Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОТРЕСНИ СНИМЦИ И СЛИКЕ ИЗ "РИБНИКАРА" ПУШТЕНИ У СУДНИЦИ Сви су плакали! Очевидац открио нове детаље са рочишта: "Два дана су ми се враћале те сцене..."

09.02.2024. 09:28
Пише:
Србија Данас
Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија Danas/Youtube printscreen/ординација

Адвокат родитеља жртава открио да најтежи део поступка тек следи.

Дечак-убица, ученик седмог разреда, је тог 3. маја ушетао у ОШ "Владислав Рибникар", затим је из очевог пиштоља убио чувара школе Драгана Влаховића, седам девојчица и једног дечака. Једна девојчица је 15. маја у болници подлегла повредама и преминула и тиме је број жртава ове незапамћене трагедије порастао на десет.

МАЛА МАРИЈА УБИЈЕНА У ПУЦЊАВИ У ШКОЛИ: Девојчица ушла на час биологије и ОПАЛИЛА РАФАЛ по другарима! Оружје је попут дечака-убице из "Рибникара" УЗЕЛА ОД ОЦАPolicija

МАЛА МАРИЈА УБИЈЕНА У ПУЦЊАВИ У ШКОЛИ: Девојчица ушла на час биологије и ОПАЛИЛА РАФАЛ по другарима! Оружје је попут дечака-убице из "Рибникара" УЗЕЛА ОД ОЦА

"ОКО ЗА ОКО, ЗУБ ЗА ЗУБ" Мајка жртве из "Рибникара" огласила се на Фејсбуку поделивши вест из Америке, пљуште коментариSuđenje roditeljima Koste Kecmanovića

"ОКО ЗА ОКО, ЗУБ ЗА ЗУБ" Мајка жртве из "Рибникара" огласила се на Фејсбуку поделивши вест из Америке, пљуште коментари

МАЈКА ДЕЧАКА-УБИЦЕ ЈЕ ОВАКО ИСПРОВОЦИРАЛА РОДИТЕЉЕ! Очевидац открио нове детаље са рочишта: "Пре самог суђења..."Suđenje roditeljima dečaka ubice

МАЈКА ДЕЧАКА-УБИЦЕ ЈЕ ОВАКО ИСПРОВОЦИРАЛА РОДИТЕЉЕ! Очевидац открио нове детаље са рочишта: "Пре самог суђења..."

Стефан Ћорда, један од адвоката који заступа родитеље убијене деце у "Рибникару" истакао је да се слаже са тим да суђење за јавност буде затворено, јер како истиче, оно што је имао прилике да види када су у питању снимци и слике убијене деце из "Рибникара" потресло би и свакога.

Суштина је да се не смеју никакве информације износити из суднице. Закон предвиђа да судско веће може да промени своју одлуку и то само у случају жалбе на пресуду - објашњава адвокат Ћорда.

Наводи да јавност, иначе, служи да би се суђење контролисало, а овога пута је искључено, да би се заштитили малолетници.

- Некима од родитеља у овом случају дат је статус сведока. Они не смеју бити присутни приликом давања исказа окривљене стране. Јер окривљена страна има право да говори неистину и то јако узнемири родитеље и настане један општи хаос - објашњава Ћорда.

"Два дана су ми се враћале те сцене"

Како је истакао, снимци и слике које је видео из "Рибникара" јако су га узнемирили.

- Те слике и тај видео пуцњаве, када сам то гледао, а гледао сам свашта до сада, ја сам се лично узнемирио. Два дана су ми се враћале те сцене. Мислим да у овој фази сада, када се предлажу докази, када ће бити предложено неко вештачење, у судници се отворе фотографије, видео, дакле, покаже се јавно, подигне се, из више углова се гледа, враћа се. Знате, када би јавност била укључена у то, то би узнемирило и одрасле грађане, пунолетне, а не само малолетне - каже адвокат Ћорда.

Најтежи део поступка тек следи

Био сам лично присутан када су испитивали малолетног убицу. И могу да вам кажем да је мој утисак о њему и онога што се дешава у јавности потпуно различит. У јавности је била присутна глорификација убице, имали смо приче о томе шта он тражи за рођендан... Он не види себе као проблем. Праве жртву од саме породице... Створио се један балон, притисак јавности који је био огроман, зато сматрам да је добро то што је привремено искључена јавност - каже адвокат Ћорда.

Ribnikar
Рибникар / Извор: Србија Данас

Наводи да су оштећени родитељи у два парнична поступка за накнаду нематеријалне штете због смрти блиског лица испитани и да очекује да све што је речено тамо буде речено и на суђењу малолетном убици.

- Цела судница је плакала. То су најтежи спорови који постоје, а овде најтеже тек следи. Биће један рат са вештачењима. Мајци дечака убице ставља се на терет да је ДНК остао на делу оружаног метка, то ће се тек оспоравати балистичким вештачењима. Родитељи су најгоре преживели, а сада ће поново морати да пролазе кроз то, посебно ће бити погођени одбраном - навео је у "Јутро на Блиц" адвокат Стефан Ћорда.

Мајци прети две године затвора, оцу дванаест

Подсетимо, Виши суд у Београду искључио је јавност на суђењу родитељима дечака-убице из "ОШ" Владислав Рибникар, који су негирали кривицу.

Суђење родитељима ће се сада одвијати иза затворених врата и детаљи о његовом исходу неће бити познати све до окончања поступка.

За дечакову мајку тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од 2 године и 6 месеци.

Отац је осумњичен да је у периоду од годину дана пре трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, те да гађа у мете. Тужилаштво је предложило казну до 12 година затвора.