Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Неодољиви "шарлатан из Словеније" долази у Ниш: Магнифицо на Нишвилу

05.04.2022. 12:17
Magnifico
Магнифицо / Извор: Фото: Марко Delbello Оцепек

Харизматични словеначки кантаутор српског порекла Роберт Песут наступиће са својим бендом на овгодишњем Нишвилу – друге вечери фестивала – у петак 12. августа.

Током три деценије, Магнифицо је стекао статус велике звезде – и то не само у балканским оквирима. Магазин »Роотс World« је о њему још 2010. године написао: „Он има уметничко име које одговара “пастишкој” личности чији безбрижни ексцеси алудирају истовремено на Либерачеа, Мадону, Бората, Дуанеа Едија, Енија Мориконеа, Клинта Иствуда…… С друге стране, “Соунд анд Image” је о њему рекао: „Са финим одмаком од дувачког звука српских ромских оркестара и ван оквира Кустурице и Бреговића, Магнифико је изградио свој кросовер-свет који меша буквално све у поп бизнису што мирише на апокалиптичну забаву. Магнифицо је стваран и стога не мора бити веродостојан”. Он пак у свом карактеристичном стилу за себе каже: ”Ја сам шарлатан. Немам диплому, не знам да читам музику, али компонујем музику за филмове. Схватио сам да је извођење музике највиши ниво шарлатанизма и паранауке. Направљен је за људе попут мене.”

У  родној Словенију га сматрају националним благом, а неподељено одушевљење изазива и не само земљама окружења. Његове песме су  мешавина попа, R&B-a, техна, сурф рока, твиста, латиноа, турбофолка и Балканфанка. Текстови, често провокативни, интерпретирани су такође на само њему својственој мешавини словеначког, српског, италијанског и “сломљеног енглеског”. Преломни тренутак његове каријере био је 2004. године када је Сони Мусиц Ентертаинмент објавио његов четврти студијски албум „Експорт/импорт“, са хитовима „Хир аи кам, Хир аи го“ и „Гив Ми Мани“, а његов пети студијски албум „Магнифицатион“ објавила је Пиранха Мусик. Први синглса албума „Зум зум“ који спаја салву сурф гитара са звуком чаробњака ромског саксофона Феруса Мустафова. 

Magnifico
Магнифицо / Извор: Фото: Томо Брејц

Један од кључева за објашњење феномена Мањифика је чињеница да га поштују и пробирљиви интелектуалци, али и најшира публика која се окупља на његовим концертима. Велику популарност у Србији дугује и сарадњи са Драганом Бјелогрлићем за чије је филмове 
“Монтевидео бог те видео” и „Монтевидео, видимо се“ као и серију “Сенке над Балканом”, направио упечатљиву музику, која је наставила свој живот и независно од малих и великих екрана.  Његова песма “Пукни зоро” из филмског серијала “Монтевидеа” савршен је пример уметничког дела који превазилази свог аутора. Песму је за соундтрацк на шпанском (под imenomm “Мадругадас” отпевала чувена шпанска певачица Луз Цасал (позната пре свега по култним песмама “Пиенса ен ми" и “Ун ано де амор" које су обележиле култни филм Педра Алмодовара “Високе” потпетице”), а у пратњи Уметничког ансамбла Војске Србије “Станислав Бинички” са којим Магнифицо има и успешну концертну сарадњу. Осећај аутентичног, ванвременског класика толико је дубоко одјекнуо у српском народу да су око њега истог тренутка никнули бројни митови. Велики проценат становништва још увек верује  да је „Пукни зоро“ заиста традиционална ратна песма настала у време Првог светског рата, па није реткост да због ње често избијају и кафанске туче у одбрану идеје да је песма првобитно написана за „Гвоздени пук“, најодликованију јединицу у историји српске војске. Чак и суочени са непобитним доказима, многи не могу да поверују да је тако аутентичну, срцепарајућу народну песму могао да осмисли тако модеран извођач. Песма се чврсто етаблирала као главни “соундтрацк” и на националним спортским догађајима високог нивоа. Чути како је углас пева 50.000 гласова на легендарној београдској Маракани је искуство које се не заборавља. “Пукни зоро” је у музичком серијалу РТС-а проглашена за једну од 60 најлепших српских “народних” песама. О популарности те песме који ни сам није очекивао Магнифико каже: “Моји пријатељи, Цигани, тапшу ме по рамену, вичући: 'Магнифико, браво! Ово је до сада најуноснија песма на нашем репертоару. Кад год је свирамо после поноћи, бакшиш стиже у слаповима '. Слична ствар се поновила и са песмом “Дивна”  - делом соундтрацка серије “Сенке над Балканом”, која такође постаје кафанска химна. 

Magnifico
Магнифицо / Извор: Фото: Марко Оцепек

Магнифико има и  изузетно успешну концертну сарадњу са. На заједничким концертима песму “Пукни зоро” (под називом “Мадругада”) је као специјални гост изводила.

„Можда мислите да је он једна велика шала, али нико не ставља толико музичке магије у пуку шалу и требало би да слушате, ви обични смртници, како Магнифико Величанствени скаче између језика као што би многи од вас скакали између избора у менију пицерије ”, стоји између осталог у рецензији  његовог албума “Charlatan де Балкан” на сајту Bluesbunny. И нешто у том његовом препознатљивом бркатом осмеху нас уверава да најбоље тек долази.