Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Трећи дан после напада на Сирију: ПУТИН ПОСЛАО ПОЈАЧАЊА, велики притисци на Трампа због нових санкција Русији (ФОТО/ВИДЕО)

16.04.2018. 07:27
Пише:
Србија Данас
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: СД/илустрација

Напета ситуација

Трећег дана напада на Сирију цео свет и даље са великим интересовањем прати догађаје на Блиском истоку. На овој страници можете погледати који су догађаји обележили трећи дан после напада САД, Велике Британије и Француске на Сирију.   

Да подсетимо, амерички председник Доналд Трамп је без одобрења Савета безбедности Уједињених нација наредио јуче напад на мете у Сирији због наводне употребе хемијског оружја од стране владиних снага у градићу Думи.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Реутерс

На Дамаск и Хомс испаљено је више од 100 пројектила са америчких бродова у Црвеном мору док су британски и француски авиони нападали из правца Медитерана. Руски председник Владимир Путин је најоштрије осудио напад, а одржана је и седница Савета безбедности УН.

Макрон поручио: Напади на Сирију нису ратни чин, већ ОДМАЗДА

21:27 - Велики притисци америчке администрације на Трампа због нових санкција Русији

Према писању Вашингтон поста, неименовани извори тврде да је амерички председник Доналд Трамп одложио представљање нових санкција. Санкције је најавила и амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли у недељу, када је навела да Вашингтон спрема нови сет санкција Москви због подршке сиријском режиму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20:51 - Британци у паници! Медији тврде да би Русија са лакоћом победила НАТО

Руски председник Владимир Путин способан је да са својом моћном армијом разбије НАТО у парампарчад за само 60 сати, истичу британски медији. Ово је дошло само неколико сати пре него што је шеф Кремља лично запретио Западу да ће изазвати хаос у међународним односима ако само још једном нападну Сирију.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20:22 - Учествовали у агресији сад хоће "политичко решење": Лицемерна политика Француске у УН

Француски амбасадор у Уједињеним нацијама, Франсоа Делатр, изјавио је данас да је приоритет САД, Британије и Француске, које су у суботу ујутро напале наводне сиријске локације са хемијским оружјем, да се направи помак у проналажењу "обухватног политичког решења" за седмогодишњи сукоб у Сирији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ujedinjene nacije
Уједињене нације / Извор: Профимедиа

20:01 - Столтенберг и Ердоган разговарали у Анкари

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг разговарали су данас у Анкари, саопштено је из кабинета турског председника.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19:08 - САД испаљивале пројектиле на Дамаск и Хомс и из срца Сирије

Ваздушни напади на Сирију изведени су крстарећим ракетама са бродова који су позиционирани у Црвеном мору, Персијском заливу и Средоземном мору, али и из сиријског града Танфа, где се налази америчка војна база, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

američki ratni brod
амерички ратни брод / Извор: Профимедиа

18:33 - УН тврде: Дате дозволе истражном тиму да ради у Думи

Уједињене нације саопштиле су да су пружиле све неопходне дозволе за истражни тим Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) у Думи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18:21 - Меј се правда пред парламентом: "Одлука о нападу на Сирију у националном интересу земље"

Британска пемијерка Тереза Меј изјавила је данас да Сирија покушава да прикрије чињенице о хемијском нападу, уз асистенцију свог савезника Русије, истичући да је војна акција била и "морално и легално оправдана". Одлука Британије да изведе ваздушне ударе на Сирију била је у националном интересу земље и није резултат притиска америчког председника Доналда Трампа, рекла је Меј у обраћању парламенту.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18:05 - ПУТИН ПОСЛАО ПОЈАЧАЊА

Транспортни брод "Алигатор" у недељу је снимљен како плови према мореузу Босфор. Како пишу британски медији, брод је пловио ка руској бази Тартус у Сирији. Ово ће бити четврто распоређивање оружја Русије у Сирији, а на броду су виђени тенкови, камиони, амбулантна возила и "ИЕД" радар.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

17:50 - Сиријска војска РАЗБИЛА терористе у провинцији Хама 

Сиријска војска остварила је значајан напредак против терориста чија се упоришта налазе у граду Растан на југу провинције Хама. Досад је ослобођено пет градова у овој области.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

17:32 - Цела породица председника Сирије проглашена за НЕПРИЈАТЕЉЕ УКРАЈИНЕ!

Украјински медији су оптужили Асадову децу да су прекршила украјинске законе и нарушила територијални суверенитет Украјине због посете Крима без одобрења Кијевских власти. Асад и његова породица су додати на списак непријатеља Украјине. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Bašar al-Asad sa suprugom
Башар ал-Асад са супругом / Извор: Профимедиа

17:12 - Британци изненађени: Французи у Сирији приказали нешто што их је непријатно изненадило

Велика Британија нема бродове који могу да лансирају крстареће ракете, а авиони који су гађали Сирију стари су 38 година и “пензионишу” се следеће године, пише Дејли Мејл коментаришући занемарљиву улогу Уједињеног Краљевства у нападу на Сирију. Француска жели да буде десна рука Америке после Брегзита.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

16:49 - Руси имају необориве доказе да није било хемијског напада

Русија има необориве доказе да инцидента са коришћењем хемијског оружја у сиријском граду Думи уопште није ни било, као и да је за ту провокацију одговорна специјална служба Велике Британије, изјавио је стални представник Русије при Међународној организацији за хемијско оружје Александар Шулгин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

16:15 - Сиријска војска напала положаје исламиста у јужном Дамаску

Извори наводе да је тренутни артиљеријски напад увод у планирану офанзиву сиријске војске на јужни Дамаск која се планира већ две недеље. Напади су концентрисани на групу милитаната ИС чија се упоришта налази у Јармук кампу и његовој околини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Bašar Al Asad
Башар Ал Асад / Извор: Профимедиа

15:52 - Асад: 400 милијарди долара ће бити потребно за обнову Сирије

Сиријски председник Башар ал Асад је изјавио да ће за обнову сиријске економије бити потребно 400 милијарди долара. Такође, навео је да не очекује да нафтне и гасне компаније са Запада послују у његовој земљи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

15:15 - Столтемберг: НАТО не може да ћути када се користи хемијско оружје

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг устао је дана у одбрану ваздушних напада изведених на Сирију, рекавши да међународна зајединца мора да подржи међународну забрану за коришћење хемијског оружја.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

SERGEJ-LAVROV
СЕРГЕЈ-ЛАВРОВ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

14:20Лавров НИЈЕ ОПТИМИСТА: Горе је него за време ХЛАДНОГ РАТА

Односи између Русије и Запада су гори него за време Хладног рата, јер су тада функционисали канали за комуникацију између држава и није владала тако јака русофобија, рекао је у интервјуу за Би-Би-Си шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

13:56 - Исламска држава покренула напад на сиријску војну базу

Исламска држава јутрос је наставила напад у југоисточном Хомсу, упадајући на положаје Сиријске арапске војске (САА) у близини града Мухаса. ИС је започео напад снажним гранатирањем положаја сиријске војске близу Мухасе, што је довело до одговора сиријске војске.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

13:45 - Тереза Меј мора да објасни пред посланицима одлуку о нападу на Сирију

Британска премијерка Тереза Меј треба данас пред посланицима да објасни своју одлуку о извођењу ваздушних удара на Сирију без одобрења што ће парламента,  што ће тешко задовољити љуте опозиционе посланике.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Tereza Mej
Тереза Меј / Извор: Реутерс

13:32 - Уместо да оду, Американци јачају своје војно присуство у Сирији

Упркос ранијим обећањима председника Доналда Трампа да ће америчке трупе напустити Сирију у блиској будућности, САД су основале војни објекат у источном Деир ез Зору, известила је новинска агенција ФАРС, позивајући се на арапски интернет портал Ориент.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

američka vojska
америчка војска / Извор: Профимедиа

13:16 - Шешељ честитао Асаду победу над агресорима!

Српска радикална странка честитала је данас сиријском народу и сиријском председнику Башару ал-Асаду на, како је казао председник те странке Војислав Шешељ, великој победи против "агресорских западњачких сила", САД, Велике Британије и Француске, које су бомбардовале Сирију у суботу ујутру.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

vojislav-seselj
војислав-сесељ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

13:05 - Асад потпуно понизио Трампа

Већина незападних војних експерата процењује да је америчко-француско-британска агресија на Сирији  доживела фијаско. Они откривају да су Трамп, Меј и Макрон тукли два сиријска аеродрома са по 12 ракета и да су све биле оборене.

Напад на Сирију показао је да је почео крај војне доминације САД у свету - да више не пролазе "ни југословенски, ни ирачки, ни либијски сценарио".      Такође: да су се појавили реални услови да буде створена антизападна коалиција на челу са Русијом и Кином.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Bašar al Asad
Башар ал Асад / Извор: Профимедиа

12:33 - У току је сукоб у Думи

У току је сукоб између владине Националне гарде и милитаната у Думи, у Источној Гути, има погинулих, јављају медији. Сукоби се воде у кварту Рахмани. Према речима локалних становништва, у једној од зграда овог кварта се од ослобођења Думе налази велики арсенал милитаната.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Sirijska vojska
Сиријска војска / Извор: Профимедиа

12:14 - На стотине Сиријаца слави у центру Дамаска

Стотине Сиријаца окупиле су се данас на тргу Омајад у центру Дамаска како би изразиле подршку војним снагама те земље, које су, како они тврде, успеле да се супротставе заједничком ваздушном нападу Запада који је без преседана.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

12:06 - Амерички удари покренули бројна питања

Амерички војни удари у Сирији покренули су многа питања, пише политички аналитичар Питер Берген за Си-Ен-Ен (CNN).

Према његовом мишљењу, прво, али и најважније, поставља се питање каква је тачно америчка политика када је Сирија у питању.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Damask
Дамаск / Извор: Реутерс

12:04 - Шефови дипломатије земаља ЕУ усвојили саопштење о хемијском оружју

Шефови дипломатија Европске уније на седници у Луксембургу усвојили су саопштење о хемијском оружју у ком стоји да последњи догађаји у Сирији треба хитно да буду истражени.

- Савет поново потврђује да је употреба хемијског оружја недопустива, представља кршење међународног права и може да представља ратни злочин или злочин против човечанства. То не може да буде некажњено, и кривци за такве нападе треба да одговарају -  наводи се у закључку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Šefovi diplomatije EU
Шефови дипломатије ЕУ / Извор: Реутерс

11:48 - Јенс Столтенберг најављује нове нападе на Сирију?!

Генерални секретар НАТО Алијансе, Јенс Столтенберг је коментарисао прошлонедељни ракетни напад на Сирију, предвођен од стране САД, Велике Британије и Француске.

У свом коментару је рекао да је напад на Сирију само "сигнал" за Русију, Иран и Сирију, наговештавајући евентуалне нове ударе на Сирију у блиској будућности.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Jens Stoltenberg
Јенс Столтенберг / Извор: Профимедиа

11:32 - Кина осуђује напад на Сирију

Војни напад Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске на Сирију под изговором да су сиријске власти употребиле хемијско оружје, а без истраге, неодговоран је, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Кине Хуа Чуењинг.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Kineska vojska
Кинеска војска / Извор: Профимедиа

11:13 - ИСИС Хунтерси стигли у јужни Дамаск

Управо су се појавиле информације које указују на то да ће се елитна јединица "ИСИС Хунтерса" сиријске војске придружити предстојећој владиној операцији против милитаната Исламске државе у јужном Дамаску. Извештаји долазе директно са званичне странице Твитера "ИСИС Хунтерса".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

ISIS Hunters
ИСИС Хунтерс / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/AMN

11:05 - Земан жестоко искритиковао Трампа

Запад је потпуно променио Блиски исток ушавши у Ирак, Либију и сада у Сирију, рекао је председник Чешке Милош Земан на државном радију Ф1.

- Интелигентан човек направи једну грешку и не понавља је више. Човек са ниским коефицијентом интелигенције, то јест дебил, прави две грешке једну за другом. А шта рећи за оне који праве исту грешку три пута? Како се у програму не бих лоше изражавао, боље да не кажем ништа. Најмекше је речи - то је глупост - рекао је Земан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Miloš Zeman
Милош Земан / Извор: Профимедиа

10:30 - Данас састанак шефова дипломатије ЕУ - главне теме Сирија и случај Скрипаљ

Како би се решио конфликт у Сирији политичким путем, потребан је дијалог са Русијом, изјавио је министар спољних послова Белгије Дидије Рејндерс.

Ситуација у Сирији након ракетних удара и "Случај Скрипаљ" биће главне тачке дневног реда састанка шефова дипломатија држава ЕУ у Луксембургу, који ће бити одржан данас. Очекује се да министри одобре закључак у вези са сиријском тематиком у ком би могле да се појаве конкретне иницијативе.

Више о томе читајте ОВДЕ.

EU
ЕУ / Извор: Профимедиа

10:06 - Борис Џонсон коментарисао напад на Сирију

Британски министар спољних послова Борис Џонсон коментарисао је најновије лансирање ракета на Сирију коју су извршиде САД, Велика Бриатнија и Француска, истакавши да је бомбардовање Сирије оправдано и да оно нема никакве везе са свргавањем Асада, преноси Спутњик. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Реутерс

09:55 - Лазански је предвидео детаље напада на Сирију

Три дана пре напада на Сирију, војни аналитичар Мирослав Лазански је потпуно предвидео детаље напада САД коалиције на Дамаск у "Јутарњем програму Happy ТВ".

Он је изјавио да неће почети Трећи светски рат и да ће Американци, у најгорем случају, лансирати стотинак крстарећих ракета на одабране циљеве у Сирији и да će prethodno упозорити Русе да склоне своје особље и војнике. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

miroslav-lazanski
мирослав-лазански / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

09:38 - Број наруџбина руског оружја је у порасту због Сирије

Број наруџбина руског оружја је у порасту због Сирије, Москва добија конкретне предлоге из иностранства за куповину оружја, саопштио је у интервјуу генерални директор "Рособоронекспорта" Александар Михејев.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

09:26 - Лажни изговори за напад на Сирију

Напади западних држава на Сирију изведени су под лажним изговором, на лажној правној основи и са лажним резултатима, а употреба силе против друге државе је дозвољена само у самоодбрани или под мандатом УН, наводи се у саопштењу Амбасаде Русије у Великој Британији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09:05 - Ники Хејли најавила санкције САД против Русије

После напада САД коалиције на Сирију, амбасадор САД при УН, Ники Хејли је изјавила да САД спремају нове санкције против Русије због подршке коју та земља пружа Влади у Сирији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Niki Hejli
Ники Хејли / Извор: Профимедиа

08:57 - Бивши директор ФБИ оптужио Трампа

Бивши директор ФБИ Џејмс Коми поновио је у интервјуу за телевизију АБЦ да постоји могућност да Русија поседује компромитујуће информације о америчком председнику Доналду Трампу.

Како је рекао, вероватно постоје докази о његовом његовом "ометању правосуђа", пренела је агенција АП.

Коми је у интервјуу америчкој телевизијској мрежи АБЦ рекао да је "запањујуће" помислити да Русија има компромитујуће информације о Трампу али да ту могућност не треба искључити.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

08:36 - Трамп хтео да нападне руски ПВО у Сирији!

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп намеравао је да нападне руске системе противваздушне одбране у Сирији у оквиру интервенције у региону. Један од сценарија развоја војне операције предвиђао је овај корак, пише „Волстрит џурнал“.

Како је навео неименовани извор америчког листа упознат са ситуацијом, шеф Пентагона Џејмс Матис је предложио Трампу три сценарија војне операције у Сирији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Džejms Matis
Џејмс Матис / Извор: Профимедиа

08:10 - Трамп инсистира на повлачењу америчких трупа из Сирије

Председник САД Доналд Трамп инсистира на повлачењу америчке војске из Сирије чим операција против терористичке групе ИС буде завршена, саопштила је у недељу портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

- Америчка мисија се није променила — председник је врло јасно рекао да жели да се америчке снаге што пре врате кући. Ми имамо чврсту намеру да у потпуности сломимо ИС и створимо услове који им неће дозволити да се врате. Очекује се и да наши регионални савезници и партнери преузму на себе додатне војне и финансијске обавезе за осигурање безбедности у региону - додала је Сандерсова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Реутерс

07:16 - Макрон убедио Трампа да остави трупе у Сирији

Француски председник Емануел Макрон изјавио је јуче да је он убедио америчког председника Доналда Трампа да остави трупе у Сирији.

07:10 - Побуњеници из Каламуна одлучили да предају тешко наоружање и да напусте област Каламун

Побуњеници у источном округу Каламун у Дамаску пристали су да предају своје тешко наоружање и напусте ово подручје након успешне рунде преговора с Сиријском арапском војском (САА) и руским Центром за помирење у Сирији.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

Вести из Сирије, Ирака и Јемена можете прочитати ОВДЕ.