две које су се реализовале по аутоматизму, мораћете да се пријавите.

Уколико сте клијент банке у којој одлажете неку од обавеза, довољна је само лична карта. Уколико сте клијент неке друге банке, потребно је да доставите потврду о примањима, запослењу, односно пензионе чекове за последња три месеца. Они који кредит одлажу због губитка посла морају да доставе потврду из Националне службе за запошљавање.

Тако, на пример, онога коме је преостало да врати 100.000 за 12 месеци, одлагање ће коштати непуне 4.000 динара, али ће зато онај ко је задужен за још 600.000 које би требало да врати за 83 месеца, одлагање платити чак 53.000. Колико ће рата више морати да плати, зависи од рачунице која мора да буде таква да ануитети након одлагања не буду већи од оних пре грејс периода.

Novac - dinari
Новац - динари / Извор: Профимедиа

Ове олакшице, осим на кредите, односе се и на кредитне картице и дозвољени минус, а могу их остварити физичка лица, пољопривредници и привредници.

Одговорно понашање и банака и грађана

Економиста Љубодраг Савић каже за Заштитник потрошача да су нове олакшице и нови начин за банке да додатно зараде новац и наплате своје услуге.

- У времену короне "нема бесплатног ручка" и потрошачи морају на то да рачунају. Зато би било пожељно да свако направи стратегију како да отплати свој кредит, али бојим се да његово одлагање није право решење, јер нас то свакако чека, плус клијенти плаћају и додатне трошкове у зависности од тога колико кредита је остало. Тако да коме је то једино решење неког проблема, то би требало да уради, док би они који немају проблема са отплатом постојећих кредита, ово требало да игноришу. Ове мере су намењене онима који због целе ситуације са коронавирусом имају проблема са недостатком прихода или са нестабилним приходима, али свакако потрошачи треба да узму у обзир да нам тек предстоје финансијски проблем - каже Савић.

С друге стране, Љубомир Маџар, професор Економског факултета у Београду, каже да ове мере имају задатак да одложе обавезу исплате кредита и да захтева одговорно понашања и банака и грађана у овим осетљивим тренуцима када нам предстоје тешкоће са којима се можемо суочити.

- Потрошачи треба добро да проуче услове и типске уговоре и да прочитају све, чак и оно малим словима што је написано како би направили праву рачуницу да ли им се исплате нове олакшице, поготово што висине преосталог износа чију отплату одлажу, зависи од много фактора као што броја преосталих рата, као и каматне стопе по којој су узели позајмицу. Сваки дуг је зао друг, али уколико не можете да исплатите своје кредите, преостаје вам једино да продужите отплату, што није лоше уколико баш немате куд. Што је дуже одлагање, то је и већа разлика и због тога би клијенти требало све да узму у обзир, јер проћи ће и шест месеци, а економске процене нису уопште оптимистичне - каже Маџар.