Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШНИЦА! Филм Хане Јушић "Београдски победник" 45. Феста (ГАЛЕРИЈА)

05.03.2017. 21:51
Пише:
Србија Данас/Тањуг
Fest
Фест / Извор: Фото: Србија Данас

Осетите атмосферу из Сава Центра!

Награда "Београдски победник" за најбољи филм у Главном такмичарском програму 45. Феста припала је остварењу "Не гледај ми у тањир" хрватске ауторке Хане Јушић, саопштио је жири вечерас на затварању фестивала у Сава Центру.

Награда жирија у коме су били Срдан Голубовић (председник), Бранка Катић, Далибор Матанић, Чеда Колар и Сергеј Трифуновић, додељена је филму "Хартстон" у режији Гудмундур Арнар Гудмундсона (Данска/Исланд), који је награђен и за најбољи деби.

ДРУГА СТРАНА НАДЕ! Нови филм Акија Каурисмакија на 45. Фесту (ВИДЕО)

- Свежина и немилосрдност којом се ауторка обрачунава с родним градом освојио је жири и публику ФЕСТ-а. Врло зрело и прецизно, уз доследан визуелни код представља нам урањање у интиму девојке која мора да преузме улогу главе дисфункционалне породице и да се истовремено бори са својим сексуалним ослобадањем и одрастањем не би ли испливала из породичне тамнице - навео је жири у образложењу главне награде.

Fest
Фест / Извор: Србија Данас

Награду жирија добио је филм "Хартстон" због, како се наводи у образложењу, невероватне емотивне набијености којом одише овај филм у отварању питања и раскршца сексуалности двојице децака. 

- У окрутности и безизлазности околине те наметнутих неписаних друштвених правила, борба за лицним избором и људском слободом досеже универзални код. Оно што након гледања филма остаје гледаоцу у грудима је голема туга и осецај како се са заласком окрутног северног сунца гаси и усамљени хумани крик за слободом - образлжио је жири.

За најбољу режију награђен је Кирил Серебреников (Русија) за остварење "(М)Ученик". 

- Задивљујућа редитељска прецизност и мера у сусрету са великом и важном друштвеном темом. Снажна и сурова слика савремене Русије, интензивна, сирова и емоционално снажна. Филм о религији и догми, о мраку новог времена и будуцности нових генерација која је непозната и неухватљива. Редитељски суптилно и паметно, без осуде и пресуде - пише у образложењу жирија.

За најбољи сценарио награђен је Аргирис Пападимитропулоса (Грчка) за "Топлотни удар".

Fest
Фест / Извор: Србија Данас

- Урнебесна трагедија о посесивности и самоци, о потрази за љубављу и промашености једног живота. Филм о границама људског оцајања, у једноставној драмској структури која је неоцекивана и духовита, сурова и тужна. Филм о љубави и бесмислу живота без ње. О страшној усамљености и лудацкој и болесној потрази за љубављу, о људском паду, без коцнице и краја - оценио је жири.

Награда за најбољу женску улогу отишла је у руке Аријане Чулине ("Не гледај ми у тањир"), а за најбољу мушку улогу Пјотру Сквортсову ("(М)Ученик").

Жири је навео да није само редитељка дебитант у филму ''Не гледај ми у тањир''. Београдска студенткиња глуме Аријана Чулина је након 30 година каријере добила шансу да дебитује на играном филму и то је направила на фасцинантан нацин. Суптилност, аутентицност и уверљивост којом тумаци улогу мајке ближи се документарном изразу којим постиже универзалност која се издиже изнад места радње. Минијатурне глумацке бравуре, огољеност и прецизност све су одлике одлицне глумице која је напокон доцекала шансу да се представи филмској публици", оценио је жири поводом најбоље женске улоге.

ОТВОРЕН 45. ФЕСТ: Београд Моники Белучи поклонио топао аплауз, она њему речи на српском! (ФОТО)

Пјотр Скворцов је "снажан као стена и у исто време треперав и ломљив као прут. Силовит и несигуран, супориоран и збуњен. Пре свега одбацен и препуштен сам себи. Млади руски глумац је дубоко из свог унутрашњег света донео једно од најимпресивнијих глумацких остварења последњих година, директно и снажно, са огромном енергијом, без задршке, аутентицно и истинито", навео је жири.

Филм "Хартстон" освојио је и награду за најбољи деби:

- Жири награђује велику спретност редитеља који у свом дебитантском филму успева на врло суптилан нацин уз сјајне глумацке роле младих актера да направи прави непредвидиви, емотивни филмски коктел. Уз софистицирано визуелно образовање, фино балансирање карактера и осецај за универзалну поруку, пред овим редитељем је сигурно занимљива каријера. Ипак, есенцијални разлог зашто жири даје награду за најбољи деби је спретност аутора да не зазире од оног што највише испуњава биоскопску публику широм света, а то су емоције - сматра жири.

Fest
Фест / Извор: Србија Данас

Најбољи филм у националној селекцији "Српски филм" је "Реквијем за госпођу Ј" Бојана Вулетића, који је одлуком жирија награђен за најбољу режији И најбољи сценарио, док је Мирјана Карановић понела признање за најбољу женску улогу у поменутом остварењу.

Награда жирија чији, су чланови Ксенија Маринковић (председник), Мирослав Момчиловић, Слободан Скерлић, Жан Марк Бар и Хрвоје Хрибар, додељена је Тамари Дракулић за филм "Ветар", док је Лазар Ристовски награђен за најбољу мушку улогу у филму "Дневник машиновође" Милоша Радовића.

Најбољи деби у националној категорији је, према оцени жирија, "Афтерпарти" Луке Бурсаћа.

ДРУГА СТРАНА НАДЕ! Нови филм Акија Каурисмакија на 45. Фесту (ВИДЕО)

Жири ФЕДЕОРА (Радован Холуб, Маја Богојевић и Томислав Шакић) за најбољи евро-медитерански филм у Главном такмичарском програму Феста прогласио је остварење "(М)Ученик", а за најбољи српски филм у националној селекцији "Дневник машиновође".

НИН-ова награда за најбољи филм у селекцији "Границе" припала је филму "Роко" редитељског двојца Тјерија Демезијера и Албана Терлеа, док је Специјалну награду жири у саставу: Саша Радојевић (председник), Лука Бурсаћ и Драган Јовићевић доделио остварењу "У Сенкама" иранског редитеља Бабака Анварија.

Fest
Фест / Извор: Србија Данас

Жири награде критичара "Небојша Ђукелић" за најбољи филм из региона једногласно је одлучио да она припадне остварењу "Ноћно живљење" Дамјана Козолеа, насталом као копродукција Словеније, Македоније и Босне и Херцеговине.

"Политикина" награда "Милутин Чолић" за најбољи филм у програму "Српски филм" већином гласова је додељена редитељу Бојану Вулетићу за филм "Реквијем за госпођу Ј", а одлуку су донели Горан Радовановић, Дубравка Лакић и Дара Џокић.

Жири критике Српског огранка ФИПРЕСЦИ, у саставу: Давор Павловић, Милорад Ђокић и Драган Јовановић, прогласио је за најбољи филм 45. Феста "Не гледај ми у тањир" Хане Јушић.

У оквиру копродукционог маркета "Фест Forward" у националној селекцији је награђен српски пројекат "Злогоње" Рашка Миљковића, а у међународној пољски пројекат "Fortnight" Агне Вожинске.

Награда публике "Горки лист" за њтраженији филм Феста додељена је остварењу "Патерсон" Џима Џармуша

А у галерији испод погледајте како је изгледало затварање 25. Феста и додела награда.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Све најновије вести прочитајте ОВДЕ.