Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДЕЧКО МЕ ЈЕ ТУКАО СВАКИ ДАН, А МАМУ ЈЕ ТАТА ЛЕШИО ОД БАТИНА: Потресна исповест Београђанке (18)

27.11.2016. 11:03
Пише:
Србија Данас/Влада Живановић
Devojka sedi na krevetu
Девојка седи на кревету / Извор: Профимедиа/илустрација

Дан борбе против насиља над женама обележен је у петак, а цела ова недеља биће у знаку подсећања да жртва не треба да трпи већ да пријави насилника.

Статистика каже да је свака трећа жена у Србији доживела неки облик насиља, физичког или вербалног, на послу или код куће, у кругу породице или од потпуног незнанца... Да цифре не лажу уверила се и екипа портала SrbijaDanas.com која је данас разговарала са женама које су пролазиле поред наранџастог телефона у центру града, постављеног ту како би упозоравао на повећано насиље над лепшим полом у српском друштву.

За сат времена поред наранџастог телефона разговарали смо са више од десет жена, а свака од њих је или лично доживела насиље или је познавала неку жртву насиља.

СРАМОТА: Телефон ПРОТИВ НАСИЉА постао ЖРТВА НАСИЛНИКА (ФОТО)

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Најпотреснији је био разговор са Вањом (18), тинејџерком која није ни знала зашто у центру Београда стоји наранџасти телефон и какву то статистику саопштава грађанима.

- Зато је значи ту телефон. Па, нисам сигурна да ће он помоћи било коме. Ја то најбоље знам јер сам и сама била жртва насиља - почела је Вања своју причу и замолила да јој не објављујемо фотографију јер је, како каже, овде и даље срамота рећи да сте били жртва насиља:

- Живела сам у породиц где је мој тата стално лешио маму од батина. Није му ни требао разлог да је претуче. Ако супа није била врућа већ млака он би узео да се иживљава над њом. Прво би је вређао, називао разним ружним именима, глупачом, и тако даље... Потом је био у стању да јој чак и због тога лупи шамар. Она је годинама ћутала и трпела док на крају није смогла храбрости да га напусти када је на мене једном дигао руку.

Вања додаје да је са свега 16 година и сама сазнала шта значи бити у вези са насилником.

- Дечко ме је у једном периоду тукао сваки дан. Не знам зашто сам то трпела. Проводила сам код њега много времена јер нисам хтела да код куће гледам шта се дешава између маме и тате. Када сам у једном тренутку схватила да имам модрицу на врати и да сам у школи почела да лажем другарице да ме је дечко угризао из страсти, а не да ме је ударио, одлучила сам да раскинем. То је био моменат када сам видела да сам као и мама почела да трпим насиље. Сада сам зрелија и не бих више никада дозволила тако нешто - закључила је Вања.

ТРЕБА ДА БРОЈИМО НАСИЛНИКЕ ИЗА РЕШЕТАКА, А НЕ ЖРТВЕ: Обележава се међународни дан борбе против насиља над женама

Радица (49) је на наранџастом телефону послушала стравичне статистичке податке, а онда закључила да је срећна што никада није била жртва насиља.

- Када видим статистичке податке, испада да сам заиста срећна што се лично нисам суочила са тиме. У мом ближем окружењу не знам људе који су насилници или су доживели насиље. Међутим, у ширем кругу људи знам доста жртава. Мама од школске другарице моје ћерке боравила је у Сигурној кући пошто је доживела тежак облик породичног насиља. Сви родитељи су гледали да јој помогну колико могу да превазиђе тај проблем - рекла је Радица.

Насиље је на својој кожи искусила и Јелена (40).

- Имам лоше искуство у животу и размишљам на најгори могући начин. Нисам вам зато можда најбољи саговорник. Успела сам да побегнем од насилника, али неке ствари човек памти цео живот и не може да заборави. Живимо у примитивном свету који жену не посматра на равноправан начин. У овим критичним транзиционим годинама жена је нажалост остала та која је једини ослонац, а често и једина која издржава породицу - нагласила је Јелена.

ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ НАША ЗЛА КОБ: Да ли ће 25. новембар нешто променити?

Мушкарци са којима смо причали углавном су истицали да жене понекад саме предуго трпе насиље пре него што се обрате за помоћ.

- Као друштво премало причамо о томе. Постоје средине где се жене чак уче да је нормално да повремено трпе насиље од свог мушкарца или неког ко јој је близак. Жене треба охрабрити да нису дужне ништа да трпе и да насилника обавезно треба да пријаве - казао је Ненад.

Дан борбе против насиља над женама обележен је у петак, а целе ове недеље ће најбитније државне институције светлети нарнаџастом бојом како би се и на тај начин скренула пажња на велики проблем нашег друштва.

БИЛА ЈЕ ЖРТВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА: Ево како САДА живи и како се ОСЕЋА позната српска фолкерка (ФОТО)

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Само за последњих десет година у Србији је у породичном насиљу убијено 328 жена. Од почетка ове године убијене су 33 жене. Само у 2015. години пријављено је 18.746 случајева насиља. Пракса је показала да ако жена не пријави насилника он ретко кад сам прекине да чини злостављање. Подаци нажалост кажу и да жена која годинама трпи насиље, а ништа не предузме, има више од 50 одсто шансе да не доживи природну већ насилну смрт!