Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Руси гађали позориште у Чернигову, па открили зашто - има МРТВИХ! Кијев ХИТНО евакуише ОВУ област, Руси спремају пуну офанзиву!

21.08.2023. 18:55
Пише:
Србија Данас
Ukrajina, Rat u Ukrajini, Rusija
Украјина, Рат у Украјини, Русија / Извор: Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 14. до 20. августа 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци гађали Кримски мост, руска војска надире према ОВОМ граду - Кијев наредио ХИТНУ евакуацију!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци гађали Кримски мост, руска војска надире према ОВОМ граду - Кијев наредио ХИТНУ евакуацију!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев извео страховите ударе на Москву, мостове и црноморске руске циљеве, агент ЦИА упозорава: УБИЋЕ ЗЕЛЕНСКОГ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев извео страховите ударе на Москву, мостове и црноморске руске циљеве, агент ЦИА упозорава: УБИЋЕ ЗЕЛЕНСКОГ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнути руски градови, Кијев спрема јуриш на Крим, а амерички официри упозоравају - Харков је следећи

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнути руски градови, Кијев спрема јуриш на Крим, а амерички официри упозоравају - Харков је следећи

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 14. до 20. августа 2023. године

14. август 2023. године

На хиљаде Украјинаца избегло регрутацију

На хиљаде Украјинаца успело је да избегне регрутацију у војску захваљујући раширеном систему корупције, објавили су медији. 

Они су платили велике суме новца као мито, и до 10.000 долара, како би избегли да буду регрутовани и послати на фронт у рат против Русије, наводе медији. 

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/CNN

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сирене завијале целу ноћ, Руси ударили на Одесу!

Украјински град Одеса преживео је још једну ноћ руских напада беспилотним летелицама и пројектилима, а у последњем нападу је најмање троје људи повређено, према локалним званичницима.

Гувернер регије на Црном мору рекао је да је комад ракете који је пао изазвао пожар.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија расписала потерницу за овим украјинским генералима

Руско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је расписало потерницу за тројицом украјинских генерала, укључујући заменика главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Јевгенија Мојсјука, који је осумњичен за гранатирање Донбаса, убиство и рањавање више од 100 људи. На потерници су и генерал-мајори Оружаних снага Украјине Игор Палагњук и Андреј Ковалчук, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чека се Путин - уколико повуче овај потез до зиме Кијеву нема спаса

Оптимисти који су самоуверено предвиђали брзу и лаку победу када је Украјина покренула своју дуго очекивану контраофанзиву нису учинили Кијеву услугу подижући очекивања на нереалан ниво, пише британски Тајмс.

За обе стране рат је постао мука. Попут Русије, Украјина је сада углавном одустала од храбрих обећања о неминовним тријумфима. 

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Познати амерички "јастреб" критиковао политику САД према Украјини

Бивши саветник за националну безбедност Беле куће, Џон Болтон, сматра да су САД превише опрезне у помоћи Украјини и да много тактизирају у вези с Русијом. Он америчкој администрацији поручује да је Русија војно много слабија од НАТО-а.

Украјинска контраофанзива не постиже очекиване резултате и то је Вашингтону позив за буђење да мора да промени стратегију, пише некадашњи саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон.

Džon Bolton
Џон Болтон / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски са војницима близу првих линија фронта

Председник Украјине Владимир Зеленски посетио је војне трупе и бригадни штаб недалеко од линије фронта у Доњецку на истоку Украјине. Зеленски је посетио припаднике бригаде укључене у борбе на делу линије фронта у правцу града Соледара, северно од Бахмута, пренео је Ројтерс.

На фотографијама објављеним на сајту председника Украјине види се како Зеленски и његов блиски сарадник разговарају са припадницима војске у бригадном штабу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци значајно напредовали на југу, Руси на североистоку

Украјинска војска напредује на јужном фронту код Берђанска и Мелитопоља са намером да пресече руске линије снабдевања.

Руске снаге су истовремено интензивирале нападе у Харковској области где покушавају да поново освоје стратешко железничко чвориште и одвуку украјинске снаге из других делова земље.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

15. август 2023. године

Сирене за ваздушну опасност широм Украјине

Русија је извела масовни ракетни напад на Украјину, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

- Опасност од ракетног напада у Сумској, Полтавској и источним областима због лансирања крстарећих ракета са стратешких бомбардера Ту-95МС из области Каспијског мора - наведено је у извештају, преноси Униан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шојгу изнео резултате борбених дејстава па раскринкао "паклени план" САД

Прелиминарни резултати борбених дејстава показују да су војни ресурси Украјине скоро исцрпљени, оценио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Он је на XI Московској конференцији о међународној безбедности рекао да, под слоганом подршке Кијеву, САД чисте војне арсенале партнера у различитим регионима света, обећавајући заузврат повлашћене испоруке опреме западне производње, преноси агенција РИА Новости.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин упозорио - све води ка још већем рату?!

Председник Русије Владимир Путин оценио је да западне земље покушавају да додатно распламсају сукоб у Украјини.

Путин је, у обраћању учесницима конференције о међународној безбедности, која се одржала у Москви, рекао да је ситуација у Украјини пример "доливања уља на ватру" западних земаља.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Маслине" вребају на улицама украјинских градова

Билборди широм Одесе позивају мушкарце да се прикључе војсци Украјине, али тај град је постао центар за све оне који то желе да избегну. Један 39-годишњак објаснио је за британски Гардијан како је успео да избегне регрутацију, рекавши да је знао да нема шансе да седи у рову. Он је рекао да је узео своју уштеђевину и контактирао једног човека.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Спречен упад Украјинаца на територију Русије

Руске снаге су спречиле покушај групе украјинских диверзаната да упадне у Брјанску област, саопштио је гувернер те области Александар Богомаз.

- Оружане снаге Руске Федерације, као и ФСБ Русије у Брјанској области, у близини села Курковичи, спречиле су покушај украјинске диверзантско-извиђачке групе да уђе на територију Руске Федерације. Хвала нашим браниоцима - написао је Богомаз на Телеграму, преноси Ведомости.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Kanal13

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

16. август 2023. године

Украјинци први пут преузели одговорност за операцију па најавили: Припремамо још акција, биће узбудљиво

Украјинске безбедоносне службе дале су CNN-u ексклузивни снимак која приказује тренутак када су у јулу користиле експерименталну беспилотну летелицу за напад на руски мост према анектираном Криму. Ово је први пут да је СБУ отворено преузео одговорност за операцију.

У нападу 17. јула оштећене су коловозне траке моста и, према руским званичницима, убијено је двоје цивила. Био је то други напад на витални прелаз и показао је колико је тешко бранити једину независну руску везу с полуострвом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија стиже до Дунава - послали дронове уз саму границу НАТО

Украјинске ваздушне снаге су саопштиле да је велика група беспилотних летелица руске војске ушла на подручје ушћа реке Дунав и кренула према речној луци Измаил близу границе с Румунијом. Групе на друштвеним мрежама известиле су да су чуле хице противваздушне одбране у подручју у близини две дунавске лука - Измаил и Рени.

Гувернер јужне регије Одесе Олех Кипер замолио је становнике округа Измаил да се склоне око 1.30 ујутро по локалном времену, а сат времена касније прекинуо је узбуну за ваздушни напад.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси беже главом без обзира, са неба стиже сигурна смрт

Било је готово сигурно да ће руски гарнизон у окупираном Урожајну пасти. Нападајући у таласима од почетка јуна, украјинске снаге, укључујући све четири бригаде украјинског морнаричког корпуса, окружиле су Урожајне, мало насеље с пар стотина кућа распоређених дуж три паралелна друма север-југ, у јужној Доњецкој области.

- Поновно заузимање Урожајна било је само питање времена - оценио је независни Цонфлицт Intelligence Теам.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси уништили складишта жита у Украјини

У руским ваздушним ударима дроновима на југ Украјине извршеним током ноћи оштећени су силоси за жито и складишта у Измаилу, једној од
речних лука на Дунаву која је кључна за извоз жита, рекао је начелник Одеске области Олех Кипер.

Кипер је написао на Телеграму да су извршена два руска напада дроновима на Одеску област, а да су главна мета били лучка и житна инфраструктура.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Последње велике јединице украјинске војске кренуле на фронт

Украјинске ваздушно-јуришне снаге коначно су распоредиле своју најмоћнију јединицу, пише "Форбс". 82. ваздушно-јуришна бригада од 2.000 људи, која је препуна борбених возила "мардер" и "страјкер" и тенкова "чаленџер 2", кренула је у акцију око Роботина, у Запорошкој области.

Распоређивање је добра и лоша вест за дуго очекивану контраофанзиву Кијева, која је почела у јуну низом напада широм јужне и источне Украјине.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

ФСБ: Спречен упад украјинских диверзаната на територију Русије

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је осујећен покушај украјинске диверзантске групе да упадне на територију Брјанске области, као и да су четворица диверзаната убијена у тој акцији.

- ФСБ Русије и придружене снаге Министарства одбране Русије у пограничном Стародубском округу Брјанске области осујетиле су покушај продора украјинске диверзантско-извиђачке групе на територију Руске Федерације - наводи се у саопштењу, преноси РИА.

FSB
ФСБ / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси нашли начин како да заштите тенкове и оклопна возила од украјинских ракета и дронова камиказа

Метална кућишта изнад возила, која се колоквијално називају "кавези за заштиту", брзо су постала препознатљива карактеристика руских возила у Украјини. Ове заштитне структуре су сада главни догађај на одбрамбеном сајму Армија-2023, који је тренутно у току у близини Москве.

Увођење заштитних кавеза у руски оклоп први пут је примећено уочи рата у Украјини у пуном обиму крајем 2021. Ова импровизована решења, дизајнирана да се супротставе разним претњама оклопним возилима, наставила су да се развијају како се сукоб развијао.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Градоначелник руске престонице открио колико Московљана ратује у Украјини, а колико их је погинуло

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио је да се тренутно 45.000 Московљана налази у зони "специјалне војне операције" у Украјини.

- Не знам колико је професионалних војника отишло, али мислим да их је најмање 5.000 - навео је Собјанин, преноси Комерсант.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бомбардован Дњепропетровск!

У руском удару на округ Синелниково у Дњепропетровској области погинуо је 18-годишњи тинејџер, а четири особе су повређене. 

- Руски терористи убили су 18-годишњег дечака. Он је повређен у непријатељском нападу на заједницу Межове у округу Синелниково. Лекари су покушали да спасу младића. Урадили су све што су могли - саопштио је начелник Дњепропетровске Регионалне војне управе, Сергеј Лисак на свом Телеграм каналу, преноси Укринформ. Како је додао, међу повређенима је и двогодишња девојчица.

Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Велики дебакл украјинске војске - Руси им задали страховите ударце на херсонском ратишту

Руски вршилац дужности гувернера Херсонске области проценио је украјинске губитке на херсонским линијама фронта у првој половини августа 2023. године.

Према извештајима руског званичника, украјинске снаге су само од 1. до 15. августа у Херсонској области изгубиле око 400 војника, укључујући погинуле и рањене. Око стотинак њих је убијено у чамцима док су покушавали да пређу реку Дњепар и пристану на источну обалу која је под руском контролом.

Ukrajinci
Украјинци / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/The Тимес анд The Sunday Тимес

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

17. август 2023. године

Ово оружје може да сравни Украјину са земљом - ПВО Запада апсолутно немоћан против смртоносне ракете

Украјински системи противваздушне одбране не могу да се супротставе руским ракетама Х-22, рекао је саветник команде ваздухопловства Украјине Јуриј Игнат, преноси лист "Страна".

- Украјинска противваздушна одбрана никада није успела да обори ракете Х-22 којима је Русија синоћ напала Украјину. То су ракете које могу да се оборе средствима попут америчког "патриот" ПВО система - казао је Игнат.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев посетио изложбу заплењене западне опреме

Заменик председника руског Већа безбедности и бивши председник Русије Дмитриј Медведев обишао је "изложбу" руске војске.

На Твитеру је објављен снимак руске телевизије на којој Медведев гледа изложбу западне опреме за коју руска војска тврди да ју је запленила у борбама у Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци заузели важно упориште руске војске у Доњецку

Украјинска војска тврди да је забележила више успеха у контраофанзиви на југоисточном фронту, дан након што је саопштила да је преузела контролу над селом Урожајне у Доњецкој области које је било једно од упоришта руских снага.

Портпарол војске, Андриј Ковалиов, рекао је да су украјинске снаге напредовале јужно од тог села, према Азовском мору, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лукашенко открио под којим условима ће Белорусија ући у рат

Ако украјинска војска не пређе границу Белорусије, Минск никада неће учествовати у сукобу у Украјини, саопштио председник Белорусије, Александар Лукашенко, у интервјуу украјинској новинарки Дијани Панченко.

- Ако ви, Украјинци, не пређете нашу границу, ми никада нећемо учествовати у овом рату, али ми ћемо увек помагати Русији. То су наши савезници. Ви знате да и војну координацију и обуку, муниција, оружје и тако даље, за све то вам помаже 55 земаља. А Русији само Белорусија отворено помаже - објаснио је Лукашенко.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин спрема велику војну операцију? Кремљ разрадио два могућа сценарија, трећи зависи искључиво од одлуке Лукашенка

Све је више спекулација да би руске снаге могле да се спремају за преузимање коридора Сувалки, уског појаса копна који повезује руску енклаву Калињинград и Белорусију, пише ексклузивно за Новују Газету, независни руски опозицијски лист, познати руски политолог, Јуриј Федоров.

Пре отприлике месец дана о томе је говорио Андреј Картаполов, руски посланик у Думи и бивши заменик министра одбране, који је изјавио да је пребацивање плаћеника из компаније Вагнерове у Белорусију "суптилан потез" у режији Владимира Путина, чији је крајњи циљ заузимање коридора Сулваки, који се граничи с Пољском и Литванијом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18. август 2023. године

Украјина добила моћно одбрамбено оружје

Председник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да су у ту земљу из Немачке стигле две батерије ПВО система ИРИС-Т.

- Два нова лансера ИРИС-Т су испоручена Украјини. Ово је моћан и преко потребан ПВО систем. Хвала Немачкој на помоћи да нас заштити од руског терора - рекао је јуче Зеленски у свом редовном видео-обраћању.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лукашенко шокирао: Зеленски се спрема да преда део Украјине, али не Русији

Украјински председник Владимир Зеленски спрема се да Пољској преда западни део земље, али Украјинци то неће дозволити, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

- Украјинци то неће дозволити. Али Зеленски иде ка томе. Донета је одлука којом су пољски полицајци добили скоро исти статус као украјински - рекао је Лукашенко у разговору са украјинском новинарком Дијаном Панченко, преноси TASS.

Aleksandar Lukašenko
Александар Лукашенко / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Откривена најмрачнија Путинова тајна

Инжењери у погону Алабуга у Татарстану, око 800 километара источно од Москве, покушавају да произведу око 6000 надограђених беспилотних летелица до 2025. године, известио је Вашингтон Пост.

Иако према распореду производња касни, стручњаци верују да би то могло значити да ће стотине дронова Шахед бити усмерено према украјинским циљевима у исто време, уместо десетина, колико се тренутно користи у нападима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19. август 2023. године

Путин на тајном састанку: Шта нас чека у наставку рата у Украјини?

Руски председник Владимир Путин одржао је састанак на командном месту "специјалне војне операције" у јужном руском граду Ростову на Дону, током којег је саслушао извештаје начелника Генералштаба Валерија Герасимова, команданата појединих области и других високих официра групе, саопштио је данас Кремљ.

- Председник је саслушао рапорт начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова, команданата и других официра - саопштено је новинарима у Кремљу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски самоуверено изнео планове за даљи ток рата

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да власти Украјине припремају велике ствари за ту земљу које ће, како је навео, оснажити државу и њене ратнике.

- То је главни задатак. Оружје за наше ратнике. Нове прилике за нашу одбрану. Нови пакети подршке од наших партнера - рекао је Зеленски у вечерњем видео-обраћању.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Крим нападнут ракетом С-200!

Украјина је током ноћи покушала да нападне Крим ракетом земља-ваздух С-200, а руске противваздушне снаге откриле су и пресреле ракету, саопштило је Министарство одбране Русије.

Министарство је навело да нема жртава ни штете, преноси TASS. Министарство одбране Русије саопштило је раније да су украјинске снаге 12. августа два пута покушале да нападну Кримски мост ракетама земља-ваздух С-200, које су открили и пресрели руски системи ПВО.

Krim
Крим / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија лансирала 17 дронова на циљеве у Украјини!

Русија је током ноћи лансирала 17 дронова у покушају да нападне регионе у северној, централној и западној Украјини, а украјинска ПВО оборила је 15 беспилотних летелица, саопштиле су украјинске ваздухопловне снаге.

У саопштењу се наводи да је Русија лансирала беспилотне летелице иранске производње "шахид". Није јасно шта се догодило са два дрона који нису оборени, преноси Ројтерс.

Dnjepar, Ukrajina
Дњепар, Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски очајан: Руска ракета погодила центар града, има погинулих и рањених

У руском нападу на централни трг у граду Чернигову на северу Украјине има погинулих и рањених људи, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски, не прецизирајући број жртава.

Зеленски је написао на Телеграму да је руска ракета погодила центар града, трг, политехнички универзитет и позориште.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина напала циљ у Новгородској области! Дрон изненадио руске снаге - аеродром у пламену!

Украјинска војска је ујутру око 10 сати по московском времену напала војни аеродром у Новгородској области помоћу беспилотне летелице, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

- Беспилотна летелица је откривена осматрањем погођена је стрељачким оружјем. Услед терористичког напада на територију аеродрома избио је пожар на стајалишту авиона - наводе из руског Министарства.

Napad dronom na Sulejmanija i Muhandisa
Напад дроном на Сулејманија и Мухандиса / Извор: Shutterstock

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Језив снимак експлозије усред Чернигова! 

У нападу је убијено шесторо људи, а међу мртвима је и шестогодишње дете, известили су украјински званичници.

Пројектили су погодили центар града и ранили 37 особа, међу којима је 11 деце. Становницима је речено да остану у склоништима након што се Чернигов нашао под руским нападом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Објављене најновије процене броја погинулих и рањених војника, крај сукоба ни у најави

Укупан број погинулих или рањених украјинских и руских војника од почетка рата у Украјини приближава се броју од 500.000, изјавили су  неименовани амерички званичници за "New York Тимес".

Они наводе да је тешко проценити број жртава јер их Москва, како тврде, умањује, док Кијев одбија да саопшти званичне податке. Амерички званичници прецизирају да се број руских војних жртава приближава 120.000, уз 170 до 180.000 повређених војника.

Ukrajina
Украјина / Извор: Shutterstock

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нови језиви снимци из Чернигова после руског ракетног удара

Једна шестогодишња девојчица такође је погинула кад је руски Искандер у суботу око 11 сати погодио зграду позоришта на главном тргу града који се налази на северу Украјине близу границе са Белорусијом. Украјински медији наводе да се друга девојчица (12) налази у тешком стању.

Међу жртвама су многи који су на празник ишли у оближњу цркву. Саветник министра унутрашњих послова Антон Герашченко објавио је нови снимак на коме се наводно види сам тренутак ракетног напада на центар Чернигова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски селектор погинуо на ратишту у Украјини!

Сергеј Лепјахов, руски селектор у самбо борилачкој вештини погинуо је у Украјини, потврдиле су РИА Новости.

- Погинуо је селектор репрезентације у самбо, Сергеј Лепјахов. Он је репрезентацијом руководио од 2016. године, а на фронт је отишао као добровољац - пише у саопштењу.

Лепјахов је био кључна фигура у промовисању самбоа у руској рвачкој заједници, посебно у области Новосибирска где је почео своју тренерску каријеру.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20. август 2023. године

Процуриле информације о оставци министра одбране Украјине

Украјински министар одбране Олексиј Резников рекао је, коментаришући гласине о потенцијалној смени са места министра одбране и именовању за амбасадора у Великој Британији да би био спреман да сам поднесе оставку када не буде имао снаге и смисла за хумор да се смеје онима који га желе напољу.

- Када смо председник (Владимир Зеленски) и ја разговарали о његовој понуди у вези са министарским местом, августа 2021. године, знао је да то није посао из снова за мене. Одмах смо разговарали да је то за мене привремена прича. Ја нисам неко који цео живот жели да буде државни функционер. Немам политичких амбиција. Он је свестан мојих планова и жеље да држим предавања и бавим се приватном праксом - нагласио је министар одбране у интервјуу за Канал 24.

Oleksij Reznikov
Олексиј Резников / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Испливале шок тврдње о умешаности Кине у рат у Украјини - Русији почетком године послали 1.000 дронова?!

Санкционисане руске компаније које се баве производњом ракетних бацача, оклопних возила и стратешких бомбардера добиле су десетине хиљада компоненти из Кине од почетка руске инвазије на Украјину, тврди британски Телеграф.

Лист наводи да Кина помаже да се Русија наоружа хеликоптерима, дроновима, оптичким нишанима и кључним металима које користи одбрамбена индустрија.

Vladimir Putin, Si Đinping
Владимир Путин, Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва поново мета Украјине - руска престоница нападнута у пола ноћи

Министарство одбране Русије саопштило је да је током ноћи осујећен покушај Украјине да дроном нападне објекте у Москви и Московској области и да није било жртава нити штете.

- 20. августа, око 4 сата по московском времену, осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте у Москви и Московској области - наведено је у саопштењу, преноси агенција РИА Новости.

mobilizacija
мобилизација / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински дрон се обрушио на Курск - нападнута железничка станица пуна цивила - има рањених!

Губернатор Курске области Роман Старовојт изјавио је да су у нападу током ноћи украјинског дрона на железничку станицу у Курску оштећени кров, фасада и један перон, а да је евакуисано 50 путника који су у тренутка напада били у згради.

Од петоро лакше повређених од крхотина двоје је одбило медицинску помоћ, а три особе су упућене на преглед у болницу и већ су пуштени кућама, навео је Старовојт.

Kursk
Курск / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@KyleJGlen

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Британски пуковник изнео поражавајућу тврдњу, па позвао на повећање испорука оружја

НАТО је, по свему судећи, престао да се нада да ће Украјина победити у сукобу са Русијом, саопштио је листу Дејли Телеграф пензионисани пуковник британске војске Ричард Кемп, који је командовао трупама у Авганистану.

Кемп подсећа на недавну изјаву шефа канцеларије генералног секретара НАТО Стијана Јенсена који је за шведски лист Верденс Ганг рекао да би Украјина могла постати чланица НАТО-а ако пристане да уступи део територије Русији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички Ф-16 стигли у Украјину!

Олександр Олешчук, командант ваздушних снага Украјине, изјавио је за националну телевизију да су војни пилоти те земље започели заједничку обуку с америчким пилотима на борбеним авионима Ф-16.

- Авион Ф-16 је био у Украјини. Слетео је на наше писте, обавили смо заједничку обуку са пилотима Ф-16... Јуче су двојицу мојих пилота тестирали амерички инструктори - казао је Олешчук у суботу, преноси CNN.

F-16
Ф-16 / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кина активно наоружава Русију? У све умешани фирма за производњу играчака и Путинов телохранитељ?

Британски Дејли телеграф, објавио је, позивајући се на сопствено истраживање, да су руске фирме од почетка рата у Украјини примиле из Кине десетине хиљада пошиљки и да Пекинг помаже наоружавање Москве хеликоптерима, дроновима, оптичким нишанима и основним металима.

Наводи се да су кинеске пошиљке стигле руским фирмама, укључујући компаније које су под санкцијама Запада, укљученим у производњу, лансера ракета, оклопних возила и стратешких бомбардера.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Моћно оружје из Европе стиже у Украјину - то ће променити ток рата са Русијом?

Председник Украјине Владимир Зеленски допутовао је у Холандију да би обезбедио јачање украјинске противваздушне одбране, неколико дана након што су САД одобриле могућу испоруку ловаца Ф-16 из Холандије и Данске.

Холандија је, заједно са Данском, последњих месеци предводила међународне напоре да се обуче украјински пилоти за ловце Ф-16 и да им се испоруче авиони како би се супротставили ваздушној надмоћи Русије, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички лист тврди да је Кијев у великом проблему

Украјини понестаје опција у контраофанзиви против руских снага, пошто се временски оквир Кијева за постизање напредовања затвара, пише Вашингтон пост.

У чланку објављеном у недељу, амерички лист тврди да украјинска контраофанзива, која је покренута почетком јуна и у почетку се очекивало да ће Кијев вратити велике делове територије, тренутно "показује знаке одуговлачења".

Kijev, Ukrajina
Кијев, Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Неонацисти поново на бојном пољу! Украјина не одустаје од "Азова", Запад у проблему

Опоравили су се, обучили и угланцали нацистичка знамења под којим се боре, а сада се борци злогласног батаљона "Азов" враћају на прву линију фронта.

 - Легендарна бригада специјалних снага "Азов" враћена је у функцију и почела да извршава борбене задатке у области Серебриански. Војници Азова поуздано држе линије и наносе разорне губитке непријатељу у људству и опреми - навео је портпарол Националне гарде Украјине, преноси "Укринформ".

Azov
Азов / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци страхују од нове руске инвазије, евакуисаће становнике чак 68 насеља 

Украјинске власти планирају да евакуишу житеље 68 насеља у Харковској области због опасности од инвазије, сведоче документи у које је Спутњик имао увид.

Раније је Олег Синегубов, шеф војне администрације Харковске области, која је под контролом Кијева, рекао да је, услед напредовања руске војске у том правцу, из Купјанског региона од 9. августа евакуисано око 200 људи.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински генерал ударио на Зеленског

Одлука председника Украјине Владимира Зеленског да учврсти одбрану у харковском правцу мотивисана је потребом за прањем новца, а не за спасавањем украјинске војске од офанзиве руске војске, изјавио је генерал-мајор Оружаних Украјине у пензији Сергеј Кривонос.

- Какав год зид да подигнемо, ипак ће се наћи оружје које може да га пробије. То је још једна чињница која указује на то да он (Зеленски) краде новац - навео је Кривонос у разговору за "Њузрум".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.