Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ЈЕ ПАО "БАЛКАНСКИ АЛ КАПОНЕ" Осим идентитета желео да промени физички изглед - сви детаљи хапшења

21.08.2022. 17:18
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Ivan Vujović
Иван Вујовић / Извор: Фото: Facebook

У ћелији пулског затвора је "балкански Ал Капоне" - тако медији називају 35-годишњег држављанина Црне Горе, Подгоричанина Ивана Вујовића, којем су специјалци из Одељења за потраге у петак ставили лисице у Загребу.

А Вујовић није ни слутио да је био на полицијском "радару" након што је полицајцима приликом контроле исправа у Медулину у ноћи с уторка на среду пружио фалсификовану црногорску возачку дозволу, која је гласила на туђе име, али с његовом фотографијом.

У Загреб је дошао из Пуле ради договорене пластичне операције, такође под лажним именом, јер је намеравао, осим идентитета, да промени и физички изглед како би наставио своје "игроказе" с полицијом. Човек чији је досје, како су својевремено писали црногорски и српски медији, "дебео као Библија" досад је неколико пута успео да побегне полицији и правосуђу - било физичком снагом, било лукавошћу, али и користећи "инсајдере", што је учинио приликом једног од бегова из затвора. А ко је заправо Иван Вујовић и због чега га тражи национални Интерпол Србије и зашто су се њиме бавили хрватски специјалци за потраге?

ДА ЛИ ЈЕ ОВО РАЗЛОГ СТРАВИЧНЕ НЕСРЕЋЕ КОД ЛЕСКОВЦА? Огласио се директор аутопревозника: Имамо информације...

ДА ЛИ ЈЕ ОВО РАЗЛОГ СТРАВИЧНЕ НЕСРЕЋЕ КОД ЛЕСКОВЦА? Огласио се директор аутопревозника: Имамо информације...

БУКНУО ПОЖАР НА ЧУКАРИЦИ! Мушкарац и жена хитно превезени на ВМА

БУКНУО ПОЖАР НА ЧУКАРИЦИ! Мушкарац и жена хитно превезени на ВМА

"КРЕНУО САМ У ГРАД И ВИДЕО МРТВОГ СЕСТРИЋА И СЕСТРУ ПОД КАМИОНОМ" Ујак малишана открио детаље: Мајка не зна да је погинуо

"КРЕНУО САМ У ГРАД И ВИДЕО МРТВОГ СЕСТРИЋА И СЕСТРУ ПОД КАМИОНОМ" Ујак малишана открио детаље: Мајка не зна да је погинуо

ПУ истарска саопштила је да су њени полицајци из Службе организованог криминала у сарадњи с Полицијским националним уредом за сузбијање корупције и организованог криминалитета (ПНУСКОК-ом) – Служба Загреб, и ФАСТ јединицом Црне Горе спровели криминалистичко истраживање над 35-годишњим држављанином Црне Горе који је у четвртак ухапшен због сумње да је починио кривично дело фалсификовање исправе, а утврђено је и да је београдски Интерпол ради хапшења и изручења Републици Србији расписао за њим међународну потерницу због покушаја убиства. Полиција је у стану и аутомобилу којим се користио Вујовић нашла више фалсификованих исправа и других предмета као и већу количину новца. У међувремену се и Управа полиције Црне Горе огласила и потврдила његово хапшење.

Злочин због којег је београдски Интерпол тражио Вујовића јесте рањавање Дарка Булатовића (29) које се догодило 29. јула 2016. у београдском локалу Ђура Бар у Венизелосовој улици у Београду. Булатовићев отац је у то време био директор Суперлиге Србије, а и некадашњи је директор фудбалских клубова Земуна, ОФК Београда, подгоричке Будућности и Металца из Горњег Милановца.

Вујовић је побегао, а надзорне камере снимиле су га на неколико места. Ухапшен је 6. новембра 2016. на ауто-путу у Немачкој недалеко до границе с Холандијом. Непуну годину раније, 24. децембра 2015. године, успео је да побегне из затвора у Бијелом Пољу, где је издржавао казну затвора од 14 година на коју је био осуђен 2016. због убиства Радована Савовића недалеко од зграде црногорске телевизије.

Осветио му се за то што га је Савовић претукао у будванском локалу Стара Црна Гора. Савовић је седео с друштвом у подгоричкој пицерији Примициа, а Вујовић је чекао да изађе и, док је прелазио улицу, пришао му је с леђа и из револвера у њега испалио неколико хитаца усмртивши га на месту. Кад су га изводили са суђења, фотографима је показао средњи прст. Првобитно је казну служио у затвору Спуж па је због честих туча премештен у затвор у Бијело Поље. Једног затвореника је покушао да убије зашиљеном кашиком, а претио је и полицајцима.

Спектакуларни бег

Због његовог спектакуларног бега - кад је приликом телефонског разговора уз претњу пиштољем савладао дежурне чуваре, који иначе не носе оружје, а онда свладао полицајца који је осигуравао главни улаз у затвор - било је суспендовано неколико руководиоца у затвору јер је из сефа шефа затворске страже нестао службени пиштољ, а кључ од сефа имали су сви правосудни полицајци. С обзиром на то да се радило о опасној особи, покренута је широка акција под називом "БПБЛОК", а и тада је, крајем 2015. године, о његовом бегу била обавештена и хрватска полиција.

Међутим, 2016. године лоциран је у Београду, али је у последњем тренутку избегао хапшење и мењао адресе у главном граду Србије. Успевао је да се скрива готово годину дана, у међувремену је тешко ранио Дарка Булатовића и опет побегне. Хрватски специјалци за потраге, у сарадњи са српском, црногорском и холандском полицијом успели су да га ухапсе и Вујовић ће сада чекати одлуку суда о изручењу Србији.

Све околности како је успео лажним исправама да дође до Хрватске, колико је дуго боравио, да ли је имао у бекству помагаче, тек треба расветлити. Сасвим је сигурно да ће се све што је нађено код Вујовића, а посебно комуникација коју је водио, бити предмет даљњег истраживања хрватске полиције. Његов бранитељ, пулски адвокат Матија Милош, потврдио је да је Вујовићу одређено 30 дана истражног затвора, али не зна појединости о његовом хапшењу, осим да се догодило у Загребу и да је премештен у Пулу, где га сумњиче за фалсификовање исправа. Сасвим је извесно да би се у Пули прво могао водити поступак због фалсификовања исправе, те након што се тај поступак доврши удовољити захтеву за изручењем након што из Србије стигне сва документација.