Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШТО СТЕ ЗАРАЖАВАЛИ СЕБЕ И ОКО СЕБЕ, ГОТОВО ЈЕ: Око 1.600 инспектора и милицајаца креће у проверу клубова, кафића и грађана

16.11.2020. 23:02
Koronavirus u Srbiji
Коронавирус у Србији / Извор: Фото: Србија Данас

Комунални инспектори и комунални милицајци могу да контролишу и санкционишу неношење маске или непоштовање физичке дистанце у отвореном и затвореном простору

Око 1.100 комуналних инспектора и 500 комуналних милицајаца проћи ће најкасније до 24. новембра обуку о новим овлашћењима која су добили прошлог петка када су ступиле на снагу измене Закона о заштити становништва од заразних болести.

Након те обуке комунални инспектори и милицајци моћи ће још ефикасније да спроводе мере Кризног штаба што, између осталог, значи кажњавање сваког ко не носи маску у затвореном простору или не поштује физичку дистанцу.

Све је лакше уз шољицу кафе

Све је лакше уз шољицу кафе

СРБИЈА ЈЕ СВЕТЛА ТАЧКА! У РЕГИОНУ И ДАЉЕ ХАОС: Румунија убедљиво ПРВА на црној листи, а ево како је у осталим државама

СРБИЈА ЈЕ СВЕТЛА ТАЧКА! У РЕГИОНУ И ДАЉЕ ХАОС: Румунија убедљиво ПРВА на црној листи, а ево како је у осталим државама

СНЕГ ЋЕ ПАСТИ НА ВЕЛИКИ СРПСКИ ПРАЗНИК? Познати метеоролози упозорили: Ове зиме идемо у "ДЕБЕЛИ" МИНУС

СНЕГ ЋЕ ПАСТИ НА ВЕЛИКИ СРПСКИ ПРАЗНИК? Познати метеоролози упозорили: Ове зиме идемо у "ДЕБЕЛИ" МИНУС

Првог викенда након што је ступио на снагу такозвани корона закон комунални инспектори и милицајци били су на терену заједно са санитарним инспекторима. Рецимо, у Београду су у ноћи између суботе и недеље контролисали око 150 објеката, а поједине и затворили због непоштовања противепидемиолошких мера. Тако су ставили катанац на кафић "Маг" у Карађорђевој улици. Ипак, прави обрачун комуналних инспектора и милицајаца са неодговорнима у борби против пандемије ковида-19 очекује се тек када "комуналци" у организацији Министарства здравља прођу обуку о новим овлашћењима на основу измена закона.

У Министарству здравља истичу да ће све припреме у вези са обуком комуналних инспектора и милицајаца бити завршене брзо.

- Активности око организације обука кренуле су током викенда и подељене су у три групе. Прво се ради евиденција и регистрација локалних комуналних инспектора и комуналних милицајаца на сајту Националне академије за јавну управу и у документацији начелника управних округа. Друго, формиран је програмски одбор који прави програм обуке и пратећих материјала. Треће, дефинише се распоред обуке и за преваче и за полазнике - наглашавају у Министарству здравља, које је и предложило усвојене Измене закона о заштити становништва од заразних болести.

KAFIĆ
КАФИЋ / Извор: Профимедиа

У Београду најгора ситуација, ту прво и крећу обуке

Како кажу у овом Министарству, обука за све комуналне инспекторе и милицајце биће завршена у наредних осам дана.

- Распоред обуке биће одређен према приоритетима. Београд ће први проћи обуку због најтеже епидемиолошке ситуације. Иначе, планирано је да обука траје пет радних дана за укупно око 1.100 комуналних инспектора и 500 комуналних милиционера широм Србије. Рок за завршетак свих обука је 24. новембар - подвлаче у Министарству здравља.

Koronavirus u Srbiji
Коронавирус у Србији / Извор: СД/илустрација

Која све овлашћења имају

Како је већ писано, изменама закона комунални инспектори и комунални милицајци могу да контролишу и санкционишу неношење маске или непоштовање физичке дистанце у отвореном и затвореном простору.

То конкретно значи да комунални милицајац или градски комунални инспектор (туристички, еколошки, тржишни…) може да напише на лицу места казну од 5.000 динара свакоме ко, рецимо, у затвореном простору не носи маску или не поштује прописану физичку дистанцу.

Такође, градски комунални инспектор или комунални милицајац може на лицу места да пише казну правном лицу уколико, примера ради, у угоститељском објекту не постоји довољан размак између столова или у односу на квадратуру има више гостију него што је дозвољено. Новчане санкције за правно лице се крећу од 50.000 до 300.000 динара.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Прекршаји видљиви и оком лаика

Иначе, градски комунални инспектори и комунални милицајци немају изменама Закона о заштити становништва од заразних болести сва овлашћења санитарних инспектора, већ само она која не залазе у струку медицине.

То значи да ће санкционисати оне прекршаје противепидемиолошких мера које су видљиве и оком лаика. Примера ради, моћи ће да кажњавају и ноћне клубове због организовања журки где је, одмах на први поглед, јасно да нико не носи ни маску нити поштује физичку дистанце у шта су се недавно уверили и новинари "Блица".

Ако се има у виду да само у Београду има око 370 комуналних милицајаца и да је у претходна три месеца у акцијама контроле противепидемиолошких мера учествовало 53 различтих градских инспектора у престоници јасно је да ће републички санитарни инспектори сада имају велико појачање. Подсећања ради, градски инспектори до сада су могли да кажњавају само због непоштовања радног времена и то на основу Закона о угоститељству.