Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЛОШ И ВЕОМА МРАЧАН ЗНАК" Бурне реакције Запада након Путинове одлуке - пљуште оптужбе са свих страна

21.02.2022. 22:47
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Ukrajina i Rusija
Украјина и Русија / Извор: Shutterstock

Путин је раније вечерас у обраћању нацији признао независност региона Донбас у Украјини

Након што је руски председник Владимир Путин у обраћању нацији рекао да Русија признаје независност Доњецка и Луганска, стижу и прве реакције са Запада, којима је заједничка једна ствар - осуђивање одлуке руског лидера.

Интересовање инвеститора не јењава: ВИШЕ ОД 21 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА СТРАНИХ УЛАГАЊА У СРБИЈУ

Интересовање инвеститора не јењава: ВИШЕ ОД 21 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА СТРАНИХ УЛАГАЊА У СРБИЈУ

(УЖИВО) РУСКА ВОЈСКА УЛАЗИ У ДОЊЕЦК И ЛУГАНСК! Ситуација у Украјини све гора - одјекују експлозије (ФОТО/ВИДЕО)

(УЖИВО) РУСКА ВОЈСКА УЛАЗИ У ДОЊЕЦК И ЛУГАНСК! Ситуација у Украјини све гора - одјекују експлозије (ФОТО/ВИДЕО)

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ! Руска војска улази у Доњецк и Луганск! (ВИДЕО)

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ! Руска војска улази у Доњецк и Луганск! (ВИДЕО)

Осуда ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел у заједничком писаном саопштењу најоштрије су осудили одлуку руског председника Владимира Путина да "настави са признавањем" области Доњецка и Луганска у Украјини као "независних ентиета".

- Овај корак је очигледно кршење међународног права, као и споразума из Минска. Унија ће реаговати санкцијама против умешаних у овај незаконит чин - најавили су Фон дер Лајен и Мишел.

Они су, како се додаје у саопштењу, још једном поновили непоколебљиву подршку ЕУ украјинској независности, суверенитету и територијалном интегритету унутар њених међународно признатих граница.

Шта су поручили из Беле куће?

У саопштењу Беле куће осуђује се руско признање независности за две источне украјинске територије.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки навела је да ће Џо Бајден издати извршну наредбу која ће „забранити нове инвестиције, трговину и финансирање од стране америчких лица у, из или у такозваним ДНР и ЛНР регионима Украјине“.

Како се наводи, извршна наредба ће такође омогућити увођење санкција против "сваког лица за које је одлучено да делује у тим областима Украјине".

И НАТО осуђује потез Русије

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да осуђује руску одлуку да се призна самопроглашена "Народна Република Доњецк" и "Народна Република Луганск".

- Ово даље подрива суверенитет и територијални интегритет Украјине, нарушава напоре ка решавању сукоба и крши споразуме из Минска, у којима је Русија странка - рекао је Столтенберг.

Он у својој изјави поново оптужује Русију да тражи изговор за инвазију на Украјину.

Огласила се и Немачка

Министарство спољних послова Немачке назвало је руско признање ДНР и ЛНР „кршењем међународног права“.

- Данашње признање руског председника Владимира Путина сепаратистичких самопроглашених „Народних република“ у источној Украјини представља флагрантно кршење међународног права и наноси озбиљан ударац свим дипломатским напорима да се пронађе мирно и политичко решење за садашњи сукоб - рекла је министарка спољних послова Немачка Аналена Бербок.

Она је истакла да годишњи напори у Нормандијском формату и ОЕБС-у се "намерно и без икаквог јасног разлога уништавају".

Џонсон: Признавањем ДНР и ЛНР прекршено медународно право

Признавање самопроглашених република Доњецка и Лугањска (ДНР и ЛНР) од стране руског председника Владимира Путина представља кршење међународног права, изјавио је вечерас британски премијер Борис Џонсон.

- Само што сам дошао на ову конференцију за штампу схватио сам да је Владимир Путин ефективно најавио да Русија признаје отцепљене републике Доњецка и Луганска. То је очигледно кршење међународног права и флагрантно кршење суверенитета и интегритета Украјине - рекао је Џонсон новинарима.

Он је оценио да се тим чином одбацују процес и споразуми из Минска што је, како је рекао, "лош и веома мрачан знак".

Џонсон је најавио да ће данас разговарати са украјинским председником Володимиром Зеленском и да ће му понудити подршку Велике Британије, а на питање да ли је сада време за увођење санкција Русији, Џонсон је одговорио да ће "морати да сацека и види шта се десило у истоцној Украјини".

Моравјецки: Признавање независности ЛНР и ДНР чин агресије

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки назвао је одлуку Русије о признавању независности два региона под контролом проруских снага "актом агресије против Украјине" и рекао да би одмах требало увести санкције Москви.

- Одлука да се признају самопроглашене ''републике'' је коначно одбијање дијалога и флагрантно кршење међународног права. Ово је акт агресије на Украјину, на који се мора недвосмислено одговорити увођењем хитних санкција - написао је Моравјецки на Твитеру, преноси Ројтерс.

Литванија тражи од ЕУ да хитно уведе санкције Русији

Литвански министар спољних послова Едгарс Ринкевичс позвао је вечерас Европску унију да хитно уведе санкције Русији, након што је председник Русије Владимир Путин потписао указе о признању самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

Он је оценио да је одлука Русије да призна самопроглашене ДНР и ЛНР "флагрантно кршење међународног права и територијалног интегритета Украјине".

- Литванија осуђује овај чин агресије и позива на снажан међународни одговор. ЕУ мора одмах да уведе санкције - написао је шеф литванске дипломатије на Твитеру.