Skip to main content
Pregovori u Ohridu

DIJALOG NA NAJVIŠEM NIVOU: Osam ključnih stvari pregovora u Ohridu Vučića i Kurtija

Foto: Twitter/Josep Borrell Fontelles
Ovo je, u najkraćem, epilog pregovora.

Dijalog na najvišem političkom nivou u Ohridu završen je kasno sinoć, a ukratko bi mogao da se svede na tri reči - dogovor je postignut. Glavni učesnici, Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak javno su govorili o detaljima, koji se mogu svesti na osam ključnih stvari.

"MNOGO VOLIM GRAČANICU, DA IM ODEMO TAMO" Vučić odgovorio na pitanje da li će da poseti Prištinu! Spomenuo Kurtija

"MNOGO VOLIM GRAČANICU, DA IM ODEMO TAMO" Vučić odgovorio na pitanje da li će da poseti Prištinu! Spomenuo Kurtija

"NI DANAS NISAM POTPISAO NIŠTA" Vučić nakon trilateralnog sastanka u Ohridu: Plan će morati da se nadograđuje

"NI DANAS NISAM POTPISAO NIŠTA" Vučić nakon trilateralnog sastanka u Ohridu: Plan će morati da se nadograđuje

EU objavila na svom sajtu aneks Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine

EU objavila na svom sajtu aneks Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine

1.) Razgovori trajali čak 12 sati

Dijalog sa evropskim posrednicima počeo je juče nešto posle 10 ujutro u vili "Biljana" u Ohridu. Najpre su se učesnici sreli sa domaćinom, Dmitrom Kovačevskim, premijerom Severne Makedonije, a razgovarali su i sa sprecijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Dijalog je počeo odvojenim sastancima Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, a potom je počela i trilaterala, koja je trajala skoro pet sati, sa kraćim pauzama.

2.) Ništa nije potpisano

Nakon razgovora, svi učesnici su izneli svoje viđenje stvari, ali je suština da nikakav dokument juče u Ohridu nije potpisan.

- Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali napravljen je pomak u konstruktivnoj atmosferi - kazao je Vučić nakon razgovora.

Kurti je, sa druge strane, kazao da je došao u Ohrid da potpiše osnovni sporazum sa aneksom implementacije.

- Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja. Sada sa aneksom. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući - rekao je Kurti.

3.) Vučić danas u 11 objašnjava šta je dogovoreno

Predsednik Srbije će se danas u 11 sati obratiti građanima kako bi predstavio pojedinosti u vezi sa planom implementacionog aneksa koji je u subotu uveče dogovoren u Ohridu.

4.) Napredak ka EU će se meriti individualno

U Ohridu je juče dogovoreno i da će ubuduće ono što se bude ispunjavalo iz implementacionog plana biti merilo za evropski put.

- Sada će nas pratiti posebno: ko šta ispunjava od onoga na šta se obavezao - rekao je Vučić.

Aljbin Kurti
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Borelj je kazao da će "obe strane biti vezane ovim sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta".

- Mi u EU ćemo tražiti da strane ispunjavaju svoje obaveze, jer su one sada ili će biti deo njihovog evropskog puta - istakao je Borelj.

5.) ZSO mora odmah

Predsednik Srbije izvestio je da je Zajednica srpskih opština (ZSO) stavljena kao prioritetna obaveza. Kazao je i da veruje da će prištinska strana ispuniti da se odmah ide u proces formiranja.

Reč je o članu 7 sporazuma, koji će prema rečima Borelja odmah početi da se primenjuje, kao i da je "Kosovo prihvatilo da odmah pokrene proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za Srbe na Kosovu".

Kurti, međutim, navodi da ovaj član "govori o samoupravljanju srpske zajednice".

- U ovom aspektu postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja i naravno da ćemo se rukovoditi najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve povrede i diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnost da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe - rekao je Kurti.

6.) Donatorska konferencija za 5 meseci

Tokom razgovora bilo je reči i o donatorskoj konferenciji. Tačnije, u evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, u članu 9 piše da "obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima".

Da bi se primenio ovaj član, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

7.) Deklaracija o nestalima

Evropski predlog je predvideo da se "strane slažu da će produbiti buduću saradnju u oblastima ekonomije, nauke i tehnologije, transporta, odnosa iz oblasti sprovođenja zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, religije, sporta, zaštite životne sredine, nestalih osoba, raseljenih i drugih sličnih oblasti zaključivanjem određenih sporazuma".

U vezi sa ovim članom, trebalo bi da bude potpisana i dekleracija o nestalima tokom rata na Kosovu, što je inače tema oko koje jako dugo postoje pregovori, ali koji do sada nisu bili uspešni.

Vučić i Kurti su potvrdili da će se i Beograd i Priština baviti pitanjem nestalih osoba.

8.) Od ponedeljka Vučić razgovora sa parlamentarnim strankama

Predsednik Srbije najavio je da će od početka sledeće nedelje o svemu o čemu se pregovaralo u Ohridu razgovarati i sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

- Biću spreman da razgovaram i sa predstavnicima stranaka, da vidimo da li da idemo sa nekim dokumentom u parlamet - kazao je Vučić sinoć u Ohridu.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd