Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВЕМБАР ДОНОСИ ЕКСПЛОЗИЈУ КОРОНЕ У СРБИЈИ? Два су кључна фактора како бисмо избегли црни сценарио и спасили животе!

21.10.2020. 11:50
Пише:
Србија Данас/Н. Тодоровић
koronavirus
коронавирус / Извор: СД/илустрација

Србија се приближава "апокалиптичном" сценарију у трећем пику корона вирса

Ана Брнабић, мандатарка за састав нове владе Републике Србије, синоћ је саопштила најновије податке о епидемији корона вируса истичући да се ситуација прати на свака два сата. Она је истакла да је синоћ забаележено чак 400 случајева новоинфицираних короном. 

КАКО ДА САЧУВАТЕ АНТИТЕЛА: Једна навика може негативно да утиче на борбу организма са короном

КАКО ДА САЧУВАТЕ АНТИТЕЛА: Једна навика може негативно да утиче на борбу организма са короном

КОРОНА УТИЧЕ И НА ЗДРАВЉЕ ЗУБА? Од почетка пандемије забележено више пацијената са сломљеним зубима

КОРОНА УТИЧЕ И НА ЗДРАВЉЕ ЗУБА? Од почетка пандемије забележено више пацијената са сломљеним зубима

ПРЕДРАГ КОН СЕ ПОНОВО ОБРАТИО НАЦИЈИ ПУТЕМ ФЕЈСБУКА: У један сат иза поноћи осванула важна порука о ношењу маски

ПРЕДРАГ КОН СЕ ПОНОВО ОБРАТИО НАЦИЈИ ПУТЕМ ФЕЈСБУКА: У један сат иза поноћи осванула важна порука о ношењу маски

Мандатарка је позвала грађане да буду опрезни и да се због личног и здравља свих других придтжавају мера које је прописао Кризни штаб Владе Србије за сузбијање заразне бољести ковид-19. 

Србија и трећи талас епидемије

Стиже нам период године који погодује ширењу вируса, хладније време и повећани боравак у затвореном простору. Уколико грађани не почну одговорно да се придржавају мера заштите упитно је на који начин ће ширења корона вируса бити спречено. Оно на шта стручњаци упозоравају је погоршање епидемиолошке ситуације, јер би, према последњим прогнозама струке, трећи талас у најбољем случају могао да траје до фебруара, у најгорем све до априла.

Епидемиолози упозоравају да су бројке већ забрињавајуће. На основу пресека у 15 сати у Србји је инфцирано нових 326 грађана, док је у вечерњим сатима регистровано преко 400 нових случајева, што је највише од почекта трећег таласа у Србији. Професор доктор Петар Кочовић, инжењер који путем математичких модела прати кретање пандемије у целом свету и врло прецизно предвиђа ток епидемије код нас, очекује пик овог трећег таласа око 5. новембра, док се око 15. очекује да почне да слаби, ако, како каже, "нешто не забрљамо".

Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба указао је на то да је видљиво повећање броја инфицираних короном.

konferencija
конференција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Број инфицираних у Београду, Крагујевцу, као и у Ваљеву је порастао, али је битно да у наредном периоду успоримо преношење. То је природан процес и само од нашег понашања зависи колико ћемо да га успоримо, а то може да траје 12 до 16 недеља са успоравањем - рекао је епидемиолог др Предраг Кон.

На основу Конове прогнозе, трећи талас корона вируса трајаће до фебруара, у најбољем случају, а како би успели да успоримо ширење вируса посебно је важно да сви грађани буду свесни четири важна фактора преношења:

1. Близина

Сваки контакт на удаљености мањој од једног метра представља ризик за преношење вируса, нарочито у случају непостојања заштите. Уколико нема могућности за дистанцом, маска се подразумева, јер су управо то две главне мере за спречавање ширења вируса, без обзира на то да ли је реч о отвореном или затвореном простору.

2. Дужина контакта

Није исто да ли сте поред неког прошли и очешали се, или сте у његовом друштву десет минута. У овом другом случају, ризик је неупоредиво већи. Што више времена проведемо са неким ко је заражен, већа је вероватноћа за заражавање, а и већ одавно је познато да постоји доста асимптоматских случајева те никад не знамо да ли је неко заражен или није. Управо због тога потребно је да водимо рачуна приликом сваког сусрета.

3. Гужва

Кретање у маси људи, нарочито на затвореним местима, знатно повећава ризик од заразе, чак и у случају постојања дистанце. Чекање у редовима или на аутобуским стајалиштима, кретање дуж пешачких зона и апсолутно свако место где је већа концентрација људи предстваља ризик за заражавање. Што је више људи већа је и вероватноћа за пренос и заражавање корона вирусом.

4. Форсиране акције

За забрану одржавања спортских приредби, концерата и других манифестација где је присутан већ број људи постоји оправдан разлог. Говор, викање, певање, навијање, свађа, као и сваки облик радње који се односи на неконтролисане реакције додатно помажу вирусу да се преноси и на удаљености већој од метра.

Потврдила и СЗО

Раније су и научници Светске здравствене организације утврдили факторе ризика по којима је преношење вируса могуће и на већој удаљености.

Вирус корона сасвим сигурно се преноси капљичним путем, а одређене групе научника сматрају да може да пређе са човека на човека и аеросолно, путем ваздуха. И једни и други су сагласни да у оба случаја раздаљина на којој се виурус преноси није већа од једног метра.

Дистанца и маска су кључне ствари у борби против вируса

Maska za lice. Zaštita od korona virusa.
Маска за лице. Заштита од корона вируса. / Извор: Србија Данас

Међутим, група од 239 научника у писму Светској здравственој организацији изнела је теорију да се вирус може пренети и на већој раздаљини, у случају такозваних форсираних акција, као што су кашљање, кијање, викање или певање.

- Утврђено је да у нормалним условима вирус корона може да се преноси највише на раздаљини од једног метра. Међутим, ова истраживање нису узела у обзир ексремне ситуације у којима се вирус може преносити и на већој раздаљини. Уверен сам, када бисте направили истраживање у хору где сви певају, да би, у случају да ту постоји заражена особа, вирус успео да пређе пут већи од једног метра и зарази други људски организам - објаснио је Доналд Милтон, професор на Универзитету Мериленд и један од потписника писма упућеном СЗО.

Струка о 4 кључна фактора

Коментаришући ова сазнања, стручњаци су објаснили да постоје четири главна фактора ризика за преношење короне - близина, гужва, дужина контакта и форсирана акција. Управо форсирана акција представља специфичан ризик, јер она подразумева радње које помажу вирусу да пређе раздаљину од једног метра, а то су кашљање, кијање, певање у хору, навијање на фудбалским утакмицама, гласан разговор током оброка у ресторану, свађа и викање... Ризик се наравно повећава уколико не постоји обострана заштита маском.

Епидемиолог др Соња Новак, објаснила је раније за да је корона ту и да од нас захтева да јој се прилагодимо променом понашања, те да постоје четири параметра процене ризика, а ризик расте у односу на то где се налазимо, да ли смо у отвореном или затвореном простору.

- У каквом смо ризику, зависи да ли смо у кафићу, ресторану, бару, ноћном клубу, или смо на отвореном где седимо са пријатељима у башти неког кафића на метар дистанце. То је тај простор који нам дефинише ризик. Свако од нас би требало у наредних годину дана или колико год је потребно да размишља о ризицима којима се излаже. Други параметар је дужина интеракције са неком особом, значи ако је неко у потенцијалном ризику, ако је дуже од десет минута с неким у контакту, та особа мора да има маску. Трећи параметар је гужва, треба да избегавамо гужву било да смо у затвореном или отореном простору - објашњава др Новак.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Како епидемиолози саветују, треба избегавати гужву, и напомињу да не треба заборавити да је концентрација вируса у затвореном простору висока, због чега се и инсистира на ношењу маски и држању дистанце.

- Није свеједно да ли је неко ко је инфициран само прошао поред вас или сте са њим седели на мање од једног метра и разговарали, јер четврти параметар је говор. Ризичне су те форсиране акције, викање, певање, и наравно кијање и кашљање које се може догодити током разговора. Тога имамо на стадионима, али и на концертима, зато је одлазак потенцијално ризичан, ако не постоји дистанца и мера заштите. Маске, дезинфекција, дистанца, са тим морамо научити да живимо у наредном периоду - објашњава др Новак.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19, изјавио је недавно да се у науци увек изнова учи и ново сазнаје, па је исти случај и с вирусом корона.

- Оно што знамо је да се преноси капљичним путем, па уколико разговарате са зараженим који је без маске и који вам је близу, можете да се заразите, без обзира где се налазите. Зато су на снази мере које подразумевају да носите маску и да држите раздаљину од метар и по - објаснио је раније др Тиодоровић.

Апокалиптични сценарио

На то колико нас лоша епидемиолошка ситуација очекује у наредном периоду уколико се не поштују све мере упозорио је и директор Клиничког центра у Крагујевцу доктор Предраг Саздановић.

Он је објаснио како ће се ситуација развијати уколико се "не узмемо у памет".

Predrag Sazdanović
Предраг Саздановић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/RTV Крагујевац

- Замислимо једну ситуацију да је данас 15. новембар и да Србија обара све дневне рекорде у броју новозаражених и да треба да славите своју славу, рецимо Аранђеловдан, а ви немате кога да позовете, јер су сви који познајете или заражени или на интензивној нези - рекао је Саздановић.

Указао је да наводи ову апокалиптичну верзију, јер она може да се деси за 15-20 дана.

- Уколико данас нисмо паметни, ако данас не носимо маске, нисмо пажљиви и избегавамо илегална окупљања, не држимо дистанцу и не перемо руке, онда ће нам се десити да нећемо имати кога да позовемо за своје славе, јер ће бити масовног заражавања и биће много болесних - додао је Саздановић.

Како нас не би сачекале црне прогнозе и апокалиптични сценарио крајње је време да почнемо да примењујемо апсолутно све мере, као и да уважимо препоруке јер вирус може да се победи само гвозденом дисциплином.