Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Овај РАЗВРАТНИК упамћен је као НАЈГОРИ ПРЕДСЕДНИК у историји САД: Његов мандат обележили су скандали и афере (ВИДЕО)

12.01.2020. 16:21
Пише:
Србија Данас/Историјски забавник
a
а / Извор: Foto:YoutubePrintscreen/Studies Weekly

Почетком новембра 1921. Америка је изабрала свог 29. председника. Био је то Ворен Хардинг, син сеоског учитеља и кандидат Републиканске странке.

Хардинг је имао задатак да води земљу у првим годинама после завршетка Великог рата. Иако га је прерана смрт спречила да "изгура" пун мандат, период који је он провео у Белој кући остаће упамћен по скандалима, преварама и аферама.

Скандали, корупција, и  лош одабир кадрова пратили су Хардинга током читавог мандата. У јавности је критикована његова неумереност у пићу, склоност флерту, непристојност и развратно понашање. Тиме је уздрмао углед институције председника, коју је наследио од нобеловца Вудроа Вилсона.

ПАРАВОЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БАСИЏ ЗАХТЕВА: Британци НАПОЉЕ из Ирана

ПАРАВОЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БАСИЏ ЗАХТЕВА: Британци НАПОЉЕ из Ирана

ШТА ЈЕ ПУТИН УРАДИО МЕРКЕЛОВОЈ?! Немачки медији брује о њеном понашању у Москви, СПОМИЊУ И АМЕРИКАНЦЕ!

ШТА ЈЕ ПУТИН УРАДИО МЕРКЕЛОВОЈ?! Немачки медији брује о њеном понашању у Москви, СПОМИЊУ И АМЕРИКАНЦЕ!

Трамп ОПЕТ ПРОВОЦИРА: На персијском подржао демонстранте, још један доказ ко стоји иза протеста у Техерану

Трамп ОПЕТ ПРОВОЦИРА: На персијском подржао демонстранте, још један доказ ко стоји иза протеста у Техерану

"Маскота" из републиканских редова

Људи блиски Хардингу су од почетка изражавали сумњу у његову амбицију да се усели у Белу кућу. Најпре се бавио новинарством као уредник листа "Мерион Daily Стар", наследивши челно место од свог оца. Новине нису бележиле велики успех, али су му помогле у развијању реторичких и литерарних вештина.

Године 1891. склопио је брак са Флоренс де Волфи и сматра се да је њен утицај био пресудан у његовој одлуци да почне са политичким деловањем. У политику је ушао зарад већег друштвеног угледа, па је изабиран у Сенат Охаја.

Већ 1905. каријера овог политичара је у пуном узлету. Тада постаје вицегувернер ове америчке државе. Брак са Флоренс није схватао превише озбиљно, а мандат вицегувернера пратио је велики број сексуалних афера и скандала.

Године 1910. Хардинг је поражен на изборима за гувернера Охаја. Ипак, наставио је са упорном борбом и после четири године ипак био изабран за члана Федералног сената.

Хардингов мандат у Сенату није био обележен значајним догађајима. Знао да буде одсутан за време изгласавања кључних закона и одлука. Треба напоменути да је подржао амандман на амерички Устав којим је женама гарантовано право гласа. Хардинг је, успркос формалној припадности конзервативној фракцији Републиканске странке, подржавао право гласа за жене, што ће му касније донети велику подршку управо у том гласачком блоку.

Хардинг победник 

На предлог пријатеља Харија Доертија 1920. Хардинг је прихватао да се кандидује за републиканску председничку номинацију.

Главни аргументи његовог пријатеља за то да баш он треба да се кандидује за позицију у Белој кући стали су у једну реченицу – Хардинг "изгледа као председник, има типичан амерички педигре и поседује карактеристике вође".

Основни слоган "Вратимо Америци нормалност" изазвао је симпатије конзервативаца, а јавне наступе је пратила одмереност и пажљив приступ противкандидатима. Хардинг је постао први фаворит, а Доерти један од првих и најуспешнијих стручњака за политички маркетинг.

Године 1921. Ворен Хардинг постаје председник Америке. Са свим наведеним особинама, био је супротност претходнику, озбиљном и академски уштогљеном Вудроу Вилсону.

Бирачи су у њему препознали освежење не увидевши да се иза неформалног приступа и опуштености крије нестручност, а испоставиће се и неозбилњост. Хардинг је имао мало искуства када је у питању дипломатија, па је овај посао поверио сарадницима и превише се ослањао на њихову (не)способност.

Најлепше се осећао у друштву блиских пријатеља које је постављао редом на све одговорне државне функције. Углавном су то били пријатељи из детињства и друштво са покера. Тако је на пример, Чарлс Форбс заузео место председника Канцеларије ветерана Првог светског рата. Њихово познанство је датирало са једног од луксузних летовања. Касније је Сенат утврдио да је Форбс коруптивним радњама стекао богатсво од 200 милиона долара!

Хардинг није заборавио ни на свог доброг пријатља и ПР-а у одлучујућој борби. Именовао Харија Доертија је за јавног тужиоца. Доерти је користио снагу положаја па је иза председникових леђа прихватио неколико уносних "понуда", обезбедивши себи материјалну сигурност. О манипулацијама председниковог пријатеља сазнало се тек после Хардинговог краха.

Хардинг је због голфа често запостављао државничке обавезе или их поверавао својим пријатељима. Радо је одлазио на елитне вечере у палатама и вртовима широм Америке. Стога је мало времена проводио у Белој кући која се полако претварала у кућу забаве и алкохола, нарочито када би он боравио у њој. Организоване су партије покера у којима је губио скупоцене предмете  у власништву америчког народа.

Поред коцке, алкохола и корупције, Хардингу се приписује низ афера што га сврстава у познато друштво председника-љубавника, заједно са Билом Клинтоном и Џоном Ф. Кенедијем.

Године 2015. ризница Беле куће објавила је низ љубавних писама размењених са Кери Филипс. Накнадно је анализом ДНК утврђено да је управо он био отац ванбрачног детета рођеног у романси са Нан Бритос. Ова веза је трајала паралелно са оном са Кери Филипс али и браком који је трасирао његов пут ка месту председника Америке.

"Убили" га пријатељи

Звучи бизарно, али је највећу мрљу у Хардинговом мандату направила је смрт! Хардинг је преминуо у време када су корупцијски скандали његових пријатеља и сарадника испливали на површину. Због њих је последњих месеци био под притиском јавности, а бројна искушења му нису давали мира ни сна.

Да би повратио углед, започео је турнеју по Западној обали, која се неславно завршила. На путу повратка председниковог угледа, једна од станица била је и Аљаска. Тада већ начетог здравља, доживео је изненадни срчани удар.

Неки од блиских пријатеља оптужили су супругу председника за атентат, под сумњом да је Хардинг био отрован. Према наводима истих, то је учинила да би га спасила одговорности за коруптивне радње.

Обдукција је одбијена, а поступак никада није спроведен. Ипак, то га није спасило репутације једног од најконтроверзнијих америчких председника.

ПАКАО на Филипинима: Ерупција вулкана пропраћена низом ЗЕМЉОТРЕСА, туристи у паници

ПАКАО на Филипинима: Ерупција вулкана пропраћена низом ЗЕМЉОТРЕСА, туристи у паници

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Пентагон се уплашио конкуренције од Кине и Русије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Пентагон се уплашио конкуренције од Кине и Русије

ИЗРАЕЛ умешан у УБИСТВО Сулејманија! Американцима пружили КЉУЧНЕ податке

ИЗРАЕЛ умешан у УБИСТВО Сулејманија! Американцима пружили КЉУЧНЕ податке

МАШИНА КОЈА МРВИ ЦЕО СВЕТ! Откривени ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ, Амери на сваких 12 МИНУТА баце БОМБУ НА НЕКОГА

МАШИНА КОЈА МРВИ ЦЕО СВЕТ! Откривени ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ, Амери на сваких 12 МИНУТА баце БОМБУ НА НЕКОГА

"ЦЕО ЖИВОТ САМ ПОДРЖАВАО БРАТА, АЛИ ВИШЕ НЕ МОГУ" Принц Вилијам о одлуци Харија и Меган Маркл

"ЦЕО ЖИВОТ САМ ПОДРЖАВАО БРАТА, АЛИ ВИШЕ НЕ МОГУ" Принц Вилијам о одлуци Харија и Меган Маркл