clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Treći dan posle napada na Siriju: PUTIN POSLAO POJAČANJA, veliki pritisci na Trampa zbog novih sankcija Rusiji (FOTO/VIDEO)

16.04.2018. 07:27
Piše:
Srbija Danas
Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: SD/ilustracija

Napeta situacija

Trećeg dana napada na Siriju ceo svet i dalje sa velikim interesovanjem prati događaje na Bliskom istoku. Na ovoj stranici možete pogledati koji su događaji obeležili treći dan posle napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju.   

Da podsetimo, američki predsednik Donald Tramp je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija naredio juče napad na mete u Siriji zbog navodne upotrebe hemijskog oružja od strane vladinih snaga u gradiću Dumi.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

Na Damask i Homs ispaljeno je više od 100 projektila sa američkih brodova u Crvenom moru dok su britanski i francuski avioni napadali iz pravca Mediterana. Ruski predsednik Vladimir Putin je najoštrije osudio napad, a održana je i sednica Saveta bezbednosti UN.

Makron poručio: Napadi na Siriju nisu ratni čin, već ODMAZDA

21:27 - Veliki pritisci američke administracije na Trampa zbog novih sankcija Rusiji

Prema pisanju Vašington posta, neimenovani izvori tvrde da je američki predsednik Donald Tramp odložio predstavljanje novih sankcija. Sankcije je najavila i ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli u nedelju, kada je navela da Vašington sprema novi set sankcija Moskvi zbog podrške sirijskom režimu.

Više o tome pročitajte OVDE.

20:51 - Britanci u panici! Mediji tvrde da bi Rusija sa lakoćom pobedila NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin sposoban je da sa svojom moćnom armijom razbije NATO u paramparčad za samo 60 sati, ističu britanski mediji. Ovo je došlo samo nekoliko sati pre nego što je šef Kremlja lično zapretio Zapadu da će izazvati haos u međunarodnim odnosima ako samo još jednom napadnu Siriju.

Više o tome pročitajte OVDE.

20:22 - Učestvovali u agresiji sad hoće "političko rešenje": Licemerna politika Francuske u UN

Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Fransoa Delatr, izjavio je danas da je prioritet SAD, Britanije i Francuske, koje su u subotu ujutro napale navodne sirijske lokacije sa hemijskim oružjem, da se napravi pomak u pronalaženju "obuhvatnog političkog rešenja" za sedmogodišnji sukob u Siriji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije / Izvor: Profimedia

20:01 - Stoltenberg i Erdogan razgovarali u Ankari

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarali su danas u Ankari, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika.

Više o tome pročitajte OVDE.

19:08 - SAD ispaljivale projektile na Damask i Homs i iz srca Sirije

Vazdušni napadi na Siriju izvedeni su krstarećim raketama sa brodova koji su pozicionirani u Crvenom moru, Persijskom zalivu i Sredozemnom moru, ali i iz sirijskog grada Tanfa, gde se nalazi američka vojna baza, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Više o tome pročitajte OVDE.

američki ratni brod
američki ratni brod / Izvor: Profimedia

18:33 - UN tvrde: Date dozvole istražnom timu da radi u Dumi

Ujedinjene nacije saopštile su da su pružile sve neophodne dozvole za istražni tim Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u Dumi.

Više o tome pročitajte OVDE.

18:21 - Mej se pravda pred parlamentom: "Odluka o napadu na Siriju u nacionalnom interesu zemlje"

Britanska pemijerka Tereza Mej izjavila je danas da Sirija pokušava da prikrije činjenice o hemijskom napadu, uz asistenciju svog saveznika Rusije, ističući da je vojna akcija bila i "moralno i legalno opravdana". Odluka Britanije da izvede vazdušne udare na Siriju bila je u nacionalnom interesu zemlje i nije rezultat pritiska američkog predsednika Donalda Trampa, rekla je Mej u obraćanju parlamentu.

Više o tome pročitajte OVDE.

18:05 - PUTIN POSLAO POJAČANJA

Transportni brod "Aligator" u nedelju je snimljen kako plovi prema moreuzu Bosfor. Kako pišu britanski mediji, brod je plovio ka ruskoj bazi Tartus u Siriji. Ovo će biti četvrto raspoređivanje oružja Rusije u Siriji, a na brodu su viđeni tenkovi, kamioni, ambulantna vozila i "IED" radar.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

17:50 - Sirijska vojska RAZBILA teroriste u provinciji Hama 

Sirijska vojska ostvarila je značajan napredak protiv terorista čija se uporišta nalaze u gradu Rastan na jugu provincije Hama. Dosad je oslobođeno pet gradova u ovoj oblasti.

Više o tome pročitajte OVDE.

17:32 - Cela porodica predsednika Sirije proglašena za NEPRIJATELJE UKRAJINE!

Ukrajinski mediji su optužili Asadovu decu da su prekršila ukrajinske zakone i narušila teritorijalni suverenitet Ukrajine zbog posete Krima bez odobrenja Kijevskih vlasti. Asad i njegova porodica su dodati na spisak neprijatelja Ukrajine. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Bašar al-Asad sa suprugom
Bašar al-Asad sa suprugom / Izvor: Profimedia

17:12 - Britanci iznenađeni: Francuzi u Siriji prikazali nešto što ih je neprijatno iznenadilo

Velika Britanija nema brodove koji mogu da lansiraju krstareće rakete, a avioni koji su gađali Siriju stari su 38 godina i “penzionišu” se sledeće godine, piše Dejli Mejl komentarišući zanemarljivu ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u napadu na Siriju. Francuska želi da bude desna ruka Amerike posle Bregzita.

Više o tome pročitajte OVDE.

16:49 - Rusi imaju neoborive dokaze da nije bilo hemijskog napada

Rusija ima neoborive dokaze da incidenta sa korišćenjem hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi uopšte nije ni bilo, kao i da je za tu provokaciju odgovorna specijalna služba Velike Britanije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnoj organizaciji za hemijsko oružje Aleksandar Šulgin.

Više o tome pročitajte OVDE.

16:15 - Sirijska vojska napala položaje islamista u južnom Damasku

Izvori navode da je trenutni artiljerijski napad uvod u planiranu ofanzivu sirijske vojske na južni Damask koja se planira već dve nedelje. Napadi su koncentrisani na grupu militanata IS čija se uporišta nalazi u Jarmuk kampu i njegovoj okolini.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bašar Al Asad
Bašar Al Asad / Izvor: Profimedia

15:52 - Asad: 400 milijardi dolara će biti potrebno za obnovu Sirije

Sirijski predsednik Bašar al Asad je izjavio da će za obnovu sirijske ekonomije biti potrebno 400 milijardi dolara. Takođe, naveo je da ne očekuje da naftne i gasne kompanije sa Zapada posluju u njegovoj zemlji.

Više o tome pročitajte OVDE.

15:15 - Stoltemberg: NATO ne može da ćuti kada se koristi hemijsko oružje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ustao je dana u odbranu vazdušnih napada izvedenih na Siriju, rekavši da međunarodna zajedinca mora da podrži međunarodnu zabranu za korišćenje hemijskog oružja.

Više o tome pročitajte OVDE.

SERGEJ-LAVROV
SERGEJ-LAVROV / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

14:20Lavrov NIJE OPTIMISTA: Gore je nego za vreme HLADNOG RATA

Odnosi između Rusije i Zapada su gori nego za vreme Hladnog rata, jer su tada funkcionisali kanali za komunikaciju između država i nije vladala tako jaka rusofobija, rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Više o tome pročitajte OVDE.

13:56 - Islamska država pokrenula napad na sirijsku vojnu bazu

Islamska država jutros je nastavila napad u jugoistočnom Homsu, upadajući na položaje Sirijske arapske vojske (SAA) u blizini grada Muhasa. IS je započeo napad snažnim granatiranjem položaja sirijske vojske blizu Muhase, što je dovelo do odgovora sirijske vojske.

Više o tome pročitajte OVDE.

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia

13:45 - Tereza Mej mora da objasni pred poslanicima odluku o napadu na Siriju

Britanska premijerka Tereza Mej treba danas pred poslanicima da objasni svoju odluku o izvođenju vazdušnih udara na Siriju bez odobrenja što će parlamenta,  što će teško zadovoljiti ljute opozicione poslanike.

Više o tome pročitajte OVDE.

Tereza Mej
Tereza Mej / Izvor: Reuters

13:32 - Umesto da odu, Amerikanci jačaju svoje vojno prisustvo u Siriji

Uprkos ranijim obećanjima predsednika Donalda Trampa da će američke trupe napustiti Siriju u bliskoj budućnosti, SAD su osnovale vojni objekat u istočnom Deir ez Zoru, izvestila je novinska agencija FARS, pozivajući se na arapski internet portal Orient.

Više o tome pročitajte OVDE.

američka vojska
američka vojska / Izvor: Profimedia

13:16 - Šešelj čestitao Asadu pobedu nad agresorima!

Srpska radikalna stranka čestitala je danas sirijskom narodu i sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu na, kako je kazao predsednik te stranke Vojislav Šešelj, velikoj pobedi protiv "agresorskih zapadnjačkih sila", SAD, Velike Britanije i Francuske, koje su bombardovale Siriju u subotu ujutru.

Više o tome pročitajte OVDE.

vojislav-seselj
vojislav-seselj / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

13:05 - Asad potpuno ponizio Trampa

Većina nezapadnih vojnih eksperata procenjuje da je američko-francusko-britanska agresija na Siriji  doživela fijasko. Oni otkrivaju da su Tramp, Mej i Makron tukli dva sirijska aerodroma sa po 12 raketa i da su sve bile oborene.

Napad na Siriju pokazao je da je počeo kraj vojne dominacije SAD u svetu - da više ne prolaze "ni jugoslovenski, ni irački, ni libijski scenario".      Takođe: da su se pojavili realni uslovi da bude stvorena antizapadna koalicija na čelu sa Rusijom i Kinom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Bašar al Asad
Bašar al Asad / Izvor: Profimedia

12:33 - U toku je sukob u Dumi

U toku je sukob između vladine Nacionalne garde i militanata u Dumi, u Istočnoj Guti, ima poginulih, javljaju mediji. Sukobi se vode u kvartu Rahmani. Prema rečima lokalnih stanovništva, u jednoj od zgrada ovog kvarta se od oslobođenja Dume nalazi veliki arsenal militanata.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sirijska vojska
Sirijska vojska / Izvor: Profimedia

12:14 - Na stotine Sirijaca slavi u centru Damaska

Stotine Sirijaca okupile su se danas na trgu Omajad u centru Damaska kako bi izrazile podršku vojnim snagama te zemlje, koje su, kako oni tvrde, uspele da se suprotstave zajedničkom vazdušnom napadu Zapada koji je bez presedana.

Više o tome pročitajte OVDE.

12:06 - Američki udari pokrenuli brojna pitanja

Američki vojni udari u Siriji pokrenuli su mnoga pitanja, piše politički analitičar Piter Bergen za Si-En-En (CNN).

Prema njegovom mišljenju, prvo, ali i najvažnije, postavlja se pitanje kakva je tačno američka politika kada je Sirija u pitanju.

Više o tome pročitajte OVDE.

Damask
Damask / Izvor: Reuters

12:04 - Šefovi diplomatije zemalja EU usvojili saopštenje o hemijskom oružju

Šefovi diplomatija Evropske unije na sednici u Luksemburgu usvojili su saopštenje o hemijskom oružju u kom stoji da poslednji događaji u Siriji treba hitno da budu istraženi.

- Savet ponovo potvrđuje da je upotreba hemijskog oružja nedopustiva, predstavlja kršenje međunarodnog prava i može da predstavlja ratni zločin ili zločin protiv čovečanstva. To ne može da bude nekažnjeno, i krivci za takve napade treba da odgovaraju -  navodi se u zaključku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šefovi diplomatije EU
Šefovi diplomatije EU / Izvor: Reuters

11:48 - Jens Stoltenberg najavljuje nove napade na Siriju?!

Generalni sekretar NATO Alijanse, Jens Stoltenberg je komentarisao prošlonedeljni raketni napad na Siriju, predvođen od strane SAD, Velike Britanije i Francuske.

U svom komentaru je rekao da je napad na Siriju samo "signal" za Rusiju, Iran i Siriju, nagoveštavajući eventualne nove udare na Siriju u bliskoj budućnosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg / Izvor: Profimedia

11:32 - Kina osuđuje napad na Siriju

Vojni napad Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske na Siriju pod izgovorom da su sirijske vlasti upotrebile hemijsko oružje, a bez istrage, neodgovoran je, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuenjing.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kineska vojska
Kineska vojska / Izvor: Profimedia

11:13 - ISIS Huntersi stigli u južni Damask

Upravo su se pojavile informacije koje ukazuju na to da će se elitna jedinica "ISIS Huntersa" sirijske vojske pridružiti predstojećoj vladinoj operaciji protiv militanata Islamske države u južnom Damasku. Izveštaji dolaze direktno sa zvanične stranice Tvitera "ISIS Huntersa".

Više o tome pročitajte OVDE.

ISIS Hunters
ISIS Hunters / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/AMN

11:05 - Zeman žestoko iskritikovao Trampa

Zapad je potpuno promenio Bliski istok ušavši u Irak, Libiju i sada u Siriju, rekao je predsednik Češke Miloš Zeman na državnom radiju F1.

- Inteligentan čovek napravi jednu grešku i ne ponavlja je više. Čovek sa niskim koeficijentom inteligencije, to jest debil, pravi dve greške jednu za drugom. A šta reći za one koji prave istu grešku tri puta? Kako se u programu ne bih loše izražavao, bolje da ne kažem ništa. Najmekše je reči - to je glupost - rekao je Zeman.

Više o tome pročitajte OVDE.

Miloš Zeman
Miloš Zeman / Izvor: Profimedia

10:30 - Danas sastanak šefova diplomatije EU - glavne teme Sirija i slučaj Skripalj

Kako bi se rešio konflikt u Siriji političkim putem, potreban je dijalog sa Rusijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders.

Situacija u Siriji nakon raketnih udara i "Slučaj Skripalj" biće glavne tačke dnevnog reda sastanka šefova diplomatija država EU u Luksemburgu, koji će biti održan danas. Očekuje se da ministri odobre zaključak u vezi sa sirijskom tematikom u kom bi mogle da se pojave konkretne inicijative.

Više o tome čitajte OVDE.

EU
EU / Izvor: Profimedia

10:06 - Boris Džonson komentarisao napad na Siriju

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson komentarisao je najnovije lansiranje raketa na Siriju koju su izvršide SAD, Velika Briatnija i Francuska, istakavši da je bombardovanje Sirije opravdano i da ono nema nikakve veze sa svrgavanjem Asada, prenosi Sputnjik. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Boris Džonson
Boris Džonson / Izvor: Reuters

09:55 - Lazanski je predvideo detalje napada na Siriju

Tri dana pre napada na Siriju, vojni analitičar Miroslav Lazanski je potpuno predvideo detalje napada SAD koalicije na Damask u "Jutarnjem programu Happy TV".

On je izjavio da neće početi Treći svetski rat i da će Amerikanci, u najgorem slučaju, lansirati stotinak krstarećih raketa na odabrane ciljeve u Siriji i da će prethodno upozoriti Ruse da sklone svoje osoblje i vojnike. 

Više o tome pročitajte OVDE.

miroslav-lazanski
miroslav-lazanski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

09:38 - Broj narudžbina ruskog oružja je u porastu zbog Sirije

Broj narudžbina ruskog oružja je u porastu zbog Sirije, Moskva dobija konkretne predloge iz inostranstva za kupovinu oružja, saopštio je u intervjuu generalni direktor "Rosoboroneksporta" Aleksandar Mihejev.

Više o tome pročitajte OVDE.

09:26 - Lažni izgovori za napad na Siriju

Napadi zapadnih država na Siriju izvedeni su pod lažnim izgovorom, na lažnoj pravnoj osnovi i sa lažnim rezultatima, a upotreba sile protiv druge države je dozvoljena samo u samoodbrani ili pod mandatom UN, navodi se u saopštenju Ambasade Rusije u Velikoj Britaniji.

Više o tome pročitajte OVDE.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09:05 - Niki Hejli najavila sankcije SAD protiv Rusije

Posle napada SAD koalicije na Siriju, ambasador SAD pri UN, Niki Hejli je izjavila da SAD spremaju nove sankcije protiv Rusije zbog podrške koju ta zemlja pruža Vladi u Siriji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Niki Hejli
Niki Hejli / Izvor: Profimedia

08:57 - Bivši direktor FBI optužio Trampa

Bivši direktor FBI Džejms Komi ponovio je u intervjuu za televiziju ABC da postoji mogućnost da Rusija poseduje kompromitujuće informacije o američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Kako je rekao, verovatno postoje dokazi o njegovom njegovom "ometanju pravosuđa", prenela je agencija AP.

Komi je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži ABC rekao da je "zapanjujuće" pomisliti da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu ali da tu mogućnost ne treba isključiti.

Više o tome pročitajte OVDE.

08:36 - Tramp hteo da napadne ruski PVO u Siriji!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp nameravao je da napadne ruske sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji u okviru intervencije u regionu. Jedan od scenarija razvoja vojne operacije predviđao je ovaj korak, piše „Volstrit džurnal“.

Kako je naveo neimenovani izvor američkog lista upoznat sa situacijom, šef Pentagona Džejms Matis je predložio Trampu tri scenarija vojne operacije u Siriji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Džejms Matis
Džejms Matis / Izvor: Profimedia

08:10 - Tramp insistira na povlačenju američkih trupa iz Sirije

Predsednik SAD Donald Tramp insistira na povlačenju američke vojske iz Sirije čim operacija protiv terorističke grupe IS bude završena, saopštila je u nedelju portparolka Bele kuće Sara Sanders.

- Američka misija se nije promenila — predsednik je vrlo jasno rekao da želi da se američke snage što pre vrate kući. Mi imamo čvrstu nameru da u potpunosti slomimo IS i stvorimo uslove koji im neće dozvoliti da se vrate. Očekuje se i da naši regionalni saveznici i partneri preuzmu na sebe dodatne vojne i finansijske obaveze za osiguranje bezbednosti u regionu - dodala je Sandersova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

07:16 - Makron ubedio Trampa da ostavi trupe u Siriji

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da je on ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji.

07:10 - Pobunjenici iz Kalamuna odlučili da predaju teško naoružanje i da napuste oblast Kalamun

Pobunjenici u istočnom okrugu Kalamun u Damasku pristali su da predaju svoje teško naoružanje i napuste ovo područje nakon uspešne runde pregovora s Sirijskom arapskom vojskom (SAA) i ruskim Centrom za pomirenje u Siriji.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati OVDE.