Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Носио је бројаницу на руци са српским православним крстом: Зашто Штрахеова партија ФПО посебно воли Србе?

23.05.2019. 16:46
Пише:
Србија Danas/Agencije/DW
Hajnc Kristijan Štrahe
Хајнц Кристијан Штрахе / Извор: Реутерс

Штрахе се активно бавио Србима још пре десет година, противећи се независности Косова у кампањи.

"Афера Ибица", због које је  аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе поднео оставку, направила је политички земљотрес у Аустрији. У читаву причу је умешана и његова десна рука Јохан Гуденус, а светски медији не престају да брује овом скандалу већ неколико дана. На снимку из 2017. године који се појавио у јавности протеклог викенда се наводно види како Штрахе наводној нећаки руског олигарха за финансијску подршку нуди пословне повластице у Аустрији. Сада се поставља питање како ће овај догађај утицати на односе између партије ФПО и Срба, који традиционално важе за веома добре.

ЛУКСУЗНИ ПОРТО CARRAS РЕСОРТ УЗ ПОПУСТ ОД ЧАК 52%

ЛУКСУЗНИ ПОРТО CARRAS РЕСОРТ УЗ ПОПУСТ ОД ЧАК 52%

СНИМАК ШТРАХЕА ПОТРЕСАО АУСТРИЈУ! Куда даље!? (ВИДЕО)

СНИМАК ШТРАХЕА ПОТРЕСАО АУСТРИЈУ! Куда даље!? (ВИДЕО)

Снимак са Ибице нуђен за милион евра? Ево ко је уништио каријеру и живот Штрахеа (ВИДЕО)

Снимак са Ибице нуђен за милион евра? Ево ко је уништио каријеру и живот Штрахеа (ВИДЕО)

Није тајна да је аустријска партија ФПО већ годинама блиска са балканском заједницом. Ова странка се одувек отворено саосећала са највећом аустријском мигрантском групом, а посебно са Србима.

ВЕЛИКИ БАЛКАНСКИ ПРИЈАТЕЉИ

Бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе је често наглашавао да је велики пријатељ Срба. Често је и носио бројаницу на руци, на којој се налазио и српски православни крст.

Поред тога он је и контректно ступао у контакте са Србима, посећујући одређена места која су посебно популарна у "југословенској заједници", пише хеуте.ат.

Још један српски пријатељ који више није у ФПО је и Јохан Гуденус. Он је бивши заменик градоначелника Беча, који се 2017. године оженио Српкињом Тајаном из Бањалуке.

Johan Gudenus
Јохан Гуденус / Извор: Профимедиа

Свадбена прослава је била у православном духу. Исте године, убрзо након избора, Гуденус је у Бечу славио са бившим политичарем из Србије.

ОПРОСТИТИ И ЗАБОРАВИТИ

Ипак однос ФПО-а и Срба није одувек био овако добар. Када су људи са ових простора 1992. кренули да се селе у друге европске земље, посебно у Аустрију, ФПО предвођен од стране Јерга Хајдера, био је против миграције. Чак је покренут и референдум под називом "Аустрија на првом месту".

Кључна порука је тада била да "Аустрија није земља имиграције". Међутим, данас је ситуација потпуно другачија и изгледа да је све опроштено и заборављено.

Зашто Курц поставља за министра генерала који је службовао на КиМ и у Босни? Да ли је то само "преживљање" Владе Аустрије?

Зашто Курц поставља за министра генерала који је службовао на КиМ и у Босни? Да ли је то само "преживљање" Владе Аустрије?

ФАТАЛНА СРПКИЊА ПОКУШАЛА ДА СПАСИ ШТРАХЕА! Скретала му пажњу на ЈЕДАН ДЕТАЉ, снимци СВЕ ОТКРИВАЈУ (ВИДЕО)

ФАТАЛНА СРПКИЊА ПОКУШАЛА ДА СПАСИ ШТРАХЕА! Скретала му пажњу на ЈЕДАН ДЕТАЉ, снимци СВЕ ОТКРИВАЈУ (ВИДЕО)

Аустрија добила прелазну владу: Ево ко је заузео места министара из Штрахеове странке

Аустрија добила прелазну владу: Ево ко је заузео места министара из Штрахеове странке

Бошњаци генерално чини мањи број бирача ове партије, у односу на Србе и Хрвате који доминирају када је реч о људима са Балкана, пише хеуте.ат.

Чак и унутар партије се показује да Балканци припадају ФПО. Тако је Константин Добриловић близак Хајнцу Кристијану Штрахеу.

Он је донедавно био задужен за спољне послове председника извршног клуба Гуденуса и саветник вицеканцелара за Балкан.

ФПО такође не пропушта прилику да похвали Балканску заједницу када је реч о степену интеграције у аустријско друштво.

ФПО ВОЛИ СРБЕ, СРБИ ВОЛЕ ФПО

Штрахе и ФПО годинама заиста кокетирају са Србијом као и гласачима српских корена у Аустрији.

- Зашто се Штрахе залаже за Србију – а тиме пре свега за српске националисте – најбоље показује статистика. Око 300.000 људи српских корена живи у Аустрији. Досељавање Срба је доживело врхунац касних шездесетих када су десетине хиљада радника мигрирале у Аустрију. До данас много Срба долази да ради овде - пише Салцбугер нахрихтен.

Гласови велике српске заједнице веома су важни у Аустрији која броји 6,4 милиона бирача. Штрахе се активно бавио Србима још пре десет година, противећи се независности Косова у кампањи. Стално је посећивао српске православне цркве у Бечу, градио контакте са званичницима у Србији и Републици Српској, чак на изборним плакатима 2012. позирао са плавом бројаницом – већина у Аустрији би у томе видела тек наруквицу у боји странке, али Срби су препознали сигнал.

- Многи Срби осећају да су у Аустрији погрешно представљени, као зликовци у конфликтима на Балкану. Нису били заступљени у аустријској политици - објашњава бечки новинар српског порекла Жарко Радуловић. У томе је ФПО препознао своју шансу, каже он за Салцбургер нахрихтен.

Zastava Srbije
Застава Србије / Извор: Профимедиа

- Већина Срба су били радници и гласали су за Социјалдемократску партију Аустрије. Пошто се ФПО ионако обраћао радницима и много таквих гласача преотео социјалдемократама, међу њима су се нашли и многи Срби - пише у тексту.

Лист даље објашњава нешто што на први поглед изгледа као парадокс: како то да идеолози ФПО пецају гласове Срба док истовремено критикују имиграцију у Аустрији?

- Управо у десничарском табору Србија важи као бастион против ислама. Многи националисти се још данас позивају на Косовски бој - наводи се у тексту Салцбугер нахрихтена.

ДОДИК О СКАНДАЛУ

Председавајући Председништва БиХ и лидер Савеза независних соојалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је 20. маја у Бањалуци да сматра да је скандал бившег вицеканцелара Аустрије и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) "намештен" и да ће он наставити да сарађује с њим.

Он је оценио да тај скандал није нанео никакву штету Аустрији.

- Ми имамо добру сарадњу и наставићемо да сарађујемо. Очигледно се ради о намештаљци, видите да није било никакве штете. Прошло је две године и није било ниједног потеза од оног што је речено - рекао је Додик новинарима.

milorad-dodik
милорад-додик / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Поручио је да мисли да се ради о балканизацији европске политичке ситуације.

- Ја се њему захваљујем на подршци Републици Српској да обезбеди свој дејтонски статус - казао је Додик.

ХАЈНЦ КРИСТИЈАН ШТРАХЕ И ФПО (СЛОБОДАРСКА ПАРТИЈА АУСТРИЈЕ)

Политиком на локалном нивоу почео је да се бави 1991. у Бечу. Дуго је био главни сарадник Јерга Хајдера на функцији генералног секретара ФПО (СПА). Након расцепа у СПА 2005. постаје њен председник.

Медији под контролом његових политичких противника замерају му дивљење према Србима, а посебно према Војиславу Шешељу. 

Слободарска партија Аустрије јесте десничарска популистичка и национал-конзервативна политичка партија у Аустрији. Партија, коју до пре неколико дана предводио Хајнц-Кристијан Штрахе, чланица је политичке групе Европа нација и слободе у Европском парламенту, као и Покрета за Европу нација и слободе.

СПА је основана 1956. године као наследник краткотрајне Федерације независних, представљајући „трећи камп” Аустрије, тј. пангерманистичку и национал-либералну опозицију и социјализму и католичком клерикализму.

Повећана неслагања унутар партије 2005. године довела је до тога да Хајдер и неколико водећих чланова (укључујући три министра у влади) напусте партију и оснују Савез за будућност Аустрије, која је заменила СПА као партнер у влади.

На вандредним парламентарним изборима 2017. године ФПО је освојила 26% гласова и ушла у коалициону владу као мањи партнер са АНП са Себастијаном Курцом као канцеларом.

Под вођством Ханс-Кристијана Штрахеа, ФПО се могао описати као хајмат (отаџбина) и социјална партија. То значи да странка промовише своју улогу као гаранта аустријског идентитета и социјалне заштите.

Економски, подржава регулисани либерализам са приватизацијом и ниским порезима, у комбинацији са подршком држави благостања; међутим, они тврде да би било немогуће подржати државу благостања ако се настави тренутна имиграциона политика.