Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЈАСМИНУ СИЛОВАО ПА ИСКАСАПИО, А ОНДА УПАО У КУЋУ МИЛЕНЕ РАДУЛОВИЋ! Овако је успела да остане жива - ево шта су рекли из полиције

17.11.2021. 21:00
Пише:
Србија Данас/24 седам
zatvor
затвор / Извор: Профимедиа

Плут је убио и раскомадао још две жене у Словенији, али се не искључује могућност да је жртава било више, јер су неки људи блиски њему нестали.

Словеначки серијски убица Силво Плут је, пре тачно 17 година, свирепо убио Јасмину Ђошић из Алексинца. Он је претходно у Србији учествовао у неколико пљачки. Јасмину, која је тада имала 25 година, пресрео је 18. новембра 2004. на путу према алексиначком руднику. Иживљавао се над њом и на крају јој пререзао врат. Њено тело нађено је касније искасапљено и унакажено.

 

 

 

Плут је убио, силовао и раскомадао још две жене у Словенији, али се не искључује могућност да је жртава било више, јер су неки људи блиски њему мистериозно нестали. Тајну о њиховим судбинама Плут је однео у гроб 2007. године, када се убио у словеначком затвору.

Силво Плут рођен је 1968. године код Новог Места и већ у детињству је показивао знаке садизма, јер је уживао у мучењу и касапљењу животиња. Прво убиство починио је 1990, када је код Новог Места масакрирао своју школску другарицу Марјанцу Матјашић.

Девојка је кренула аутом на посао када ју је Плут зауставио и замолио је да га повезе. Марјанца га је примила у аутомобил ништа не слутећи. Он је покушао да је силује, али пошто се она грчевито бранила, избо је ножем и тако убио. Њено тело је потом одвезао до језера. Тамо јој је исекао дојке и делове бутина и бацио их у воду. Убрзо је ухваћен и осуђен на 15 година затвора, али је пуштен на слободу после 13 година, и то због доброг владања. Непосредно по изласку с робије, опљачкао је једну пошту у Љубљани заједно са Срђаном Живковићем из Алексинца, са којим се спријатељио у словеначком затвору. Пошто га је радник поште Мирко Улчар препознао и открио његов идентитет словеначкој полицији, Плут је са Живковићем побегао у Србију, у Алексинац.

Уједао је по грудима

Плут и Живковић су у Алексинцу наставили са разбојништвима све до 18. новембра 2004. године, кад је Плут починио ново убиство. Пресрео је, увече, Јасмину Ђошић на путу ка алексиначком руднику. Заскочио је и потом одвукао даље од пута и зверски се иживљавао над њом. Уједао је по грудима и стомаку, секао по телу и више пута је избо, а на крају јој је пререзао врат. На месту убиства остала је његова капа, што ће касније бити кључни доказ у случају против Плута, јер је анализом ДНК са капе утврђено да је он починилац злочина. Плуту је у априлу 2007. године суђено у одсуству и кривично веће Окружног суда у Нишу га је осудило на 40 година робије.

После убиства Јасмине Ђошић, Плут је убрзо одлучио да убије и опљачка још једну девојку у Алексинцу, али онда је уследио прави холивудски обрт. Упао је у кућу Милене Радуловић, скинуо је голу и почео да је злоставља, али она је успела да га обузда. После целе ноћи проведене у разговору, Плут ју је оставио у животу и отишао.

Silvo Plut
Силво Плут / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Svet на Каналу А

Небојша Петковић, полицијски инспектор у пензији који је 2004. водио овај случај, касније је за медије рекао да га је запањило то што је Радуловићева преживела сусрет са Плутом.

Рођак убио полицајце

Силвов рођак Бојан Плут такође је убица. Он је у мају 1986. године био на одслужењу војног рока у Љубљани, кад је провалио у оружарницу касарне и украо јуришну пушку и припадајућу муницију.

Побегао је потом из касарне, што је изазвало велику потрагу у Словенији и Хрватској. Током бекства украо је више аутомобила и убио двојицу полицајаца. Кад му је полиција ушла у траг, починио је самоубиство. Пре тога написао је на пушци да му у глави бруји и да полицајце није хтео да убије.

- Четири сата је била сама са серијским убицом и успела да остане жива, то је за неверицу. Мислим да се спасла само захваљујући изузетној интелигенцији и психолошкој снази. Није му показала страх, пркосила му је, чак га је навела да заједно причају и пуше. Ти опушци су нам касније дали ДНК профил, који је упоређен са биолошким траговима на капи нађеној поред тела Јасмине Ђошић. Испоставило се да је реч о истом човеку - објаснио је Петковић.

Чудан акценат

Он је додао и да му је Милена до најситнијих детаља описала нападача.

- Пошто је Милена поменула и да је мушкарац имао мало чудан акценат, контактирали смо с колегама из Словеније, послали им све податке о убици и потом добили потврду да се ради о Силву Плуту - испричао је Петковић.

Плут је у међувремену наслутио да ће бити ухваћен, па је побегао у Словенију, а његовом пријатељу Срђану Живковићу из Алексинца од тада се губи сваки траг.

Кад се вратио у Словенију, Плут је одлучио да се освети Мирку Улчару што га је оцинкарио за пљачку поште у Љубљани три године раније. У зору 24. фебруара 2006. упао је у кућу Улчаревих. Мирка је везао, а његову жену Љубицу силовао, па је искасапио ножем и заклао. Мирко је успео да се ослободи и побегне, а Плут је убрзо затим ухапшен и осуђен на 30 година затвора за монструозно убиство Љубице Улчар.

Следеће 2007. године Плут је оставио опроштајну поруку управнику затвора у коме га моли да га сахране са Библијом, а затим је попио шаку лекова за смирење и умро. Његово тело родбина није хтела да преузме, па је кремиран о трошку државе.