Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА КРИЈУ СТИХОВИ ПОПУЛАРНИХ ПЕСАМА? Бора Чорба је ЊОЈ написао песму, а она је хладнокрвно рекла: "Била сам равнодушна чак и када су ми је СВИРАЛИ НА СВАДБИ"

13.01.2020. 07:03
Пише:
Србија Данас
Bjelo dugme
Бјело дугме / Извор: Фото: Википедиа

Занимљиво!

До сада сте безброј пута слушали песме поп-рок група са простора бивше Југославије, а да нисте могли ни да наслутите да се иза сваке од ових строфа крије истинита прича која је ауторе толико потресла да су желели да је заувек оставе записане. 

ОБАВЕЗНО ИХ ПОГЛЕДАЈТЕ: Ови филмови су измамили и сузе и осмехе широм света (ВИДЕО)

ОБАВЕЗНО ИХ ПОГЛЕДАЈТЕ: Ови филмови су измамили и сузе и осмехе широм света (ВИДЕО)

"ИСПРАВИ СЕ ДЕЛФИНА" : Улоге по којима ћемо увек памтити Неду Арнерић (ВИДЕО)

"ИСПРАВИ СЕ ДЕЛФИНА" : Улоге по којима ћемо увек памтити Неду Арнерић (ВИДЕО)

ОВО СУ ЧИЊЕНИЦЕ о овогодишњој церемонији доделе "Оскара"

ОВО СУ ЧИЊЕНИЦЕ о овогодишњој церемонији доделе "Оскара"

Милан Младеновић је једну нумеру посветио девојци која је преминула од предозирања хероином. Песме "Селма", "Јелена", "Ту ноћ кад си се удавала", "Она спава", "Бацила је све низ реку", "Не даје се Инес", "Остани ђубре до краја" такође крију невероватно тужне приче.

Неузвраћену љубав певач и композитор Арсен Дедић описао је у песми "Не дај се Инес". Арсен и Сплићанка Инес Барези упознали су се у Београду где су започели љубавну романсу.

Њихова срећа није дуго потрајала и била је толико јака да је на Дедића оставила велики траг, те је имао жељу да је преточи у песму коју ће много касније отпевати Раде Шербеџија. Инес се неколико година касније преселила у Милано где се удала за једног Италијана.
Када се помене песма "Бацила је све низ реку" свима је то асоцијација на групу "Index", међутим њу је за Даворина Поповића написао Кемал Монтено.

Indeksi
Индекси / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ БАМпеР

- Давор је имао цуру, били су пред браком. Велика је то љубав била. И њој се укаже прилика да иде у Америку. Али већ је била трудна и она се одлучи да абортира. Тако је настао тај део "носила је нашу љубав, нашу срећу први цвет, бацила је све низ реку и пошла у други свет" - испричао је у једном интервју Кемал.

Након дуго година на једном наступу у Шведској Давор је угледао у публици девојку, кренуо је да је тражи, међутим није успео. У исто време док је писао за Давора песму, Кемал се заљубио у извесну девојку из Чапљине.

Најтраженија југословенска манкенка, Биљана Невајда Шевић од Боре Ђорђевића тадашњег дечка за успомену је добила чак две песме. Прва "Остани ђубре до краја" настала је након њиховог раскида и Биљаниног одласка у Сарајево.

Bora Đorđević
Бора Ђорђевић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/RTV Пинк Official

- Било је вече. Звони телефон, јавља се Бора. Моли ме да се нађемо "Под липом" да ми прочита песму коју ми је написао. Спремим се и одем да га видим, кад тамо… Баш као у песми: "Док стојим за шанком делимично пијан, мрзећи помало и себе и друге, убијам лагано коњак, цигарете" (смех). Седнемо за сто и он ми онако у цугу, из своје чувене свешчице, у коју је записивао стихове, прочита: "Нисам од оних који цвиле, више те немам и шта ту могу, бар се насмеши када ме видиш, остани ђубре до краја!" У први мах ми је то "ђубре" звучало помало грубо, али кад сам схватила да је то "ђубре" заправо једна опасна, феноменална особа којом је он очаран, а она га немилосрдно оставља, дефинитивно ми се допала песма! Међутим, то је било све. У том тренутку није изазвала никакав потрес у мени. Сећам се да сам чак била равнодушна и када су ту ствар пуштали на мојој свадби. Уопште ме није дотицала  - објаснила је једном приликом Биљана и додала како је песма "Два динара друже" настала исте вечери након што је отишла заувек од Боре.

Bora Đorđević
Бора Ђорђевић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/RTV Пинк

Много пута публика је послушала и у заносу певала легендарни хит. Тешка животна прича крије се иза песме "Јелена" групе "Болеро". Сви су мислили да је посвећена девојци једног од чланова бенда. Права истина је потпуно другачија - Мишо Бартулица, аутор текста и члан бенда, посветио је ове тешке стихове мајци која га је оставила по рођењу. Према причама старијих фанова, када је касније покушао да је пронађе, она није хтела да га види, што је опевао у последње две строфе песме.

Након овог сазнања, а поновним слушањем "Јелене", и данашњим генерацијама очи се напуне сузама.
Давне 1993. године "Прљаво казалиште" снимило баладу "Ту ноћ кад си се удавала". Уз ову песму многи већ годинама година пате, а да не знају каква истина се крије иза ње. Вођа бенда Јасенко Хоура имао је девојку која је била центар његовог света. Како је морао да оде на одслужење војног рока, њихов растанак је био неминован. Није имао жељу да се заувек растане са њом, већ је мислио да ће га чекати када се врати са служења војске. Обоје су се сложили да ће љубав наставити након повратка из службе. После годину дана вратио се у родни град, а његов бенд је већ имао заказану свирку на једној свадби. Када је дошао у ресторан имао је шта да види, његова девојка се удаје за другог. Јасенко никада у јавности није желео јавно да говори на ову тему, али у појединим старим препричавањима ове приче помиње се да је девојка, мало након венчања, одузели себи живот тако што је пуцала у главу.

Prljavo kazalište
Прљаво казалиште / Извор: Србија Данас

Група "Бијело дугме" има огроман број хитова. Владо Дијак написао је текст за "Селму" коју је посветио девојци Селми Борић у коју је био лудо заљубљен. У једној емисији Селма је објаснила да је 1945. године када је имала свега 16. година упознала Владу, који је био заљубљен у њу. Била је родом из Зенице, а на факултет је ишла у Сарајево. Често је викендом путовала кући возом и један пут је Владо срео на том путу. Понудио се да јој понесе мали, тамноцрвени коферчић до железничке станице. Испратио је у воз, прозор поред којег је села био је разбијен. Он јој је добацио: "Селма не нагињи се кроз прозор".

Bjelo dugme
Бјело дугме / Извор: Фото: Википедиа

Након тог сусрета, Владо Дијак је написао песму, а Селма није знала да је такав утисак оставила на њега. Тек јој је 1962. њен отац послао новине у којима је била објављена песма Селма. Нико од колега јој није веровао да је она баш та Селма о којој се пјева. Први пут Селма је чула ту песму у изведби "Бијелог дугмета" 1975. године у концертној дворани "Ватрослав Лисински". Влада њој никада конкретно није изјавио љубав, само је задивљено гледао, растали су се, а никад се чак нису ни пољубили.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

БЛАМЧИНА ВЕКА Купио највећи и најскупљи шампањац, а онда - КАТАСТРОФА! Смејао му се цео клуб (ВИДЕО)

ЗАБРАЊЕНО: Филм о Исусу неће се више емитовати у Бразилу

ЗАБРАЊЕНО: Филм о Исусу неће се више емитовати у Бразилу

ЕВО ШТА ЋЕ НЕДОСТАЈАТИ гламуру који сви једва чекамо почетком фебруара

ЕВО ШТА ЋЕ НЕДОСТАЈАТИ гламуру који сви једва чекамо почетком фебруара

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: Детаљи са почетка каријере Леонарда Ди Каприја

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: Детаљи са почетка каријере Леонарда Ди Каприја