Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДИЈАЛОГ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ: Осам кључних ствари преговора у Охриду Вучића и Куртија

19.03.2023. 08:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
Pregovori u Ohridu
Преговори у Охриду / Извор: Фото: Twitter/Josep Borrell Fontelles

Ово је, у најкраћем, епилог преговора.

Дијалог на највишем политичком нивоу у Охриду завршен је касно синоћ, а укратко би могао да се сведе на три речи - договор је постигнут. Главни учесници, Александар Вучић, Аљбин Курти, Ђузеп Борељ и Мирослав Лајчак јавно су говорили о детаљима, који се могу свести на осам кључних ствари.

"МНОГО ВОЛИМ ГРАЧАНИЦУ, ДА ИМ ОДЕМО ТАМО" Вучић одговорио на питање да ли ће да посети Приштину! Споменуо Куртија

"МНОГО ВОЛИМ ГРАЧАНИЦУ, ДА ИМ ОДЕМО ТАМО" Вучић одговорио на питање да ли ће да посети Приштину! Споменуо Куртија

"НИ ДАНАС НИСАМ ПОТПИСАО НИШТА" Вучић након трилатералног састанка у Охриду: План ће морати да се надограђује

"НИ ДАНАС НИСАМ ПОТПИСАО НИШТА" Вучић након трилатералног састанка у Охриду: План ће морати да се надограђује

ЕУ објавила на свом сајту анекс Споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине

ЕУ објавила на свом сајту анекс Споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине

1.) Разговори трајали чак 12 сати

Дијалог са европским посредницима почео је јуче нешто после 10 ујутро у вили "Биљана" у Охриду. Најпре су се учесници срели са домаћином, Дмитром Ковачевским, премијером Северне Македоније, а разговарали су и са спрецијалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Дијалог је почео одвојеним састанцима Вучића и Куртија са европским посредницима, а потом је почела и трилатерала, која је трајала скоро пет сати, са краћим паузама.

2.) Ништа није потписано

Након разговора, сви учесници су изнели своје виђење ствари, али је суштина да никакав документ јуче у Охриду није потписан.

- Нисам ни данас ништа потписао, ставио сам до знања шта су црвене линије, али направљен је помак у конструктивној атмосфери - казао је Вучић након разговора.

Курти је, са друге стране, казао да је дошао у Охрид да потпише основни споразум са анексом имплементације.

- Постигли смо јавну сагласност о анексу који ће водити имплементацију основног споразума. Друга страна, као и на последњем састанку у Бриселу 27. фебруара, бежи од потписивања. Сада са анексом. На ЕУ је да пронађе механизам да статус овог споразума буде правно обавезујући - рекао је Курти.

3.) Вучић данас у 11 објашњава шта је договорено

Председник Србије ће се данас у 11 сати обратити грађанима како би представио појединости у вези са планом имплементационог анекса који је у суботу увече договорен у Охриду.

4.) Напредак ка ЕУ ће се мерити индивидуално

У Охриду је јуче договорено и да ће убудуће оно што се буде испуњавало из имплементационог плана бити мерило за европски пут.

- Сада ће нас пратити посебно: ко шта испуњава од онога на шта се обавезао - рекао је Вучић.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Борис Грданоски

Борељ је казао да ће "обе стране бити везане овим споразумом који ће бити део њиховог европског пута".

- Ми у ЕУ ћемо тражити да стране испуњавају своје обавезе, јер су оне сада или ће бити део њиховог европског пута - истакао је Борељ.

5.) ЗСО мора одмах

Председник Србије известио је да је Заједница српских општина (ЗСО) стављена као приоритетна обавеза. Казао је и да верује да ће приштинска страна испунити да се одмах иде у процес формирања.

Реч је о члану 7 споразума, који ће према речима Бореља одмах почети да се примењује, као и да је "Косово прихватило да одмах покрене процес успостављања гаранција и одговарајућег нивоа самоуправљања за Србе на Косову".

Курти, међутим, наводи да овај члан "говори о самоуправљању српске заједнице".

- У овом аспекту постоји пасус који говори о адекватном нивоу самоуправљања и наравно да ћемо се руководити највишим стандардима како Срби на Косову не би имали било какве повреде и дискриминације, не заборављајући да је Ахтисаријев предлог створио огроман простор и могућност да уживају своја права и задовоље своје потребе - рекао је Курти.

6.) Донаторска конференција за 5 месеци

Током разговора било је речи и о донаторској конференцији. Тачније, у европском предлогу за нормализацију односа, у члану 9 пише да "обе стране узимају у обзир посвећеност ЕУ и других донатора да успоставе посебан пакет инвестиција и финансијске подршке за заједничке пројекте Страна у економском развоју, повезивању, зеленој транзицији и другим кључним областима".

Да би се применио овај члан, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се успоставио инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити додељена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у ​​потпуности спроведене.

7.) Декларација о несталима

Европски предлог је предвидео да се "стране слажу да ће продубити будућу сарадњу у областима економије, науке и технологије, транспорта, односа из области спровођења закона, поште и телекомуникација, здравства, културе, религије, спорта, заштите животне средине, несталих особа, расељених и других сличних области закључивањем одређених споразума".

У вези са овим чланом, требало би да буде потписана и деклерација о несталима током рата на Косову, што је иначе тема око које јако дуго постоје преговори, али који до сада нису били успешни.

Вучић и Курти су потврдили да ће се и Београд и Приштина бавити питањем несталих особа.

8.) Од понедељка Вучић разговора са парламентарним странкама

Председник Србије најавио је да ће од почетка следеће недеље о свему о чему се преговарало у Охриду разговарати и са представницима парламентарних странака.

- Бићу спреман да разговарам и са представницима странака, да видимо да ли да идемо са неким документом у парламет - казао је Вучић синоћ у Охриду.