Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОСВОЈЕНО ГЛАВНО УПОРИШТЕ ХАМАСА: ИДФ без објашњења и повода прегазио палестински симбол борбе за слободу (ФОТО/ВИДЕО)

14.11.2023. 10:25 00:53
Пише:
Србија Данас
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Фото: Shutterstock

39 дан сукоба Израела и Хамаса.

"Вашингтон пост" пише да се назире споразум о пуштању жена и деце талаца које држи Хамас у замену за младе палестинце који се налазе у израелским затворима. Хамас је изгубио контролу над Појасом Газе, тврди израелски министар одбране Јоав Галант. Све болнице у северном делу енклаве су ван функције, саопштило је министарство здравља у Гази, док је ситуација у другим болницама тешка. Сукоби и на Западној обали, убијено најмање шест Палестинаца.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

Хути преузели одговорност за данашње гранатирање Израела

Јеменски Хути саопштили су данас да су лансирали серију балистичких пројектила на различитевојне циљеве у Израелу, укључујући град Еилат.

Портпарол милитантне групе је рекао да је лансирање уследило "након 24-часовне војне операције" која је укључивала гађање дроновима циљева у Израелу, преноси Ројтерс.

Троје рањено након што су ракете испаљене на Тел Авив

Три особе су рањене након што је ракетни бараж из Појаса Газе испаљен на Тел Авив, саопштили су израелска санитетска служба Маген Давид Адом и израелска полиција.

Из Маген Давид Адома потврдили су да је пружена лекарска помоћ двема особама, које су рањене у нападу.

Како су навели, једна од њих је 20-годишњи мушкарац, који је у тешком стању након што је задобио ране од шрапнела, преносе медији.

UNRWA и Светска здравствена организација повукле су се из Појаса Газе

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) и Светска здравствена организација (СЗО) повукле су се из Појаса Газе, саопштило је данас министарство здравља у Гази.

- UNRWA и СЗО више не пружају услуге у Појасу Газе. Агенције УН су поклекнуле пред Израелом и напустиле Појас Газе - наводи се у саопштењу, преноси TASS.

Више о томе читајте ОВДЕ

Бела кућа: Хамас користи болницу Ал Шифа за војне операције

Бела кућа је саопштила да има доказе да палестинска група Хамас користи болницу Ал Шифа за своје војне операције.

- Имамо информације које потврђују да Хамас користи ту конкретну болницу за командовање и вероватно за складиштење оружја - рекао је портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби.

Он је поручио да је то ратни злочин, али је нагласио да акције Хамаса не умањују одговорност Израела када је реч о заштити цивила у Појасу Газе.

Газа би ускоро могла потпуно да остане без брашна

Млин за производњу пшеничног брашна Ал-Салам Милс у Гази ради са 25 одсто капацитета због несташице струје и горива, и могао би да ускоро потпуно престане са радом, изјавио је данас портпарол Ал-Салам Милса Абдулалим Авад.

- Не знамо шта да радимо, не можемо да произведемо довољно брашна за 2,2 милиона људи - рекао је Авад и позвао међународну заједницу и хуманитарне организације да ''брзо интервенишу и пронађу решење'', преноси Си-Ен-Ен.

Галант: Пробили смо одбрану палестинске милитантне групе Хамас у граду Газа

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да је израелска војска (ИДФ) пробила одбрану палестинске милитантне групе Хамас у граду Газа, са севера и југа. Он је навео да ИДФ контролише ваздушни простор на северу Газе, укључујући град Газу, преноси Тајмс оф Израел.

- Овластио сам војску да настави са напредовањем, како данас, тако и наредних дана, ради извршења задатака. Неће бити сигурног места за Хамас док не завршимо нашу мисију и не вратимо таоце - рекао је Галант.

Израелске снаге пресреле пројектил у близини Црвеног мора

Израелска војска саопштила је данас да је користила ПВО систем ''strela'' како би пресрела пројектил у близини Црвеног мора, након што су се раније данас огласиле сирене за ваздушни напад у јужном лучком граду Елиату.

Саопштено је да пројектил није стигао до израелске територије, али није саопштено ко га је испалио, преноси Ројтерс.

С друге стране, израелски медији наводе да је пројектил наводно лансиран из правца Јемена.

Huti
Хути / Извор: Профимедиа

Израелска војска заузела је камп Ал Шати, главно упориште Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да је њихова 162. дивизија, која је ушла у Газу са севера, данас окончала заузимање кампа Ал Шати, за који се сматра да је био главно упориште Хамаса.

ИДФ напомиње да ће се поменута јединица ускоро повезати са 36. дивизијом, која је ушла у Појас Газе са истока и тако стигла до обале, пренео је "Тајмс оф Израел".

- Унутар кампа постоји много непријатељске инфраструктуре, јер су тамо биле концентрисане многе снаге Хамаса, укључујући батаљон Ал Шати, који је имао главно улогу у нападима 7. октобра - наводи се у саопштењу израелске војске.

Све о томе прочитајте ОВДЕ

Коен тражи оставку Гутереша

Израелски министар спољних послова Ели Коен позвао је данас генералног секретара УН Антонија Гутереша да поднесе оставку, пошто, како је навео, Гутереш ''није помовисао никакав мировни процес на Блиском истоку''.

Коен је то учинио током посете канцеларија УН у Женеви, као и током састанака са Међународним комитетом Црвеог крста и Светском здравственом организацјиом (СЗО), преноси Тајмс оф Израел.

- Генерални секретар УН Антонио Гутереш не заслужује да води УН. Он није промовисао никакав мировни процес у региону.

Више о томе читајте ОВДЕ

У масовној гробници код болнице Ал Шифа сахрањено 200 тела

Медицинскм особљу било је потребно шест сати да сахране 200 људи.

Кренули смо око 8:30 ујутру и завршили око 15 сати по локалном времену - рекао је доктор Аднан ел Бурш, преноси BBC.

Према његовим речима, тела су стајала данима док нису почела да се распадају, због чега је лекарима преостало само да ископају масовну гробницу.

Нисмо могли да отворимо прозоре на зградама због смрада који је долазио из дворишта - рекао је палестински доктор.

Подигнуте тужбе против Бајдена, Блинкена и Остина

Против председника САД, Џозефа Бајдена, државног секретара, Ентонија Блинкена, и секретара одбране, Лојда Остина, поднете су федералне тужбе, јер, како је наведено, "нису спречили и помогли су геноцид у Гази".

Њих тројицу је група за грађанске слободе Центар за уставна права (CCR) оптужила и за "неуспех у спречавању и саучесништво у геноциду израелске владе", преноси Ал Џазира.

Тужба је поднета у име палестинских организација за људска права, Палестинаца у Гази, као и грађана САД са родбином у тој опкољеној енклави, коју више од месец дана бомбардује Израел, који добија средства и оружје од владе САД.

Више о томе читајте ОВДЕ

Хути спремни да нападну израелске бродове у Црвеном мору

Лидер јеменске милитантне групе Хути, Абдулмалик ал-Хути изјаво је данас да ће снаге те групе наставити са нападима на Израел, као и да би могле почети да гађају и израелске бродове у Црвеном мору и мореузу Баб ал-Мандеб.

- Наше очи стално надгледају и траже било који израелски брод у Црвеном мору, посебно у Баб ал-Мандебу и у близини јеменских регионалних вода - рекао је он.

ИДФ на Западној обали срушио споменик Јасеру Арафату

Војници Израелских оружаних снага (ИДФ) уклонили су данас булдожерима споменике некадашњем лидеру Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Јасеру Арафату на улазу у избеглички камп Тулкарем, на Западној обали, јавља "Тајмс оф Израел".

Тај портал је објавио снимке рушења два споменика бившем палестинском лидеру и навео да није саопштен разлог за њихово рушење.

У болници Ал Шифа превремено рођене бебе леже на креветима изложене инфекцијама

Троје од 39 превремено рођених беба у тој болници умрле су пошто је Ал Шифа остала без горива за покретање генератора електричне енергије, па није било могуће користити инкубаторе, преноси Ројтерс.

Како наводи агенција, 36 беба, које теже између 700 грама и око килограм и по, сада леже на обичним креветима, где су изложене инфекцијама и без индивидуалног прилагођавања влажности и температуре која су за њих од виталног значаја.

- Срећом, још увек их имамо 36, нисмо изгубили никога током ноћи... Али и даље, ризици су заиста велики, постоји шанса да их све изгубимо - рекао је један од хирурга из болнице, Ахмед Ел Мокаталали.

Више о томе читајте ОВДЕ

Израел гађао предајнике и џамију у Кан Јунису на југу Појаса Газе

Израелске снаге гађале су данас предајнике за мобилну мрежу у Кан Јунису, као и локалну џамију у том граду на југу Појаса Газе, јавља TASS, позивајући се на либански ТВ канал Ал-Мајдин.

Та телевизија је известила да је џамија Ал-Сафа погођена, али да још нема извештаја о могућим жртвама.

Ал-Мајдин је раније јавио и да је најмање 12 Палестинаца погинуло у Кан Јунису, а да су десетине повређене, када су израелске снаге погодиле две стамбене зграде у том граду.

Израелски авиони бомбардовали положаје Хезболаха на југу Либана

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су њихови борбени авиони напали низ положаја Хезболаха у јужном Либану, као одговор на данашње нападе на граници.

ИДФ каже да је један од њених тенкова гранатирао и противтенковски ракетни одред који је припремао напад у области Јифтаха.

ИДФ тврди да су Хезболахове ракете испаљене на војне положаје у близини Маргалиота, Араб ал-Арамшеа и Јифтаха, као и насеља Шомера и Матат.

Хезболах је преузео одговорност за неке од напада.

Испаљена ракета на Ашкелон

Ракете лансиране из Појаса Газе изазвале штету у јужном израелском граду Ашкелону, саопштили су локални званичници.

Израелске трупе заузеле комплекс Хамасових зграда

Израелске одбрамбене снаге саопштавају да су трупе 7. оклопне бригаде и пешадијске бригаде Голани заузеле неколико Хамасових владиних зграда у четвртима Шеик Иџлин и Римал у граду Гази.

Отворене руте за евакуацију према југу Газе

Израелска војска још једном је позвала Палестинце у северној Гази да се евакуишу на југ преко означених "безбедних рута".

Цивили треба да се крећу путем Салах ал-Дин. Рута за евакуацију је први пут отворена 5. новембра.

ИДФ планира да пренесе инкубаторе и друге кључне залихе у болнице у Гази

Израелска војска је најавила да координира испоруку инкубатора болницама у Појасу Газе.

ИДФ је поделила снимак разговора између официра за везу и директора болнице Шифа, у вези са трансфером 37 инкубатора заједно са четири машине за дисање и другом критичном медицинском опремом.

Израелске одбрамбене снаге приближавају се болници Шифа у граду Гази, за коју Јерусалим каже да крије главни оперативни центар Хамаса. Сведоци из болнице јављају да су израелски тенкови окружили болницу.

ИДФ: И данас седам сати за евакуацију цивила на југ

Израелске одбрамбене санге саопштиле су да ће и данас омогућити хуманитарне паузе у северном појасу Газе како би се Палестинцима омогућили да се евакуишу према југу.

Портпарол ИДФ-а је на арапском језику саопштио да ће пут Салах а-Дин бити отворен за кретање према југу у периоду између 9 и 16 сати.

Pojas Gaze
Појас Газе / Извор: Танјуг

Обални пут у северној Гази такође ће бити отворен за кретање између 10 и 16 часова, како би цивили стигли до Салах а-Дина.

ИДФ ће направити „тактичке паузе у војним активностима“ у насељима града Газе, Дарај и Туфа, између 10 и 14 часова, како би Палестинци могли да стигну до хуманитарног коридора за евакуацију на југ.

Потврђена смрт још једног таоца

Одбрамбене снаге Израела потврдиле су смрт Ное Марциано, коју је Хамас отео 7. октобра.

Марциано је служила у 414. корпуса за прикупљање борбених обавештајних података, и налазила се у бази Нахал Оз када су је напали припадници Хамаса 7. октобра.

Хамас је објавио пропагандни снимак на коме је Ноа Марциано говорила у камеру четири дана након што је узета као талац. Видео се завршава снимком тела.

ИДФ је идентификовала као "палог војника који је заробљен од стране терористичке групе".

Сирене за ваздушну опасност на југу Израела

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се на југу Израела  у близини границе са Појасом газе.

Упозорење о ракетама огласило се у Нириму, на југу Израела.

Израел и Хамас близу договора о ослобађању 70 талаца - жена и деце

Израелски званичник рекао је за "Вашингтон пост" да се споразум са Хамасом који би омогућио ослобађање десетина жена и деце које та група држи у Појасу Газе ближи реализацији и да би могао бити објављен за неколико дана.

- Општи оквир споразума се назире - рекао је званичник.

Према том оквиру, таоци би били пуштани у групама, у замену за младе палестинце који су у затворима у Израелу, наводи неименовани званичник.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

У извештају се наводи да Израел тражи ослобађање 100 жена и деце за које се сматра да их држи Хамас, док је хамас показао спремност да ослободи 70.

У израелским затворима налази се најмање 120 палестинских жена и младих који би могли бити пуштени у замену.

Израел би такође пристао на привремени прекид ватре до пет дана, како би се омогућио сигуран пролаз за таоце и прилив помоћи за цивиле у Гази.

Ситуација у болници у централној Гази "катастрофална"

Доктор Ибрахим Матар специјалиста за срце у јединици интензивне неге у болници Акса каже да је ситуација и у тој болнци катастрофална.

- Цела болница је пуна рањених људи, а такође је пуна избеглица које су се ту склониле - рекао је доктор Матар.

Диктор каже да постоји само једна операциона сала и ограничен број особља.

"Видимо да се стање пацијената погоршава због бола и инфекција које не можемо да лечимо. Храна је све мање, као и воде", рекао је доктор Матар.

Шест Палестинаца убијено на Западној обали

Најмање шест Палестинаца убијено је у сукобима са израелском војском у месту Тулкарем на северу Западне обале.

Тројица Палестинаца су наводно убијена у нападу дроном; остала тројица у размени ватре.

Дванаест Палестинаца повређено је у сукобима.

Јордански краљ Абдулах: Нема речи о окупацији Газе

Јордански краљ Абдулах одбацио је било какве планове Израела да окупира делове Газе или створи безбедносне зоне унутар те територије.

Краљ Абдулах је рекао да за сукоб између Израела и Палестинаца не може бити "војног или безбедносног решења", пренели су државни медији.

Он је рекао да је основни узрок кризе израелско ускраћивање "легитимних права" Палестинаца.

- Решење почиње одатле и сваки други пут је осуђен на неуспех и више на циклус насиља и разарања - нагласио је јордански краљ.