Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА НЕ ПОСТОЈИ ВИШЕ" Аналитичари о расколу опозиције око бојкота избора: "Нико неће жалити што неће бити Ђиласа на гласачком листићу"

20.04.2024. 21:58
Пише:
Србија Данас/Курир
Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Youtube Printscreen/ Инсајдер Видео

Подела настала на идеји бојкота нарасла је до те мере да се поставља питање да ли коалиција Србија против насиља и даље постоји.

Обједињавање свих редовних локалних избора са новим београдским, који су расписани за 2. јун, испречило се као до сада највећи камен спотицања за одржавање на окупу опозиционе коалиције Србија против насиља. На овом својеврсном тесту јединства нису прошли, те се у последња два дана незаустављиво иде ка све отворенијем сукобу унутар ове групације. 

Конкретни кораци

С друге стране, изборни процес иде даље. Председница Скупштине Србије Ана Брнабић јуче је најавила конкретне кораке који су услов да се 2. јуна иде на спајање избора. Како је обавестила јавност, Предлог измена и допуна закона о локалним изборима упућен је у скупштинску процедуру, а скупштинска седница је заказана већ за понедељак.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Укупно 184 посланика су предлагачи измена и допуна закона о локалним изборима, 167 је двотрећинска већина, а ми имамо 184 посланика и мислим да ово довољно говори о нашој озбиљности. И захваљујем свима који су показали жељу за разговором, што смо показали грађанима да можемо да се договоримо око важних ствари и да онда на крају крајева имплементирамо и реализујемо те наше договоре. Све посланичке групе власти су подржале предлог измена и допуна закона. И посланичке групе из опозиције које су подржале предлог су Народни покрет Србије, Ново лице Србије, Мирослав Алексић, Зелено леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устанак као и самостални посланици, Покрет слободних грађана, СДА и Партија за демократско деловање Шаипа Камберија. Дакле сви они су потписали предлог - изјавила је Брнабић.

Прегласавање

На страни опозиције продубљено је размимоилажење и после бурног гласања о томе треба ли изаћи на изборе. Да подсетимо, на састанку у петак вече већина партија из Србије против насиља одлучила је да изађе на изборе, а за бојкот су били само Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, странка Заједно и Срце Здравка Поноша.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић јуче је објаснио да је резултат гласања коалиције био шест према три, јер се ДС "приклонила ставу већине", али и напоменуо да први пут није испоштована одлука већине која је била за излазак на изборе.

miroslav-aleksic
мирослав-алексиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Први пут имамо ситуацију да није испоштован тај став да се испоштује одлука већине, али не сматрам да је то сада неки проблем. Ми ћемо сасвим сигурно сарађивати. На истом смо циљу. Можда ћемо на неке локалне изборе изаћи заједно, на неке не - изјавио је он за Н1.

Лидер ПСГ Павле Грбовић каже да ће та странка наставити коалициону сарадњу са оном већином странака које су потврдиле раније дефинисан став - да у случају да 2. јуна буду одржани сви локални избори да на њима и учествују.

Pavle Grbović
Павле Грбовић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/N1

- Најбољи, а вероватно и једини начин да се очува јединство коалиције "Србија против насиља" јесте да се поштује став већине и да заједно наступимо на свим предстојецим изборима - поручио је Грбовић за Данас, одговарајући на питање да ли коалиција још постоји.

Живо блато

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује за Курир да је ово крај коалиције Србија против насиља.

- Ово је очекиван сценарио. Опозиција се поделила по линији разумна и неразумна. Разумна је остала доследна захтевима које истакла пред власт, а неразумни део опозиције остао је у "живом блату" арогантног политичког зановетања и надмене испразне агресије, форсирајући неразумну причу о вечито неправедним изборним условима. Могло се претпоставити све ово. Нико неће жалити што неће бити Ђиласа на гласачком листићу. Србија против насиља не постоји више. Остаје разумном делу опозиције да покуша да не изгуби баш све бираче од децембра - каже Станковић.

Програмски директор агенције Фактор плус Предраг Лацмановић каже за Курир да је обједињавање избора изненадило једино опозицију која је на нову ситуацију имала најлошију реакцију.

- Нејединство им је најлошија ствар коју су могли да покажу. Ништа од овога није изненађење, а изгледа да је обједињавање избора изненадило само опозицију. Да сам на њиховом месту, био бих спремнији за овај сценарио. Опозиција греши што нема јединствен став. Овако разједињени, уколико не донесу заједничку одлуку о изборима, значајно ће ослабити своје шансе за неки већи изборни успех и допринеће да владајућа коалиција однесе глат победу. Ако су постигнути бољи изборни услови него на претходним изборима и ако су издејствовали да им се неки захтеви остваре, није ми најјасније зашто то не би искористили и бацили све карте на Београд, који је најзначајнији и где имају најјаче упориште. Бирачко тело воли више борбу него пасивност. Бојкот је стратешка грешка опозиције. И ево опет на видело долази фрагментација и иначе великог броја партија и малих лидера - оцењује наш саговорник.

Говорећи о шансама да се очува коалиција Србија против насиља, он каже да је то мање вероватно сада када се узму у обзир разједињени ставови.

Србија Данас/Курир/Аутор: Ивана Кљајић