Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТОМА ФИЛА ЗНА НАЈВЕЋЕ ТИТОВЕ ТАЈНЕ? Завирио је у његов сеф и пронашао тајно писмо чији садржај ни Јованка није знала

21.04.2021. 13:47
Пише:
Србија Danas/mondo.rs
Josip Broz Tito
Јосип Броз Тито / Извор: Профимедиа

Тома Фила, један од најпознатијих адвоката са ових простора, открио је својевремено јавности можда једну од најинтригантнијих ствари у вези са Јосипом Брозом - тајну Титовог сефа.

Наиме, када је Јованка Броз, Титова удовица, насилно исељена из куће у Ужичкој у којој је провела више од 30 година, тог дана, 10.јула 1980, је насилно отворен и сеф Јосипа Броза.

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНЕ ДАНЕ: Србијом ће се смењивати годишња доба, метеоролози открили шта нас чека за викенд

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНЕ ДАНЕ: Србијом ће се смењивати годишња доба, метеоролози открили шта нас чека за викенд

САДА ЈЕ СЛИКА ЈАСНИЈА! Ако се вакцинишете имаћете ОСАМ ПУТА мање шанси да се заразите - најмање оболелих је примило ово цепиво!

САДА ЈЕ СЛИКА ЈАСНИЈА! Ако се вакцинишете имаћете ОСАМ ПУТА мање шанси да се заразите - најмање оболелих је примило ово цепиво!

НЕСВАКИДАШЊИ СЛУЧАЈ: Врањанац пријавио полицији комшиницу јер му је показала голу задњицу, све и сликао

НЕСВАКИДАШЊИ СЛУЧАЈ: Врањанац пријавио полицији комшиницу јер му је показала голу задњицу, све и сликао

У њему се налазила важна документација али и нешто за шта се није знало. Или барем већина људи није знала. Унутра се налазило једно Титово писмо.

- Она ми је причала да је поред њених папира унутра било и Титово писмо које је увек остављао када сам пође на пут. Закључавао га је у сеф у случају да му се нешто догоди. Говорио јој је - Да прочиташ ово ако ми се нешто деси - записао је Фила у својој књизи "Завршна реч"

Како даље тврди овај београдски адвокат, према Јованкиним речима, она никада није прочитала то писмо, а Тито би га, када би се вратио са пута, узимао назад.

Све до следећег путовања, када би писмо поново завршило у сефу.

Фила сматра да је то била нека врста Титовог политичког тестамента и наводи да га је онај ко га је видео заувек и склонио.

Tito
Тито / Извор: Профимедиа

Ништа мање занимљиве нису и оне приче о томе како је Тито добро играо валцер, свирао клавир, убио спешан ловац...

Што се тиче клавира. Тито јесте клавир свирао али никада није разјашњено где је и како научио да свира. Да ли је умео само да одсвира пар нота или је био много вештији? По ономе што је једном изјавио Арсен Дедић, Броз је итекако био добар пијаниста.

Он је испричао да је после једне вечере Тито одлучио да одсвира нешто за присутне.

- После вечере смо отишли у једну просторију где ми је Тито свирао. Свирао је мислим Шопена, Етиду у Ф дуру - навео је Арсен.

Josip Broz Tito
Јосип Броз Тито / Извор: Профимедиа

И да се не зауставимо само на овоме. Још једна мистерија, тајна, зовите то како год желите односила се на Титову црну ташну. Данас када се помену светски лидери и црне ташне две су увек у центру пажње - она коју има председник САД и она у власнуштву првог човека Русије. Али ту тајни нема. Цео свет зна да се у њима налазе кључне ствари за започињање и одобравање нуклеарног напада.

С друге стране, око Титове ташне је много већи вео мистерије.

А опет се све врти око Брозовог, наводног, правог порекла. Један од људи из његовог окружења тврдио је да има доказе да Тито није особа за коју се представљао. То је био његов лични лекар др Александар Матуновић. Он је маршала лечио од 1975. до 1979. 

- Тито је имао малу акт-торбицу, чини ми се од змијске коже. Увек ју је носио са собом. Садржај торбице, поред кључа, био је осигуран и малим катанцем. У два наврата - улазећи у његове просторије, затекао сам га да претура по торбици. После његове смрти распитивао сам се код чланова комисије за сређивање Титове оставштине шта су пронашли у тој торбици. Један од чланова комисије рекао ми је да, поред златног накита, пронашли умрлицу Даворјанке - Зденке Пауновић, од 1. маја 1945. године, извод из матичне књиге венчаних са Јованком Будисављевић, 1952. године, слику Пелагије Белоусове. Ту је била и копија извештаја аустроугарског Министарства рата, од јесени 1915. године, у којој се налази списак аустријских официра, подофицира и војника који су погинули у време битке у Галицији. У списку се налазило и име каплара Јосипа Фрање Броза.

Josip Broz Tito
Јосип Броз Тито / Извор: Профимедиа

Вечита прича о томе колико је било покушаја да убију Тита. Према неким наводима било је планирано више од 75 атентата на Тита. Доживотни председник СФРЈ је био трн у оку многима, ако је веровати теоријама о покушајима атентата на њега.

Како у књизи Уроте и атентати на Тита пише Маријан Ф. Крањц, планирано је око 75 завера и атентата на Тита. А атентатори су Тита покушавали да ликвидирају на свакојаке начине, преноси BBC на српском.

Крањц пише како је једном на Титов аутомобил у Београду налетео трамвај. Такође наводи и покушај атентата када је Тито био подвргнут операцији слепог црева, а руски агенти, прерушени у хирурге, покушали да га убију инфицираним инструментима. Према Крањцовим речима, међу Титовим атентаторима су били и њему блиски људи.

И за крај - оно што се данас званично учи у историјским књигама је да је некадашњи председник СФРЈ рођен 4. маја, да је сахрањен у Кући цвећа, да порекло води из Кумровеца. Никаква његова веза са Хабзбурговцима се не спомиње. Додуше ни са масонима.

Али то је нека друга прича.