Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО СЕ АМЕРИКА БОЈИ ТУРСКЕ И РУСИЈЕ? Све небеске и земаљске тајне о Ф-35, С-400, Су-57

20.04.2019. 19:23
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
avioni
авиони / Извор: Профимедиа/илустрација

Једна од највећих прича ове године свакако ће бити и јесте турска набавка руског С-400 ракетног система, односно растућа напетости између Анкаре и Вашингтона због те турске одлуке. Али, зашто је то тако? Бројне земље већ имају руски и даље врло напредни систем С-300, па чак и неколико НАТО чланица - Грчка и Бугарска. Чему онда толика паника због турске набавке још напреднијег С-400?

Свакако, ту су политички и економски аспекти, али фокусирајмо се на војне. Један од разлога за ову панику је чињеница да је С-400 системкоји "мења правила игре" - реч је о противваздушном ракетном систему који не само да је напреднији од претходне верзије већ је "врло напреднији".

Што га чини толико посебним? Пре свега могућност вишеструког ракетног пресретања. С-400 је компатибилан с више врста различитих ракета. Имамо оне с врло далеким дометом, 40Н6Е (400 км), далеким дометом 48Н6 (250 км), средњим дометом 9М96е2 (120 км) и кратким дометом 9м96е (40 км). За поређење, амерички Патриот системи, које САД жели продати Турској уместо руског С-400, подржавају само једну врсту ракета, ону с дометом од 96 км.

То је тек почетак приче. Споменуте ракете 9М96Е2 круна су система С-400. Не само због свог домета већ и због брзине - наиме, исте лете брзином од чак 15 маха што је око 5,000 метара по секунди, односно око 18,000 км/х. Имајући у виду њен домет, то значи да С-400 испаљеном ракетом може за око минуту и по, тачније 80 секунди, срушити мету на удаљености од 400 километара.

СРБИЈА ЋЕ ИМАТИ ВИШЕ ТЕНКОВА ОД БРИТАНИЈЕ! Енглески медији у паници, разлог је ОВО!

СРБИЈА ЋЕ ИМАТИ ВИШЕ ТЕНКОВА ОД БРИТАНИЈЕ! Енглески медији у паници, разлог је ОВО!

ЦРВЕНИ ЗМАЈ ПРИКАЗАО СВОГ ЛЕВИЈАТАНА: Тестиран НАЈНОВИЈИ носач авиона, будућност Кине је НА МОРУ (ВИДЕО)

ЦРВЕНИ ЗМАЈ ПРИКАЗАО СВОГ ЛЕВИЈАТАНА: Тестиран НАЈНОВИЈИ носач авиона, будућност Кине је НА МОРУ (ВИДЕО)

ЧЕЛИЧНЕ ЗВЕРИ ПРОТУТЊАЛЕ кроз Москву! Руси ПРИВОДЕ КРАЈУ припреме за ВОЈНИ СПЕКТАКЛ 9. маја (ВИДЕО)

ЧЕЛИЧНЕ ЗВЕРИ ПРОТУТЊАЛЕ кроз Москву! Руси ПРИВОДЕ КРАЈУ припреме за ВОЈНИ СПЕКТАКЛ 9. маја (ВИДЕО)

ПУТИН УПОЗОРАВА ЗАПАД Сатана-2 може да УНИШТИ ЦЕО ТЕКСАС! Ево КАДА стиже у УПОТРЕБУ! (ВИДЕО)

ПУТИН УПОЗОРАВА ЗАПАД Сатана-2 може да УНИШТИ ЦЕО ТЕКСАС! Ево КАДА стиже у УПОТРЕБУ! (ВИДЕО)

Какву мету? Готово сваку - наиме, може циљати мете које се налазе свега 5 метара од тла. Другим речима може неутрализивоати бројне претње, од крстарећих ракета до непријатељских ваздухоплова.

Добро, реч је о врло напредном систему, али зашто се САД толико боји сценарија да исти заврши у Турској? Постоји један врло конкретан разлог. Наиме, САД је последњих година развио нови војни ваздухоплов 5. генерације, Ф-35, који слови као најнапреднији на свету. У пројект су уложене милијарде и милијарде долара, а исти би требао САД-у осигурати дугорочну супериорност на небу.

Да не би сав новац улагали сами, САД је у Ф-35 пројекат уклопио неколико земаља савезница које су финансијски допринеле развоју, једна од тих земаља је била и Турска. Како се истиче и на службеним страницама ваздухоплова, 10-ак турских компанија радило је на развоју Ф-35. Самим тим Турска је очекивала да ће бити једна од првих земаља која ће добити нови Ф-35, но из САД-а сада поручују како им га неће продати уколико ови набаве руски С-400.

Је ли ту реч о америчкој уцени због чињенице да се Турска одлучила за руски С-400, а не за америчке Патриот системе? Можда то јест деоприче, но она је већа од тога. Наиме, САД се боји да би руски С-400 у Турској могао на неки начин "прочитати" напредне функције њиховог Ф-35 и учинити га рањивим - у том случају све те милијарде УСД би пропале.

Осврнимо се на тренутак на Ф-35. То заиста јесте ултра-модерни војни систем који по многочему представља квантни скок у поређењу с претходном, 4. генерацијом. Предности ће најбоље увидети пилоти пошто функционалност ваздухоплова постаје знатно већа захваљујући бројним интерним доградњама - на пример, више неће морати "жонглирати" између неколико екрана и доносити брзе процене у својој глави јер ће од сада систем, врло моћан рачунални систем, све то радити за њих, а све кључне компоненте доступне су им од сада с једног уједињеног екрана.

Пилот Ф-35 има око себе потпуно видно поље, а захваљујући камерама може погледати и "испод" ваздухоплова . Посебним радарима ваздухоплов активно снима радијус око себе и пилоту даје не само информације где се налазе пријатељски, а где непријатељски авиони већ му даје и комплетну генерирану "слику" околне територије. Даље, авиони међусобно изврсно комуницирају тако да могу заједно надзирати широк простор, али такође и "разговарати" без да сами пилоти изговоре реч, што значи да им се комуникација не може тако лако пресрести.

Највећи труд уложен је пак у "невидљиви" карактер авиона. Ф-35 је од самог почетка грађен с тиме на уму, да га се не може детектовати. Положај мотора, оружја, материјал израде, дизајн... све је направљено с циљем да Ф-35 буде максимално тешко детектовати на небу. То је филозофија на темељу које је креиран овај авион. Он никада није замишљен за "дог fight", односно директне обрачуне на небу, његов је циљ бити "невидљиви снајпер" - да може ући неопажено у непријатељске територије, обавити мисију и вратити се.

На пример, руски ловац 5. генерације, Сукхои Су-57, једна је поприлично другачија "звер" која би вероватно преузела доминацију уколико би икада дошло до директног сукоба са Ф-35 јер је бржи, окретнији, брже се пење, а такође има и невидљива својства (први руски такве врсте), но консензус је да је амерички Ф-35 "невидљивији". Другим речима, у случају директне конфронтације Ф-35 би играо на то да ће спазити руског ловца, или било коју другу претњу, први.

НА ГЕОПОЛИТИЧКОЈ КЛАЦКАЛИЦИ! Турци РАЗУМЕЈУ своје НАТО "савезнике", али ипак БИРАЈУ РУСИЈУ

НА ГЕОПОЛИТИЧКОЈ КЛАЦКАЛИЦИ! Турци РАЗУМЕЈУ своје НАТО "савезнике", али ипак БИРАЈУ РУСИЈУ

АМЕРИКА ХОЋЕ ДА УНИШТИ СВЕТ! Путин им понудио споразум за спас човечанства, САД ћути

АМЕРИКА ХОЋЕ ДА УНИШТИ СВЕТ! Путин им понудио споразум за спас човечанства, САД ћути

СРПСКИ ПОНОС ПОКАЗАО СВУ СВОЈУ МОЋ: "Нора", "Огањ" и "Алас" засенили СВЕТСКУ ЕЛИТУ! (ФОТО)

СРПСКИ ПОНОС ПОКАЗАО СВУ СВОЈУ МОЋ: "Нора", "Огањ" и "Алас" засенили СВЕТСКУ ЕЛИТУ! (ФОТО)

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: Турски министар финансија разговарао с Трампом о С-400

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: Турски министар финансија разговарао с Трампом о С-400

Ф-35 је током година био често на мети критика. Један стручњак, Џон Стилион, једном је поручио: "Он не може скренути, не може се пењати, не може побећи". Но, то је било пре десетак година, авион је од онда максимално унапређен и бројни проблеми које је имао у ранијим фазама су решени.

Један анонимни пилот рекао је како је Ф-35 инфериориан чак и према Ф-16 када је реч о директном обрачуну на небу. Вероватно и јесте, но, како смо и споменули, он и није замишљен с том функцијом. Надаље, пошто је толики фокус био на аеродинамичности (која такође придоноси невидљивом аспекту), било је очекивано да ће маневарски капацитети бити смањени.

Ф-35 има 3 верзије:

  • Ф-35А - користиће га америчке ваздушне снаге, узлетаће конвенционално, с нормалне писте.
  • Ф-35Б - за америчку морнарицу, дизајниран је да узлеже са кратке писте (и са носача авиона), а може слетативертикално.
  • Ф-35Ц - такође дизајниран за морнарицу, за разлику од Б варијанте слеће"хватањем" на кабал, а не вертикално.

Вратимо се на С-400, какву претњу овај руски систем представља за Ф-35? Највећу - Ф-35 има, када се све надоградње узму у обзир, само један циљ: бити невидиљив за непријатеља. Ако С-400 ипак "научи" како га спазити, највећа предност Ф-35 престаје постојати. Због те чињенице Американци не желе да Ф-35 буде игде у близини руског С-400.

Наравно, Турска настоји уверити САД како "нема разлога за бригу", али Американци им не верују. Није ни битно то што би С-400 системом у Турској управљали, након обуке, турски војници - САД једноставно не зна шта се све крије унутар С-400 система и којим све методама исти може назад "дојавити" Русији информације о њиховом Ф-35 авиону.

У збиру, и Ф-35 и С-400 два су врло напредна система о којима се не зна све, нити Руси знају за шта је све Ф-35 способан (нарочито у домену електронског ратовања), нити пак Американци знају што све може руски С-400.

Др. Карло Коп, један од најпризнатијих стручњака за ваздухопловно инжењерство, истиче како С-400 има опционалне радаре који могу "поразити" модерне невидљиве авионе као што су Ф-22 и Ф-35. Наводи како руски радари раде на вишеструким фреквенцијским појасима, укључујући ВХФ и Л појасе, те могу "видети" чак и оне авионе са најнапреднијим системима за прикривањем.

Уколико је то истина, а у овом тренутку можемо само нагађати, онда је вероватно истинита и изјава коју је прошлог месеца дао руски председник Владимир Путин када је рекао да је руски Су-57 "најбољи војни ваздухоплов на свету". Многи су жестоко реаговали на ту изјаву, а дебате у стручним круговима пламте.

Али, можда је и само питање "који је авион бољи" погрешно када говоримо о Ф-35 и Су-57, због чињенице да су оба авиона дизајнирана да буду најбоља за своје изумитеље. Ф-35 показује какве ратове САД планира водити у годинама које долазе док Су-57 показује шта Русија очекује од наредних сукоба. Ти авиони производ су једног времена, напетости које сада кулминирају неком врстом обнове Хладног рата.

Наравно, то су "тек" војни аспекти, одмах иза (или испред?) долази онај економски. Ко ће коме успети да прода више авиона? То је можда и једина "директна борба" у којој ће Ф-35 и Су-57 икада учествовати, а биће јако жестока. У том контексту се САД толико боји руског С-400 јер тај систем виде као елемент "индустријске шпијунаже". Наиме, ако Руси науче како детектовати амерички Ф-35, шта ће се догодити? Земље ће хтети купити не само њихов С-400 већ и Су-57! У неку руку то се већ догађа у случају Турске која је ових дана најавила да ако им САД одбије продати Ф-35, увек постоје руски ловци као алтернатива.

РУСКИ ОДБРАМБЕНИ ШТИТ ЗА СВЕ ПРЕТЊЕ СА СЕВЕРА: С-400 стиже на Арктик!

РУСКИ ОДБРАМБЕНИ ШТИТ ЗА СВЕ ПРЕТЊЕ СА СЕВЕРА: С-400 стиже на Арктик!

НОВО БОЈНО ПОЉЕ Русије и Америке! Ево како ће С-400 и СТЕЛТ ЛОВЦИ најновије генерације ПРОМЕНИТИ РАТОВАЊЕ (ФОТО/ВИДЕО)

НОВО БОЈНО ПОЉЕ Русије и Америке! Ево како ће С-400 и СТЕЛТ ЛОВЦИ најновије генерације ПРОМЕНИТИ РАТОВАЊЕ (ФОТО/ВИДЕО)

По узору на Ф-5: "Ковсар" – ваздушна подршка и звезда војне параде Ирана! (ВИДЕО)

По узору на Ф-5: "Ковсар" – ваздушна подршка и звезда војне параде Ирана! (ВИДЕО)

НОВО ЛАНСИРАЊЕ: Северна Кореја ТЕСТИРАЛА тактичко ВОЂЕНО ОРУЖЈЕ

НОВО ЛАНСИРАЊЕ: Северна Кореја ТЕСТИРАЛА тактичко ВОЂЕНО ОРУЖЈЕ

ОПЕТ НАПЕТО НАД ГРЧКИМ НЕБОМ Турски авиони још једном БЕЗ ДОЗВОЛЕ ушли у ваздушни простор око Атине!

ОПЕТ НАПЕТО НАД ГРЧКИМ НЕБОМ Турски авиони још једном БЕЗ ДОЗВОЛЕ ушли у ваздушни простор око Атине!

Наравно, ако се покаже да је Ф-35 заиста невидљив и за све напредне руске радаре, онда је избор јасан - Ф-35 је победник.

Ово је битка за тржиште колико је и битка за доминацију у ваздуху. Осим Турске низ земаља већ је у разним процесима набаве С-400 система- Египат, Саудијска Арабија, Катар, Индија... (осим Русије систем је за сада испоручен Кини, Белорусији и Алжиру). Што се тиче руског Су-57, исти је поприлично "тестиран" и у стварним борбеним околностима, у Сирији. Та чињеница чини га одмах примамљивијим потенцијалним купцима (почетак извоза Руси најављују за 2022. годину).

Амерички Ф-35 тестиран је у стварним мисијама два пута - Израел га је користио у нападима у Сирији (хвалећи се сликом Ф-35 изнад Бејрута усред бела дана). Американци су Ф-35 употребили у нападу на Талибане у Авганистану 27. септембра 2018. године (варијанта Ф-35Б).

Русија и САД две су силе које се сукобљавају на бројним подручјима, а војно тржиште једно је од већих. Све напетости стога треба посматрати и у овом контексту. САД је на чврстом првом месту по извозу оружја, Русија на другом. Глобално количина годишње продаје оружја расте већ неколико година, реч је о бизнису који великим силама годишње доноси профит од више десетина милијарди америчких долара, а да би се исти одржао биће потребна потражња - а у овој индустрији нажалост нема боље потражње од нових напетости и ратова.