clear sky
23°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Velika katastrofa pogodila zemlju, pokušan atentat na Zelenskog, Kijev krenuo u kontraofanzivu!

14.06.2023. 19:24
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin / Izvor: Foto: Printscreen/CNN/Shutterstock

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 5. juna do 11. juna 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

NEVEROVATNE VESTI SA FRONTA: Rusija i Ukrajina razmenile gotovo 200 zarobljenih vojnika

NEVEROVATNE VESTI SA FRONTA: Rusija i Ukrajina razmenile gotovo 200 zarobljenih vojnika

"SAD SPREČILE MIROVNI SPORAZUM MOSKVE I KIJEVA" Šok tvrdnje američkog ekonomiste odjekuju svetom

"SAD SPREČILE MIROVNI SPORAZUM MOSKVE I KIJEVA" Šok tvrdnje američkog ekonomiste odjekuju svetom

"UKRAJINCI NAPADAJU U NAJMANJE ČETIRI PRAVCA" Ruska odbrana se svodi na OVE tri glavne komponente, tvrde Amerikanci

"UKRAJINCI NAPADAJU U NAJMANJE ČETIRI PRAVCA" Ruska odbrana se svodi na OVE tri glavne komponente, tvrde Amerikanci

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 5. juna do 11. juna 2023. godine

5. jun 2023. godine

Kadirov ima rešenje za Belgorodsku oblast

Lider Čečenije, Ramzan Kadirov, izjavio je da protiv terorista koji povremeno pokušavaju da prodru u Belgorodsku oblast mogu da se izbore čečenski odredi, dodavši da čeka takvo naređenje. Prema njegovim rečima, da bi se likvidirale banditske grupe na ruskoj teritoriji, bez posledica po civile i infrastrukturu, neophodne su posebne veštine i priprema. Ne samo vojno iskustvo, nego i antiterorističko.

- Tako su obučeni čečenski borci koji već imaju iskustvo čišćenja republike od banditskog podzemlja u šumskoj i gradskoj sredini, kao i iskustvo oslobađanja gotovo četiri desetine naseljenih mesta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Marijupolj, gde su stupili u borbu s znatno brojnijim protivnikom - naveo je Kadirov na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

MO Rusije: Zaustavili smo veliku ukrajinsku ofanzivu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujetilo veliku ukrajinsku ofanzivu na Donjeck, tvrdeći da je ubilo 250 vojnika i uništilo oklopna vozila. Ali iz Kijeva nije bilo komentara, a tvrdnja Rusije nije nezavisno proverena.

Igor Konašenkov
Igor Konašenkov / Izvor: Profimedia

Ukrajinska kontraofanziva se dugo čekala, ali Kijev kaže da neće dati unapred upozorenje o njenom početku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prigožin: Ukrajinske snage ponovo zauzele deo naselja severno od Bahmuta

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin, rekao je da su ukrajinske snage ponovo zauzele deo naselja severno od Bahmuta.

On je naveo da su ukrajinske snage ponovno zauzele Berhivku, nazivajući to "sramotom".

Pozvao je čelnike unutar ruske vojske, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerija Gerasimova, da dođu na prvu liniju fronta, u objavi na Telegramu.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

Više o tome pročitajte OVDE.

6. jun 2023. godine

Brana hidroelektrane Nova Kahovka dignuta je u vazduh!

U napadu na području Hersona tokom noći uništena je HE Kahovka. Oštećena je i ključna brana na Dnjepru. Kako se tvrdi na društvenim mrežama grad je potopljen.

Voda je, prema tvrdnjama Ukrajinaca već počela da nadire u naselja. Nivo vode porastao je za 10 metara, a sela će biti izbrisana s lica zemlje, preneli su neki mediji. Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se kako je Herson već pod vodom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ugrožena nuklearna elektrana Zaporožje

Oštećenje brane Nova Kahovka ne samo da je stvorilo opasnost od plavljenja sela, već stručnjaci kažu da je ugrožena i nuklerana elektrana Zaporožje. Naime, voda iz rezervoara Kahovke neophodna da bi NE dobijala snagu za turbine i bezbednosne sisteme.

Voda iz rezervoara opskrbljuje i Krim na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Peskov: Ukrajina izvela sabotažu na brani Kahovka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izneo je tvrdnju da je Ukrajina izvela sabotažu na brani Kahovka kako bi odvratila pažnju od njene neuspele kontraofanzive i kako bi Krimu uskratila vodosnabdevanje.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

On je rekao da već sada može da se nedvosmisleno kaže da je reč o namernoj sabotaži ukrajinske strane i odbacio tvrdnje Kijeva da je Moskva digla branu u vazduh.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ruski vojni ekspert: Razaranje Kahovke je planirana akcija Ukrajinaca

Razaranje Kahovske hidroelektrane je planirana operacija ukrajinske vojske u cilju stvaranja uslova za početak kontraofanzive na Zaporoškom pravcu - smatra ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Prema zamislima ukrajinske komande, ogromna količina vode koja se oslobodila nakon razaranje hidroelektrane treba da potopi ojačane odbrambene pozicije ruske vojske koje se nalaze na levoj obali reke Dnjepar. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Šojgu: Ruska vojska zaustavila pokušaje ukrajinske ofanzive

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da je ruska vojska za tri dana zaustavila pokušaje dugo najavljivane ukrajinske ofanzive, nakon što su ukrajinske snage započele napade na sedam tačaka duž fronta na jugu Donjecke oblasti, i da je tokom borbi poginulo ili ranjeno više od 3.700 ukrajinskih vojnika.

On je dodao da prilikom napada, neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpeo je značajne gubitke, prenela je agencija RIA Novosti.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Berhovka u rukama ruskih snaga

Video snimak iz oblasti sela Berhovka koje se nalazi na severozapadnoj periferiji Bahmuta pokazuje da je to područje i dalje u rukama ruskih snaga. Napad ukrajinskih oružanih snaga na tom području je odbijen.

Više o tome pročitajte OVDE.

Objavljeni satelitski snimci uništene brane Nova Kahovka na reci Dnjepar

Satelitski snimci brane Nova Kahovka prikazuju pravu razmeru uništenja izazvanog prvo eksplozijom, a kasnije i velikim naletom vode.

Kako je preneo Rojters, ruska i ukrajinska strana se međusobno optužuju za napad na hidroelektranu, koji je doveo do izlivanja vode u ratnoj zoni. Novi satelitski snimci prikazuju jezivu situaciju na mestu gde je nekada stajala veoma važna brana.

Više o tome pročitajte OVDE.

Situacija na HE Kahovka se ne može popraviti - potpuno je uništena!

Prema podacima sa terena, tvrdi se da je hidroelektrana u Kahovki potpuno uništena i da se stanica ne može popraviti, saopštila je kompanija pod kontrolom Kijeva, Ukrhidroenergo.

Ukrajinska operativna komanda "Jug" tvrdi da je rušenje brane Nova Kahovka izvršeno od strane ruskih snaga i javlja da je u toku procena obima štete. Prema podacima sa terena, najmanje 150 tona nafte izlilo se u reku Dnjepar, a postoji opasnost da se još 300 tona nafte izlije u reku.

Više o tome pročitajte OVDE.

RDK i "Legija" u novim akcijama na teritoriji Rusije - ne odustaju!

Proukrajinske snage koje sebe nazivaju "Ruski dobrovoljački korpus" i "Legija slobode Rusije" izvršile su prethodnih dana nekoliko upada na teritoriju Ruske Federacije i iznenadile tamošnje graničare i službe bezbednosti, pa je ruska vojska morala da reaguje i istera ih sa teritorije Rusije.

Međutim, na društvenim mrežama, kao i na mapama, može se videti da proukrajinski borci ne odustaju od svojih nauma. Sebe nazivaju "patriotama" i glavni cilj im je uklanjanje aktuelnog šefa države Vladimira Putina, kao i potpuna smena političkog vrha Rusije, ako treba i vojnim putem.

"Legija Slobode Rusije" i "Ruski dobrovoljački korpus" objavili su novi video iz Nove Tavolžanke iz Belgorodske oblasti, na kojem se vidi kako sprovode zarobljene ruske vojnike.

Više o tome pročitajte OVDE.

Grad Oleški skoro potpuno poplavljen

Grad Oleški, u ukrajinskoj oblasti Herson, koji se nalazi na levoj obali reke Dnjepar pod kontrolom Rusije, skoro je potpuno poplavljen nakon proboja brane Kahovka, saopštio je regionalni ruski zvaničnik Andrej Aleksejenko.

- Evakuacija je moguća samo uz pomoć posebne opreme - rekao on. Aleksejenko je na svom nalogu na Telegramu objavio snimak na kojem se vidi kako je u tom gradu voda u nivou prozora na automobilima, a na autoputu je duboka najmanje 30 centimetara.

Više o tome pročitajte OVDE.

7. jun 2023. godine

Zelenski o razaranju HE Kahovka: "Ekološka bomba masovnog uništenja"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je pucanje brane Kahovka na jugu Ukrajine "ekološka bomba masovnog uništenja".

On je dodao da jedino oslobođenje cele zemlje od okupatora može biti garancija protiv novih "terorističkih" akata, prenosi Rojters. 

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Mark Mili: Ukrajina je dobro pripremljena da nastavi bitku protiv ruske invazije

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili izjavio je da je, iako se iz dosadašnje borbe može izvući malo zaključaka, Ukrajina "dobro pripremljena" da nastavi bitku protiv ruske invazije.

Mark Mili
Mark Mili / Izvor: Profimedia

Mili je tokom obeležavanja godišnjice savezničke invazije na Američkom groblju u Normandiji u Francuskoj upozorio i da će rat biti "dug".

Više o tome pročitajte OVDE.

Kompanija Maxar Technologies objavila je satelitske fotografije potopljenih delova Hersonske oblasti

Kompanija Maxar Technologies objavila je satelitske fotografije sela u južnom regionu Hersona nastale pre i posle uništenja brane i posledične poplave.

Do sada je iz područja evakuisano više od 1.000 ljudi. Vodostaj u Novoj Kahovki počeo je da opada, nakon porasta zbog urušavanja brane, saopšteno je iz lokalne administracije koju je postavila Moskva, prenosi Rojters.

Herson, Ukrajina
Herson, Ukrajina / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Medvedev: Ukrajina je započela svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev saopštio je da deluje da je Ukrajina započela svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu, i da bi Moskva trebalo da nakon odbijanja tih napada pokrene sopstvenu ofanzivu.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev / Izvor: Profimedia

- Neprijatelj je dugo obećavao veliku kontraofanzivu. I čini se da je nešto već započeo. Moramo da zaustavimo neprijatelja, a zatim da krenemo u ofanzivu. Cilj je da potpuno zbacimo nacistički režim u Kijevu - napisao je Medvedev na svom kanalu na platformi za razmenu poruka Telegram.   

Više o tome pročitajte OVDE.

MO Ukrajine objavilo fotografiju potopljenog Hersona

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je fotografiju za koju navodi da prikazuje grad Herson dan nakon poplave koju je uzrokovalo uništenje brane na hidroelektrani Nova Kahovka.

Herson, Ukrajina
Herson, Ukrajina / Izvor: Foto: Ukrajinsko ministarstvo odbrane

- Ovo je Herson danas. Rusi su pokušali sve što mogu kako bi osvojili ovaj grad. Poslali su vojsku, granatirali su ga, poplavili su ga. Ni u čemu nisu uspeli. To će se i nastaviti. Kako u Hersonu tako i drugde u Ukrajini - objavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.  

Više o tome pročitajte OVDE.

Danilov: Rusi su lišili Krim pitke vode narednih 10 godina

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksej Danilov izjavio je da su Rusi, dižući u vazduh hidorelektranu Kahovka, Krim lišili pitke vode narednih tri, pet, 10 godina, odnosno dok brana ne bude ponovo izgrađena.

Danilov je rekao da će snabdevanje poluostrva vodom biti fizički nemoguće.

Više o tome pročitajte OVDE.

Gladkov: Ukrajina je granatirala naselje Grafovka

Guverner ruskog regiona Belgorod Vjalčeslav Gladkov rekao je da je Ukrajina granatirala naselje Grafovka, koje se nalazi na oko dva kilometara od ukrajinske teritorije, i da je koristila projektile "grad".

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Gladkov je dodao da su neke od granata pale u blizini škole i da su oštetile zgrade, ali da nije bilo žrtava, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

MO Rusije: Ukrajinski diverzanti digli u vazduh u cevovod u oblasti Harkov

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinska diverzantska grupa digla u vazduh u cevovod u oblasti Harkov, a budući da je bilo i civilnih žrtava čin je nazvan terorističkim, navele su RIA Novosti.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Nekoliko eksplozija je moglo da se čuje na cevovodu u okrugu Kupjansk, rekao je proruski šef regionalne vojne administracije Oleg Sinegubov, preneo je TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage napredovale prema Bahmutu

Ukrajinske trupe napredovale su do 1.100 metara u blizini Bahmuta u poslednja 24 sata, saopštio je Kijev, što bi trebalo da je prvo napredovanje otkada je Rusija navela da je Ukrajina započela kontraofanzivu, navodi Rojters.

Zvanična Moskva je prethodno saopštila da je Kijev pokrenuo seriju napada u regionu Donjecka, za koje je rekla da su osujećeni.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev: Poplavljeno 29 gradova i sela duž reke Dnjepar

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko saopštio je da je napad na branu Kahovka doveo do toga da je poplavljeno 29 gradova i sela duž reke Dnjepar. On je na Telegramu naveo da je 10 od tih naseljenih mesta na ukrajinskoj strani reke, prenosi BBC.

Šef ukrajinske vojne uprave u Hersonu Oleksandr Prokudin prethodno je saopštio da je Ukrajina evakuisala oko 1.700 ljudi iz poplavljenih područja od 13 časova po lokalnom vremenu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Katastrofa u Hersonskoj oblasti - utopio se veliki broj životinja, oštećena najplodnija zemlja

Zbog proboja brane već se utopio nepoznat broj domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Prema objavi grupe za spasavanje životinja UAnimals na Fejsbuku, svih 260 životinja u zoološkom vrtu Kazkova Dibrova u Novoj Kahovki pod ruskom kontrolom umrlo je u poplavi, osim labudova i pataka.

Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Profimedia

Ukrajina je veliki izvoznik pšenice, a očekuje se da će poplave oštetiti useve. Kao rezultat toga, fjučersi na pšenicu i kukuruz su porasli na čikaškoj berzi.

- Kratkoročni uticaj je oštećenje silosa za žito i druge opreme koja se nalazi na niskim obalama reke - rekao je Sergej Feofilov, šef "UkrAgroConsult"-a, za "Bloomberg News".

Više o tome pročitajte OVDE.

8. jun 2023. godine

Pušilin: "U Bahmutu nema nijednog ukrajinskog zločinca"

U Bahmutu nema nijednog ukrajinskog zločinca, grad kontroliše Rusija, kazao je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Denis Pušilin
Denis Pušilin / Izvor: Profimedia

Ukrajinske trupe treba pomeriti najmanje 500 kilometara od administrativnih granica novih regiona, ali je u budućnosti potrebno osloboditi celu teritoriju Ukrajine, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski u Hersonu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je poplavljenu južnu regiju Herson kako bi razgovarao o hitnim merama nakon poplava uzrokovanih uništenjem ogromne brane.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska vojska: Nismo pokrenuli kontraofanzivu

Ukrajinska vojska demantovala je vest koju je objavio En-Bi-Si njuz (NBC News) da je pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

- Nemamo takvu informaciju. I ne komentarišemo anonimne izvore - rekao je za Rojters portparol Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kijev: Ukrajina bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona useva zbog rušenja brane Kahovka

Ukrajina bi mogla da izgubi nekoliko miliona tona useva zbog rušenja brane Kahovka na jugu zemlje, upozorilo je ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede.

- Bez vodosnabdevanja nemoguće je uzgajati povrće. Žitarice i uljarice će se uzgajati po ekstenzivnom modelu sa niskim prinosima - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nova opasnost u Hersonskoj oblasti - mine!

Mine koje je nakon uništenja brane Nova Kahovka poplava povukla za sobom po regiji južne Ukrajine mogle bi da predstavljaju pretnju u nadolazećim decenijama, objavio je Crveni krst.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Velika brana na Dnjepru, eksplodirala je, propustivši vodu preko velikog dela teritorije ratne zone i ugrozivši time živote desetina hiljada ljudi.

- Mine, u zavisnosti od svog oblika i materijala, mogu plutati kilometrima nizvodno, a one s plastičnim telom mogu plutati još i dalje - rekao je Erik Tolefsen iz Crvenog krsta. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Šojgu: Do 1.500 ukrajinskih vojnika učestvovalo je u najnovijoj ofanzivi u oblasti Zaporožja

Do 1.500 ukrajinskih vojnika učestvovalo je u najnovijoj ofanzivi u oblasti Zaporožja koju je odbila ruska vojska, izjavio je ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu / Izvor: Profimedia

Ofanziva se odigrala u blizini sela Orehov. "Leopard" 2A4 nemačke proizvodnje predvodio je nesrećnu ofanzivu, pokazuju fotografije sa ratišta.

- Neprijatelj je u 1.30 sati pokušao sa 1.500 vojnika i 150 oklopnih vozila iz 47. mehanizovane brigade da probije našu odbranu - rekao je Šojgu na brifingu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Saldo: Evakuisano 5.000 ljudi

Ruski guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo saopštio je da je iz te oblasti evakuisano 5.000 osoba nakon pucanja brane Nova Kahovka.

- Do danas je broj evakuisanih iz poplavljenih područja gradskog okruga Nova Kahovka, opštinskih okruga Aleškin i Golaja Pristan u Hersonskoj oblasti porastao na 5.000 ljudi. Među njima je 178 dece i 62 invalida - napisao je Saldo na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

9. jun 2023. godine

Ukrajinci granatirali Belgorodsku oblast

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti, u Rusiji, povređene su tri osobe, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

- Tokom noći, tri osobe su povređene, jedna je odbila hospitalizaciju. Još dve osobe su u bolnici - naveo je Gladkov na Telegramu.

Više o tome pročitajte OVDE.

MO Rusije objavilo snimak neuspelog ukrajinskog napada

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je video i fotografije neuspelog ukrajinskog napada. Jedan tenk T-64BV ukrajinskih oružanih snaga, kao i četiri mastifa PPV koje su donirala Britanija, uništeni su za izuzetno kratko vreme.

Ruski izvori tvrde da je u borbama izgubljeno najmanje 20 ukrajinskih oklopnih vozila. Ruski medij Izvestija objavio je video snimak ruskog Ministarstva odbrane. Nije jasno da li ovaj konkretan video odražava fotografije iznad.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pokušan atentat na Zelenskog?!

Beloruski opozicioni mediji NEXTA objavio na svom Tviter nalogu snimak, na osnovu kog izražava sumnju da je pokušano ubistvo Zelenskog.

Kako stoji u objavi na toj društvenoj mreži, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio je u poseti hersonskom regionu, koji je pogođen poplavnim talasom nakon što je u vazduh dignuta brana Kahovka, i to juče, 8. juna.

Više o tome pročitajte OVDE.

Napadnut Voronjež!

Bespilotna letelica pala je u stambenoj četvrti Voronježa, specijalne službe su na terenu, napisao je na Telegramu gubernator tog regiona Aleksandar Gusev. Na fotografijama, objavljenim na društvenim mrežama, vidi se da je neznatno oštećena jedna višespratnica.

Više o tome pročitajte OVDE.

Čečeni na novom zadatku!

"Oslobađanje grada Marinke neće biti odloženo s obzirom da su tamo prebačene dodatne čečenske jedince", rekao je lider tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Već sam govorio da se datum oslobođenja bliži, činilo mi se da smo blizu toga, nakon što smo oslobodili više od polovine grada. Ali suočavamo se sa ozbiljno utvrđenim područjem - objasnio je on u intervjuu za RIA Novosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Norveški seizmolozi o rušenju brane u Kahovki

Uzrok pucanja brane Kakhovka kod Hersona još uvek nije jasan, ali pojavljuju se novi dokazi o tome kako je oštećena.

Seizmiološki signali zabeleženi u Bukovini, Rumunija, 620 km (372 milje) udaljenoj od Nove Kakhovke, pokazuju da se eksplozija dogodila u 2:54 u utorak, otkrili su norveški seizmolozi.

Više o tome pročitajte OVDE.

SBU: Ruske snage digle u vazduh hidroelektranu i branu Kahovka

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je na Telegramu objavila audio-snimak razgovora za koji tvrdi da dokazuje da su ruske snage digle u vazduh hidroelektranu i branu Kahovka na jugu Ukrajine.

- Oni (Ukrajinci) to nisu učinili. Naša diverzantska grupa je tamo. Hteli su da uplaše ljude sa tom branom. Nije išlo po planu, pa su uradili više nego što su planirali - kaže navodni ruski vojnik na snimku.

SBU, Ukrajina
SBU, Ukrajina / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin: Počela je ukrajinska ofanziva!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je ukrajinska ofanziva počela na svim frontovima.

- Možemo sa sigurnošću da kažemo da je kontraofanziva počela, a o tome svedoči upotreba strateških rezervi - rekao je šef države.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Putin je naglasio da Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru zbog hrabrosti ruskih vojnika i pravilnog organizovanja trupa.

Više o tome pročitajte OVDE.

Novi crni bilans poplava u Hersonskoj oblasti

Ukrajina je evakuisala više ljudi iz južnih oblasti gde je, prema zvaničnicima, najmanje pet osoba poginulo u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka.

Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su četiri osobe poginule, a njih 13 vodi se kao nestalo u Hersonskoj oblasti, preneo je Rojters.

Zvaničnik kojeg je imenovala Rusija naveo je da je osam osoba poginulo na teritoriji koju drže Rusija, a da je više od 5.800 evakuisano iz svojih domova.

Više o tome pročitajte OVDE.

10. jun 2023. godine

Pojavili su se prvi snimci uništenih Leopard tenkova ukrajinske vojske na ratištu u Zaporožju

Na snimcima se vide uništena i oštećena najmanje dva tenka "leopard" 2 A6 i jedan 2A4, ali i 11 "bredli" M2A2 oklopna vozila koja su oštećena i napuštena u tzv. sivoj zoni fronta. Snimci pokazuju i ostavljen i oštećen jedan finski Leopard 2R prenamenjen za čišćenje minskih polja.

- Tenk "leopard" 2A6 prikazan je na snimku izbliza iz vazduha kako gori i potpuno je uništen, a nosač topa potvrđuje klasu viđenog vozila. Drugi "leopard" 2A6 prikazan je u istoj formaciji oštećen na levoj stazi i napušten, zajedno s više pešadijskih američkih borbenih vozila M2 Bredli. Ostaje mogućnost da su jedinice "leoparda" 2A6 pretrpele i druge gubitke, s obzirom na to da se samo mali deo uništenih vozila u sukobu može snimiti izbliza iz vazduha“ - piše specijalizovana internetska stranica Military Watch Magazine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Politiko: Ukrajinska kontraofanziva se pojačava, ali nailazi na čvrst otpor Rusa

Sami Ukrajinci su rekli da neće izveštavati o napretku borbi. Ukrajinske snage su udvostručile svoje napade oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine i u Zaporožju, ali se suočavaju sa snažnim otporom Rusije.

Obe strane tvrde da su protivnicima u poslednjih nedelju dana nanele velike gubitke.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zelenski potvrdio: Kontraofanziva je počela!

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, izjavio je u razgovoru sa novinarima da su ukrajinska kontraofanziva i odbrambene operacije u toku, ali je odbio da pruži više detalja.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Kadirov: U Čečeniji formirana dva nova puka, uskoro kreću za Ukrajinu

Čečenski lider Ramzan Kadirov napisao je na Telegramu da su u Čečeniji formirana još dva nova puka Ministarstva odbrane Rusije - "Ahmat- Rusija" i "Ahmat-Čečenija", koji će uskoro biti poslati u zonu specijalne vojne operacije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

MO Rusije objavilo snimke neuspelog ukrajinskog napada

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je video i fotografije neuspelog ukrajinskog napada. Jedan tenk T-64BV ukrajinskih oružanih snaga, kao i četiri Mastifa PPV koje su donirala Britanija, uništeni su za izuzetno kratko vreme.

Ruski izvori tvrde da je u borbama izgubljeno najmanje 20 ukrajinskih oklopnih vozila. Ruski medij Izvestija objavio je video snimak ruskog Ministarstva odbrane. Nije jasno da li ovaj konkretan video odražava fotografije iznad.

Više o tome pročitajte OVDE.

11. jun 2023. godine

Hiljade ljudi primorane su da napuste svoje domove, spasavajući gole živote

Uništena su i vrlo vredna poljoprivredna zemljišta. Poplava je pogodila oblast koja je godinama svet snabdevala žitaricama, postavši peti najveći izvoznik pšenice na svetu.

Od te pšenice su zavisile zemlje Afrike i Bliskog Istoka, a stručnjaci kažu kako je verovatno da će ta polja godinama "biti pustinja". To neće imati uticaja samo na Ukrajinu već i na cenu hrane, inflaciju i ekonomiju u čitavom svetu.

Ukrajina, hleb, pšenica
Ukrajina, hleb, pšenica / Izvor: Profimedia

Na sve to, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je kako bujice nastale poplavom sada nose benzin, naftu, hemikalije pa čak i antraks s polja na kojima su zakapane zaražene životinje. Taj opasni materijal će, rekao je, rekama stići sve do Crnog mora, postavši tako problem čitavog sveta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinska kontraofanziva ide ka četiri područja

Portparol Istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga, pukovnik Serhij Čerevatij navodi da su ukrajinske snage napredovale do 1400 m na frontu kod Bahmuta. Ruski vojni blogeri su takođe izvestili o ukrajinskom napredovanju severozapadno i severoistočno od Bahmuta.

Ruski izvori spominju ukrajinske aktivnosti u Luganskoj oblasti blizu Bilohorivke, dok rusko Ministarstvo odbrane i drugi ruski izvori tvrde da su ukrajinske trupe izvele lokalizovane napade u pograničnom području oblasti Donjecka i Zaporožje, posebno kod Velike Novosilke, piše Gardijan.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prigožin odbija da Vagner stavi pod kontrolu Šojgua

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je da pripadnici te grupe neće potpisati bilo kakav ugovor sa ruskim ministrom odbrane, Sergejem Šojguom, odbijajući na taj način pokušaje Ministarstva da stavi Vagner pod svoju vlast.  

  

Prigožin je rekao da je Vagner potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi, kako je naveo, visoko efikasna struktura komandovanja grupe bila narušena kada bi se podredila Šojguu.   

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina bezuspešno pokušala da napadne brod ruske Crnomorske flote koji štiti gasovod.

U saopštenju se navodi da je brod pratio situaciju duž gasovoda Turski tok i trase gasovoda Plavi tok u Crnom moru, kao i da nije bilo žrtava i da brod nije oštećen, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zaraćene strane izvršile razmenu zarobljenika

Rusko Ministarstvo odbrane je na komunikacijskoj platformi Telegram reklo da je 94 Rusa u ukrajinskom zarobljeništvu oslobođeno nakon pregovora i da će biti podvrgnuti kontrolama u zdravstvenoj ustanovi.

Andrij Jermak, izaslanik kancenarije ukrajinskog predsednika, izjavio je da se vratilo 95 pripadnika ukrajinske vojske, nacionalne garde i granične policije, od kojih su neki bili ranjeni.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.