Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ РАЗУМЕМО ДЕКЛАРАЦИЈЕ: Кратак водич који ће помоћи да знате шта једете

11.03.2016. 16:08
Пише:
Србија Данас
Zdravo zdravlje
Здраво здравље / Извор: Профимедиа

''Процени безбедности употребе сваког адитива претходи велики број испитивања, која обухватају и одређивање акутне и хроничне токсичности, мутагености и канцерогености'', каже за наш портал в.д. директора Инситута за општу и физичку хемију Стеван Благојевић.

Тестирања подразумевају и проверу утицаја на потомство, метаболизам, друге састојке у храни, а на основу резултата добијених од Светске здравствене организације, ЈЕЦФА (Јоинт FAO/WHO Expert Committee фор Food additives) за сваки адитив одређује се прихватљив дневни унос, на основу којег се утврђују ограничења употребе у појединим намирницама.

Шта не желимо у тањиру?

Стручњаци саветују да вештачке боје и заслађиваче треба избацити из исхране. Када је реч о деци до две године, њихов оброк не сме да садржи индустријску храну.

''У литератури се храна додатно обојена вештачким бојама често помиње као могући ризик. Потребно је разликовати природне боје (на пример каротен) од вештачких боја. Такође, вештачки заслађивачи се сматрају као решење које није најбоље у прехрани. Постоје назнаке да ће емулгатори на бази фосфата ускоро бити у ограниченој употреби'', каже Благојевић.

Infografik
Инфографик / Извор: СД/илустрација

Благојевић истиче да је кључна умереност и избалансирана исхрана, јер не постоји супстанција која у високим концентрацијама не изазива проблеме и објашњава да је органска храна неоспорно најбоља за организам, али подсећа да је нема довољно.

''Teza о коришћењу органске хране је неодржива из једног практичног разлога, нема је довољно, нити ће је бити довољно. Дакле, индустријска храна је наша садашњост и будућност, адитиви у храни су неопходни да би се храна одржала до крајњег купца и да би била укуснија. Безбедност хране у ужем смислу се постиже очувањем животне средине, контролом употребе пестицида, контролом процеса производње и правилним паковањем. Дакле, без икакве дилеме, највеће су опасности на које само ми утичемо - опасности од неправилне исхране, која доводи до здравствених проблема'', тврди Благојевић.

Zdravo zdravlje
Здраво здравље / Извор: Профимедиа

ЗДРАВО, ЗДРАВЉЕ! Покрени се, продужи живот

Са жељом да се нездраве навике искорене, портал SrbijaDanas.com покренуо је кампању ''ЗДРАВО, ЗДРАВЉЕ! Покрени се, продужи живот'', која ће трајати шест месеци и кроз различите садржаје у вези са здравим навикама, спортом и исхраном имати један циљ – да у Србији расту здрава деца.

Кроз истраживања и теме које се из различитих углова баве здрављем представљаћемо начине да дете остане здраво, како да се правилно храни и начине да се физички активира и заволи спорт.

Наша мисија ће бити да променимо поразну статистику и спречимо развијање темеља за настанак тешких болести које лоша исхрана и физичка неактивност узрокују, али и да укажемо на повољан утицај добрих навика на ментално здравље.

Zdravo zdravlje
Здраво здравље / Извор: Србија Данас