Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗАШТО?" Потресно обраћање Бајдена након МАСАКРА у Тексасу - испливали нови детаљи трагедије: Тренутак пре пуцњаве буди ЈЕЗУ (ФОТО/ВИДЕО)

25.05.2022. 08:26
Пише:
Србија Данас
Masakr u Teksasu, Džo Bajden
Масакр у Тексасу, Џо Бајден / Извор: Фото: YouTube Printscreen/CBS News/FOX 9 Minneapolis-St. Паул

Најмање 19 ученика од 7 до 10 година и две одрасле особе убијени су када је 18-годишњак пуцао у основној школи Роб у Јувалдеу у Тексасу, саопштиле су локалне власти те америчке савезне државе.

Убијен је и нападач, ученик средње школе у градићу Јувалде, који је насумице пуцао идући из учионице у учионицу, навели су у полицији.

ПРЕТРПЕЛА АКУТНИ ЗАСТОЈ СРЦА након УЈЕДА ПЧЕЛЕ: Пензионерка седела са пријатељима у ресторану, а онда се само срушила...

ПРЕТРПЕЛА АКУТНИ ЗАСТОЈ СРЦА након УЈЕДА ПЧЕЛЕ: Пензионерка седела са пријатељима у ресторану, а онда се само срушила...

ОВО ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ХЕРОЈ! Жртвовала се да спасе децу током јучерашњег масакр

ОВО ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ХЕРОЈ! Жртвовала се да спасе децу током јучерашњег масакр

ДА ЛИ ДОЛАЗИ ДО РАТА НА ПАЦИФИКУ? Северна Кореја лансирала ракету - стигле брзе реакције Америке

ДА ЛИ ДОЛАЗИ ДО РАТА НА ПАЦИФИКУ? Северна Кореја лансирала ракету - стигле брзе реакције Америке

Гувернер Грег Абот прецизирао је да је међу убијенима и један наставник, преноси АП.

Друг из разреда тексашког убице Салвадора Рамоса, који је јуче убио 19 деце и двоје одраслих у основној школи у месту Јувалде, 150 километара од Сан Антонија, рекао је да му је Рамос послао фотографије оружја и муниције пре него што је кренуо у напад.

Пријатељ, који није желео да открива идентитет, рекао је да је на одређени начин био "близак" са Рамосом и да се повремено чуо са њим да играју Иксбокс заједно.

- Послао би ми поруку ту и тамо, а пре четири дана, послао ми је фотографије оружја које је корисио. И торбу пуну муниције. Питао сам га: "Брате, шта ће ти ово?", одговорио је: "Немој да бринеш о томе". Наставио је да ми шаље поруке типа: "изгледам сада врло другачије, не би ме препознао, рекао је Рамосов пријатељ, пренео је CNN.

Teksas
Тексас / Извор: Профимедиа

Пријатељ је додао да су Рамоса исмевала друга деца због одеће коју је носио и због лоше финансијске ситуације његове породице, па је у последње време све ређе виђан на часовима.

- Почео је да не долази у школу и онда је постепено изостајао. Једва да је и долазио на крају, додао је он.

Пријатељ је рекао да је, након што је завршио матуру, ређе разговарао са Рамосом, али да су сваких неколико месеци, на Рамосов предлог, играли Xbox.

Напад у основној школи Роб у Јувалдеу, махом настањеном латино становништвом, најтежи је злочин у америчким школама од децембра 2012. године, када је наоружани нападач убио 20 деце и шесторо одраслих у основној школи Сенди Хук, у Њутауну, у Конектикату.

Бајден: "Још један масакр..."

Председник Бајден је своје речи из Беле куће у уторак увече отворио дубоким уздахом, након што је убица убио најмање 19 деце и двоје одраслих у основној школи у Тексасу. Био је то уздах који указује на нови ужас, а ипак, превише познат.

- Надао сам се да када сам постао председник нећу морати ово да радим поново - рекао је председник, уз дугогодишњу прву даму учитељицу Џил Бајден.

- Још један масакр. Увалде, Тексас. Основна школа. Прелепи, невини ђаци другог, трећег и четвртог разреда. И колико десетина мале деце која су била сведоци онога што се десило - виде своје пријатеље како умиру, као да су на бојном пољу, за Бога саке. Живеће са тим до краја живота.

након што је био обавештен, наредио је да се заставе на Белој кући и свим другим федералним зградама вијоре на пола копља.

- Оно што ме је погодило током тог 17-сатног лета, оно што ме је погодило је то што се овакве врсте масовних пуцњава ретко дешавају било где другде у свету. Зашто? - упитао је председник САД и додао:

- Они имају проблема са менталним здрављем. Имају домаће свађе у другим земљама. Имају људе који су изгубљени, али се овакве врсте масовних пуцњава никада не дешавају са таквом учесталошћу као у Америци. Зашто? Зашто смо вољни да живимо са овим покољ? - казао је Бајден.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Два извора за спровођење закона потврдила су за ЦБС Невс да је 18-годишњи стрелац имао пиштољ, пушку АР-15 и магацине великог капацитета. За сада је нејасна мотивација нападача.

У уторак увече, председник је позвао Конгрес да усвоји "здраворазумске" законе о оружју.

- Не можемо и нећемо спречити сваку трагедију. Али знамо да оне функционишу и имају позитиван утицај - рекао је председник о мерама ограничења оружја. Идеја да 18-годишњи клинац може ући у продавницу оружја и купити два јуришна оружја је погрешна.

Потпредседница Камала Харис такође се обратила масовној пуцњави на почетку говора у уторак увече, рекавши: "Наша срца се стално сламају" и "доста је било".