Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛИЦИЈА ЗАВРШИЛА УВИЂАЈ У АЛЕКСИНЦУ: Откривено шта ће бити са фабриком у којој су се ОТРОВАЛА 162 радника, ево шта се даље чека

23.01.2024. 16:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
hitna pomoć
хитна помоћ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Догодила су се два тровања заредом

Полиција је завршила увиђај у фабрици у Алексинцу у којој су се 18. и 19.јануара, за 24 часа, отровала 162 радника под још неразјашњеним околностима, али погони ове компаније још увек неће почети са радом. Канадска фабрика која послује у Алексинцу од 2021.године наставиће са радом тек када надлежни државни органи утврде узрок тровања. Паралелно са утврђивањем узрока тровања испитује се и има ли нечије одговорности сбог свега што се догодило.

ЕПИЛОГ ДРАМЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У СУБОТИЦИ: Ево шта се дешава са учеником који је ПРЕТИО СМРЋУ вршњацимаpolicija

ЕПИЛОГ ДРАМЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У СУБОТИЦИ: Ево шта се дешава са учеником који је ПРЕТИО СМРЋУ вршњацима

"НЕМА ЈЕ ВИШЕ" После месец дана паузе одвели дете у вртић, нико није наслутио ТРАГЕДИЈУ - Огласила се бака настрадале девојчицеhitna pomoć

"НЕМА ЈЕ ВИШЕ" После месец дана паузе одвели дете у вртић, нико није наслутио ТРАГЕДИЈУ - Огласила се бака настрадале девојчице

ОВО ЈЕ УЗРОК ТРАГЕДИЈЕ КОД БРУСА: Мајка направила кардиналну ГРЕШКУ, девојчици није било спасаpovređena žena u Brusu

ОВО ЈЕ УЗРОК ТРАГЕДИЈЕ КОД БРУСА: Мајка направила кардиналну ГРЕШКУ, девојчици није било спаса

- Основно јавно тужилаштво у Алексинцу које руководи истрагом прикупља обавештења од руководства и од техничких лица у фабрици преко полиције. Чекају се извештаји надлежних институција - токсиколога и медицине рада из Новог Сада, као и записници многих инспекција које су поступале. Када се све то слије у тужилаштво, биће донета одлука о томе да ли је учињено неко кривично дело и евенмтуално о нечијој одговорности - каже извор који је добро упућен у случај. Фабрика није званично затворена али је обустављен процес рада до утврђивања узрока тровања.

Два тровања заредом

Како је раније писано, прво тровање радника десило се 17. јануара око 19 часова а лекарску помоћ затражила су 104 радника услед тровања дисајних органа изазваним, како се сумњало, лепком за лепљење подних обога које су тога дана постављане у једној мањој просторији површине 30 до 40 квадрата која се налази у средини производне хале. Након провере квалитета ваздуха који је оцењен као чист, 18. јануара се на посао вратила трећа смена запослених, када се пола часа након поноћи десило ново тровање услед кога је помоћ лекара затражило 58 запослених.

По налогу ОЈТ Алексинац фабрика је привремено затворена, испражњена и под надзором је полиције док се не обави увиђај и заврше сва потребна мерења.

- Док се не открије шта је узрок тровања радника, фабрика неће радити – рекао је раније извор.

Непозната испарења

Радник из фабрике у Алексинцу описао је драматичне тренутке тровања, за сада непознатим испарењима.

- Пола сата после поноћи почео је хаос. То је гребање у грлу, огроман кашаљ, имаш утисак да ћеш себе да исповраћаш, а немаш шта да повраћаш. Једна жена је искашљала и сукрвицу. Неколико радника се и онесвестило. Да нисам видео шта се дешавало, не бих веровао - испричао је он.

Он је испричао шта се дешавало 18. јануара када се трећа смена вратила на посао, непуних 24 часа после тровања 104 радника.

Климе одговорне за друго тровање?

- У 22 часа када смо дошли на посао одржан је састанак. Био је присутан комплетан менаџмент, председник општине и истражни органи. Речено нам је да је све у реду и да можемо да се вратимо на посао. Нисмо очекивали да нешто слично поново може да се деси, јер су у случај биле укључене највише државне институције, па чак и ВМА - прича радник.

Он каже да је ново тровање почело када су укључене климе којима се греје производни погон површине 12.000 квадрата.

- Немамо подно грејање у фабрици, већ постоји систем грејања преко клима. Проблеми са здрављем радника су почели да се манифестују веома брзо од када су укључене климе. Могуће је да је систем климатизације "повукао" испарења лепка којим су лепљене подне облоге у мањој просторији у средини хале и да су се она раширила на тај начин поново производним погоном. Требало је да људима дају три, четири дана слободно, а да климе раде за то време како би се избацила сва отровна испарења - наводи радник.

Два сценарија масовног тровања

Како је раније писано, након првог тровања у ноћи између 17. И 18. јануара, Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је започело истрагу.

Проверавала су се два сценарија – да је до тровања дошло услед испарења од лепка којим је лепљен итисон у просторији површине 30 до 40 квадрата, која се налази у средини хале површине 12.000 квадрата.

Други сценарио који је провераван је била храна из кантине, али је та могућност да је то узрок тровања много мања јер нису сви радници јели у кантини а симптоми тровања код хране се јављају касније него у случају дисајних путева.

Фабрика: Коришћен је стандардни лепак

Руководство фабрике огласило се 19.јануара саопштењем.

-  Потврђујемо да је током рутинске операције одржавања подне облоге на нашој локацији у Алексинцу нажалост дошло до тога да неки запослени искусе штетан утицај на здравље. Лепак који је коришћен током радова одржавања је стандардни лепак за комерцијалну употребу. На првом месту желимо да свим запосленима који су погођени изразимо искрене жеље за брз опоравак - наводи се у саопштењу поменуте фабрике. У саопштењу се даље наводило да су након сазнања о инциденту одмах су обавестили све надлежне установе како би спровели детаљна испитивања.

- Процена квалитета ваздуха која је спроведена у међувремену није показала никакве индикаторе загађења. Обавештаваћемо вас о евентуалном даљем развоју тренутне ситуације - закључују они.

(Србија Данас/Blic.rs)