Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПРЕД КУПАТИЛОМ ЛЕЖИ МРТАВ ЧОВЕК" Корона отерала Хрватску у средњи век, пацијенти открили све УЖАСЕ ИЗ БОЛНИЦЕ

01.11.2020. 19:39
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

У Хрватској је дошло до наглог пораста заражених

Хрватску ове недеље потреса случај писама докторке у КЦ Дубрава која је открила да ковид пацијенти нису адекватно смештени, да не добијају све оброке, као и да нема лекова за терапију. Инспекција Министарства здравља утврдила пропусте у раду те медицинске установе, а влада Хрватске сменила је њен Управни одбор.

ПЕВАЈУ У СЛАВУ ВЕЧНОГ ЖИВОТА: Још само оне су остале на гробу митрополита Амфилохија (ВИДЕО)

ПЕВАЈУ У СЛАВУ ВЕЧНОГ ЖИВОТА: Још само оне су остале на гробу митрополита Амфилохија (ВИДЕО)

ДОСТОЈАН ЊЕГОВОГ ИМЕНА! Освануо величанствен мурал у част митрополита Амфилохија (ФОТО)

ДОСТОЈАН ЊЕГОВОГ ИМЕНА! Освануо величанствен мурал у част митрополита Амфилохија (ФОТО)

ЦРНИ РЕКОРД! СТИСАК КОРОНЕ НЕ ПУШТА ЦРНУ ГОРУ: Преминуло 12 особа, 373 новозаражених

ЦРНИ РЕКОРД! СТИСАК КОРОНЕ НЕ ПУШТА ЦРНУ ГОРУ: Преминуло 12 особа, 373 новозаражених

Подсетимо, ону су ове недеље имали рекордних готово 2.800 нових случајева заразе за само 24 часа, а здравствени систем је, глаго речено, пред пуцањем.

Све је почело када је једна анонимна докторка "Јутарњем листу" проследила писмо упућено њеним надређенима у КЦ Дубрава у којем упозорава на хаос у болници и угрожавање права пацијената. Клупко је почело да се одмотава, па уследила језива сведочења пацијената респрираторног одељења те установе. Ово су неки од најшокантнијих детаља.

"Са плафона падају бубе, пред wc-om лежи мртав човек"

Жена из Загреба, чији се члан породице две недеље лечио од короне у КЦ Дубрави, објавила је фејсбук статус у којем је истакла да се доктори и медицинске сестре максимално труде, али да је систем заказао.

- У болници НЕМА лекова и НЕМА хране, у данима кад има хране она долази у разним интервалима, понекад доручак у 8, понекад у подне, али догађа се да не дође ни доручак ни ручак. У једном мом покушају да се обратим директору болнице, његова секретарица ми, објашњавајући да они не могу никако помоћи, говори да она не зна ни где се ковид одељење налази - написала је Загрепчанка, а затим описала ужасне призоре унутар болнице које је члан њене породице затекао.

Како каже, одељење је тешко изоловано, информације о пацијентима се не могу добити.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

- Са плафона падају бубе, а по поду трче бубашвабе и пацови и то није никакво преувеличавање него стварно стање. Пацијенти имају различите облике ковида, а нико не носи маску јер маски нема. Да ли ће неко развити тежи облик болести сам од себе или ће га заразити сусед на кревету поред, то се нико не пита - написала је.

Додаје да на стотинак пацијената у болници имају два wc-a, од којих један није у функцији.

- И онда једно јутро кренете у wc, а пред вратима на поду, умотан у најлон лежи мртав човјек.. насред одељења.. у ковид болници.. у КБ Дубрава! - пише Загрепчанка.

Море ужаса

Домагој Ковач, пацијент на ковид-одељењу у КБ-у Дубрава, иначе адвокат који заступа медицинско особље у тужбама за остваривање права из радног односа, каже да су у соби остала још њих тројица. Смрт цимера била је кап у мору ужаса који је диживео у овој болници.

- Истина је то што је написала докторка. Донедавно је недостајало лекова. Људи се јако труде, али је збрка, нема реда. Види се да фали особља. Сви се труде, али више не могу - испричао је.

Када су га сместили у болницу, на докторски преглед чекао је дан и по.

- Лежим у кревету, лоше ми је, не могу да дишем, а не добијам ништа што би ми помогло. Доктор ме није обишао све док нисам изгубио стрпљење и повикао. Тек су након тога реаговали, погледао ме лекар и дали су ми терапију. У собу су сместили човека а да уопште нису знали где је, нису евидентирали где су га сместили. Тражили су га на другим одељњима, а он је за то време лежао у тешком стању, без икакве терапије. Медицинске сестре су преоптерећене, падају с ногу, преморене су, лако могу да вам погреше терапију - испричао је Ковач.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Како каже, купатила су катастрофално лошем стању и стално долази до поплава. Постељина од синтетичких материјала не греје, па се пацијенти под грозницом тресе од хладноће.

"Болница је пукла, ми смо пукли"

Након што је влада сменила Управни одбор КБ Дубрава и састанка лекара који је сазвао шеф дела болнице који је у ковид систему, Ивица Лукшић, открива се да су недостаци у лечењу пацијената заражених корона вирусом, али и оних који болују од других болести у тој болници, много већи него што су то влада и министар здравља Вили Берош представили.

Хрватски портал Телеграм објавио је јуче снимак са састанка добијен од неименованог учесника, који је ток расправе самоиницијативно снимио. На аудио-снимку који је пренео Телеграм јасно је да у КБ Дубрава недостају респиратори, а да се врхунац епидемије, према речима самог Лукшића, очекује тек 20. новембра.

Лекари су истакли да је било опште познато да КБ Дубрава већ пола године нема довољан број респиратора.

- Ми не желимо да нам пацијенти умиру јер их немамо чиме спасити. А сада морамо да чекам да се неко место ослободи да бисмо другој особи могли помоћи да дише - рекла је једна лекарка.