Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У СРБИЈИ РЕГИСТРОВАНО 279 ПЕДОФИЛА! Полиција има СВЕ ПОДАТКЕ о њима, једна чињеница ПОСЕБНО ЗАСТРАШУЈУЋА

09.11.2019. 00:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Pedofil, onlajn seks, internet zloupotreba
Педофил, онлајн секс, интернет злоупотреба / Извор: Профимедиа/илустрација

Подаци из посебне евиденције воде се трајно и не могу се брисати.

"Маријин закон", који је ступио на снагу 8. априла 2013. године, донео је строже одредбе за осуђене, међу којима је и регистар преступника. Данас је у том регистру уписано 279 осуђених лица за кривична дела обухваћена овим законом. 

"Ја сам докторка, сликај је голу, па ми пошаљи да погледам" Самохране мајке на мети МАНИЈАКА

"Ја сам докторка, сликај је голу, па ми пошаљи да погледам" Самохране мајке на мети МАНИЈАКА

"УБИЋУ ТЕБЕ И ТВОЈЕ ДЕТЕ" Након писања о обнаженим фотографијама девојчице из Врања, новинарка добила ПРЕТЊЕ СМРЋУ

"УБИЋУ ТЕБЕ И ТВОЈЕ ДЕТЕ" Након писања о обнаженим фотографијама девојчице из Врања, новинарка добила ПРЕТЊЕ СМРЋУ

ЖУТИ КАРТОН ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ! Прича о фотографијама ГОЛЕ УЧЕНИЦЕ из Врања добила СУРОВ НАСТАВАК

ЖУТИ КАРТОН ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ! Прича о фотографијама ГОЛЕ УЧЕНИЦЕ из Врања добила СУРОВ НАСТАВАК

За десет месеци број уписаних у регистар се повећао за 183 људи, што значи да је толико њих у том периоду осуђено. Казнена евиденција Апелационог суда у Београду показује да од октобра 2016. године, када је уведена, па до данас обљуба над дететом најчешће је кривично дело по "Маријином закону".

Према подацима овог суда, за обљубу са дететом у претходне три године оптужено је 19 људи, а 15 одлука је потврђено. Од тог броја, око 42 одсто пресуда биле су ослобађајуће, док је око 15 одсто осуђено на казну затвора од пет до 10 година. Од 14 људи оптужених за приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију осуђено је њих 12, међутим половина изречених казни биле су условне. Што се тиче условне казне, она је процентуално највише изречена за посредовање у вршењу проституције (више од 66 одсто), док је трећина оптужених за ово кривично дело морала да плати новчану казну.

За силовање малолетника потврђене су пресуде за свих 11 оптужених особа, међутим петина тих пресуда биле су ослобађајуће, а само девет одсто њих осуђено је на затворску казну од 15 до 20 година.

Zatvor
Затвор / Извор: Профимедиа

Из Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде кажу да се за починиоце кривичних дела овог закона примењује мера обавезног јављања органу полиције и органу Управе која се бави спровођењем и контролом посебних мера из овог закона.

- Учиниоцу горенаведених кривичних дела суд не може ублажити казну нити се он може условно отпустити. Кривично гоњење и извршење казне не застаревају за кривична дела овог закона која су извршена према малолетним лицима - кажу из Управе.

Како додају из Управе, починиоци ових кривичних дела, после издржане казне затвора, дужни су да се јављају полицији и поверенику сваког месеца најкасније до 15. у месецу, а уколико то не раде, повереник обавештава суд о томе. Такође, према "Маријином закону" примењују се и посебне мере.

- Наиме, забрањено им је да посећују места на којима се окупљају малолетна лица (вртићи, школе…). Они су у обавези и да посећују професионална саветовалишта и установе. Такође, ова лица су у обавези да повереника обавештавају о промени пребивалишта, боравишта или радног места. Морају и да у случају да путују у иностранство, обавезно о томе обавесте повереника и МУП и да оставе адресу на којој ће бити у иностранству, као и контакт особе код које ће бити. Такође, за починиоце кривичних дела из овог закона обавезно наступају и следеће правне последице: престанак вршења јавне функције, престанак радног односа, односно престанак вршења позива или занимања које се односи на рад са малолетним лицима, забрана стицања јавних функција, забрана заснивања радног односа, односно обављања позива или занимања које се односи на рад са малолетним лицима - кажу из Управе.

Непознати човек се јавио породици БАРБАРЕ ВИТЕЗ! Отац одјурио у БУДИМПЕШТУ и следио се од ШОКА!

Непознати човек се јавио породици БАРБАРЕ ВИТЕЗ! Отац одјурио у БУДИМПЕШТУ и следио се од ШОКА!

ЈЕЗИВО ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У СРБИЈИ: Изгазили кокице девојчици, па је терали да их поједе!

ЈЕЗИВО ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У СРБИЈИ: Изгазили кокице девојчици, па је терали да их поједе!

Забрињавајуће цифре: Ево колико има РЕГИСТРОВАНИХ ПЕДОФИЛА у Србији и који ПОДАЦИ о њима се чувају!

Забрињавајуће цифре: Ево колико има РЕГИСТРОВАНИХ ПЕДОФИЛА у Србији и који ПОДАЦИ о њима се чувају!

Из Управе додају да после истека сваке четири године од почетка примене посебних мера суд који је донео првостепену одлуку одлучује о потреби њиховог даљег спровођења до 20 година од истека казне. Тренутно се на 58 лица примењују посебне мере предвиђене овим законом.

Тренутно су 279 лица уписана у Регистар, кажу из Управе за извршење кривичних санкција. Како додају, регистар садржи име и презиме осуђеног, матични број осуђеног, адресу пребивалишта осуђеног, податке о запослењу осуђеног, податке од значаја за физичко препознавање осуђеног (урођене знаке, тетоваже) и његове фотографије, податке о кривичном делу и казни на коју је осуђен, податке о правним последицама осуде, податке о спровођењу посебних мера прописаних законом, као и ДНК профил осуђеног.

Подаци из посебне евиденције воде се трајно и не могу се брисати, додају.

"Маријин закон" колоквијално је понео име по девојчици Марије Јовановић из Лединаца код Новог Сада коју је силовао и убио комшија Младен Огулинац 26. јуна 2010. године.

Њен отац Слободан Јовановић сматра да би регистар педофила требало да буде јаван.

Slobodan Jovanović
Слободан Јовановић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Radio-televizija Војводине

- У Србији су јавно доступне информације о презадуженим грађанима, а регистар педофила није јаван. Велики број који се налази у регистру су повратници, те сматрам да би регистар требало бити јаван. Важно је информисање људи о њима и објављивање регистра сматрам превенцијом злочина - каже Слободан Јовановић.

С друге стране, Вања Мацановић из АЖЦ каже да "Аутономни женски центар не сматра да регистар треба да буде јаван, и сматра да је решење које сада постоји адекватно у смислу да све институције, установе, организације и други који раде директно са децом имају легитиман основ да траже од Управе информацију о томе да ли се лице које планирају да запосле налази на евиденцији учинилаца ових кривичних дела".

Vanja Macanović
Вања Мацановић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/TVKopernikus

Мајка упала у канџе педофила

Шокантна преписка која се појавила пре неколико дана на друштвеним мрежама, а садржај порука које је педофил предатор упутио самохраној мајци чије смо име сачували од јавности згрозила је све. Након уводне поруке, предатор је одмах циљано гађао на проблеме ове мајке, нудећи јој гардеробу за њену децу. Да би остварио ближи контакт и приволео мајку да му верује, педофил предатор - "Драгана Јовановић" - обећао је да ће деци поклонити пуно комада одеће уз, како је навео, сукњице које су "јако лепе и кратке до гаћица".

Када је педофил видео да његов план иде у добром смеру и да му се мајка отвара, осилио се још више. Наиме, мајка му је написала да ју је муж оставио у шестом месецу трудноће са трећим дететом. Видевши да је жртва у веома тешком положају опет је уз коментар како ће јој дати брдо одеће, провукао и питање о сукњицама које воли да носи њена петогодишња ћерка. Након што јој је мајка одговорила како њена ћеркица воли да носи сукње, "Драгана" је затражила од ње да је слика и да му те слике шаље пошто је већ почела да одваја гардеробу за њено дете. Том приликом је споменула жртви и то да је докторка, а од тог дела креће најјезивији део преписке. Наиме, након што је мајка сазнала да је Драгана докторка, решила је са њом да подели своју муку, те јој је написала да њена петогодишња ћерка има тумор на грудном кошу, те и да мало муца.

Уместо да тај податак обесхрабри сексуалног предатора, он је од жртве тражио да му слика дете голо, као и да ће јој показати "вежбе за тело које побољшавају циркулацију пошто добра циркулација лечи туморе". Од тог тренутка педофил који се крио иза имена "докторка Драгана" почео је такође да се отвара жртви, те јој је навео да тренутно живи и ради у Немачкој, иако је родом из Ниша. Жртви је почео да обећава да ће добити још њених ствари и то од њеног брата који живи у Београду, а она (Драгана) има такође своје ствари које жели да јој поклони. Да се ниједног тренутка није колебао у намери да добије слике деце, чак и после информације да петогодишња девојчица болује од тумора, показало се у наредним порукама у којима је педофил предатор тражио од мајке у више наврата да му шаље девојчицине голе слике. У намери да је додатно одобровољи и да скрене пажњу са својих монструозних замисли, он је жртви обећао и финансијску помоћ, додајући да зна да "није лако бити родитељ у Србији", те и да се види да је она (мајка) добра особа, након чега је затражио њен број телефона. Према преписци, жртва и "брат Никола", који је такође "доктор", чули су се након тога.

СКАНДАЛ У ВРАЊУ! Фотографије ОБНАЖЕНЕ УЧЕНИЦЕ основне школе круже градом: Седмак шеровао слике после раскида?

СКАНДАЛ У ВРАЊУ! Фотографије ОБНАЖЕНЕ УЧЕНИЦЕ основне школе круже градом: Седмак шеровао слике после раскида?

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ! "Уочен си" је нови ОПАСАН тренд међу тинејџерима

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ! "Уочен си" је нови ОПАСАН тренд међу тинејџерима

Нова интернет превара ХАРА СРБИЈОМ! Ако сте добили ОВАКВУ ПОРУКУ на "ВАЈБЕР" у великој сте опасности! (ФОТО)

Нова интернет превара ХАРА СРБИЈОМ! Ако сте добили ОВАКВУ ПОРУКУ на "ВАЈБЕР" у великој сте опасности! (ФОТО)

Нисте ни свесни шта радите себи! Овај ЛЕК користи сваки Србин, а ни не зна колико је ОПАСАН!

Нисте ни свесни шта радите себи! Овај ЛЕК користи сваки Србин, а ни не зна колико је ОПАСАН!

Да ли сте чули за правило "3-6-9-12"? Спашава живот ДЕЦИ ако га ПРИМЕЊУЈЕТЕ НА ПРАВИ НАЧИН!

Да ли сте чули за правило "3-6-9-12"? Спашава живот ДЕЦИ ако га ПРИМЕЊУЈЕТЕ НА ПРАВИ НАЧИН!

ЈЕЗИВО! Експеримент је показао да 15 од 17 деце одлази са потпуним незнанцем, а ово су начини на које КИДНАПЕРИ МАМЕ ДЕЦУ (ВИДЕО)