Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРИЧАЛИ СУ КАКО СУ СРБИ ПРИМИТИВНИ ЉУДОЖДЕРИ - НИСАМ ИМ ВЕРОВАО!" Немац одлучио да промени веру и остане у Србији

05.02.2022. 13:02
Пише:
Србија Данас/Медији
Srpska istorija, Kruna, Pravoslavlje
Српска историја, Круна, Православље / Извор: Профимедиа

Адвокат Оливер Like (46), Немац који годинама живи у Швајцарској, рођен у протестантској породици, који је читавог живота био атеиста, пре неколико дана крстио се у српској цркви и прешао у православље.

То је "последица" Оливерове љубави према Србији и српском народу, са чијим се недаћама и историјом упознао приликом разних посета нашој земљи.

Оливер је рођен у Офенбургу, где је као дечак упознао Небојшу, Србина из Панчева који му је убрзо постао најбољи пријатељ. Од њега је и први пут имао прилике да чује о тешким временима у нашој земљи, санкцијама, ратовима, историји.

"МАТЕЈ ЈЕ ЖИВ И МАЛАКСАО ОД ГЛАДИ, ПОМОЗИТЕ ДЕЧКУ!" ЈЕЗИВЕ поруке о несталом Сплићанину ШОКИРАЛЕ ЈАВНОСТ (ФОТО)

"МАТЕЈ ЈЕ ЖИВ И МАЛАКСАО ОД ГЛАДИ, ПОМОЗИТЕ ДЕЧКУ!" ЈЕЗИВЕ поруке о несталом Сплићанину ШОКИРАЛЕ ЈАВНОСТ (ФОТО)

"САМОУБИСТВО МИ СЕ ЧИНИЛО КАО ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ" Потресна исповест Николе, сина ратног војног инвалида из Ниша који је хтео да се убије због немаштине

"САМОУБИСТВО МИ СЕ ЧИНИЛО КАО ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ" Потресна исповест Николе, сина ратног војног инвалида из Ниша који је хтео да се убије због немаштине

"БИЋЕ СТРОГО КАЖЊЕНА!" Докторка из Сокобање прописала мужу ИВЕРМЕКТИН за лечење од короне

"БИЋЕ СТРОГО КАЖЊЕНА!" Докторка из Сокобање прописала мужу ИВЕРМЕКТИН за лечење од короне

Управо због Небојше, у Србију је први пут дошао давне 1998., када је имао 22 године.

- Сам мој долазак из Немачке у Србију је био компликован. Нисам могао да дођем авионом, те сам морао да путујем аутобусом, преко Мађарске. Требала ми је и виза преко конзулата у Франкфурту. Тада сам видео последице ратова и санкција који су погодили Србију - рекао је својевремено Like за београдске медије.

Ипак, упркос недаћама које су задесиле нашу земљу, у Панчеву је осетио прави српски менталитет који описује једном речју - гостопримством. Тада се, могло би се рећи, и заљубио у Србију.

- Када сам дошао тамо, сви су скочили, било им је јако драго што је "Шваба" дошао код њих у госте. Фасцинирало ме је то што би сви они пре умрли од глади, али је било битно да ја из њихове куће одем сит. Осећао сам се врло добродошло - прича Немац.

Опет у Србији после 21 године

У Србију је поново дошао после 21 годину, како би посетио породицу свог пријатеља Небојше, али и због свог пријатеља Алексендра Дорина, новинара и публицисте који је хапшен због писања књиге о Сребреници.

Претходних година доста тога је сазнао о Србима, о паду Крајине, Јасеновцу... схватајући да западни медији о српском народу стварају потпуно погрешну, изопачену слику.

- Представили су Србе као примитивце и људождере. Још тада, када сам први пут био у Србији, видео сам да то што медији на западу пишу нема везе са оним што сам затекао када сам дошао. Такође, слушао сам и од Небојше о свему што се Србима дешавало, а он је мој пријатељ и њему сам много више веровао - прича Оливер.

Како каже, на западу се често понашају као да је њихов народ супериорнији у односу на Србе и Русе.

- Никада нисам поверовао западним медијима, био сам уверен одувек да не може то тако једнострано да буде. Било ми је тешко да гледам и када су се према Небојши понашали ружно јер је друге националности - наводи Like.

Оливер прича да га протестантизам и католичанство нису никада привлачили, а све док се није сусрео са православним црквама, иконама и фрескама, био је атеиста.

- Први пут сам био у једној руској православној цркви у Франкфурту на служењу ускршње литургије и тада ме је то привукло. Православље је аутентичније од оног што сам видео у Немачкој, Швајцарској, делује ми искреније, духовније. Док је католичанство некако мрачно и празно, православље је препуно боја - описује Немац своје утиске о православној вери.

Његова породица добро је прихватила ту одлуку, да пређе у православну веру, а Оливеровом другу Небојши је, како каже са осмехом, изузетно драго.

Like на десној руци носи бројаницу коју је купио у једној српској цркви, а око врата ланчић са привеском на којем се налази Свети Никола. Њега је купио у Украјини.

Волео би да посети Дечане

Сада, као православац, жели да настави са обилажењем православних храмова. Највећа му је жеља да посети Косово и Метохију и тамошње манастире.

- Највише бих волео да посетим Дечане - прича наш саговорник који је дан пре нашег разговора био на Мокрој гори и тамо обишао још једну српску цркву.

- Тамо је све толико регулисано, осећа се огроман притисак, нема спонтаности. У Србији је то другачије, људи те пуштају да живиш како желиш - каже Немац.

Истиче да тренутно нема времена да учи српски језик, али када дође у Србију, чини се да већ разуме неке речи. За сада зна да каже: "Добар дан", "Слушај", "Извини", "Хвала", "Пријатно", али и "Једно пиво", "Ја сам Швабо", "Ја сам пијан", шали се Оливер.

"Швајцарци су материјалисти и дволични"

Швајцарце описује као хладне, материјалисте и дволичне, а Србе као гостопримљиве и опуштене.

Ипак, горак укус у устима оставио је таксиста који му је за вожњу уместо 500 динара, узео скоро 3.000.

- Ето, да не буде све позитивно код Срба, да не идеализујем Србију - уз смех каже Оливер, који по свом темпераменту много више подсећа на Србина него Немца.

- Сличан сам Србима по томе што волим да једем, да пијем, а пре свега ми се свиђа то што су људи директни. Лепше ми је да ми људи опсују мајку, али да бар знам на чему сам, док ни у Швајцарској, ни Немачкој то није тако. Као Срби, више волим живот него материјализам - истиче Немац.

Немачка треба да се извини Србији због бомбардовања

Иако Немац, Оливер сматра да његова земља треба да се извини Србији због ратова који су пратили нашу заједничку историју.

- Ако узмемо у обзир да је Немачка бомбардовала три пута, а Србија никада Немачку, онда је до оних који су починили то бомбардовање, ту неправду, да се потруде да побољшају односе, а не до оних који су жртве. Био би ред да уследи једно извињење од Немачке Србији. Ми Немци смо последњи који треба да паметују о тим односима. Немци треба да направе први корак - поручује Like.

Како додаје, посебно су га погодиле приче попут масакра у Панчеву за време Другог светског рата, Косовски бој, али и приче из Јасеновца о којима је помало слушао од свог српског пријатеља.

У Србију ће доћи опет, за два месеца, а планира да настави са посећивањем православних храмова.