Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АФРИЧКИ АВГАНИСТАН: Упркос међународној заједници, милитанти ове државе су као талибани - непобедиви

30.08.2021. 19:46
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Somalijska vojska
Сомалијска војска / Извор: Профимедиа

Рат у овој земљи траје четврт века

Након Авганистана, појавило се низ коментара око погрешног приступа међународне заједнице решавању насилних сукоба у не-западним државама, а једна од њих управо је Сомалија.

САМОПРОГЛАШЕНИ ПРЕДСЕДНИК АВГАНИСТАНА: Не признајем талибане, никада им се нећу предати

САМОПРОГЛАШЕНИ ПРЕДСЕДНИК АВГАНИСТАНА: Не признајем талибане, никада им се нећу предати

ОСВЕТА ЗА БИН ЛАДЕНА И ТЕРОРИЗАМ У КАБУЛУ: Ово су два најжешћа ударца на америчку војску ове деценије

ОСВЕТА ЗА БИН ЛАДЕНА И ТЕРОРИЗАМ У КАБУЛУ: Ово су два најжешћа ударца на америчку војску ове деценије

ТЕРОРИСТИ КОЈИ СУ ПОБЕДИЛИ АМЕРИКУ! Суровији од талибана и претеча Ал Каиде, а сада су лидери Кабула

ТЕРОРИСТИ КОЈИ СУ ПОБЕДИЛИ АМЕРИКУ! Суровији од талибана и претеча Ал Каиде, а сада су лидери Кабула

О сигурносним изазовима Сомалије готово се увек расправља на макро плану. Готово деценије савезна влада и њени међународни партнери гледали су на изазове земље првенствено кроз призму "великих стратегија".

Од операције Индијски океан 2014. до Сомалијске националне обрамбене стратегије 2017. године, ови опсежни холистички оквири покушали су променити цели ток нације комбинацијом политичких, економских и сигурносних стратегија. Међутим, они су се у великој мјери фокусирали на суочавање с милитантима Ал Шабаба у холивудској борби - добро против зла за територију.

Сомалијски транзициони план, на пример, разматрао је и сигурносна питања и пружање јавних услуга у зацртавању начина за снаге Афричке уније да АМИСОМ пребаци одговорност на сомалијске националне снаге. 

Ипак услови за прелаз, на пример пружање координиране обуке, одговарајућа опрема, логистички и финансијски ресурси - никада нису испуњени, што значи да фокус остаје на непосреднијем питању борбе против исламистичких милитаната.

У забрињавајућим одјецима Авганистана, напредак Сомалије против Ал Шабаба у посљедњој деценији био је врло ограничен упркос милијардама долара улагања и великој међународној потпори. 

Заправо, процењује се да милитантна група прикупља више прихода од сомалијског народа него влада. Пружа услуге попут решавања правних спорова за које људи не вјерују да их држава чини. И успешно шири своју пропаганду на терену користећи иновативне комуникацијске стратегије које држе људе у страху. Заиста, ситуација готово пресликана из оне авганистанске!

Постоје различити разлози за ове неуспехе владе и међународне заједнице. Један је да стратегије нису одрживе и не темеље се на стварним способностима сомалијских снага сигурности и расположивим ресурсима. Планове обично ствара низ актера, укључујући САД, Велику Британију, Турску, Европску унију, Афричку унију и Уједињене Нације. 

Ови међународни партнери могу дати вједне доприносе, али са собом доносе и властите вредности и стратешке приоритете. То често доводи до стварања некоординисаних и претерано амбициозних политика којима недостаје локални кредибилитет.

Сродни аспект овог одозго према доле и високо централизираног приступа који се ослања на међународне партнере за изворе и смернице је то што локално становништво не оставља сигурним у своју властиту улогу у националним напорима. 

Тиме се изоставља сомалијски народ који има право знање и моћ да осигура своју будућност. Чињеница да велике планове израђују далеко од подручја која би се требала трансформирати такође значи да постоји мало локалног власништва у тим политикама.

Постоји много примера великих стратегија које пропадају из ових разлога. Један је план Гилвејд из 2014. у којем су снаге сигурности у почетку биле успешне у заузимању подручја од Ал Шабаба. У недостатку локалне потпоре становништва или кохерентних планова за стабилизацију враћених територија, милитанти АЛ Шабаба преузели су контролу брзо и лако.

Данас се Сомалија још увек ослања на велике стратегије и тренутно покушава следити Сомалијски транзициони план. Но, као и код претходних покушаја, овај оквир пати од неусклађености између својих амбиција и расположивих ресурса, као и хаотичне организације операција због неслагања између савезне владе, међународних партнера и савезних држава чланица.

Да би политике националне сигурности Сомалије биле учинковите, потребно је више локалног ангажмана и суделовања. Доношење одлука одозго према доле мора се заменити приступом одоздо према горе који може идентификовати локалне изазове, ресурсе и могућности за пружање одрживе сигурности. 

Mogadiš, Somalija
Могадиш, Сомалија / Извор: Профимедиа

Предности локалног ангажмана тренутно се могу видети у савезној држави Галмудуг. Операције су тамо планирале, координирале и водиле само сомалијске сигурносне снаге. Подржавају их локалне кланске милиције, чије је познавање локалног терена непроцењиво, као и локално становништво у пружању информација, залиха и, у неким случајевима, склоништа.

Ови успеси могли би се даље градити и учинити одрживима ако би се Галмудуговој администрацији помогло изравном хуманитарном и финанцијском помоћи у пружању основних услуга становништву. На тај би начин сви заједнички одиграли своју улогу.

То указује на још једну неопходну промену приступа Сомалије. Њене велике сигурносне стратегије готово су увек направљене одвојено од других кључних друштвених и развојних циљева, али та политика 'прво сигурност, све остало после није успела. 

Кад се подручја ослободе, Ал Шабаб се често брзо врати, понекад и за неколико дана. Јавност ретко сарађује са сомалијским владиним снагама и АМИСОМ -ом јер једноставно не знају колико ће остати. 

Сомалијске сигурносне снаге су храбре, али борбе су једно, а освајање срца и умова локалних заједница друго. Изградња поверења, посебно у постконфликтним окружењима, захтева време и дијалог, као и и пружање основних услуга.

Somalija
Сомалија / Извор: Профимедиа

Више од две деценије Сомалија је била синоним за пропалу државу-државу под контролом терориста и господара рата, којој недостаје учинковита влада и која је захваћена понављајућим циклусима катастрофа које је изазвао човек и природне катастрофе. 

Нема сумње, Сомалија је још увек у току реструктурирања. Но, како се позорност света преусмерила на друге нације на рубу колапса, попут Јемена, Либије и Централноафричке Републике, тихи напредак Сомалије учинио је повратак анархији све мање веројатним. Данас Сомалија, једна од најсиромашнијих нација на свијету, обнавља своје господарство и поновно успоставља функционалну владу.

Међутим, Сомалија је и даље осетљива на политичке, сигурносне и економске шокове. Након четврт века сукоба, Сомалија се не може сама ухватити у коштац с обновом. За наставак напретка биће потребна стална помоћ - помоћ која такође тера сомалијску владу и грађане да преузму растућу одговорност за властиту сигурност и господарски развој.

 Срећом, тај је процес започео шестогодишњим успоном из понора у којем се налазила. Успеси које је постигла Сомалија пружају трачак наде другим нацијама које су под теретом властитог насилног екстремизма, секташтва и фракционализма. Но, све је то могуће само ако се у цели процес укључе сами Сомалијци.

Авганистан служи као упозорење да милијарде долара, велика међународна подршка и стратегије одозго према доле нису довољне да се порази тврдоглава и стрпљива побуна. Међународно финансирање, подршка и обука могу бити непроцењиви, но за пораз Ал Шабаба ће бити потребно партнерство између сомалијске владе, савезних држава чланица и грађана. На крају, несигурност Сомалије сомалијски је проблем који треба сомалијско решење.