Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОДИНУ ДАНА ОД СМРТИ МИЛКЕ ЦАНИЋ: Увек је била насмејана, а ОВУ тугу је носила са собом

19.10.2017. 13:59
Пише:
Србија Danas/pulsonline.rs
Milka Canić
Милка Цанић / Извор: Youtube Printscreen

Некадашњи супервизор најпопуларније емисије на нашим телевизијама "Слагалице" преминула је тачно пре годину дана.

Милка Цанић је остала упамћена по реченици "добро вече". Међутим у интервју који је дала пре седам година за портал студената новинарства "Журналист" многе ће оставити без речи.

- Имам децу, књиге, биљке и често не стигнем ни томе довољно да се посветим, али опет постоји онај тренутак када сте сами са собом у четири зида, а то није леп осећај- рекла је Милка Цанић.

Интерактивни програми и филмски ствараоци из целог света на 13. Слободној Зони

Српкиња црногорског порекла, рођена, како каже, „једне године у једном граду“ дипломирала је на Филозофском факултету у Београду, група за српскохрватски језик и југословенску књижевност и од тада је радила као професор у гимназији у Приштини и у Војној гимназији у Београду. Поред педагошког рада, бавила се и лектуром и коректуром, те више од хиљаду књига има њен лекторски потпис. Аутор је четири уџбеника за српски језик и књижевност и петог "Српски за странце".

ТАМНОПУТИ СУПЕРХЕРОЈ: Нови трејлер за "Црног пантера" изгледа прилично моћно (ВИДЕО)

Свакодневни мир проналазила је у свом стану на Видиковцу који је добила од Колегијума Војне гимназије пре више од тридесет година. Окружен зеленилом, стан на врху солитера са погледом на Авалски торањ, уређен у њеним омиљеним бојама (плавој и белој) препун је биљака, уметничких слика и наравно књига које се налазе што у ормарима, што на кревету, па и на трпезаријским столицама. Уредно поређани речници, енциклопедије и остале књиге које је ова заљубљеница у књижевност годинама куповала заузели су три велике полице, а Милка се се тада присетила како се због тога често сукобљавала са супругом.

Ко су ТУРИСТИ? Упознајте их 9. децембра на концерту групе ТИ у Американи!

- Једном сам једва намолила свог мужа да усисивачем очисти кућу, па кажем, хајде мало и испод кревета, а ту сам ја сакрила два џака књига, јер је он рекао: „Купиш ли само још неку књигу, да знаш...“ Ја му рекох да су ту књиге и сетим се истог тренутка, али касно. Онда је он мени рекао: „Е, па, да знаш да ово више неће моћи!“ Међутим, дошли смо до тога да сам ја своју страст према књигама пренела и на њега, па је и он после почео да их купује.

Са супругом Драгишом провела је најлепше тренутке свог живота. Добили су ћерку Катарину и сина Томислава, који су сада зрели људи, успешни у свом послу и који су им подарили унуке.

-Са њима уживам и они чине да се осетим младом и вољеном. Често ме врате много година уназад, у детињство, када сам се најрадије играла са татом. Сећам се наших игрица, надметања, љутње на њега, опраштања. Помагала сам и мајци у кућним пословима, а највише сам волела да деди правим друштво док је брао воће и пекао ракију. То су за мене незаборавни тренуци.

ВРАЋА СЕ БЕОВИЗИЈА? Представника Србије на Евросонгу 2018. бира и публика!

Наглашавајући да никада није била неваспитано и безобразно дете, кроз смех признаје да је била много немирна и враголаста и да је тешко ко могао да је прати у тим њеним „ђаволијама“.

-Једној мојој сестри од тетке сам у Врбасу, где смо обе биле гости, направила велику нелагодност. Пошто она није хтела да испуни неке моје ћефове, решила сам да је казним, па сам се сакрила. Поред куће мог стрица протиче канал Дунав-Тиса-Дунав и ја онако сићушна сакријем се тамо у неко шипражје да ме нико не види. Чучим ту неколико сати, падне мрак – мене нема! И пола Врбаса се дигне да ме тражи, а моја сестра све време плаче и виче: „Тешко мени, како ћу пред ујака“, мог оца. А, ја размишљам, па нека је, нека се секира, говори госпођа Милка о времену док је још увек носила очево презиме, Перовић.

Изложба о Харију Потеру поводом 20 година од изласка прве књиге

Веома рано, у деветнаестој години, се удала.

На питање зашто се гледаоцима обраћа само са „Добро вече“ каже да јој се тај поздрав учинио као најприкладнији.

-Ја нисам размишљала о томе како ћу то рећи, већ сам једноставно у једном тренутку желела да све поздравим и како ћете то да урадите, ако не срдачно. Ваљда је народ препознао ту моју жељу, па се дешава да се млади пријаве за „Слагалицу“ зато што желе мене да упознају, што ми је посебно драго.

Milka Canić
Милка Цанић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/RTSSlagalica

Милка Цанић да се увек трудила да на живот гледа са позитивне стране и с надом да ново јутро доноси нове победе, те није случајно што је увек можете видети насмејану и лепо расположену.

- Мој муж и ја смо се возили аутобусом 23 и једна жена која је седела иза нас рекла је жени поред ње: „Моја је Јелена вишља од твоје Милице“, а ја сам се окренула и рекла: „Виша, каже се виша, а не вишља.“ За мог мужа је било шокантно да ја негде на јавном месту исправљам људе. Поцрвенео је и изашао на следећој станици. Ја кажем: „Куда ћеш?“, а он ће:„Куда ћу, идем напоље! Нећу да ме брукаш по аутобусу.“ Тачно је да ја то радим свесно, али понекад је то јаче од мене.

КО СЕ КРИЈЕ ИЗА ПСЕУДОНИМА „ЖОЗЕФИНА“, ауторка књиге “Превише за срећу” коначно иступила у јавност

За Милку Цанић, док се бавила само лектуром и коректуром, знали су њени ученици и они који би у некој књизи прочитали њено име. Од када је присутна у медијима, од скоро не само на квизу већ и у реклами за јогурт, на улици је заустављају људи који желе да се сликају с њом, поздрављају, постављају разна, често шаљива питања.

- Јесам сама. Тешко је. Самоћа није добра ни за кога, али ја сада не могу по цену живота тражити себи друштво, саговорника итд. Ако би се нешто десило, то је друго питање, али овако када ми неко каже „Па, што не нађеш неког?“... Па, то није тако лако, наћи сад неког. Треба да изађем, па да тражим момка, говори лекторка и кроз шалу додаје да никада себи неће опростити што је пропустила прилику да ужива на салашу.

Под филмским кишобраном: 13. Дечији филмски фестивал КИДС ФЕСТ - журка креће од 1. новембра!

Излаз из самоће налази у раду и шетњи.Обожава да „лута“ градом, разгледа излоге и себи, својој деци и унуцима купује дрангулије. Често одлази у позориште, воли да погледа леп филм и наравно да прочита добру књигу.

Иако није остварила све своје снове јер их је имала довољно за пет живота, сматра да је њен највећи успех то што се кроз своју породицу остварила и као жена и као човек.

-Ја сам свашта волела да будем: Астронаут, фармацеут, певачица - али са школованим гласом, сликарка – а ја сам антиталенат за сликање. Много тога сам желела, али свако од нас има један живот и није у стању да оствари баш све што жели. Међутим, када ви имате породицу, имате децу, ви сте главни сан испунили.