Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СВАКИ ДАН НОВИ УЖАС, ПАТЊА И СМРТ" Москва спрема велико изненађење, црв сумње код Зеленског, а ОВАЈ потез Вашингтона назван "нечовечним"

13.09.2023. 19:35
Пише:
Србија Данас
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/60 Минутес/Тимес Радио/Форцес News/Shutterstock

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, одбацио је критике на рачун украјинске контраофанзиве коју неки виде као инертну и позвао да се Украјини настави давати безрезервна помоћ како би се могла суочити с руском агресијом.

Одлука Вашингтона да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом, која је изазвала оштру реакцију званичне Москве, обележила је претходну недељу руско-украјинског сукоба. У посети Кијеву били су амерички државни секретар, Ентони Блинкен, као и шефица немачке дипломатије, Аналена Бербок. Они су потврдили своју досадашњу подршку украјинској страни, али то као да није било довољно за Володимира Зеленског, који је почео да сумња у искрене намере западних савезника, те се пожалио да је Украјини све теже да набави ново наоружање.

"ДРЖАВНИ УДАР У КИЈЕВУ ЗА ТРИ-ЧЕТИРИ НЕДЕЉЕ" Москва и Пјонгјанг постигли договор, Путин открива зашто је Зеленски на челу Украјине, Орбан задаје главобоље ЕУ

"ДРЖАВНИ УДАР У КИЈЕВУ ЗА ТРИ-ЧЕТИРИ НЕДЕЉЕ" Москва и Пјонгјанг постигли договор, Путин открива зашто је Зеленски на челу Украјине, Орбан задаје главобоље ЕУ

СПРЕЧЕН АТЕНТАТ НА ЗЕЛЕНСКОГ! Разбијена руска шпијунска мрежа у Украјини, раскол на Западу око даље подршке Кијеву, уследио и "хладан туш" из НАТО

СПРЕЧЕН АТЕНТАТ НА ЗЕЛЕНСКОГ! Разбијена руска шпијунска мрежа у Украјини, раскол на Западу око даље подршке Кијеву, уследио и "хладан туш" из НАТО

"ПУТИН НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ, ДАНИ ЗЕЛЕНСКОГ ОДБРОЈАНИ" Украјина почела преговоре са САД, Москва поставила три услова за крај рата, свет тражи решења за мир

"ПУТИН НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ, ДАНИ ЗЕЛЕНСКОГ ОДБРОЈАНИ" Украјина почела преговоре са САД, Москва поставила три услова за крај рата, свет тражи решења за мир

Амерички државни секретар, Ентони Блинкен, допутовао је у среду у званичну посету Кијеву, као знак подршке украјинској контраофанзиви. Он је први високи амерички званичник у Украјини од почетка контраофанзиве. Блинкен се у Кијеву састао са Володимиром Зеленским и министром спољних послова, Дмитром Кулебом, као и представницима цивилног друштва.

Уочи посете Блинкена, западни медији су наводили изјаве неименованих америчких званичника који су тврдили да је контраофанзива сувише спора и да нема добру тактику, а те критике су разбеснеле украјинске званичнике и подстакле Кулебу да каже критичарима да "заћуте".

Вашингтон је до сада обезбедио војну помоћ Украјини у износу од више од 43 милијарде долара, а непосредно пред долазак Блинкена у Кијев, Пентагон је најавио нови пакет безбедносне помоћи вредан до 175 милиона долара, укључујући муницију са осиромашеним уранијумом за тенкове Абрамс.

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

Амбасада Русије у Вашингтону назвала је овај потез америчких власти "јасним знаком нечовечности".

- Очигледно је да је Вашингтон, опседнут идејом наношења стратешког пораза Русије, спреман да се бори, не само до последњег Украјинца, већ и да прецрта будуће генерације. САД намерно шаљу оружје са неселективним ефектима. Оне су потпуно свесне последица: експлозије такве муниције резултирају формирањем покретног радиоактивног облака. Мале честице уранијума таложе се у дисајним путевима, плућима, једњаку, акумулирају се у бубрезима и јетри, изазивају рак и доводе до инхибиције функција целог организма. Довољно је да погледамо "уранијумски отисак" Американаца у Ираку и на Балкану, где је хиљаде цивила патило од онколошких болести - навела је руска Амбасада на Телеграму.

Огласио се и портпарол Кремља, Дмитриј Песков, оценивши да је одлука САД да Украјини пошаљу гранате са осиромашеним уранијумом "веома лоша вест" и подсетио на последице које је то оружје оставило након што је коришћено током НАТО агресије на СР Југославију.

- Те гранате су активно коришћене против Југославије. Употреба граната је имала веома, веома жалосне последице, што су потврдиле чак и међународне организације. Те последице осећају се и у наредним генерацијама оних који су на неки начин дошли у контакт са тим и били у подручјима где је то оружје коришћено - указао је портпарол Кремља, уједно и подсетивши да је употреба такве муниције проузроковала пораст броја оболелих од онколошких и других болести.

Уследила је изјава Владимира Путина, која је подигла доста прашине у међународној јавности. Наиме, руски председник је устврдио да су западне силе поставиле за украјинског председника Володимира Зеленског, који је Јевреј, како би тиме прикриле глорификацију нацизма.

Западни чувари су на чело модерне Украјине поставили етничког Јеврејина са јеврејским коренима, јеврејског порекла. И зато, по мом мишљењу, они као да прикривају антиљудску суштину која је темељ модерне украјинске државе. И то чини читаву ситуацију крајње одвратном, да етнички Јевреј прикрива величање нацизма и прикрива оне који су у неком тренутку историје довели до холокауста у Украјини, а то је истребљење милион и по људи - рекао је Путин руском телевизијском новинару, Павлу Зарубину.

Саветник украјинског председника, Михаил Подољак, је одговорио да је Путин тај који је одвратан "када монструозном лажи покушава да оправда масовне злочине над грађанима друге земље".

Убрзо је одјекнула и потпуно неочекивана вест да је кубанско Министарство спољних послова разоткрило ланац трговине људима у оквиру којег су кубански држављани регрутовани да се боре за Русију у рату против Украјине. Како је саопштено, Кубанци који живе у Русији, али и неки са пребивалиштем у овој карпској острвској држави приморани су да буду "део руских оружаних снага у Украјини".

Руски лист, Рјазањска газета, је објавио да су се Кубанци који живе у Русији придружили војсци, у замену за обећање да ће добити руско држављанство. Иако није утврђено да ли је саопштење кубанског Министарства повезано са извештајима у овом листу, у њему се наводи да "Куба има чврст и јасан историјски став против унајмљивања плаћеника".

- Одлучно ћемо деловати против оних који се баве трговином људима са намером регрутовања кубанских држављана да користе оружје у било којој земљи - наведено је у саопштењу.

Klaus Johanis
Клаус Јоханис / Извор: Профимедиа

Ионако велике напетости, током протекле недеље додатно су подигнуте објавом румунског министра одбране, Ангела Тилвара, да су делови руског дрона пали на територију Румуније током руског напада на украјинску луку на Дунаву. 

- Ако се потврди да делови припадају руском дрону, таква ситуација би била недопустива и представљала би озбиљно кршење суверенитета и територијалног интегритета Румуније - рекао је Клаус Јоханис, председник Румуније. 

У центру пажње нашла се и изјава шефа украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, Алексеја Данилова, да је Трећи светски рат већ у току, а да сукоб Москве и Кијева повлачи земље далеко изван региона.

- Ако неко мисли да Трећи светски рат није почео, онда је то велика грешка. Већ је почело. То је већ неко време било у току у хибридном периоду и сада је ушло у активну фазу - рекао је он.

Седећи на сцени поред бившег генералног директора ЦИА, Дејвида Петреуса, Данилов је рекао да "ако неко мисли да је сукоб у Украјини реч о обрачуну између Кијева и Москве, онда је грешка, ствари су много компликованије".

Петреус је такође истакао размере руско-украјинског сукоба.

- Нисам видео ништа слично од Другог светског рата. Руси нису посебно импресивни у погледу знања или учинка на бојном пољу, али су створили прилично изванредан одбрамбени систем и прилично га је тешко пробити - казао је некадашњи шеф ЦИА.

Jens Stoltenberg
Јенс Столтенберг / Извор: Профимедиа

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, одбацио је критике на рачун украјинске контраофанзиве коју неки виде као инертну и позвао да се Украјини настави давати безрезервна помоћ како би се могла суочити с руском агресијом. Говорећи пред посланицима Европског парламента, Столтенберг је рекао да Украјинци напредују и заузимају територије у склопу контраофанзиве које ја започела у јуну и да су пробили одбрамбене линије руских окупационих снага у Украјини.

Немојмо заборавити да су нам многи експерти поручивали како ће Кијев пасти за пар дана, а Украјина за пар недеља. Исти ти нам данас говоре како је украјинска контраофанзива неуспешна. Биће добрих и лоших дана. Зато морамо бити на страни Украјине и у добрим и у лошим данима. Не можемо говорити да ћемо им помагати само када побеђују. Подршка мора бити стална, јер она није више ствар избора. Понекад је тешко замислити колико је рат бруталан, али морамо наставити одлучно подржавати Украјину - рекао је Столтенберг.

Рекао је да је успех украјинске војске открио и слабости Русије. 

- Руска војска некад је словила као друга најјача војска на свету. Данас је она друга најјача у Украјини - рекао је шеф НАТО.

Међутим, француски генерал, Доминик Делавард, сматра да ће руска контраофанзива окончати украјински сукоб под условима Москве.

- Сукоб који траје не одвија се само на бојном пољу, већ и у политици и економији. Ово је и геополитичка борба у којој, овако или онако, учествује цео свет - сматра он.

Бес Кијева изазвао је и амерички предузетник и милијардер, Илон Маск, који је фактички потврдио да је 2022. године спречио Оружане снаге Украјине да нападну руску Црноморску флоту.

- Не допуштајући украјинским беспилотним летелицама да униште део руске војне флоте путем Старлинк сметњи, Илон Маск је допустио овој флоти да испаљује пројектиле Калибр на украјинске градове. Због тога страдају цивили, деца, то је цена коктела незнања и великог ега. Међутим, и даље остаје питање зашто неки људи тако очајнички желе бранити ратне злочинце и њихову жељу да почине убиства? И схватају ли сада да чине зло и подстичу зло - упитао је Михаил Подољак.

Ilon Mask
Илон Маск / Извор: Профимедиа

Након тога, украјински председник се пожалио медијима да је његовој земљи све теже да обезбеди оружје.

- Рат се успорава. Сви процеси постају тежи и успоренији, од санкција до испоруке оружја - казао је Зеленски.

Он је додао да би тромесечна контраофанзива украјинских снага на југу и истоку земље брже напредовала када би војска у Кијеву добила више оружја. Такође, истакао је и да би посебно било важно да украјинска војска добије више модерних борбених авиона.

Зеленски је неколико дана после рекао и да је почео да сумња у искреност неких западних савезника Кијева, који су тврдили да ће увек подржавати украјинске оружане снаге. У интервјуу за британски магазин Економист, он је објаснио да види неискреност у речима својих партнера који обећавају сталну помоћ.

- Имам тај осећај када читам, чујем и видим у њиховим очима када кажу: "Увек ћемо бити са вама." Али видим да он или она нису овде, нису са нама - рекао је Зеленски.

Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Потом је освануо и чланак у британском Телеграфу, у ком се тврди да постаје јасно да би план Москве могао бити да дозволи Украјини да исцрпи своје људе, тенкове, гранате и ракете на најчвршће ивице Суровикинове линије, те да ће када украјинске маневарске снаге, опремљене и обучене уз помоћ Запада, буду уништене, Русија моћи да покрене сопствену велику офанзиву, можда већ у јануару.

Руски план, тврди Телеграф, подсећа на немачки "Кајзершлахт" из Првог светског рата, пролећну офанзиву која је почела у марту 1918. и потиснула противнике, заузевши више територије него што је било која страна заузела претходне четири године рата. То је постигнуто тако што су Немци искрварили непријатеља насуво док су стварали огромне резерве људства и муниције иза линија, спремни да покрену разоран напад сличан ономе што су Британци намеравали, али нису успели да постигну, током битке на Соми 1916.

Међутим, проблем за Путина, наводи се у чланку, је што док покушава да смрви украјинске снаге, троши огромне количине муниције, посебно артиљеријских граната и балистичких пројектила, и веома велики број тенкова. Док Русија има већи обим војне индустријске производње од већег дела Запада, и наставља да мобилише десетине хиљада људи сваког квартала на континуираној основи, њене основне залихе остају недовољне за ниво трошкова потребних за велику нову офанзиву. Управо тај проблем Путин покушава да реши са лидером Северне Кореје, Ким Џонг Уном, који је почетком ове седмице стигао у званичну посету Русији.

У ненајављену посету Украјини стигла је и немачка министарка спољних послова, Аналена Бербок. Она је са украјинским званичницима разговарала о припремама за предстојећу зиму, украјинској деци која су насилно депортована у Русију, као и о изгледима Украјине да постане чланица ЕУ. 

- Сваки дан нови ужас, сваки дан нова патња и смрт. То је немилосрдна реалност људи у Украјини сваког дана - рекла је Бербок и поручила да ће Немачка дугорочно поуздано стајати на страни Украјине и да ће је подржати политички, економски и војно.

Analena Berbok
Аналена Бербок / Извор: Профимедиа

Уследило је саопштење украјинске војске да би Русија ускоро могла да покрене велику кампању мобилизације како би покушала да регрутује стотине хиљада војника из унутрашњости Русије и окупиране Украјине.    

- Ускоро се очекује масовна присилна мобилизација становништва у Руској Федерацији и привремено окупираним територијама Украјине због катастрофалних губитака окупатора - саопштио је украјински Генералштаб.    

Према проценама Кијева, нови талас мобилизације могао би да обухвати између 400.000 и 700.000 регрута

Са друге стране, Владимир Путин је устврдио да Кијев заправо трпи страшне губитке и да је украјинска контраофанзива пропала.

- Снаге Кијева изгубиле су 71.000 војника, 543 тенка, 18.000 оклопних возила - рекао је руски лидер на пленарној седници Источног економског форума, додавши да ће Украјина започети мировне преговоре тек када јој понестане ресусра.