Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОБАНА ИСПРАЋЕНА НА ВЕЧНИ ПОЧИНАК: Сахрањена шампионка - породица затражила да се свира њена песма

01.07.2020. 17:25
Пише:
Србија Данас
Bobana Momčilović Veličković
Бобана Момчиловић Величковић / Извор: Фото: SSS

Тугује Бор, тугује Србија...

Спортска Србија и Град Бор су се данас опростили од Бобане Момчиловић Величковић, вишеструке европске и светске првакиње у стрељаштву.

У Музичкој школи у Бору, родном граду велике шампионке, која је недавно преминула у 31.години, одржана је комеморативна седница, а касније је на Борском гробљу положена урна.

ПОТРЕСАН ГОВОР ЈАСНЕ ШЕКАРИЋ: У сузама се опростила од Бобане, њиховим поздравом за ЗАУВЕК - не за крај

ПОТРЕСАН ГОВОР ЈАСНЕ ШЕКАРИЋ: У сузама се опростила од Бобане, њиховим поздравом за ЗАУВЕК - не за крај

Уз породицу, пријатеље, велики број грађана Бора, опроштају су присуствовали Вања Удовичић, министар омладине и спорта Републике Србије, представници Олимпијског комитета Србије, Стрељачког савеза Србије, стрелци, тренери, стрељачки радници...

Комеморација је почела филмом о Бобани Момчиловић Величковић, у коме су о својој пријатељици говориле Јасна Шекарић и Зорана Аруновић. Истакле су да ће Бобану памтити као изузетног пријатеља, великог човека, храброг и одважног спортисту.

- Све што је наумила могла је да уради, поручила је Аруновићева.

Bobana Momčilović Veličković
Бобана Момчиловић Величковић / Извор: Фото: SSS

Александар Миликић, градоначелник Бора, је у уводном обраћању између осталог, казао:

- Бор је изгубио великог човека и спортисту, која је била понос нашег града. Када изгубимо понос губимо и себе. Бобана је оставила дубок траг у срцима суграђана. Памтићемо је по врхунским резултатима, али и по њеном осмеху, по начину на који се борила за своју земљу. Прерано нас је напустила, ово је један од најтужнијих тренутака у историји града.

После Миликића, присутнима су се обратили директор Олимпијског комитета Србије Дамир Штајнер, председник Стрељачког савеза Србије Ненад Путник, Бобанин први и дугогодишњи тренер Бобан Марковић, затим Јасна Шекарић и Марија Лукић, Бобанина кума. 

Дамир Штајнер је подсетио на велике спортске успехе Бобане Момчиловић Величковић, која је, освојила осам титула првака Европе (три појединачна и пет екипних), једно злато на Светском првенству, два пута учествовала на Олимпијским играма...

- Бобанин одлазак је неизмеран губитак за нашу спортску заједницу. Опраштамо се од једног од највећих шампиона ове земље. Олимпијски комитет Србије је доживљавала као своју кућу, а ми Бобану као своје дете. Веровали смо да сви велики успеси које је постигла били загревање за још веће домете – рекао је Штајнер и најавио – Олимпијски комитет Србије је одлучио да убудуће трофеј за најбољег младог спортисту године у Србији носи име Бобане Момчиловић Величковић. Бобана, на тај начин наставићеш да инспиришеш будуће шампионе да досегну твоје висине.

Ненад Путник, председник Стрељачког савеза Србије, је казао:

- Град Бор је остао без свог најбољег спортисте, а репрезентација без незаменљивог члана екипе, без поуздане и добронамерне особе. Недостајаће нам Бобанине спортске и људске врлине, попут дружељубивости, посвећености спорту и пријатељима, чврстог карактера. Бобана је освојила много појединачних медаља и увек је давала максималан допринос успесима екипе. Недостајаће породици, граду Бору, целом нашем спорту. Постала је легенда стрељаштва. Њено име ће вечно остати у нашој ризници.

Bobana Momčilović Veličković
Бобана Момчиловић Величковић / Извор: Фото: SSS

Бобан Марковић, први и дугогодишњи тренер Бобане Момчиловић Величковић је подсетио на почетке заједничког рада. Прерано преминула шампионка је као деветогодишња девојчица почела да се бави стрељаштвом.

- Од малих ногу показивала је велику упорност, била је велики борац и брзо је потврдила да је предордеђена за лидера. Није одустајала ни кад је било најтеже, када је тренирала у лошим условима. Није се предавала и израсла је у спортисткињу у коју су поверење имали сви селектори. Имала је срце лавице, зато сам јој на једном од првих великих међународних такмичења поклонио маскоту лавице. Иза себе је свима који смо је познавали и волели оставила много лепог и на спортском и на животном пољу, а својим најмилијима је оставила оно најлепше – сина и унука. 

Јасна Шекарић је годинама делила тренутке са Бобаном Момчиловић Величковић као чланица репрезентације, а у последње две и по године била јој је лични тренер.

- Бобана ће нам заувек недостајати. Нема речи којима би могло да се опише шта је била Боба, колико нам је значила и колико ће нам недостајати – казала је Шекарићева, која је у филму Бобану описала као одговорног, храброг спортисту, чврстог карактера, као великог човека и спортисту подређеног циљу, која је била спремна све да жртвује зарад остварења циља. 

На комеморацији је говорила и Бобанина кума Марија Грујић, која је заједно с њом почела да тренира стрељаштво. Изрецитовала је "Бесмртну песму" Мирослава Антића и истакла да је поносна што је познавала Бобану.

Током комеморације прочитан је телеграм саучешћа који је поводом смрти Бобане Момчиловић Величковић, послао Владимир Лисин, председник Светске стрељачке федерације (ISSF).

По жељи породице, комеморација је завршена песмом "Само једну љубав имам", Владе Дивљана. 

Последњем опорштају од Бобане Момчиловић Величковић на Борском гробљу присуствовало је неколико стотина људи. Од Бобане се говором опростила Зорана Аруновић. Подсетила колико је Бобана значила репрезентацији и као спортиста и као велики пријатељ, колико је волела свој град, породицу, а обраћање завршила речима:

- У спорту нас уче да увек неко побеђује, а неко губи, али данас сви губимо.