Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВЕНО ЛИЦЕ УНИШТИТЕЉА РУСКОГ ПОНОСА: Овај човек стоји иза највеће саботаже од почетка рата, а ЦИА кипи од беса (ФОТО, ВИДЕО)

13.11.2023. 18:08
Пише:
Србија Данас/Нова
Foto: Shutterstock, Twitter Printscreen/@RussiaIsntEnemy
Фото: Shutterstock, Twitter Printscreen/@RussiaIsntEnemy / Извор: Фото: Shutterstock, Twitter Printscreen/@RussiaIsntEnemy

Ово је до сада највећи доказ да је Украјина била умешана у највећу саботажу од почетка рата, а сам Червински је одликовани официр.

Високи украјински војни официр Роман Червински, који има дубоке везе са обавештајним службама те земље, одиграо је централну улогу у експлозији на гасоводу Северни ток прошле године, показала је истрага коју су западни медији спровели уз помоћ одређених обавештајаца и званичника. Ово је до сада највећи доказ да је Украјина била умешана у највећу саботажу од почетка рата, а сам Червински је одликовани официр.

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ РУСКУ СУПЕРИОРНОСТ: "Ниједан ловац пете генерације нема борбено искуство као Су-57"Su-57

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ РУСКУ СУПЕРИОРНОСТ: "Ниједан ловац пете генерације нема борбено искуство као Су-57"

ЗЕЛЕНСКИ ТРЉА ШАКЕ: Стиже моћно појачање из НемачкеFoto: shutterstock,youtube printscreen WION

ЗЕЛЕНСКИ ТРЉА ШАКЕ: Стиже моћно појачање из Немачке

УКРАЈИНСКИ ФПВ ДРОНОВИ ЗАДАЛИ СНАЖАН УДАРАЦ РУСИМА: Погођен највреднији циљ код Купјанска! (ВИДЕО)Napad dronovima

УКРАЈИНСКИ ФПВ ДРОНОВИ ЗАДАЛИ СНАЖАН УДАРАЦ РУСИМА: Погођен највреднији циљ код Купјанска! (ВИДЕО)

Червински (48) је служио у украјинским снагама за специјалне операције, а према сада прикупљеним подацима, био је „координатор“ операције Северни ток. Он је наводно управљао логистиком и пружањем подршке тиму од шест људи који је изнајмио једрилицу под лажним идентитетом, све како би поставили експлозив на гасовод. Три експлозије су 26. септембра 2022. изазвале масивно цурење на гасоводима Северни ток 1 и 2, који воде од Русије до Немачке испод Балтичког мора. Напад је оставио само једну од четири гасне везе у мрежи нетакнутом, а зима се приближавала.

Червински, према писању „Вашингтон поста“, није деловао сам, а није ни планирао операцију. Официр је примао наређења од више високих украјинских званичника, који су на крају извештавали генерала Валерија Залужњог, највишег украјинског војног официра, рекли су људи упознати са начином на који је операција изведена. Они су причали за западне медије под условом анонимности како би поделили осетљиве детаљиме о бомбардовању, које је затегло дипломатске односе са Украјином и изазвало примедбе америчких званичника.

Украјина је покренула многе смеле и тајне операције против руских снага. Али напад на Северни ток био је усмерен на цивилну инфраструктуру изграђену да обезбеди енергију милионима људи у Европи. Док Гаспром, руски државни гасни конгломерат, поседује 51 одсто Северног тока, западне енергетске компаније, укључујући Немачку, Француску и Холандију, су партнери и уложиле су милијарде у пројекат. Украјина се дуго жалила да ће Северни ток дозволити Русији да заобиђе украјинске цеви за испоруку, лишавајући Кијев огромних прихода од транзита.

Червински је преко свог адвоката негирао било какву улогу у саботажи гасовода.

- Све спекулације о мојој умешаности у напад на Северни ток шири руска пропаганда без икакве основе - рекао је Червински у писаној изјави „Вашингтон посту“ и „Дер Шпигелу“, који су спровели заједничку истрагу о његовој улози.

Наводна улога Червинског у експлозијама илуструје сложену динамику и унутрашње ривалство у Кијеву, где је украјински обавештајни и војни естаблишмент често у сукобу са политичким вођством.

Од руске инвазије на Украјину у фебруару 2022. године, Червински је служио у јединици украјинских снага за специјалне операције и био је фокусиран на активности отпора у областима земље које је окупирала Русија, рекли су људи упознати са његовим задацима. Он је извештавао генерал-мајора Виктора Ханушчака, искусног и уваженог официра, који је директно комуницирао са Залужњим.

Severni tok
Северни ток / Извор: Профимедиа

Червински је 2020. године надгледао сложен план да се борци Вагнера намаме у Белорусију, са циљем да их Украјинци заробе и доведу у Украјину како би се суочили са оптужбама. Червински је рекао да је такође „планирао и спровео“ операције за убиство проруских сепаратистичких лидера у Украјини и „отмице сведока“ који би могао да потврди улогу Русије у обарању лета 17 Малаисиа Аирлинеса преко источном региону Донбаса 2014. године, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Червински се налази у затвору у Кијеву под оптужбом да је злоупотребио моћ проистеклу из завере да намами руског пилота да пребегне у Украјину у јулу 2022. Власти наводе да је Червински, који је ухапшен у априлу, деловао без дозволе и да је одао координате украјинског аеродрома, што је довело до руског ракетног напада у којем је убијен један војник и рањено 17 других.

Червински је рекао да није одговоран за руски напад и да је, покушавајући да убеди пилота да одлети у Украјину и преда свој авион, деловао по наређењу. Своје хапшење и кривично гоњење назива политичком одмаздом за критику украјинског председника Владимира Зеленског и његове администрације. Червински је јавно рекао да сумња да је Андриј Јермак, један од најближих саветника Зеленског, шпијунирао за Русију. Он је такође оптужио администрацију Зеленског да није довољно припремила земљу за инвазију Русије.

Према наводима из истраге, Зеленски није био упознат са планом да се разнесе Северни ток.

- Сви они који су укључени у планирање и извршење поднели су извештаје директно шефу војске Залужњом, тако да Зеленски не би знао за то - наводи се у обавештајном извештају до којег је дошла ЦИА.

Амерички званичници повремено су приватно критиковали украјинске обавештајне и војне званичнике због покретања напада који су ризиковали да испровоцирају Русију да ескалира рат против Украјине.

Холандска војна обавештајна служба је такође известила Американце да су Украјинци планирали напад на још један гасовод у Црном мору, назван Турски ток. Није јасно зашто та операција никада није спроведена. У октобру 2022. године, руски председник Владимир Путин рекао је да су безбедносне службе његове земље спречиле украјински напад на Турски ток. Међутим, руске власти су дале неколико детаља и није познато да ли су некога оптужиле за наводну заверу.