Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СНОУДЕН У БИОСКОПИМА: Овај филм баца сасвим нову светлост на чувеног Едварда

28.09.2016. 11:24
Пише:
Србија Данас
Snouden
Сноуден / Извор: Фото: Промо

Од троструког добитника Оскара, Оливера Стоуна, стиже узбудљив лични поглед на једну од најконтроверзнијих личности 21. века, човека који је одговоран за најдубљи сигурносни пробој у обавештајној историји САД-а, филм „Сноуден“.

2013. Едвард Сноуден (Џозеф Гордон-Левит) мирно напушта свој посао у Националној безбедносној агенцији и одлази у Хонг Конг да се нађе с новинарима Гленом Гринволдом (Закари Квинто) и Јуаном Мекаскилом (Том Вилкинсон) као и камерманком Лором Путром (Мелиса Лео) и обелодани сајбер надзорне програме америчке владе.

Као извођач строго поверљивих радова с врхунским умећем програмирања, Ед је открио да се скупља брдо података о праћењу разних видова комуникације, не само страних влада и терористичких група, већ и обичних Американаца.

Snouden
Сноуден / Извор: Фото: Промо

Разочаран у свој посао у обавештајној служби, Сноуден почиње брижљиво да сакупља стотине хиљада тајних докумената који ће разоткрити до детаља сваку злоупотребу положаја. Остављајући за собом дугогодишњу девојку Линдзи Милс (Шејлин Вудли), Ед налази храбрости да поступи у складу са својим принципима. „Сноуден“ отвара врата неиспричане приче о Едварду Сноудену, истражујући силе које су претвориле овог конзервативног младог патриоту који је здушно служио својој земљи у највећег узбуњивача и поставља провокативна питања о томе чијих смо слобода спремни да се одрекнемо да би нас наша влада заштитила.

Стоун се питао шта би могао да дода овој причи што би јавности било ново. Већ је снимљен документарац који је добио Оскара и који приказује Сноуденов пут, а написано је и пар књига о овој теми. „Одлучио сам да желим да истражим шта се дешавало у Едовој глави,“ рекао је он. „Шта га је натерало да обелодани ове чињенице? Да ли је схватао која ће бити цена тога?“

За Фицџералда, срж Сноуденове приче лежи у његовој трансформацији од послушног сина који прати војну традицију своје породице до човека који је починио, како неки кажу, највећу издају у америчкој историји. Шта га је приморало да напусти своју тешко стечену каријеру и да се супротстави институцији коју се заклео да ће штитити?

Snouden
Сноуден / Извор: Фото: Промо

Циљ реалистични дијалози

Стоун и Фицџералд су намеравали да направе најпрецизнији филм о унутрашњем пословању Националне безбедносне агенције (НСА) и зато су се консултовали с техничким експертима и саветницима, као и са познатим узбуњивачима попут Вилијама Бинија и Томаса Дрејка.

- Било нам је важно да не упростимо превише Сноуденове речи. Хтели смо да публика верује у разговоре између Еда и његових колега и надређених, каже Фицџералд. 

Сноуден ,,дао благослов" за филм

Стоун и Фицџералд су закључили да је кључ за разумевање овог мистериозног човека његова веза с дугогодишњом девојком, Линдзи Милс. „Штампа је занемарила колико је она њему била важна,“ каже Стоун.

Фицџералд се слаже и каже: „Она је особа у коју је Сноуден имао највише поверења. И била је уз њега 10 година док се ова трансформација одигравала. Кроз његову интеракцију с Линдзи ми видимо како се он мења.“

Кад су завршили сценарио, Стоун и Фицџералд су отишли у Русију да га покажу Сноудену и добили су његов благослов, после пар техничких исправки. Како Стоун каже, прича се базира на личном и политичком развоју Едварда Сноудена.

Snouden
Сноуден / Извор: Фото: Промо

Срж целе приче Едвард и Линдзи

Едвард Сноуден је лик који не личи на ликове које Оливер Стоун обично оживљава у својим филмовима. „Он није алфа мужјак и то је за мене другачије,“ каже Стоун. „Зато сам учинио да девојка буде алфа лик.“

Џозеф Гордон-Левит је одувек био Стоунов први избор за улогу Сноудена. „Прочитао сам неке његове блогове и закључио да је политички врло освешћен,“ каже редитељ. „Он изражава стварну заинтересованост и одвео сам га у Москву да се упозна са Сноуденом. Џо, Киран и Ед су исто годиште и брзо су се зближили. Џо се много диви Еду и то је унео у своју глуму.“

Snouden
Сноуден / Извор: Фото: Промо

За улогу Линдзи Милс, Стоун се одлучио за глумицу Шејлин Вудли, звезду блокбастер франшизе „Другачија“ и романтичне драме „Криве су звезде“. Вудлијева је одушевила редитеља кад му је послала писмо у коме је написала колико је овај филм важан за њу и детаљно описала своје дивљење према Сноудену. Она је унела огромну живост у ову улогу. Џо игра Еда као вредног човека и тако он делује кад га упознамо. Она је унела забаву, а он је најдосаднији човек у просторији.“

У првобитном сценарију, њена улога је била периферна, али Стоун и Фицџералд су касније схватили колико је она била важна за Сноуденов развој. „Медији су је увек представљали као фуфицу,“ каже Стоун. „Она је млада жена која је желела да види свет. Била је одличан фотограф и градила је своју каријеру. Док се све то дешавало, она је увек била на друштвеним мрежама. Ед је натерао да схвати да је то што је толико у јавности чини подложном нападима.“