Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВА ремек-дела Педра Алмодовара НЕ СМЕТЕ пропустити: 8 бриљантних шпанских филмова које СВАКО треба да погледа

18.06.2022. 20:39
Пише:
Србија Danas/Elle
Penelope Kruz
Пенелопе Круз / Извор: Фото: Youtube printscreen/Retro Trailer Archive

Или ће изазвати одушевљење, или шок, а вероватно оба истовремено

Ако до сада нисте упознати са ликом и делом познатог шпанског редитеља Педра Алмодовара, сада је прави тренутак, пише Стил. Познат је по специфичном стилу и приказивању реалних животних прича кроз суреалне ситуације, које носе неку битну поруку.

Пред Алмодовара, ту је и истакнути аргетински редитељ Дамиан Сзифрон.

ДРАГУЉИ ЈАПАНСКЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ: Ево по којим СРПСКИМ великанима су писане "МАНГЕ"

ДРАГУЉИ ЈАПАНСКЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ: Ево по којим СРПСКИМ великанима су писане "МАНГЕ"

Свештеник је био ЗАПРЕПАШЋЕН: Оно што је Достојевски рекао на самртној постељи било је крајње БИЗАРНО

Свештеник је био ЗАПРЕПАШЋЕН: Оно што је Достојевски рекао на самртној постељи било је крајње БИЗАРНО

Будите ОТВОРЕНОГ УМА, изучите занат! Лав Николајевич Толстој ПРОМЕНИО ЈЕ ЖИВОТ ИЗ КОРЕНА водећи се овим принципима

Будите ОТВОРЕНОГ УМА, изучите занат! Лав Николајевич Толстој ПРОМЕНИО ЈЕ ЖИВОТ ИЗ КОРЕНА водећи се овим принципима

Упознајте шпанску, аргентинску и мексичку кинематографију у свом пуном сјају.

Све о мојој мајци (Тодо собре ми мадре, 1999), Педро Алмодовар 

Чувени филм још чувенијег шпанског редитеља, Педра Алмодовара. Грчка изрека каже да само она жена чије су очи испране сузама може јасно да види. Али то не важи за Мануелу (Цецилиа Roth).

Оне ноћи када је аутомобил прегазио њеног сина Естебана, Мануела је плакала све док јој сузе нису пресушиле. И далеко од тога да је тада јасно видела.

Слојевит филм, препун животних поука и разумевања за различитости преплетен несвакидашњим животним причама ће вас променити из корена! 

Причај са њом (Хабле цон ella, 2002), Педро Алмодовар 

Још једно ремек-дело Педра Алмодовара које не смете пропустити. Овај филм истражује пријатељство двојице мушкараца повезаних необичним сплетом околности.

Два мушкарца сусрећу се у приватној клиници. Маркова девојка, тореадорка, Лидија, лежи у коми након напада бика. Други мушкарац, Бенигно негује другу жену у коми, Алициу, у коју је потајно заљубљен већ дуги низ година. Прича о љубави, усамљености, пријатељству и оданости.

Дивље приче (Релатос салвајес, 2014),  Дамиан Сзифрон

Ово фантастично аргентинско филмско остварење је црна омнибус комедија састављена од шест прича, коју је написао и режирао Дамиан Сзифрон. Неједнакост, неправда и захтеви света у коме живимо узрокују стрес и депресију код многих људи. Неки од њих пуцају. Ово је филм о тим људима.

Рањиви у судару с реалношћу која се стално мења и изненада бива непредвидива, ликови филма прелазе ону танку линију, која цивилизацију дели од варварства. 

Иновативан, другачији, занимљив од почетка до краја, држи пажњу и шокира - нешто слично овом филму још нисте погледали, сигурни смо у то.

Невидљиви сведок (Цонтратиемпо, 2016), Ориол Пауло

Сјајан шпански трилер! Адриан Дориа, млади предузетник кога у филму глуми Марио Цасас, једног дана буди се у хотелској соби поред беживотног тела своје љубавнице. Пошто је оптужен за убиство, одлучује да унајми најбољу правницу за припрему сведока у земљи. 

Током једне ноћи, обоје ће покушати да нађу неку разумну чињеницу која би га ослободила затвора. Али појава новог сведока оптужбе прети да уништи осмишљену стратегију одбране и приморава их да у својим плановима врате време уназад и поново сложе делове нерешиве слагалице.  Нема сумње да ће вас овај феноменални трилер оборити са ногу и оставити без даха!

Тајна у њиховим очима (Ел сецрето де сус ојос, 2009), Јуан Јосе Campanella

Аргентински крими трилер “Ел сецрето де сус ојос” доживео је велики успех, како од стране критичара, тако и код публике. Овај филм је један од најгледанијих аргентинских филмова икада.

Међу бројним наградама које је освојио, он своје име потписује и на Оскару за најбољи филм ван енглеског говорног подручја из 2009. године. Рикардо Дарин, засигурно најпознатији и најбољи аргентински глумац је бриљирао у улози Бењамина Еспосита, правног саветника у пензији, који пише књигу о једном нерешеном убиству које се догодило пре више од 25 година.

Пасја љубав (Аморес perros, 2000), Алејандро Гонсалес Inarritu 

Ово мексичко филмско остварење је било номиновано за Оскара 2001. године у категорији за најбољи страни филм.

Љубав. Издаја. Смрт. Страшна фатална аутомобилска несрећа повезује три приче људи различитог сталежа у Мексико Ситију. У свакој су приказани ликови који се носе са губитком, грижом савести, жаљењем и суровим реалностима живота, а све у име љубави!

Тело (Ел цуерпо, 2012), Ориол Пауло

Психолошки трилер са примесама хорора. Леш женске особе нестао је из мртвачнице под мистериозним околностима. Убијена жена је била "заштитно лице" фармацеутске компаније.

Током исте ноћи инспектор Јавиер Пена почиње да испитује случај, а прве сумње падају на њеног мужа. Предобар филм који ће вам све време држати пажњу! 

Кожа у којој живим (Ла пиел que хабито, 2011), Педро Алмодовар

Још једно култно Алмодоварово остварење, из 2011. године. У овом филму Педро Алмодовар актуализује савремене теме попут етичности трансплантације коже са животиња на човека кроз приказ доктора Роберта Ледгарда.

Он након трагичног губитка супруге проналази особу на којој ће испитати нову технику пластичне хирургије и трансплантације коже при чему постаје уметник који је усред необичних околности заслепљен лепотом дела које је створио. Можда ће вас у неколико наврата шокирати ово остварење, али вас никако неће оставити равнодушнима!