Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТРАТЕШКИ НАПАДИ РУСИЈЕ: Крстарећим ракетама разорили војне циљеве, бомбардери Ту 95 и Ту 160 у акцији (ВИДЕО)

04.05.2022. 10:30
Пише:
Србија Данас/Курир
Bombarderi Tu 95
Бомбардери Ту 95 / Извор: Shutterstock

Руска војска у уторак увече извела је координисани напад крстарећим ракетама по железничкој инфраструктури на западу Украјине

Такође, напад је изведен и у централном делу земље и Одеском региону, где су осим инфраструктуре мета напада била складишта наоружања и војне опреме која су, како тврди руско министарство одбране, била пуна западног оружја.

РУСИЈА ЈЕ ВЕЧЕРАС ИЗВЕЛА ВАЗДУШНЕ УДАРЕ НА ЛАВОВ! Делови града без струје, одјекнуле снажне експлозије, ЗАВИЈАЈУ СИРЕНЕ!

РУСИЈА ЈЕ ВЕЧЕРАС ИЗВЕЛА ВАЗДУШНЕ УДАРЕ НА ЛАВОВ! Делови града без струје, одјекнуле снажне експлозије, ЗАВИЈАЈУ СИРЕНЕ!

ПУТИН И ЛУКАШЕНКО СЕ УВЕЛИКО СПРЕМАЈУ! Обавили су разговор, окупља се ОДКБ, Украјину не испуштају из вида!

ПУТИН И ЛУКАШЕНКО СЕ УВЕЛИКО СПРЕМАЈУ! Обавили су разговор, окупља се ОДКБ, Украјину не испуштају из вида!

НОВИ УДАРАЦ ЗА МОСКВУ! Европа забрањује увоз свих руских енергента

НОВИ УДАРАЦ ЗА МОСКВУ! Европа забрањује увоз свих руских енергента

Наиме, САД већ пуна три дана транспортним авионима из САД до базе Рамштајн у Немачкој пребацују вучне хаубице М777 које је Армија САД донирала Украјини, 183.000 комада артиљеријске муниције. Такође, Пољска је донирала 235 тенкова Т-72М1Р.

Координисани напад почео је најпре ударом стратешких бомбардера Ту-95 и Ту-160 који су полетели из базе Енгелс у Ставропљској области и заузели правац према Каспијском језеру, а не као раније централном делу Русије или Белорусије као што су то радили почетком марта месеца. Са тог простора лансирали су 18 крстарећих ракета Х-101 на циљеве у Украјини. Мета напада су били Лалвовски, Виницки, Кијевски, и Закрапратски регион.

Иначе поменуте железничке станице имају стратешку важност јер украјинска војска преко врши снабдевање иностраним наоружањем и војном опремом украјинских снага у Донбасу.

Са Црног Мора ракетне фрегате класе Стегушчији и адмирал Григорович лансирале су крстареће ракете типа Калибр, док са Крима обалске батерије су лансирале крстареће ракете типа Оникс и Калибр.

Мета напада Лавовском региону, а по први пут од почетка рата нападнута су и места на тромеђи Пољске, Украјине и Белорусије. Најжешћи удар изведен је по железничкој инфраструктурир у рејону Лавова и то пруга према Пољској, али и од словачке границе ка Лавову.

Украјинске снаге тврде да су обориле осам руских крстарећих пројектила.

На том правцу уништено је у нападу 3. маја 6 трафостаница Подборци Т, Клепаров Транзитна, Славско, Скотарскоје и Воловец, са чиме је комплетан железнички саобрачај у прекиду.

Иначе поменуте железничке станице имају стратешку важност јер украјинска војска преко врши снабдевање иностраним наоружањем и војном опремом украјинских снага у Донбасу.

На мети удара нашла се и трафо- подстаница Красноје Т-18, а на крајњем северозападу трафостаница Ковељ, док у централном делу чак две трафостанице Здлбунов која иде према Дњепропетровској области и Подољскија Тупиковљаја која иде у правцу Николајева и Одесе.

У овом нападу у једном дану према украјинским подацима лансиране су 32 крстареће ракете

Оно што треба додати јесте да на мети руских кристарећих ракета су транспорти горива који се одвијау железницом, јер украјиснке снаге све више остају без горива, које им је потребно за рат са Русијом. Недостатак горива се већ одражава на кашњења испорука у храни, муницији, отежава транспорт и брзо реаговање украјиснке војске на критичним правцима, због чега долази до слома линија одбране на поједним правцима на истоку земље.

Посебно то је евидентно на Николајевском правцу, где се налази највеће бродоградилиште за ратне бродове и где су изграђени највећи капитални бродови совјетске, али и руске морнарице (носач авиона, крстарице).

Подсетимо, руска војска од почетка прошле недеље врши интензивне нападе на железничку инфраструктруру у Украјини, пшосебно од кад је интезивирано пребацивање наоружања и војне опреме које САД и Велика Британија испручују Украјини. Последњи велики напад догидо се 29. априла .

Исто као и 25. и 29. априла напад је изведен крастарећим ракетама типа Калибр и Х-1001 са којима је гађано шест трансформатора у близни железничких станица Красноје, Здолбунов, Жмеринка, Бердичев, Ковел и Коростен.

Подаци о ракети Кх-101

Кх-101 спада у крстареће ракете са конвенционалном или неуклеарном бојевом главом. Ракета је пројектил који се лансира из ваздухоплова и падна је америчком АГМ -86 АЛЦАМ. Крстарећа ракета Кх-101 конструисана је тако да избегне све ПВО системе летећи на екстремно малим висинама, пратећи конфигурацију терена како би избегле радарску мрежу.

Крстарећа ракета Кх-101 дугачка је 7,45 м, пирине 0,51 м. Приликом лансирања ракета је тешка 2.300-2.400 кг. Ракета користи турбовентилаторски мотор TRDD-50A. Максимална брзина је 0,78 маха, Домет ове крстареће ракете је 2.500 до 2.800 км, док руски извори наводе и 4.500 км. Ракета може да лети на најнижим висинама од 30 до 60 м и максималној висини од 6.000 м.

Тежина конвенционалне бојеве главе је 450 кг, а нуклеарне 250 кт. Ракета има систем праћења као и крстрареће ракете типа Томохавк.

За кретање користи мапу терена која се налази у систему за кретање у самој ракети. Ажурирање се може обављати у току лета, а за прецизност задужен је руски систем сателитске навигације GLONASS. У завршној фази лета ова ракета користи ИЦ и ТВ трагач за откривање циља и удар.

Кружна грешка одступања од циља је максимално 6 м. Ова ракета у оперативној употреби руских снага налази се од 2012, а у борбеним дејствима примењна је 2015. године у нападу на циљеве Исламске државе у Сирији.

Борбено је кориштена и од 2016. – 2017. године. Ову ракету носе стратешки бомбардери Ту-160, ТУ-95МС, бомбардери Ту -22М3