Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВРЕДНОСТ ВИКЕНДИЦА ВРТИОГЛАВО ПОРАСЛА: Најтраженије су у овим местима у Србији, а једна је продата за више од 320.000 ЕВРА

03.12.2021. 11:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vikendica
Викендица / Извор: Профимедиа

Да су викендице популане и да тражња за њима константо расте показао је и извештај Републичког геодетског завода.

Викендица у Петровадину поред Дунава продаје се за чак 327.000 евра и то на другој оглашеној продаји након што је банка активирала хипотеку због невраћеног кредита.

Колико су викендице на цени сведоче и подаци са сајта "Добош" где се продају некретнине чији власници нису редовно измиривали своје преузете обавезе.

ДОНЕТА НОВА ПРАВИЛА: Ко је испунио услове за пензију, а шта се мења већ од 1. јануара у Србији

ДОНЕТА НОВА ПРАВИЛА: Ко је испунио услове за пензију, а шта се мења већ од 1. јануара у Србији

Више од 30 одсто жена у Србији никад није било на превентивном прегледу: Уз полису "Дунав осигурања" редовно идете лекару

Више од 30 одсто жена у Србији никад није било на превентивном прегледу: Уз полису "Дунав осигурања" редовно идете лекару

СПРЕМИТЕ НОВЧАНИКЕ АКО ПУТУЈЕТЕ У ОВУ ЗЕМЉУ: Забранили пластичне кесе, колико ћете плаћати за биоразградиве?

СПРЕМИТЕ НОВЧАНИКЕ АКО ПУТУЈЕТЕ У ОВУ ЗЕМЉУ: Забранили пластичне кесе, колико ћете плаћати за биоразградиве?

И овим некретнинама посебно викендицама, пратећи тржиште, цена константно расте. Поменута вила процењена је на вредност од чак 77.250.000 динара. Поред викеднице купац добија и земљиште површине 3.000 квадрта на којем је воћњак, али и објекти укупне површине 300 квадрата. Свакако, ово је цифра достојна многих атрактивних светских дестинација.

Да су викендице популане и да тражња за њима константо расте показао је и извештај Републичког геодетског завода, за трећи квартал ове године. Најпопуларније српске планине, доносе и највеће цене.

Тако је, према подацима од лета ове године, најскупља продата на Копаонику - за 600.000 евра, затим у Чајетини - 120.000 евра, Беочину - 114.100 евра. Занимљиво је да је у Чајетини, односно на Златибору најјефтинија продата за чак 105.000 евра.

Vikendica
Викендица / Извор: Профимедиа

Агент за некретнине Владимир Рафајловић продаје викендице на Фрушкој гори и каже да је ситуација таква да је тренутно потражња доста већа од понуде. Проблем је што понуда није квалитетна, што узрокује и веће цене.

Издавање подиже вредност викендица

На цене викендица утиче и бизнис њиховог рентања. Нема више славља, а да се не закупи омања "хацијенда" на падинама популарних домаћих придодних бисера. Због тога су многи ушли у овај бизнис. Адаптирају се чак и некадашње гараже и крсте у "кућице".

- Цене закупа више су и далеко од уобичајених. Закуп по дану иде и до 300 евра за викендицу на Фрушкој гори, Авали, Космају и осталим популарним дестинацијама, али тражња је просто таква. Објекти који имају базен не издају се за испод 200 евра на дан. Ту се одржавају славља, рођендани, девојачке и момачке вечери, свадбе, ма све. Или се људи скупе и побегну на две недеље са пријатељима и децом. Раде ако могу одатле и уживају - каже агент некретнина Милан Бошњак.

- И пре короне кренула је већа потражња, али након појаве пандемије она не престаје да расте. Чак и сада када смо прошли тај први посткоронарни период. Никад нисмо имали да је зими једнака активност као и лети на тржишту некретнина, пре свега викендица. На Фрушкој гори фали добре понуде. Већином су то објекти грађени седамдесетих и осамдесетих година који су спремни за реконструкцију. Купци већином траже модерне нове објекте, али и брвнаре су све популарније. Поглед на реку је наравно плус, као и плацеви са зеленилом и они окружени природом са што мање комшија - рекао је Рафајловић.

Цене су како додаје скочиле у последњих годину дана за минимално 50 одсто, негде и више. Викендица на Фрушкој гори не може се наћи испод 30.000 евра, а горње границе скоро да и нема. Новији објекти се продају просечно по цени од 100.000 до 150.000 евра.

- Углавном то купују млади људи који имају децу и желе да их изместе из града. Или имају своје бизнисе или су негде запослени, а могу то да си приуште, доста њих је из ИТ сектора. Добар део њих може на викендици да живи стално, јер раде од куће. Има и доста купаца из иностранства. Не треба им кућа, али викендица им одговара, кад дођу у Србију да имају где да буду - наставио је Рафајловић.

Прошле године продато је око 1.050 викендица, што је у односу на 2019. годину за 60 одсто више. Војводина је била најтраженија. Ове године бројке иду још даље, само у првом полугодишту их је продато 534 објекта.

Јелена Давидовић са сајта nekretnine.rs. каже, да је и продаја викендица око Београда скочила за 50 одсто. Поједини објекти цене се и 150.000 евра. Попларна је Авала, област Трешње, Раље, Сопота, али и подручје Аранђеловца и Тополе као и Панчева или Зрењанина.

Vikendica
Викендица / Извор: Профимедиа/илустрација

Многи млади парови који сад већ немају ове новце, а желе да се изместе из града, одлучили су због тога да потраже куће у селима. Тамо још могу да се нађу, ако је село мало даље од града, пристојне куће за испод 20.000 евра.

- Цене викендица на планинама од Фрушке горе, Дивчибара или Авале нису више реалне. Негде су поскупеле и 100 одсто. За 30.000 може се купити кућа али за отприлике рушење. Ми смо на крају нашли леп објекат у Перлезу, близу Титела. Планирамо у догледно време тамо потпуно да се преселимо, читава породица - каже Роберт Колар из Новог Сада.

Тако су поједина села дошла неочекивано на мапу популарности, попут Качарева поред Панчева, Жабља и Ђурђева у близини Новог Сада или Бачког Моноштора у околини Сомбора. Нема баш потпуне природне идиле као на планинама, али ту је за почерак барем двориште, башта и пространа кућа.