Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Велика катастрофа погодила земљу, покушан атентат на Зеленског, Кијев кренуо у контраофанзиву!

14.06.2023. 19:24
Пише:
Србија Данас
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin
Владимир Зеленски и Владимир Путин / Извор: Фото: Printscreen/CNN/Shutterstock

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 5. јуна до 11. јуна 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

НЕВЕРОВАТНЕ ВЕСТИ СА ФРОНТА: Русија и Украјина размениле готово 200 заробљених војника

НЕВЕРОВАТНЕ ВЕСТИ СА ФРОНТА: Русија и Украјина размениле готово 200 заробљених војника

"САД СПРЕЧИЛЕ МИРОВНИ СПОРАЗУМ МОСКВЕ И КИЈЕВА" Шок тврдње америчког економисте одјекују светом

"САД СПРЕЧИЛЕ МИРОВНИ СПОРАЗУМ МОСКВЕ И КИЈЕВА" Шок тврдње америчког економисте одјекују светом

"УКРАЈИНЦИ НАПАДАЈУ У НАЈМАЊЕ ЧЕТИРИ ПРАВЦА" Руска одбрана се своди на ОВЕ три главне компоненте, тврде Американци

"УКРАЈИНЦИ НАПАДАЈУ У НАЈМАЊЕ ЧЕТИРИ ПРАВЦА" Руска одбрана се своди на ОВЕ три главне компоненте, тврде Американци

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 5. јуна до 11. јуна 2023. године

5. јун 2023. године

Кадиров има решење за Белгородску област

Лидер Чеченије, Рамзан Кадиров, изјавио је да против терориста који повремено покушавају да продру у Белгородску област могу да се изборе чеченски одреди, додавши да чека такво наређење. Према његовим речима, да би се ликвидирале бандитске групе на руској територији, без последица по цивиле и инфраструктуру, неопходне су посебне вештине и припрема. Не само војно искуство, него и антитерористичко.

- Тако су обучени чеченски борци који већ имају искуство чишћења републике од бандитског подземља у шумској и градској средини, као и искуство ослобађања готово четири десетине насељених места у Луганској и Доњецкој Народној Републици, укључујући Маријупољ, где су ступили у борбу с знатно бројнијим противником - навео је Кадиров на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

МО Русије: Зауставили смо велику украјинску офанзиву

Руско министарство одбране саопштило је да је осујетило велику украјинску офанзиву на Доњецк, тврдећи да је убило 250 војника и уништило оклопна возила. Али из Кијева није било коментара, а тврдња Русије није независно проверена.

Igor Konašenkov
Игор Конашенков / Извор: Профимедиа

Украјинска контраофанзива се дуго чекала, али Кијев каже да неће дати унапред упозорење о њеном почетку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пригожин: Украјинске снаге поново заузеле део насеља северно од Бахмута

Шеф Вагнер групе Јевгениј Пригожин, рекао је да су украјинске снаге поново заузеле део насеља северно од Бахмута.

Он је навео да су украјинске снаге поновно заузеле Берхивку, називајући то "срамотом".

Позвао је челнике унутар руске војске, укључујући министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника Генералштаба Оружаних снага Валерија Герасимова, да дођу на прву линију фронта, у објави на Телеграму.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Бахмут, Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

6. јун 2023. године

Брана хидроелектране Нова Каховка дигнута је у ваздух!

У нападу на подручју Херсона током ноћи уништена је ХЕ Каховка. Оштећена је и кључна брана на Дњепру. Како се тврди на друштвеним мрежама град је потопљен.

Вода је, према тврдњама Украјинаца већ почела да надире у насеља. Ниво воде порастао је за 10 метара, а села ће бити избрисана с лица земље, пренели су неки медији. На снимцима који круже друштвеним мрежама види се како је Херсон већ под водом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Угрожена нуклеарна електрана Запорожје

Оштећење бране Нова Каховка не само да је створило опасност од плављења села, већ стручњаци кажу да је угрожена и нуклерана електрана Запорожје. Наиме, вода из резервоара Каховке неопходна да би НЕ добијала снагу за турбине и безбедносне системе.

Вода из резервоара опскрбљује и Крим на југу, који је Русија анектирала 2014. године.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Песков: Украјина извела саботажу на брани Каховка

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изнео је тврдњу да је Украјина извела саботажу на брани Каховка како би одвратила пажњу од њене неуспеле контраофанзиве и како би Криму ускратила водоснабдевање.

Dmitrij Peskov
Дмитриј Песков / Извор: Профимедиа

Он је рекао да већ сада може да се недвосмислено каже да је реч о намерној саботажи украјинске стране и одбацио тврдње Кијева да је Москва дигла брану у ваздух.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руски војни експерт: Разарање Каховке је планирана акција Украјинаца

Разарање Каховске хидроелектране је планирана операција украјинске војске у циљу стварања услова за почетак контраофанзиве на Запорошком правцу - сматра руски војни експерт Алексеј Леонков.

Према замислима украјинске команде, огромна количина воде која се ослободила након разарање хидроелектране треба да потопи ојачане одбрамбене позиције руске војске које се налазе на левој обали реке Дњепар. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шојгу: Руска војска зауставила покушаје украјинске офанзиве

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је да је руска војска за три дана зауставила покушаје дуго најављиване украјинске офанзиве, након што су украјинске снаге започеле нападе на седам тачака дуж фронта на југу Доњецке области, и да је током борби погинуло или рањено више од 3.700 украјинских војника.

Он је додао да приликом напада, непријатељ није постигао своје циљеве и претрпео је значајне губитке, пренела је агенција РИА Новости.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Берховка у рукама руских снага

Видео снимак из области села Берховка које се налази на северозападној периферији Бахмута показује да је то подручје и даље у рукама руских снага. Напад украјинских оружаних снага на том подручју је одбијен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Објављени сателитски снимци уништене бране Нова Каховка на реци Дњепар

Сателитски снимци бране Нова Каховка приказују праву размеру уништења изазваног прво експлозијом, а касније и великим налетом воде.

Како је пренео Ројтерс, руска и украјинска страна се међусобно оптужују за напад на хидроелектрану, који је довео до изливања воде у ратној зони. Нови сателитски снимци приказују језиву ситуацију на месту где је некада стајала веома важна брана.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ситуација на ХЕ Каховка се не може поправити - потпуно је уништена!

Према подацима са терена, тврди се да је хидроелектрана у Каховки потпуно уништена и да се станица не може поправити, саопштила је компанија под контролом Кијева, Укрхидроенерго.

Украјинска оперативна команда "Југ" тврди да је рушење бране Нова Каховка извршено од стране руских снага и јавља да је у току процена обима штете. Према подацима са терена, најмање 150 тона нафте излило се у реку Дњепар, а постоји опасност да се још 300 тона нафте излије у реку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

РДК и "Легија" у новим акцијама на територији Русије - не одустају!

Проукрајинске снаге које себе називају "Руски добровољачки корпус" и "Легија слободе Русије" извршиле су претходних дана неколико упада на територију Руске Федерације и изненадиле тамошње граничаре и службе безбедности, па је руска војска морала да реагује и истера их са територије Русије.

Међутим, на друштвеним мрежама, као и на мапама, може се видети да проукрајински борци не одустају од својих наума. Себе називају "патриотама" и главни циљ им је уклањање актуелног шефа државе Владимира Путина, као и потпуна смена политичког врха Русије, ако треба и војним путем.

"Легија Слободе Русије" и "Руски добровољачки корпус" објавили су нови видео из Нове Таволжанке из Белгородске области, на којем се види како спроводе заробљене руске војнике.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Град Олешки скоро потпуно поплављен

Град Олешки, у украјинској области Херсон, који се налази на левој обали реке Дњепар под контролом Русије, скоро је потпуно поплављен након пробоја бране Каховка, саопштио је регионални руски званичник Андреј Алексејенко.

- Евакуација је могућа само уз помоћ посебне опреме - рекао он. Алексејенко је на свом налогу на Телеграму објавио снимак на којем се види како је у том граду вода у нивоу прозора на аутомобилима, а на аутопуту је дубока најмање 30 центиметара.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

7. јун 2023. године

Зеленски о разарању ХЕ Каховка: "Еколошка бомба масовног уништења"

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је пуцање бране Каховка на југу Украјине "еколошка бомба масовног уништења".

Он је додао да једино ослобођење целе земље од окупатора може бити гаранција против нових "терористичких" аката, преноси Ројтерс. 

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Марк Мили: Украјина је добро припремљена да настави битку против руске инвазије

Начелник здруженог Генералштаба америчке војске генерал Марк Мили изјавио је да је, иако се из досадашње борбе може извући мало закључака, Украјина "добро припремљена" да настави битку против руске инвазије.

Mark Mili
Марк Мили / Извор: Профимедиа

Мили је током обележавања годишњице савезничке инвазије на Америчком гробљу у Нормандији у Француској упозорио и да ће рат бити "дуг".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Компанија Maxar Technologies објавила је сателитске фотографије потопљених делова Херсонске области

Компанија Maxar Technologies објавила је сателитске фотографије села у јужном региону Херсона настале пре и после уништења бране и последичне поплаве.

До сада је из подручја евакуисано више од 1.000 људи. Водостај у Новој Каховки почео је да опада, након пораста због урушавања бране, саопштено је из локалне администрације коју је поставила Москва, преноси Ројтерс.

Herson, Ukrajina
Херсон, Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Медведев: Украјина је започела своју дуго најављивану контраофанзиву

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев саопштио је да делује да је Украјина започела своју дуго најављивану контраофанзиву, и да би Москва требало да након одбијања тих напада покрене сопствену офанзиву.

Dmitrij Medvedev
Дмитриј Медведев / Извор: Профимедиа

- Непријатељ је дуго обећавао велику контраофанзиву. И чини се да је нешто већ започео. Морамо да зауставимо непријатеља, а затим да кренемо у офанзиву. Циљ је да потпуно збацимо нацистички режим у Кијеву - написао је Медведев на свом каналу на платформи за размену порука Телеграм.   

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

МО Украјине објавило фотографију потопљеног Херсона

Украјинско Министарство одбране објавило је фотографију за коју наводи да приказује град Херсон дан након поплаве коју је узроковало уништење бране на хидроелектрани Нова Каховка.

Herson, Ukrajina
Херсон, Украјина / Извор: Фото: Украјинско министарство одбране

- Ово је Херсон данас. Руси су покушали све што могу како би освојили овај град. Послали су војску, гранатирали су га, поплавили су га. Ни у чему нису успели. То ће се и наставити. Како у Херсону тако и другде у Украјини - објавило је украјинско Министарство одбране.  

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Данилов: Руси су лишили Крим питке воде наредних 10 година

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Олексеј Данилов изјавио је да су Руси, дижући у ваздух хидорелектрану Каховка, Крим лишили питке воде наредних три, пет, 10 година, односно док брана не буде поново изграђена.

Данилов је рекао да ће снабдевање полуострва водом бити физички немогуће.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Гладков: Украјина је гранатирала насеље Графовка

Гувернер руског региона Белгород Вјалчеслав Гладков рекао је да је Украјина гранатирала насеље Графовка, које се налази на око два километара од украјинске територије, и да је користила пројектиле "град".

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Гладков је додао да су неке од граната пале у близини школе и да су оштетиле зграде, али да није било жртава, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

МО Русије: Украјински диверзанти дигли у ваздух у цевовод у области Харков

Руско Министарство одбране саопштило је да је украјинска диверзантска група дигла у ваздух у цевовод у области Харков, а будући да је било и цивилних жртава чин је назван терористичким, навеле су РИА Новости.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Неколико експлозија је могло да се чује на цевоводу у округу Купјанск, рекао је проруски шеф регионалне војне администрације Олег Синегубов, пренео је TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинске снаге напредовале према Бахмуту

Украјинске трупе напредовале су до 1.100 метара у близини Бахмута у последња 24 сата, саопштио је Кијев, што би требало да је прво напредовање откада је Русија навела да је Украјина започела контраофанзиву, наводи Ројтерс.

Званична Москва је претходно саопштила да је Кијев покренуо серију напада у региону Доњецка, за које је рекла да су осујећени.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев: Поплављено 29 градова и села дуж реке Дњепар

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко саопштио је да је напад на брану Каховка довео до тога да је поплављено 29 градова и села дуж реке Дњепар. Он је на Телеграму навео да је 10 од тих насељених места на украјинској страни реке, преноси BBC.

Шеф украјинске војне управе у Херсону Олександр Прокудин претходно је саопштио да је Украјина евакуисала око 1.700 људи из поплављених подручја од 13 часова по локалном времену.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Катастрофа у Херсонској области - утопио се велики број животиња, оштећена најплоднија земља

Због пробоја бране већ се утопио непознат број домаћих животиња и кућних љубимаца. Према објави групе за спасавање животиња УАнималс на Фејсбуку, свих 260 животиња у зоолошком врту Казкова Диброва у Новој Каховки под руском контролом умрло је у поплави, осим лабудова и патака.

Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Украјина је велики извозник пшенице, а очекује се да ће поплаве оштетити усеве. Као резултат тога, фјучерси на пшеницу и кукуруз су порасли на чикашкој берзи.

- Краткорочни утицај је оштећење силоса за жито и друге опреме која се налази на ниским обалама реке - рекао је Сергеј Феофилов, шеф "УкрАгроЦонсулт"-а, за "Блоомберг News".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

8. јун 2023. године

Пушилин: "У Бахмуту нема ниједног украјинског злочинца"

У Бахмуту нема ниједног украјинског злочинца, град контролише Русија, казао је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Denis Pušilin
Денис Пушилин / Извор: Профимедиа

Украјинске трупе треба померити најмање 500 километара од административних граница нових региона, али је у будућности потребно ослободити целу територију Украјине, изјавио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски у Херсону

Украјински председник Владимир Зеленски посетио је поплављену јужну регију Херсон како би разговарао о хитним мерама након поплава узрокованих уништењем огромне бране.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска војска: Нисмо покренули контраофанзиву

Украјинска војска демантовала је вест коју је објавио Ен-Би-Си њуз (НБЦ News) да је покренула контраофанзиву против руских снага.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

- Немамо такву информацију. И не коментаришемо анонимне изворе - рекао је за Ројтерс портпарол Генералштаба украјинских оружаних снага.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев: Украјина би могла да изгуби неколико милиона тона усева због рушења бране Каховка

Украјина би могла да изгуби неколико милиона тона усева због рушења бране Каховка на југу земље, упозорило је украјинско Министарство пољопривреде.

- Без водоснабдевања немогуће је узгајати поврће. Житарице и уљарице ће се узгајати по екстензивном моделу са ниским приносима - наводи се у саопштењу Министарства.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нова опасност у Херсонској области - мине!

Мине које је након уништења бране Нова Каховка поплава повукла за собом по регији јужне Украјине могле би да представљају претњу у надолазећим деценијама, објавио је Црвени крст.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Велика брана на Дњепру, експлодирала је, пропустивши воду преко великог дела територије ратне зоне и угрозивши тиме животе десетина хиљада људи.

- Мине, у зависности од свог облика и материјала, могу плутати километрима низводно, а оне с пластичним телом могу плутати још и даље - рекао је Ерик Толефсен из Црвеног крста. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шојгу: До 1.500 украјинских војника учествовало је у најновијој офанзиви у области Запорожја

До 1.500 украјинских војника учествовало је у најновијој офанзиви у области Запорожја коју је одбила руска војска, изјавио је руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Профимедиа

Офанзива се одиграла у близини села Орехов. "Леопард" 2А4 немачке производње предводио је несрећну офанзиву, показују фотографије са ратишта.

- Непријатељ је у 1.30 сати покушао са 1.500 војника и 150 оклопних возила из 47. механизоване бригаде да пробије нашу одбрану - рекао је Шојгу на брифингу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Салдо: Евакуисано 5.000 људи

Руски гувернер Херсонске области Владимир Салдо саопштио је да је из те области евакуисано 5.000 особа након пуцања бране Нова Каховка.

- До данас је број евакуисаних из поплављених подручја градског округа Нова Каховка, општинских округа Алешкин и Голаја Пристан у Херсонској области порастао на 5.000 људи. Међу њима је 178 деце и 62 инвалида - написао је Салдо на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

9. јун 2023. године

Украјинци гранатирали Белгородску област

У украјинском гранатирању Белгородске области, у Русији, повређене су три особе, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.

- Током ноћи, три особе су повређене, једна је одбила хоспитализацију. Још две особе су у болници - навео је Гладков на Телеграму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

МО Русије објавило снимак неуспелог украјинског напада

Министарство одбране Руске Федерације објавило је видео и фотографије неуспелог украјинског напада. Један тенк Т-64БВ украјинских оружаних снага, као и четири мастифа PPV које су донирала Британија, уништени су за изузетно кратко време.

Руски извори тврде да је у борбама изгубљено најмање 20 украјинских оклопних возила. Руски медиј Известија објавио је видео снимак руског Министарства одбране. Није јасно да ли овај конкретан видео одражава фотографије изнад.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Покушан атентат на Зеленског?!

Белоруски опозициони медији NEXTA објавио на свом Твитер налогу снимак, на основу ког изражава сумњу да је покушано убиство Зеленског.

Како стоји у објави на тој друштвеној мрежи, украјински председник Владимир Зеленски био је у посети херсонском региону, који је погођен поплавним таласом након што је у ваздух дигнута брана Каховка, и то јуче, 8. јуна.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нападнут Вороњеж!

Беспилотна летелица пала је у стамбеној четврти Вороњежа, специјалне службе су на терену, написао је на Телеграму губернатор тог региона Александар Гусев. На фотографијама, објављеним на друштвеним мрежама, види се да је незнатно оштећена једна вишеспратница.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чечени на новом задатку!

"Ослобађање града Маринке неће бити одложено с обзиром да су тамо пребачене додатне чеченске јединце", рекао је лидер тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.

- Већ сам говорио да се датум ослобођења ближи, чинило ми се да смо близу тога, након што смо ослободили више од половине града. Али суочавамо се са озбиљно утврђеним подручјем - објаснио је он у интервјуу за РИА Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Норвешки сеизмолози о рушењу бране у Каховки

Узрок пуцања бране Какховка код Херсона још увек није јасан, али појављују се нови докази о томе како је оштећена.

Сеизмиолошки сигнали забележени у Буковини, Румунија, 620 км (372 миље) удаљеној од Нове Какховке, показују да се експлозија догодила у 2:54 у уторак, открили су норвешки сеизмолози.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

СБУ: Руске снаге дигле у ваздух хидроелектрану и брану Каховка

Служба безбедности Украјине (СБУ) је на Телеграму објавила аудио-снимак разговора за који тврди да доказује да су руске снаге дигле у ваздух хидроелектрану и брану Каховка на југу Украјине.

- Они (Украјинци) то нису учинили. Наша диверзантска група је тамо. Хтели су да уплаше људе са том браном. Није ишло по плану, па су урадили више него што су планирали - каже наводни руски војник на снимку.

SBU, Ukrajina
СБУ, Украјина / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин: Почела је украјинска офанзива!

Руски председник Владимир Путин рекао је да је украјинска офанзива почела на свим фронтовима.

- Можемо са сигурношћу да кажемо да је контраофанзива почела, а о томе сведочи употреба стратешких резерви - рекао је шеф државе.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Путин је нагласио да Оружане снаге Украјине нису постигле своје циљеве ни у једном сектору због храбрости руских војника и правилног организовања трупа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нови црни биланс поплава у Херсонској области

Украјина је евакуисала више људи из јужних области где је, према званичницима, најмање пет особа погинуло у поплавама изазваним уништавањем бране Каховка.

Министар унутрашњих послова Игор Клименко рекао је да су четири особе погинуле, а њих 13 води се као нестало у Херсонској области, пренео је Ројтерс.

Званичник којег је именовала Русија навео је да је осам особа погинуло на територији коју држе Русија, а да је више од 5.800 евакуисано из својих домова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

10. јун 2023. године

Појавили су се први снимци уништених Леопард тенкова украјинске војске на ратишту у Запорожју

На снимцима се виде уништена и оштећена најмање два тенка "леопард" 2 А6 и један 2А4, али и 11 "бредли" М2А2 оклопна возила која су оштећена и напуштена у тзв. сивој зони фронта. Снимци показују и остављен и оштећен један фински Леопард 2Р пренамењен за чишћење минских поља.

- Тенк "леопард" 2А6 приказан је на снимку изблиза из ваздуха како гори и потпуно је уништен, а носач топа потврђује класу виђеног возила. Други "леопард" 2А6 приказан је у истој формацији оштећен на левој стази и напуштен, заједно с више пешадијских америчких борбених возила М2 Бредли. Остаје могућност да су јединице "леопарда" 2А6 претрпеле и друге губитке, с обзиром на то да се само мали део уништених возила у сукобу може снимити изблиза из ваздуха“ - пише специјализована интернетска страница Military Watch Магазине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Политико: Украјинска контраофанзива се појачава, али наилази на чврст отпор Руса

Сами Украјинци су рекли да неће извештавати о напретку борби. Украјинске снаге су удвостручиле своје нападе око Бахмута у Доњецкој области на истоку Украјине и у Запорожју, али се суочавају са снажним отпором Русије.

Обе стране тврде да су противницима у последњих недељу дана нанеле велике губитке.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зеленски потврдио: Контраофанзива је почела!

Председник Украјине, Владимир Зеленски, изјавио је у разговору са новинарима да су украјинска контраофанзива и одбрамбене операције у току, али је одбио да пружи више детаља.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Кадиров: У Чеченији формирана два нова пука, ускоро крећу за Украјину

Чеченски лидер Рамзан Кадиров написао је на Телеграму да су у Чеченији формирана још два нова пука Министарства одбране Русије - "Ахмат- Русија" и "Ахмат-Чеченија", који ће ускоро бити послати у зону специјалне војне операције.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

МО Русије објавило снимке неуспелог украјинског напада

Министарство одбране Руске Федерације објавило је видео и фотографије неуспелог украјинског напада. Један тенк Т-64БВ украјинских оружаних снага, као и четири Мастифа PPV које су донирала Британија, уништени су за изузетно кратко време.

Руски извори тврде да је у борбама изгубљено најмање 20 украјинских оклопних возила. Руски медиј Известија објавио је видео снимак руског Министарства одбране. Није јасно да ли овај конкретан видео одражава фотографије изнад.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

11. јун 2023. године

Хиљаде људи приморане су да напусте своје домове, спасавајући голе животе

Уништена су и врло вредна пољопривредна земљишта. Поплава је погодила област која је годинама свет снабдевала житарицама, поставши пети највећи извозник пшенице на свету.

Од те пшенице су зависиле земље Африке и Блиског Истока, а стручњаци кажу како је вероватно да ће та поља годинама "бити пустиња". То неће имати утицаја само на Украјину већ и на цену хране, инфлацију и економију у читавом свету.

Ukrajina, hleb, pšenica
Украјина, хлеб, пшеница / Извор: Профимедиа

На све то, украјински председник Владимир Зеленски рекао је како бујице настале поплавом сада носе бензин, нафту, хемикалије па чак и антракс с поља на којима су закапане заражене животиње. Тај опасни материјал ће, рекао је, рекама стићи све до Црног мора, поставши тако проблем читавог света.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинска контраофанзива иде ка четири подручја

Портпарол Источне групе украјинских оружаних снага, пуковник Серхиј Череватиј наводи да су украјинске снаге напредовале до 1400 м на фронту код Бахмута. Руски војни блогери су такође известили о украјинском напредовању северозападно и североисточно од Бахмута.

Руски извори спомињу украјинске активности у Луганској области близу Билохоривке, док руско Министарство одбране и други руски извори тврде да су украјинске трупе извеле локализоване нападе у пограничном подручју области Доњецка и Запорожје, посебно код Велике Новосилке, пише Гардијан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пригожин одбија да Вагнер стави под контролу Шојгуа

Оснивач руске приватне паравојне организације Вагнер, Јевгениј Пригожин, изјавио је да припадници те групе неће потписати било какав уговор са руским министром одбране, Сергејем Шојгуом, одбијајући на тај начин покушаје Министарства да стави Вагнер под своју власт.  

  

Пригожин је рекао да је Вагнер потпуно подређен интересима Русије, али да би, како је навео, високо ефикасна структура командовања групе била нарушена када би се подредила Шојгуу.   

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина покушала да нападне брод Црноморске флоте

Министарство одбране Русије саопштило је да је Украјина безуспешно покушала да нападне брод руске Црноморске флоте који штити гасовод.

У саопштењу се наводи да је брод пратио ситуацију дуж гасовода Турски ток и трасе гасовода Плави ток у Црном мору, као и да није било жртава и да брод није оштећен, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Зараћене стране извршиле размену заробљеника

Руско Министарство одбране је на комуникацијској платформи Телеграм рекло да је 94 Руса у украјинском заробљеништву ослобођено након преговора и да ће бити подвргнути контролама у здравственој установи.

Андриј Јермак, изасланик канценарије украјинског председника, изјавио је да се вратило 95 припадника украјинске војске, националне гарде и граничне полиције, од којих су неки били рањени.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.