Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Украјинци гађали Кримски мост, руска војска надире према ОВОМ граду - Кијев наредио ХИТНУ евакуацију!

14.08.2023. 19:24
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin, Vladimir Zelenski, Krimski most, Ukrajina
Владимир Путин, Владимир Зеленски, Кримски мост, Украјина / Извор: Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 7. до 13. августа 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев извео страховите ударе на Москву, мостове и црноморске руске циљеве, агент ЦИА упозорава: УБИЋЕ ЗЕЛЕНСКОГ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев извео страховите ударе на Москву, мостове и црноморске руске циљеве, агент ЦИА упозорава: УБИЋЕ ЗЕЛЕНСКОГ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнути руски градови, Кијев спрема јуриш на Крим, а амерички официри упозоравају - Харков је следећи

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнути руски градови, Кијев спрема јуриш на Крим, а амерички официри упозоравају - Харков је следећи

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнут Кримски мост, Путин издао наређење, 100.000 руских војника и 900 тенкова спремни за ЈУРИШ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Нападнут Кримски мост, Путин издао наређење, 100.000 руских војника и 900 тенкова спремни за ЈУРИШ!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 7. до 13. августа 2023. године

7. август 2023. године

Украјинска војска преузела одговорност за напад на стратешке мостове

Оружане снаге Украјине преузеле су одговорност за ракетне ударе на мостове преко Чонгарског и Тонкијевог мореуза у Херсонској области и на Криму.

- Око 15 часова, украјинске одбрамбене снаге су погодиле два кључна комуникациона правца - мостове Чонгарски и Генијски - наводи се у саопштењу Одељења за стратешке комуникације Оружаних снага на Телеграм каналу, преносе РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија креће у офанзиву епских размера, Украјина трпи жестоке губитке

Руска војска ће покренути снажну офанзиву у Украјини кда се за то створе услови, изјавио сенатор Дмитри Перминов.

- Тренутно мељемо оружане снаге Украјине. Када за нас буде повољан тренутак, наша војска ће кренути у офанзиву - рекао је члан комитета за одбрану Већа руске федерације руском листу Ура.ру у интервјуу.

Сенатор је такође изразио сумњу да ће до преговора између Москве и Кијева доћи у скорије време, поновивши став који су више пута износили највиши руски званичници.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Планирано убиство Зеленског? Ухапшен руски обавештајац

Наводни доушник "уочи недавног путовања председника Украјине у Миколајевску област, прикупљао је обавештајне податке о планираној посети", саопштила је СБУ. Украјински председник Владимир Зеленски боравио је у региону крајем јула.

СБУ је у саопштењу навела да је наводни завереник "покушао да утврди време и листу локација приближне руте шефа државе на територији региона".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ова жена је припремала атентат на Зеленског?!

Украјинска безбедоносна служба (СБУ) саопштила је да је ухапсила доушницу оптужену за помагање Русима у планирању напада на председника Владимира Зеленског док је био у посети поплављеном подручју. СБУ тврди да је ухапшена жена прикупљала обавештајне податке како би покушала да сазна план пута Зеленског пре његове посете Миколајивској области на југу земље.

Žena koja se sumnjiči za pokušaj atentata na Zelenskog
Жена која се сумњичи за покушај атентата на Зеленског / Извор: Фото: СБУ

Објављена је замућена слика жене коју су притворили маскирани официри у кухињи, као и неке телефонске поруке и руком писане белешке о војним активностима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјини стижу крстареће ракете Таурус

Шеф украјинске делегације у Парламентарној скупштини НАТО-а Јехор Черњев, изјавио је да су кључне парламентарне фракције у Немачкој постигле консензус о снабдевању Украјине крстарећим ракетама "Таурус", домета 500 километара, али да формално одобрење тек треба да буде објављено.

- Моји пријатељи у Бундестагу су ми управо рекли да су кључне парламентарне фракције постигле консензус у вези са трансфером ракета "Таурус" дугог домета у Украјину - навео је Черњев, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шеф кабинета Зеленског о мировном решењу за Украјину

Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак изјавио је да су разговори о мировном решењу за Украјину одржани протеклог викенда у Саудијској Арабији задали "огроман ударац" Русији.

Јермак је на брифингу за новинаре у Кијеву рекао да су све земље које су биле присутне на преговорима у Џеди у потпуности подржале украјинску независност и територијални интегритет.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кад чујете колико Путин троши на војску неће вам бити добро, још мање руским непријатељима

Више од трећине руског буџета троши се на одбрану, док трошкови рата са Украјином настављају да расту. Владин документ открио је да је Москва удвостручила буџет за одбрамбене трошкове па сад, након што су подигли максималну старосну границу за регрутацију с 27 на 30 година, буџет износи више од 100 милијарди долара, преноси Newsweek.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Руски економиста за Newsweek је рекао да су издаци Москве били чак и већи од тога. Појединости о расходима по привредним секторима више се не објављују, али бројке које је објавио Ројтерс указују на то да је потрошња за одбрану у првих шест месеци 2023. године износила 5,59 билиона рубаља (58 милијарди долара) односно 37,3 посто укупних трошкова за то раздобље.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Скандалозна изјава саветника у кабинету Зеленског: Прекид ватре значи победу Русије и Путина

Саветник у кабинету украјинског председника Михаил Подољак поручио је да би у актуелној ситуацији прекид ватре и замрзавање рата у Украјини били победа Русије и њеног председника Владимира Путина.

- Сваки сценарио прекида ватре и замрзавања рата у Украјини у овом тренутку значиће само једно – победу Русије и Путинов лични тријумф - написао је Подољак на друштвеној мрежи X, раније познатој као Твитер.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци моле за ракете дугог домета

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба саопштио је да је током телефонског разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном затражио да САД пошаљу Украјини ракете дугог домета АТАЦМС.

- Секретар Блинкен и ја смо разговарали о даљим корацима за проширење глобалне подршке Формули мира и решењима за проширење извоза житарица - написао је Кулеба на друштвеној мрежи X, раније познатој као Твитер.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

8. август 2023. године

Захарова: "ОВК и даље постоји и тргује органима у Украјини"

Русија има податке да бизнисом продаје делова људског тела у тој земљи владају или су у најмању руку у умешани лидери терористичке организације, од којих се једном суди у Хагу.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Терористичка ОВК још увек је активна, али под другим именом, и постоји могућност да делује у Украјини као плаћеничка организација и да се тамо бави трговином људским органима!

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у ауторском тексту за Росијску газету навела је да Русија има податке да трговином органима владају, или да су, у најмању руку, у то умешани лидери ОВК, од којих се једном суди у Хагу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

На помолу потпуна ескалација?!

Русија ће остати без бродова ако настави да блокира поморски коридор на Црном мору након повлачења из прехрамбеног споразума, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.

- Након блокирања прехрамбеног коридора... Украјина мора да тражи обилазне путеве (за извоз производа). Ако Русија настави да доминира Црним морем, испаљујући ракете... Украјина ће се бранити... Русија мора да схвати да... ако настави у истом духу, неће јој остати ниједан брод до краја сукоба - рекао је Зеленски у интервјуу за аргентински "Насион".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Одбијен руски предлог, огласио се Блинкен

Руске бесплатне испоруке жита одабраним афричким земљама неће ублажити растућу вредност житарица нити променити ситуацију на тржишту хране, изјавио је државни секретар Сједињених Америчких Држава Антони Блинкен, преноси Телетрејдер.

У интервјуу за француску радио станицу РФИ, Блинкен је истакао да предлог Русије да пошаље 50.000 тона житарица бледи у поређењу са 20 милиона тона извезених као део Црноморске иницијативе за жито у земље у развоју, напомињући да то не решава веће питање – смањење доступности житарица.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кадиров: Реакција ће бити брза, ствари се битно мењају

Лидер Чеченије је то написао након састанка са командирима чеченских јединица.

Према речима Кадирова, ако је на самом почетку оружаног сукоба "постојала потреба за тешком војном опремом, сада је ситуација супротна", а то је због промене тактике, рекао је он, не наводећи детаље.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

- Брзо реагујемо на захтеве наших јединица - додао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Председник руске Думе открио каква судбина чека Зеленског

Судбина америчких и европских марионета се увек завршава на сити начин, председник Украјине Владимир Зеленски ће поновити судбину бишег председника Грузије Михаила Сакашвилија који је ухапшен, написао је на Телеграму председник Думе Вјачеслав Володин.

Према његовим речима, судбина вашингтонских и бриселских марионета је увек иста – њих се ослобађају.

- Сакашвилија су запамтили само по ижваканој кравати. Он је одбачен и ухапшен. Зеленски је следећи - написао је Володин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

ЦИА аналитичар ударио на Зеленског: "Измишља басне"

- Сваког дана гине стотине украјинских војника. Па шта ради Зеленски? Он наставља да измишља басне. Питање је времена када ће постати толико заблуда да ће га људи у украјинској војсци склонити са власти - предвиђа експерт.

Стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да је украјински лидер почео чешће да говори у видео-порукама свету и свом народу о "небеском штиту" Оружаних снага Украјине, који се састоји од западних система противваздушне одбране и авијације, који не дозволити руској војсци да удара по циљевима на територији Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Американци постали свесни да Украјина нема шансе

Неколико недеља након почетка дугоочекиване украјинске контраофанзиве, западни званичници добијају све трезвеније процене о способности украјинских снага да заузму значајну територију, изјавила су за CNN четири висока америчка и западна званичника упозната с најновијим обавештајним подацима.

- Још ће се видети у следећих неколико недеља постоји ли шанса за неки напредак. Али да Украјинци заиста остваре напредак који би променио равнотежу овог сукоба, мислим да је то врло мало вероватно - рекао је виши западни дипломата за CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси имају нови моћни дрон и спремни су да га употребе!

Дрон-хеликоптер БАС-200 користиће се у специјалној војној операцији, а тестирања су већ у току, изјавио је директор државне корпорације "Ростех" Сергеј Чемезов на састанку са председником Русије Владимиром Путином.

- Сматрам да је то перспективан дрон-хеликоптер који може да подигне терет масе 50 килограма - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: "Непријатељи ће бити сломљени!"

Цео систем НАТО-а се практично отворено бори против Русије, али ми имамо довољно снага да остваримо све задатке "специјалне војне операције", изјавио је заменик председника Савета за националну безбедност Русије Дмитриј Медведев.

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

Медведев је, поводом годишњице сукоба Грузије и Јужне Осетије, на "Телеграму" написао да ће, како је навео, "као и у августу 2008, непријатељи бити сломљени, а Русија ће постићи мир под сопственим условима".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

9. август 2023. године

Нови напад дроновима на Москву

Руска противваздушна одбрана оборила је два борбена дрона која су ишла према Москви, објавио је градоначелник, Сергеј Собјањин.    

- Потврђен је покушај два борбена дрона да се пробију у град. Оба је срушила противваздушна одбрана. Један у близини Домодедова (на југу Москве), други близу ауто-пута према Минску, на западу Москве - написао је Собјањин на Телеграму, не наводећи ко је одговоран за напад.   

Огласило се и руско Министарство одбране, које наводи да је "током ноћи осујећен покушај кијевског режима да изведе терористички напад дроновима изнад територије Московске области", преноси TASS.   

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци уводе нове празнике

Члан странке председника Владимира Зеленског предложио је нацрт закона којим би се Дан захвалности прогласио државним празником у Украјини, у складу са "високо развијеним земљама" које није именовао.

Предлог закона 9574, који је послат Врховној ради, одредио би 22. октобар као државни празник, како би се "захвалност подигла на национални ниво (као што се то ради у неким високоразвијеним земљама), када ће свака особа имати званичну прилику да се захвали свима којима то жели".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци се искрцали на леву обалу Дњепра у Херсонској области

Украјинске снаге изгледа да су извршиле ограничени упад преко реке Дњепар и искрцале се на источну, леву обалу Херсонске области, навео је у последњем извештају Институт за проучавање рата (ISW).

- Ипак, остаје нејасно да ли су украјинске трупе успоставиле трајно присуство на источној обали - додао је ISW, пренео је "Гардијан".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Начелник америчког Генералштаба указао на жалосну судбину Кијева

САД неће дозволити смањење залиха америчке муниције на ниво који би угрозио националне интересе земље, изјавио начелник америчког Генералштаба, Марк Мили.

У интервјуу за Вашингтон тајмс, Мили је рекао да Пентагон блиско сарађује са америчком одбрамбеном индустријом како би што брже попунио залихе. Према његовим речима, ниво помоћи Украјини неће угрозити националну безбедност САД.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија има велику шансу да преокрене рат

Недавна одлука Кине да ограничи извоз дронова онеспособиће извиђачку предност Украјине у сукобу са Русијом и представља активну интервенцију на страни Москве, пише "Волстрит џорнал".

У колумни америчког листа износи се мишљење да САД и њени савезници треба да одговоре развојем индустријске базе за производњу беспилотних ваздушних система и додаје се да ако то не учине, Русији ће бити загарантована предност. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинске снаге напале Доњецк

Једно дете је погинуло, а две особе су повређене када је украјинска артиљеријска граната погодила двоспратну зграду у Доњецку, навео је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин на свом Телеграм каналу.

Москва тврди да украјинске снаге свакодневно гранатирају делове Доњецка који су под руском контролом, пренео је Ројтерс. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска контраофанзива пропада, али Зеленски има далеко већи проблем од тога!

Једна од највећих трагедија Украјине док спроводи офанзиву којом досад није успела да испуни сопствена и западна очекивања јесте то што не може сама да одлучује о својој судбини, пише CNN.

Влада председника Владимира Зеленског зависи о великом дотоку америчког и западног наоружања. И руски председник Владимир Путин, такође ће имати велики утицај на то хоће ли и када тај рат да се заврши.

Дакле, док жртвовање на бојном пољу буде одлучивало колико ће отете територије Украјина вратити, исход рата такође ће обликовати спољни чиниоци, укључујући промене политичких снага у САД-у, Москви и европским престоницама, пише CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски: "Запорожје! Још један напад руских терориста!"

Најмање три особе погинуле су у руском нападу на град Запорожје, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.

Зеленски је рекао да је акција спасавања у току, не наводећи детаље.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

10. август 2023. године

Нови масовни напад дроновима на Москву и друге руске области

Руске снаге противваздушне одбране обориле су две беспилотне летелице усмерене ка Москви.

- Око четири сата ујутру, Руско ратно ваздухопловство је оборило два војна дрона која су била на путу ка Москви. Један је оборен у Калушкој области, а други изнад федералног ауто-пута - написао је градоначелник руске престонице Сергеј Собјанин на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руске снаге разрадиле сценарије за заштиту од могућег напада Украјинаца

Руске снаге у Запорошкој нуклеарној електрани су разрадиле и увежбавале све сценарије за заштиту од могућег напада Кијева, рекао је гувернер Запорошке области у интервјуу за "РИА Новости".

- Имамо планове и за хемијску и за радиоактивну заштиту, у те сврхе смо формирали цео пук, имамо специјалне јединице - казао је гувернер Јевгениј Балицки.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лидер ДНР упозорава: Кијев употребом касетне муниције угрожава цивиле

Украјинска војска је почела све активније да гађа територију Доњецке Народне Републике касетном муницијом, рекао је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин. Он је гостовао у емисији "Соловјов лајв".

- Непријатељ све чешће употребљава касетну муницију, а то, пре свега, угрожава цивилно становништво. Протеклих дана, поред Доњецка, гранатирали су и Горловку, места Јасиновата и Макијевка као и Шахтјорск, град који је далеко од линије фронта - рекао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинске власти Харкова: Хитно евакуисати град и околину, Руси су у опасном налету

Локалне власти око украјинског града Купјанска у области Харков, издале су наредбу за обавезну евакуацију из града и околних подручја због интензивног руског гранатирања те области, јавља Си-Ен-Ен (CNN).

Русија је последњих недеља појачала напоре да поново заузме Купјанск, које су украјинске снаге преузеле у септембру.  У наредби се наводи да је најављена обавезна евакуација за становнике града, као и Заоскиља, који се налази на источној обали реке Оскол.

Kupjansk, Harkov, Ukrajina
Купјанск, Харков, Украјина / Извор: Фото: Ливеуамап/Принтсцреен

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У току је велика битка, Украјинци "газе" Дњепар, чамцима пробијају одбрану руских линија?!

Украјинске снаге покушале су да пређу реку Дњепар која дели ослобођени и окупирани Херсон, пробијајући вишемесечну линију фронта на југу Украјине. Руски војни блогери известили су да је око седам чамаца, од којих је сваки превозио шест до седам људи, јуче пристало близу села Козачи Лахери, источно од града Херсона, те пробило руске одбрамбене линије, пише Гардијан.

Блогери тврде да су украјински војници напредовали до 800 метара након што су дошли до обале реке Дњепар, иако се чини да су руске снаге имале одређеног успеха у заустављању напада. Званичник окупираног дела Херсонске области којег су поставили Руси Владимир Салдо тврди да је украјински напад одбијен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци напали Брјанск!

У украјинском гранатирању села Чауси у Брјанској области, два цивила су погинула, а два су повређена, навео је данас гувернер Александар Богомаз на свом Телеграм каналу.

- Оружане снаге Украјине гранатирале су село Чауси, Погарски округ. Нажалост, од последица гранатирања један мушкарац је погинуо, а два мештана су повређена. Повређени су пребачени у окружну болницу, где добијају сву неопходну медицинску негу - написао је он, пренела је агенција РИА Новости. Касније је гувернер саопштио да је још један мушкарац преминуо од задобијених рана. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

11. август 2023. године

Украјина разбила руску женску шпијунску мрежу

Украјина тврди да је "демонтирала шпијунску мрежу која се састоји искључиво од жена", а која је деловала у региону Доњецка, те је наводно одавала информације руским обавештајним службама и плаћеницима Вагнер групе, јавља "New York Пост".

- Група се састојала искључиво од локалних жена које су подржавале руску оружану агресију на Украјину - наводи се у саопштењу Службе безбедности Украјине, позната као СБУ.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци покушали напад на Курск

Губернатор Курске области Роман Старовојт саопштио је да је руска противваздушна одбрана уништила две украјинске беспилотне летелице које су ишле ка граду Курску.

- Синоћ, око 23 часа, снаге ПВО обориле су две украјинске беспилотне летелице које су биле на путу за Курск - навео је Старовојт на Телеграму. Он се захвалио руским војницима на одбрани и професионализму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руска војска освојила важан стратешки положај

Припадници Пете руске моторизоване бригаде у јуришу су освојили важну стратешку тачку у Маринки у самопрокламованој Доњецкој Народној Републици.

Према речима руског добровољца са кодним именом "Шахтјор", та тачка се налази на ободима Красногоровке, а та стратешка тачка је сада осигурана.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци у паници, Руси напредују

Реч је о регион из ког је руска војска протерана, иако га је заузела још на почетку офанзиве. Међутим, оружане снаге Руске федерације прешле су сада у офанзиву у том регион И тврде да напредују. Украјинска војска је признала да је ситуација у том сектору тешка.

"Ситуација је и даље тешка, али је под контролом", написао је на Телеграму Сергиј Черевати, војни портпарол за источни фронт, преузимајући уобичајену формулацију којом се Кијев користи када његов противник напредује.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сирене завијају широм Украјине!

Широм Украјине проглашена је ваздушна опасност, а у Кијеву су одјекнуле експлозије, јављају украјински медији. Украјинско ваздухопловство упозорило је да постоји опасност од ракетног напада на целој територији земље, преноси Украјинска правда.

Како се наводи, руске снаге су лансирале ракете Кинжал са авиона МиГ-31Х у правцу Кијевске области. У Кијеву дејствује противваздушна одбрана. Градоначелник Виталиј Кличко потврдио да се у граду чују експлозије и позвао грађане да остану у склоништима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руске трупе заузеле стратешки аутопут

Према информацијама објављеним на Телеграм каналу "Вести са фронта", који прати дешавања у Украјини, руске трупе су преузеле контролу над аутопутем Орловка-Авдејевка.

Кроз тај аутопут, како пише на овом каналу, је транспортована муниција за украјинске војнике, а са тог подручја су извођени артиљеријски удари и гранатирања града Доњецка, укључујући и употребу касетне муниције.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Узбуна у Москви, хитно је затворен аеродром Внуково

Московски аеродром Внуково је био привремено затворен, а према прелиминарним информацијама, разлог је дрон, преноси агенција РИА Новости.

- Аеродром Внуково је привремено затворен. Прелиминарни разлог је беспилотна летелица - рекао је извор из хитних служби за агенцију.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нови напад дроновима на Москву

Руске ПВО снаге обориле су дрон на северозападу Москве, а остаци летелице пали су у близини Карамишевског насипа, саопштио је градоначелник руске престонице, Сергеј Собјанин.

Како је рекао, нико у инциденту није страдао и није било повређених, а пад летелице није изазвао ни материјалну штету.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Покренут кривични поступак против двојице официра, одговорни за смрт седам војника

Суд у Москви је саопштио да ће наредних дана отворити и размотрити први кривични предмет у вези са кршењем правила борбеног дежурства.

У њему се сумњиче двојица руских официра чија је зона одговорности била Белгородска област.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Драстичан потез Зеленског

Председник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да његова влада отпушта шефове свих регионалних војних центара за регрутацију у Украјини, што је драматичан потез за сузбијање корупције у систему који долази јер су нови војници очајнички потребни како би заменили погинуле и рањене у борбама.

- Овај систем би требало да воде људи који тачно знају шта је рат и зашто су цинизам и мито током рата издаја. Уместо тога, војницима који су прошли фронт или који не могу да буду у рововима јер су болесни или су изгубили удове, али су сачували достојанство, њима може да се повери овај систем регрутовања - рекао је председник.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: "Неће видети ништа осим смрти"

Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије је на Ексу (бившем Твитеру), бурно реаговао због нове новчане помоћи Запада за Украјину.

- Просвећени свет је поново био запрепашћен сазнањем о томе да зомбију из земље 404 обезбеди милијарде бесмислених долара - написао је Медведев.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци поново траже оружје: Обезбедите нам што пре!

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба позвао је партнере да што пре обезбеде Украјини ракете Таурус и АТАЦМС.

- Ракете дугог домета су се показале кључним. Због тога су Таурус и АТАЦМС кључни за успех Украјине и молимо партнере да их обезбеде што је пре могуће. Оба ће се користити искључиво унутар наших граница. Што је већи домет ракете, то је краћи рат - написао је Кулеба на друштвеној платформи X , раније познатој као Твитер.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чудне изјаве пољског председника - нашао најбољи начин да се осујети Кремљ

Пољски председник Анџеј Дуда оптужио је свог руског колегу Владимира Путина да настоји да освоји Европу и инсистира на томе да Русија мора бити заустављена у Украјини где је "живот јефтин".

У интервјуу за Вашингтон пост, од пољског лидера је затражено да одговори америчким конзервативцима који се противе слању додатне војне и финансијске помоћи Украјини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Америка поново "завлачи" Украјинце - овог пута у питању су ловци Ф-16

Сједињене Америчке Државе су спремне да обуче украјинске пилоте да управљају ловцима Ф-16 на својој територији ако се исцрпе могућности европских савезника Кијева, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби. 

Он је додао да америчке ловце Ф-16 сматрају дугорочним оруђем за подршку Кијеву, а Вашингтон ради са савезницима у Европи на почетку обуке Украјинаца, преносе Риа новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

12. август 2023. године

Руске снаге напредују према Купјанску

Руска војска је заузела четири упоришта и пет осматрачница Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска, изјавио је шеф прес-центра групе "Запад" Сергеј Зибински.

- У току борбених дејстава у правцу Купјанска, јуришне групе шесте комбиноване армије заузеле су четири упоришта и пет осматрачница и поразиле више од једног пешадијског вода код села Олшана - рекао је Зибински за РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина са 20 дронова напала Крим!

Руске снаге су осујетиле покушај Украјине да нападне Крим, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

- Руске снаге су ноћас осујетиле покушај кијевског режима да изведе терористички напад на полуострво Крим са 20 беспилотних летелица. Спречени терористички напад није изазвао жртве или материјалну штету - наводи се у саопштењу, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Серија експлозија на Криму!

Медији преносе да је дошло до експлозија око Керчког моста на Криму, полуострву које је анектирала Русија.

Званичници су зауставили саобраћај преко моста, јавља "Гардијан".

У пређашњем саопштењу руског Министарства одбране наводи се да су руске снаге осујетиле покушај Украјине да нападне Крим.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси објавили - Украјина вођеном ракетом ударила на Кримски мост

Руска војска је саопштила је да је Украјина покушала да погоди Кримски мост противваздушном вођеном ракетом С-200.

Министарство одбране Русије је појаснило да су снаге ПВО благовремено откриле и пресреле у ваздуху украјинску ракету и да није било жртава нити причињене материјалне штете, пренео је Интерфакс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија спрема освету за Кримски мост

Руско Министарство спољних послова осудило је украјински терористички напад на Кримски мост, истакавши да су због тога недужни цивили били изложени опасности.

- Не може бити оправдања за такве варварске поступке и они неће остати без одговора - написала је портпаролка тог министарства Марија Захарова на апликацији за размену порука Телеграм, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Тешка опаска на рачун Зеленског: "Злочин је како су поступили са тим момцима - њих 60.000!"

Одлука председника Украјине Владимира Зеленског да покрене контраофанзиву без потребног наоружања довела је до великих губитака у Оружаним снагама Украјине, изјавио је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон на Јутјуб каналу Диалогуе works.

- Као резултат контраофанзиве, украјинске снаге изгубиле су око 60.000 људи, то су сулудо високе бројке... По мом мишљењу, злочин је како су поступили са тим момцима - оценио је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Залужни на важном састанку у Кијеву

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни састао се са начелником британског штаба одбране Ентонијем Радакином, који је допутовао у посету Кијеву.

- Радили смо на једном од командних места, детаљно упознали адмирала Радакина са ситуацијом на бојном пољу, са нашим офанзивним и одбрамбеним акцијама. Разговарали смо о хитним потребама украјинске војске - написао је Залужни на свом Телеграм каналу после састанка. Он се такође захвалио партнерима на подршци, преноси Интерфакс Украјина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија никад одлучнија и бруталнија - спремна за тешка времена

Грађани Русије припремају се за дуготрајни рат, Украјину доживљавају као претњу постојању Русије, а њих више од две трећине жели да Владимир Путин догодине поново буде изабран за председника земље. То је срж велике анализе коју је у америчком часопису Фореигн Affairs ове недеље објавила руска политоколошкиња Татјана Становаја.

Жестока критичарка Путиновог режима, Становаја се 2010. преселила у Француску. Виша је сарадница Карнеги Русија Евроазијског центра и оснивачица и директорка фирме за политичке анализе Р.Политик, чије аналитичке есеје објављују водећи западни медији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски се захвалио лидерима Немачке, Холандије и Азербејџана

Председник Украјине Владимир Зеленски захвалио је лидерима неколико земаља који су предузели "нове кораке за већу безбедност и заштиту украјинског народа". У видео поруци, он је Немачкој захвалио за два додатна лансера Патриот.

- Веома је тежак. Хвала вам. Хвала Немачкој, хвала људи, хвала Олаф... Сваки наш град, свако насеље мора бити заштићено. Ово ће постати основа паневропског ваздушног штита - рекао је Зеленски, преноси Интерфакс Украјина.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

13. август 2023. године

Украјина поставила услов за почетак мировних преговора

Министар спољних послова Украјине, Дмитро Кулеба, изјавио је да Украјина може да покрене мировне преговоре са Русијом након што, како је рекао, окупатори напусте украјинску територију, али је додао да украјински председник, Владимир Зеленски, "никада неће сести за преговарачки сто са диктатором Путином".    

Кулеба је у интервјуу италијанском листу Коријере дела сера истакао да је Украјина спремна за мировне преговоре када Русија повуче своје "окупационе снаге са територије те земље".    

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци током ноћи напали Белгородску област Русије

Министарство одбране Русије саопштило је да је спречен напад украјинског дрона на објекте у Русији и да је беспилотна летелица оборена изнад Белгородске области.

- Јутрос око четри сата осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте на територији Руске Федерације - наведено је у саопштењу Министарства, преноси Интерфакс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија почела да производи своје дронове по узору на иранске Шахед С-131 и С-136

Организација ЦАР са седиштем у Великој Британији, која се бави истраживањем и проучавањем компоненти наоружања, саопштила је да је открила да Русија производи сопствену, домаћу верзију иранских дронова типа Шахед и то моделе С-131 и С-136.

Када су се истражитељи ЦАР дошли до физичких остатака две руске беспилотне летелице Геран-2, коришћене у Украјини прошлог месеца, детаљном анализом је утврђено да је Русија "почела да производи сопствену, домаћу верзију дрона Шахед-136", наводи се у саопштењу британског истраживачког центра, преноси Си-Ен-Ен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци остају сами у борби против моћне Русије

Међу украјинским војницима расте незадовољство због неуспеха на фронту, а страни плаћеници масовно беже, изјавио је пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона.

- Чак су и страни плаћеници који су се тако ревносно борили на страни Украјине сада већим делом отишли. Спаковали су ствари и побегли. Вероватно су остали само Пољаци - рекао је Мекгрегор на свом Јутјуб каналу, преносе "РИА Новости".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси свим силама покушавају да освоје Купјанск

Русија је у првој недељи фебруара 2022. године, кад је започела инвазију на Украјину, заузела град Купјанск и околна подручја. Држала га је под својом контролом неколико месеци, а онда су га украјинске снаге ослободиле. Међутим, Русија је поново интензивирала гранатирање североисточне украјинске области Харков и саопштила да је у четвртак заузела украјинске положаје у близини града. Наређена је обавезна евакуација, а поставља се питање зашто је град Купјански толико битан?

Локални украјински званичник рекао је у четвртак да су значајна руска појачања претворила северни фронт у области Харкова у епицентар непријатељстава, "где непријатељ концентрише своје главне напоре". Власти у Купјанску процењују да око 12.000 људи, укључујући више од 600 деце, сада подлеже наредбама за евакуацију, преноси CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Огласио се руски званичник после крвавих борби у Доњецкој области

Украјинске снаге покушавају да пробију руске линије у западним деловима Доњецке области, где су украјински борци нападали у таласима с циљем да се заузме руско упориште источно од града Старомајорске, изјавио је руски званичник Владимир Рогов.

Он је рекао да је у деловима Запорожја под контролом Москве било интензивних борби, посебно јужно од Велике Новосилке, где су украјинске снаге покушавале да пробију руске линије и потисну руске снаге до обале Азовског мора, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Немачка шаље Украјини дронове са фабричком грешком?

Немачка ће Украјини испоручити беспилотне летелице "Луна нове генерације" пре краја ове године, објавио је немачки лист "Билд".

Испоруку ће обавити немачка војна компанија "Рајнметал" на основу владиног уговора.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руси отворили ватру на брод који је пловио ка украјинској луци

Руски морнари отворили су ватру упозорења из аутоматског малокалибарског оружја како би натерали брод да се заустави.

Посада руског патролног брода „Василиј Биков” отворила је ватру упозорења да би прегледала теретни брод под заставом Републике Палау који се кретао ка украјинској луци Измаил у Црном мору, саопштило је Министарство одбране.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Офанзива беспилотних летелица проширена са Белгородске области на Курск!

Руска ПВО оборила је најмање четири украјинска дрона изнад западних региона Русије, саопштило је руско Министарство одбране.

Изнад Белгородске области оборена су три дрона и још један изнад региона Курск, навело је Министарство одбране, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Седморо мртвих у сукобу снага Рамзана Кадирова и војне команде код Маријупоља

У украјинском селу Урзуф код Маријупоља дошло је до пуцњаве између Кадироваца и војне команде, како пише Nexta.

- Кадировцима је дозвољено да се одморе у Урзуфу, а они су се сукобили са локалном војном командом. Почели су да кидају један другом нараменице и дошло је до пуцњаве - рекао је саветник градоначелника Маријупоља, Пјотр Андрјушченко.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Почела хитна евакуација цивила код Купјанска

Украјинске власти су започеле евакуацију Купјанског округа Херсонске области, већ је евакуисано преко 200 људи, рекао је начелник регионалне војне управе која је под контролом Кијева Олег Сињегубов.

- У претходна два дана је из Купјанског округа евакуисано 111 људи, међу којима је 36 деце и четри особе са инвалидитетом. Тако је од 9. августа заштићена безбедност 204 особе, од којих је 71 дете - написао је Сињегубов Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Подољак: Ово је прави циљ Украјине у рату, један сценарио не долази у обзир

Михаил Подољак, саветник шефа кабинета Владимира Зеленског, у својој објави је објаснио шта је циљ Украјине у рату који траје већ 18 месеци.

- Стратешки циљ Украјине, уз безусловни повратак територија, јесте стварање услова који онемогућавају понављање агресије у будућности. Територија је кључна - наводи Подољак, додајући да би било какав "сценарио замрзавања рата" у којем би се задржала територија коју су Руси тренутно окупирали и анектирала био неприхватљив.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски хитно спровео драконске мере!

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је у петак да је отпустио све регионалне шефове за регрутовање војске због извештаја о корупцији.

- Отпуштене званичнике замениће војници који су били на линијама фронта или су повређени у борбама, јер им се може поверити овај систем регрутације - рекао је Зеленски.

- Овим системом треба да управљају људи који тачно знају шта је рат и зашто цинизам и подмићивање у време рата представљају велеиздају - додао је он, док се Украјина копа против руске офанзиве на североистоку истовремено покушавајући да поврати територију коју су заузеле снаге Москве на југу и истоку земље.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински граничари поставили су нови гранични знак на Змијском острву

- Следећи гранични знак биће постављен на нашем украјинском Криму пошто га одбрамбене снаге Украјине ослободе - рекао је начелник граничне службе Серхиј Дејнеко на видео снимку на Фејсбуку.

Претходни гранични знак уништили су руски окупатори, рекао је Дејнеко, пренео је Ројтерс. Два украјинска пројектила погодила су 14. априла 2022. руски ратни брод код Змијског острва.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.