Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СПЦ ЖИВИ У ЦРНОЈ ГОРИ ОД ВРЕМЕНА СВЕТОГ САВЕ: Сада хоће и да оборе уверење које је Митрополији издао бивши министар Лепосавић

10.08.2021. 08:26
Пише:
Србија Данас/Новости
Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

Бивши министар Владимир Лепосавић истиче да у документима која су, после његове смене, изашли из Министарства правде и објављени у штампи, нема ничег спорног.

Историјску чињеницу да Српска православна црква у Црној Гори постоји од времена Светог Саве - њеног оснивача, екстремни монтенегрински кругови искористиле су као повод за нови обрачун са бившим министром правде Владимиром Лепосавићем.

МАЈКА БИЛА ИЗВАН СЕБЕ, СЕСТРИЦА ЈЕ ВРИШТАЛА: Откривено како је девојчица пала са трећег спрата зграде

МАЈКА БИЛА ИЗВАН СЕБЕ, СЕСТРИЦА ЈЕ ВРИШТАЛА: Откривено како је девојчица пала са трећег спрата зграде

ТРАЖЕ ОД ШМИТА ДА СКИНЕ СПОМЕНИК ДРАЖЕ У БИЈЕЉИНИ: Борци НОР осудили постављање спомен-бисте генералу

ТРАЖЕ ОД ШМИТА ДА СКИНЕ СПОМЕНИК ДРАЖЕ У БИЈЕЉИНИ: Борци НОР осудили постављање спомен-бисте генералу

ЗВИЦЕРУ КУЦАЈУ НА ВРАТА: Разбијањем шифри на удару и шкаљарци и кавчани - милиони евра у игри

ЗВИЦЕРУ КУЦАЈУ НА ВРАТА: Разбијањем шифри на удару и шкаљарци и кавчани - милиони евра у игри

Због уверења која је као некадашњи шеф овог ресора потписао Митрополији црногорско-приморској и Епархији будимљанско-никшићкој у поступку уписа у државни регистар верских заједница, у којима је констатована ова ноторна чињеница, против њега је најављена кривична пријава. Саставни део обрачуна је и вршење притиска на Владу Црне Горе да Лепосавићева акта која се тичу признања историјског континуитета СПЦ - стави ван снаге.

Иза ове иницијативе формално стоји адвокат Никола Белада, један од оснивача организација Црногорски збор и познати заступник антисрпске политике. На наводну неутемељеност докумената са Лепосавићевим потписом у јавности је упозорила Грађанска иницијатива "21. мај", у којој је Белада члан Савета. Преко дневне штампе, познате такође по политици монтенегринства, кабинету Здравка Кривокапића упућено је јавно питање шта ће бити са актима које је потписао разрешени министар.

- Без иједног материјалног доказа, на основу тврдњи подносилаца захтева Митрополији и Епархији будимљанско-никшићкој Лепосавић је признао постојање од 1220. године. Државни орган је без провере и материјалних доказа беспоговорно издао ова уверења - тврди Белада и најављује кривичне пријаве против бившег министра, уколико се, како каже, незаконита, решења не укину.

Овом иницијативом епархије СПЦ у Црној Гори поново постају мета прогона, а прави циљ ове акције је покушај поништавања ефеката промењеног закона о слободи вероисповести и уписа у државну евиденцију цркава и верских заједница. У круговима црногорских екстремиста већ деценијама се пласирају подметања и фалсификати, како би се доказало да СПЦ нема историјски континуитет у Црној Гори, већ да је до својих храмова и добара дошла наводном узурпацијом 1918. године.

sveće u crkvi
свеће у цркви / Извор: Профимедиа

Бивши министар Владимир Лепосавић истиче да у документима која су, после његове смене, изашли из Министарства правде и објављени у штампи, нема ничег спорног. Потписао их је, како каже, са великим задовољством, на основу уредних пријава и у складу са важећим законом.

- Исте пријаве и дописе је у више наврата претходном режиму слао блаженопочивши митрополит Амфилохије. Оне су игнорисане због историјата Цркве који је он увек наводио детаљно и јасно. Време настанка верских објеката СПЦ је не само историјска, већ и археолошка чињеница коју је кодификовао и Унеско. Са тим чињеницама ја нисам, нити бих икада полемисао. Исто важи и за право цркава и верских заједница да аутономно уређују своја унутрашња питања - каже Лепосавић, за наш лист.

Он подсећа да је била суштина борбе против старог, наметнутог закона, јер се њиме желело прекидање континуитета, а тиме и субјективитета СПЦ у Црној Гори, на чијој данашњој територији је она и настајала.

У новом таласу покушаја кривотворења Белада и његови истомишљеници, по старој матрици фрагментарног приступа чињеницама, тврде да држава Србија признаје правни субјективитет Српској православној цркви, само од 1836. године, при чему се игноришу различити историјски токови и околности у којима је живела православна црква у Србији, Црној Гори и другим деловима свог канонског простора.

ЕВИДЕНЦИЈА ПИСАНА ОЛОВКОМ

Лепосавић је током свог кратког мандата предузео и мере како би се коначно ставила тачка за манипулације које се тичу статуса СПЦ у Црној Гори, али и других верских заједница.

- Када сам преузео министарство, видео сам да су књиге о верским заједницама вођене обичном оловком, што је омогућавало безграничну манипулацију. То смо променили и кренули у додатно подизање правне сигурности за све верске заједнице сачињавањем паралелних нотарских записа о сваком евиденционом листу који се води у министарству. Тај и други наши послови предузети у једнаком интересу свих грађана су нажалост прекинути - каже бивши министар.