Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Погледајте 8 најбољих филмова који су инспирисани култним романима! (ВИДЕО)

12.06.2018. 20:42
Пише:
Србија Danas/ddl.rs
Rolna film
Ролна филм / Извор: Профимедиа

Сигурно нисте знали да неки од ових филмова имају своје штампане парњаке!

Књигољупци ће ретко наћи екранизацију која ће их задовољити, а читање књиге након одгледаног филма уништиће чаролију. Имамо ново вечно питање које замењује "бити или не бити"… Право питање је – књига или филм?

БЕЛЦИ "ВЛАДАЈУ" ФИЛМСКИМ УКУСОМ: Истраживања ПОКАЗУЈУ ко нам ДИКТИРА шта ће се гледати!

Крамер против Крамера / Крамер вс. Крамер (1979)

Један од оних филмова за који су сви чули, али ретки га погледали, Крамер против Крамера је прича о судској бици између бивших супружника око њиховог заједничког детета. У главним улогама су одлични Дастин Хофман и Мерил Стрип.

Галија и Освајачи бесплатно у Крагујевцу

Оскаром награђени филм настао је према две године раније издатом истоименом роману писца Ејверија Кормана. Сви они који уложе време у читање овог романа, сложиће се – ова прича је, и на папиру и на екрану, актуелна и данас, и често на подсети да у окршајима одраслих често страдају најневинији.

У потрази за срећом / The Пурсуит оф Happyness (2006)

Вил Смит је, сложићете се, заиста добро одглумио ову тешку, али инспиративну људску причу. У филму глуми Криса Гарднера који једва спаја крај с крајем, трудећи се да обезбеди бољу будућност за свог сина.

Филм "Неопроштено" за почетак 3. ПЛАНА Б: Има ли опроштаја за ратне злочинце?

Овај дирљив, емотиван филм настао је према аутобиографији правог Кристофера Гарднера. Он данас своје време проводи држећи мотивационе говоре преко 200 дана у години. Како? Можда ће вас књига и филм инспирисати…

Седам година на Тибету / Севен Years ин Тибет (1997)

Евгенија Бразије: Оставила је велико гастрономско наслеђе! (ВИДЕО)

Седам година на Тибету: мој живот на двору Далај Ламе путопис је познатог аустријског алпинисте и олимпијског победника у скијању, Хајнриха Харера, и вредно сведочанство о догађајима у Тибету за време и након Другог светског рата. Управо ова књига послужила је као основа за филм Седам година на Тибету са Бредом Питом у главној улози.

Дони Браско / Donnie Брасцо (1997)

Џозеф Доминик Пистон, познатији по алиасу Дони Браско, бивши је ФБИ агент који је шест година живота провео инфилтриран у породице Бонано и Коломбо, две од пет мафијашких породица у Њујорку. Својим радом положио је темеље за успешније обављање тајних задатака унутар ФБИ-ја и ЦИА-е.

Вук Караџић је сачувао од заборава, а сада омиљена СРПСКА бајка постаје ЦРТАНИ ФИЛМ!

Због своје умешаности, Пистон се и даље крије од очију јавности, али за собом је оставио књигу "Дони Браско: мој тајни живот у мафији", по којој је написан сценарио за филм Дони Браско. У овом филму, Донија глуми Џони Деп, раме уз раме са Ал Паћином.

Буђења / Awakenings (1990)

Још један филм снимљен према истинитој причи је Буђења, настао према истоименим мемоарима Оливера Сакса, британског неуролога. Улогу Сакса у филму преузео је Робин Вилијамс који открива позитивне ефекте дроге Л-ДОПА и почне да их тестира на кататоничним пацијентима.

Занимљив ДЕТАЉ у трејлеру за новог Спајдермена, ово нисте ОЧЕКИВАЛИ! (ВИДЕО)

Роберт Де Ниро носи улогу једног од пацијената који се уз помоћ ове дроге пробуди након деценија кататоничког стања и мора да се снађе у новој животној околини. Дуо Вилијамс – Де Ниро обезбедио је чак и неколико номинација за Оскара, а филм је ушао међу култне радове.

Човек без тела / Hollow Ман (2000)

Научнофантастична новела Х. Џ. Велса Невидљиви човек послужила је као основа за филм Човек без тела. Импресивни визуелни ефекти чак су обезбедили номинацију за Оскара 2000. године. У главној улози је научник Себастијан Кејн (Кевин Бејкон) који открије серум за невидљивост и остане невидљив дуже време.

КАКО ИЗГЛЕДА! Велики холивудски ЗАВОДНИК Расел Кроу ШОКИРАО фанове, ОВО нико није очековао (ФОТО)

Велсова интерпретација невидљивости ипак је мало комплекснија: Велсу није потребан серум, већ се његов главни лик игра оптиком, преламањем и упијањем светлости. Књига је ипак издата крајем 19. века!

Мојих 200 година / Bicentennial Ман (1999)

ЈОШ ЈЕДАН ХОЛИВУДСКИ ТРЕНД: "Мушки" филмови добијају своје"женске" верзије

Осим у "Буђењима", Робин Вилијамс глуми у још једном екранизованом филму, али овог пута није реч о истинитој причи.

"Двестогодишњак" је инспирисан кратком причом "The Bicentennial Ман" Исака Асимова, који је послужио и као основа за роман "The Поситрониц Ман" написан у сарадњи са Робертом Силвербергом.

Преминула звезда филма о тајном агенту Џејмсу Бонду - Фанови се опраштају на друштвеним мрежама

Вилијамс глуми андроида Ендрјуа чија је улога да чисти по кући. У једном трену, породица почне да се пита – је ли Ендрју добро програмиран или постаје права особа?

Одавде до вечности / Фром Хере то Eternity (1953)

Фотографија из филма на којој пар лежи на плажи и страствено се љуби сигурно је једна од најпознатијих филмских фотографија 20. века.

ЖУДЕЛИ СУ ЗА ЊОМ! Била је главна звезда филма "Топ Гун", изненадићете се када видите како ДАНАС изгледа

Филм је настао на основу истоименог романа Џејмса Џонса, а бави се догодовштинама три америчка војника (Берт Ланкастер, Монтгомери Клифт, Френк Синатра) који су стационирани на Хавајима пре напада на луку Перл Харбор.

Роман је базиран на детаљима из Џонсовог живота, а неки ликови су наводно веродостојно прецртани из стварнога живота.