Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: Масакр на Тијананмен тргу, Ненад Зимоњић, Черчил и још много тога (4. ЈУН)

04.06.2023. 15:10
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
Foto Shutterstock, BBC
Фото Shutterstock, BBC / Извор: Фото Shutterstock, BBC

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

Догодило се на данашњи дан - 4. јун:

 

НА ДАНАШЊИ ДАН: Радивој Кораћ, циркус, Џони Вајсмилер и још много тога (2. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Радивој Кораћ, циркус, Џони Вајсмилер и још много тога (2. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Мерилин Монро, виски, Карл Маркс, анатомија и још много тога (1. ЈУН)
НА ДАНАШЊИ ДАН: Франц Кафка, студентске демонстрације, Џеси Џејмс и још много тога (3. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Франц Кафка, студентске демонстрације, Џеси Џејмс и још много тога (3. ЈУН)


НА ДАНАШЊИ ДАН: Мерилин Монро, виски, Карл Маркс, анатомија и још много тога (1. ЈУН)

1887. Основан Пастеров институт

profi
профи / Извор: Профимедиа


Пастеров институт је основан на данашњи дан 1887. године у Паризу од стране француског биолога Луја Пастера и Емила Руое. Институт је постао познат по својим истраживањима у области микробиологије, имунологије и превенције заразних болести.

Луј Пастер је био реномирани француски научник који је оставио трајан утицај у пољу микробиологије и вакцинације. Он је развио методу пастеризације, која је револуционаризовала процес конзервисања хране и спречила ширење заразних болести. Поред тога, Пастер је такође био познат по својим истраживањима о вакцинацији против беснила и других болести.

Емил Руоа је био млади научник који је радио са Пастером и био кључни сарадник у оснивању овог института. Он је играо важну улогу у проучавању дифтерије и развоју прве ефикасне вакцине против ове болести.

Пастеров институт  је постао један од водећих центара за истраживање инфективних болести и њихову превенцију. Кроз године, институт је допринео бројним открићима у пољу медицине, укључујући развој вакцине против туберкулозе, полиомијелитиса, жуте грознице и других болести. Такође је био кључан у истраживању вируса ХИВ-а.

Данас, Пастеров институт наставља да буде истакнути центар за истраживање и образовање у области биомедицине. Његови научници раде на разним пољима, од фундаменталних истраживања микроорганизама до примене нових терапија и вакцина.

1940. Винстон Черчил одржао чувени говор "Борићемо се на морима и океанима"

profi
профи / Извор: Профимедиа

је познати говор који је одржао британски премијер  током Другог светског рата. Овај говор је одржан 4. јуна 1940. године, само неколико дана након евакуације савезничких трупа из Дункирка.

У свом говору, одржаном на данашњи дан 1940. године, свега пар дана након успешно завршене операције Динамо, Черчил је инспирисао британски народ и позвао на одлучност и храброст у суочавању са нацистичком претњом. Изражавао је веру у победу, без обзира на препреке и тешкоће које су се налазиле пред Британијом. Говор је постао симбол храбрости, истрајности и отпора током Другог светског рата.

Черчил је истакао важност британске морнарице и њихову улогу у одбрани земље. Рекао је: "Борићемо се на морима и океанима, борићемо се са све већом самопоузданости и све јачом снагом у ваздуху. Бранили ћемо нашу домовину, без обзира на то какве би могле бити последице. Борићемо се на плажама, на пристаништима, на пољима и улицама, борићемо се у планинама; никада се нећемо предати."

Овај говор је постао иконичан симбол британског отпора и храбрости током Другог светског рата. Он је подигао морал нације и ојачао одлучност да се настави борба против нацистичке Немачке. Говор је постао један од најпознатијих и најинспиративнијих говора у историји и одражава Черчилову вођство и реторичке вештине у временима великих искушења.

1942. Од последица рањавања преминуо Рајнхард Хајдрих

profi
профи / Извор: Профимедиа

Рајнхард Хајдрих био је високи нацистички званичник, познат по свом бруталном и ефикасном раду током Другог светског рата. Рођен је 7. марта 1904. године у Халеу, Немачка. Био је један од најближих сарадника Хајнриха Химлера и кључна фигура у организацији холокауста.

Хајдрих је био један од архитеката и руководилаца SS-a, нацистичке тајне полиције (Гестапо) и Зихерхајтсдинста (СД). Он је био један од главних организатора и извршитеља Холокауста, са одговорношћу за депортацију и убиство милиона Јевреја, као и других група, које су биле прогањане од стране нацистичког режима.

Његова најпознатија улога била је организација конференције на Ванзеу 1942. године, где су нацисти формализовали планове за систематско истребљење европских Јевреја. Овај састанак је био кључан за координацију геноцидне кампање која је уследила.

Хајдрих је био познат као немилосрдан и окрутан човек. Био је познат по својој ефикасности у сузбијању отпора и бруталном поступању према противницима нацистичког режима. Био је познат и као "Протектор Чешке" након што је постављен за вођу нацистичке окупације Чехословачке.

Због свих својих злочина, он је постао мета савезничког атентата. 27. маја 1942. године, извршена је акција "Операција Антропоид" у Прагу, где су чешки партизани упуцали Хајдриха. Иако је преживео напад, његове повреде су биле тешке и умро је на данашњи дан 1942. године од компликација изазваних ранама.

Хајдрихова смрт изазвала је оштар одговор нацистичког режима. Нацисти су извели окрутну освету над чешким становништвом, извршивши масовна хапшења, мучења и погубљења.

1975. Рођена Анџелина Џоли

profi
профи / Извор: Фото: Профимедиа/ПАРАМОУНТ ПИЦТУРЕС


Америчка филмска и телевизијска глумица, редитељ, манекенка и амбасадор добре воље Високог комесаријата УН за избјеглице, Анђелина Џоли, рођена је на данашњи дан 1975. године у Лос Анђелесу, Калифорнија.

Џоли је остварила импресивну каријеру као глумица, добивши бројне награде и признања за своје улоге. Глумила је у великом броју холивудских филмова, међу којима се издвајају њене улоге у филмовима "Лара Крофт: Пљачкаш гробова", "Господин и госпођа Смит", "Грдана: Зла вила", "Александар" и "Размена".

Поред своје глумачке каријере, Џоли је позната по својој хуманитарној активности. Посвећена је борби за људска права, посебно за права жена, деце и избеглица. Као специјална изасланица УНХЦР-а, посветила се раду са избеглицама широм света, посебно у ратом погођеним подручјима.

Џоли је такође позната по својој породичној динамици, усвајању деце из различитих земаља и различитих етничких позадина. Она је мајка шесторо деце, од којих су нека усвојена из земаља као што су Камбоџа, Вијетнам и Етиопија.

Њена храброст и активизам изван глумачке каријере привукли су пажњу широм света. Џоли је вишеструко награђивана за свој хуманитарни рад, а 2013. године примила је и титулу специјалне изасланице УН-а.

Њен стил живота, модни избори и лична снага често су инспирација за многе људе широм света. Она је постала икона стила и инспирација многима да се посвете хуманитарном раду и помогну онима којима је то најпотребније.

1976. Рођен Ненад Зимоњић

profi
профи / Извор: Профимедиа


Легенда српског и светског тениса, играч који се истакао као један од најуспешнијих дубл играча у савременој тениској историји, наш Ненад Зимоњић рођен је на данашњи дан 1976. године у Београду.

Своју тениску каријеру започео као сингл играч, али је касније пронашао своје право место у дубл конкуренцији. Познат је по свом снажном сервису, изванредном осећају за игру на мрежи и тактичкој интелигенцији. Са својим дугогодишњим партнером, Данијелом Нрстором, освојио је бројне титуле на туру, међу којима и две Грен Слам титуле на Ронал Гаросу и Вимблдону. У дубл конкуренцији, био је један од водећих тенисера света и достигао је број један на АТП ранг листи у дублу.

Зимоњић је такође имао значајну улогу у Дејвис Куп тиму Србије, који је освојио титулу 2010. године. Његово искуство, лидерство и игра на високом нивоу допринели су успеху тима. Такође, на првом икад турниру АТП Куп, он је са тренерске позиције водио српски тим до титуле првака у Аустралији.

Ван терена, Зимоњић је познат по својој љубазности, скромности и посвећености тенису. Својим примером инспирисао је младе тенисере и постао узор многима у Србији и широм света. Зимоњић јесте и остаће једна од највећих и најважнијих личности у историји српског тениса.

1984. Објављен албум "Борн ин the УСА" Бруса Спрингстина

profi
профи / Извор: Профимедиа

"Борн ин the УСА" је седми студијски албум америчког рок музичара Бруса Спрингстина, објављен 1984. године на данашњи дан.

Албум се истиче по својој енергичној и емотивној музици, комбинујући различите жанрове попут рока, фолка и попа, а текстуално, "Борн ин the УСА" истражује теме попут патриотизма, проблема радничке класе, ратних ветерана и социјалне неправде.

Насловна песма, "Борн ин the УСА", постала је велики хит и постигла глобални успех. Песма је критички сагледавала рат у Вијетнаму и његове последице на америчке војнике, али је многи нису разумели у правом светлу баш због енергичног звука и кечи рефрена.

Овај албум је обележио прекретницу у каријери Бруса Спрингстина, поставши један од његових најпрепознатљивијих и најуспешнијих пројеката. Његове песме и текстови одражавају снагу и патњу америчког радничке радничке класе, остављајући снажан утисак на слушаоце.

"Борн ин the УСА" је мало музичко ремек-дело које је обележило осамдесете године и оставило дубок траг у свету рок музике. И данас се сматра класиком и есенцијалним делом Спрингстинаове дискографије.

1989. Масакр на Тијананмен тргу

profi
профи / Извор: Профимедиа

Догађаји који су се одиграли на Тијананмен тргу 4. јуна 1989. године представљају један од најмрачнијих тренутака у модерној кинеској, али и светској историји. Тога дана, кинеске власти су интервенисале како би сузбиле студентске демонстрације, које су се одржавале на тргу, а које су захтевале већу демократизацију земље.

Демонстранти су изражавали своје незадовољство ауторитарним режимом и тражили политичке реформе. Међутим, кинеска влада је одлучила да употребом силе прекине протесте. Војска Народне ослободилачке армије и полицијске снаге су употребиле оружје, тенкове и сузавац против мирних демонстраната.

Званични подаци говоре да је погинуло око 300 људи, док је више хиљада повређено. Међутим, према извештајима већине светских медија, број жртава могао би бити значајно већи. Тачан број жртава никада није саопштен, а влада је спровела цензуру и ограничила приступ информацијама о догађају.

Тридесету годишњицу масакра на Тијананмен трга обележило је преко 100.000 људи у Хонг Конгу и широм света 2019. године. Овај датум се и данас сматра веома осетљивом темом у Кини, где се расправа о догађајима и даље строго ограничава.

1996. Изашао "Лоад" групе Металика

Foto: Youtube/Printscreen/Pablo Vera
Фото: Youtube/Printscreen/Pablo Вера / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Pablo Вера

Албум "Лоад" групе Металика представља значајно поглавље у њиховој музичкој каријери. Објављен 4. јуна 1996. године, албум је био шести студијски албум бенда и представљао је значајну промену у звуку и стилу бенда.

"Лоад" је био први албум Металике који је експериментисао са различитим жанровима, доносећи елементе алтернативног роцка, блуза и гранџа, док је истовремено задржао карактеристичан звук бенда. Албум је донео освежење и нову димензију у њихову музику, изазивајући изразито подељене реакције како фанова, тако и критичара.

На албуму се истичу неки од најпознатијих хитова попут "Унтил Ит Слеепс", "Кинг Nothing", "Херо оф the Day" и "Блеединг Ме". Свака песма на албуму носи јединствену атмосферу и текстуалну дубину, истражујући теме личног идентитета, унутрашње борбе и друштвених питања.

Иако су фанови били подељени у вези са звуком и стилом албума, "Лоад" је успео да освоји широку публику и постигне велики комерцијални успех. Дебитовао је на првом месту Billboard 200 листе и добио мултиплатинасту сертификацију.

"Лоад" остаје значајан део дискографије Metallice, представљајући прекретницу у њиховом звуку и еволуцију бенда. Албум је показао да Metallica може да истражује нове музичке хоризонте и да се прилагођава променама времена, док истовремено задржава своју аутентичност и енергију која је карактерише, а управо ова способност бенда обележиће и наставак његове каријере.