СТАКЛО, КЕРАМИКА, ТЕФЛОН, СИЛИКОН ИЛИ ПЛАСТИКА? Др Рајаковић објаснила које су КОБНЕ ГРЕШКЕ током кувања (ФОТО)
Професорка Технолошко-металуршког факултета открила значајна сазнања која живот чувају
Професорка је објаснила које пластичне посуде су опасне, које судове морамо да бацимо ако се огребу, али и неке грешке у кувању због којих из посуђа уносимо опасне материје...

ПЕТ СТВАРИ КОЈЕ ПОМАЖУ ОРГАНИЗМУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ: Др Хрвачевић открива МОЋНЕ имуностимулансе

"ОДБРАНИЋЕМО НАШУ ИСТОРИЈУ И СВЕТИЊЕ" Селаковић: Формира се тим за заштиту српске духовне и културне баштине

СРБИМА ОТЕЖАНО ПУТОВАЊЕ НА ОМИЉЕНУ ДЕСТИНАЦИЈУ : Од првог септембра уводе се нове мере
Професорка Технолошко-металуршког факултета докторка Љубинка Рајаковић открила је највећу заблуду, а уједно и опасност чувања хране у пластичним посудама, нарочито оним од сладоледа, које судове морамо одмах да бацимо ако се огребу, али и у чему се храна кува, а у чему чува у фрижидеру!
Ватростално стакло је најздравије посуђе, јер стакло не отпушта ниједну штетну материју, оно што је незгодно је то што не трпи температурне шокове, односно велике промене температуре.
Следеће после њега је керамика од природне глине, односно земљане посуде. Исто тако је осетљиво на темепературни шок и мора се рецимо ставити у умерену температуру, не пере се у машини, открива докторка Рајаковић.
Посуђе од емајла је стаклена маса која је затопљена и врло је погодна за кување, здрава је, чврста, може да се пере у машини, једино не сме у микроталасну. Може се препоручити за сваку храну. Ако се појавило било какво оштећење, углавом се скине заштитни слој па се појаве црне флекице, одмах га морате бацити.
Ма колико вам прирасла за срце и ма колико не волели да бацате ствари, у овом случају то морате урадити.
Емајл је заштитна облога и што има више слојева, то је квалитетније посуђе. Уколико скинете те слојеве, долазите до метала, гвожђа, а то вам никако не треба у организму на овај начин, додаје она.
Следећа група је посуђе од инокса, он је елегантан и брзо проводи топлоту, има дебело дно, што значи да нема загоревања. Када корисите овакво посуђе, желимо да спречимо или смањимо емисију тешких материјала - олово, хром, никл, бакар, кадмијум итд. Свега помало од набројаних материјала има помало у посуђу од инокса.
Оно што је важно јесте да суд ставимо на хладну ринглу и постепено повећавамо температуру. Шестицу заборавите, иако сви углавном журимо, али тиме направимо више штете него користи. Никако их не перите абразивним средствима, само загрејати мало на рингли са детерџентом и то је то. Постоји једна узречица која каже - у иноксу кувај, у емајлу чувај. Никако оставити у иноксу јер се тиме преносе тешке метали, упозорава она.
Тефлонско посуђе се прави од алуминијума, зато је тако и лагано. Што су тешки метали код инокса, овде причамо о аминима, феноли, фталати.
Рецимо када се испитује тефлонско посуђе не треба да има ова једињења, а ако их има онда морају бити у траговима. Они су веома штетни и ограничења су још већа.
Ако ставите празан суд на високу температуру, то може оштетити. Такође се не препоручује прати у машини. Уколико имате било каква оштећења, виљушком, ножем или било каква оштећења, љуспице tllfona могу доспети у храну.
Произвођач тврди да је та маса толико отпорна да она неће ни у организму да реагује, али боље је не ризковати. Сви ти премази нису разградиви. Важно је да нема ознаку ПФОА, то је онда добар премаз, односно треба да пише на суду ПФОА фрее, јер је то једињење канцерогено.
Силиконске модле - стабилно је до 220 степени, флексибилно је и веома је популарно. Међутим, мора се строго придржавати упутства, никако не пећи на вишим температурама од препоручених.
Што се тиче шоља и тањира, керамика је природни материјал и здрав је. Порцелан такође, печен је на високој температури и тако је здрав. Ако се појаве нека оштећења, то није штетно.
Што се тиче пластике, обавезно погледајте ознаку. Свака од њих има одређени број - 2, 4 и 5 је добра. Бисфенол А је врло непријатна супстанца, та једињења су замена за хормоне, синтетички естроген. Ако га унесете они направе дар-мар у организму и утичу на гојазност, стерилитет и нервни систем. Сви грешимо код флашица за воде, произвођач се ту сам оградио и рекао једнократна употреба и то поштујте.
Пластичне посуде од сладоледа, обично оперемо и онда ту ставимо храну, али то се не препоручује - то су пластичне посуде за једнократну употребу. Једино је безбедно употребити пластику која има ознаку БПА ФРЕЕ, али су оне мало скупље.
Оно што нам се често дешава - Ако је пластична посуда оштећена од ножа, виљушке, исте секунде је баците! Никако је немојте чувати у том случају, те љуспице могу да доспеју у организам. Још једна важна ствар, та пластика је растворна у алкохолу и не препоручујем никако алкохол у пластици, само стакло.

Ако сте ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ, ове ствари МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Многи праве ОПАСНУ ГРЕШКУ због које испашта важан орган

МИСТЕРИОЗНА ЖИВОТИЊА У СРПСКОЈ РЕЦИ! Мештани се престравили када су је угледали (ВИДЕО)

УСКОРО ФИЛМОВИ НА ВЕЛИКОМ ПЛАТНУ: Ево када се публика враћа у биоскопе, доноси се ПОСЕБНА мера

ОВЕ НОВЧАНИЦЕ НАЈЧЕШЋЕ ФАЛСИФИКУЈУ: Обратите пажњу, Србија пуна лажњака, ево како да их препознате (ФОТО)

ЂАЦИ МОГУ ДА НОСЕ БИЛО КОЈУ МАСКУ? Др Кисић решила дилему, али и скренула пажњу на ВАЖАН детаљ