Skip to main content
Masakr u Teksasu, Džo Bajden

"ZAŠTO?" Potresno obraćanje Bajdena nakon MASAKRA u Teksasu - isplivali novi detalji tragedije: Trenutak pre pucnjave budi JEZU (FOTO/VIDEO)

Foto: YouTube Printscreen/CBS News/FOX 9 Minneapolis-St. Paul
Najmanje 19 učenika od 7 do 10 godina i dve odrasle osobe ubijeni su kada je 18-godišnjak pucao u osnovnoj školi Rob u Juvaldeu u Teksasu, saopštile su lokalne vlasti te američke savezne države.

Ubijen je i napadač, učenik srednje škole u gradiću Juvalde, koji je nasumice pucao idući iz učionice u učionicu, naveli su u policiji.

PRETRPELA AKUTNI ZASTOJ SRCA nakon UJEDA PČELE: Penzionerka sedela sa prijateljima u restoranu, a onda se samo srušila...

PRETRPELA AKUTNI ZASTOJ SRCA nakon UJEDA PČELE: Penzionerka sedela sa prijateljima u restoranu, a onda se samo srušila...

OVO JE UČITELJICA HEROJ! Žrtvovala se da spase decu tokom jučerašnjeg masakr

OVO JE UČITELJICA HEROJ! Žrtvovala se da spase decu tokom jučerašnjeg masakr

DA LI DOLAZI DO RATA NA PACIFIKU? Severna Koreja lansirala raketu - stigle brze reakcije Amerike

DA LI DOLAZI DO RATA NA PACIFIKU? Severna Koreja lansirala raketu - stigle brze reakcije Amerike

Guverner Greg Abot precizirao je da je među ubijenima i jedan nastavnik, prenosi AP.

Drug iz razreda teksaškog ubice Salvadora Ramosa, koji je juče ubio 19 dece i dvoje odraslih u osnovnoj školi u mestu Juvalde, 150 kilometara od San Antonija, rekao je da mu je Ramos poslao fotografije oružja i municije pre nego što je krenuo u napad.

Prijatelj, koji nije želeo da otkriva identitet, rekao je da je na određeni način bio "blizak" sa Ramosom i da se povremeno čuo sa njim da igraju Iksboks zajedno.

- Poslao bi mi poruku tu i tamo, a pre četiri dana, poslao mi je fotografije oružja koje je korisio. I torbu punu municije. Pitao sam ga: "Brate, šta će ti ovo?", odgovorio je: "Nemoj da brineš o tome". Nastavio je da mi šalje poruke tipa: "izgledam sada vrlo drugačije, ne bi me prepoznao, rekao je Ramosov prijatelj, preneo je CNN.

Teksas
Foto: Profimedia

Prijatelj je dodao da su Ramosa ismevala druga deca zbog odeće koju je nosio i zbog loše finansijske situacije njegove porodice, pa je u poslednje vreme sve ređe viđan na časovima.

- Počeo je da ne dolazi u školu i onda je postepeno izostajao. Jedva da je i dolazio na kraju, dodao je on.

Prijatelj je rekao da je, nakon što je završio maturu, ređe razgovarao sa Ramosom, ali da su svakih nekoliko meseci, na Ramosov predlog, igrali Xbox.

Napad u osnovnoj školi Rob u Juvaldeu, mahom nastanjenom latino stanovništvom, najteži je zločin u američkim školama od decembra 2012. godine, kada je naoružani napadač ubio 20 dece i šestoro odraslih u osnovnoj školi Sendi Huk, u Njutaunu, u Konektikatu.

Bajden: "Još jedan masakr..."

Predsednik Bajden je svoje reči iz Bele kuće u utorak uveče otvorio dubokim uzdahom, nakon što je ubica ubio najmanje 19 dece i dvoje odraslih u osnovnoj školi u Teksasu. Bio je to uzdah koji ukazuje na novi užas, a ipak, previše poznat.

- Nadao sam se da kada sam postao predsednik neću morati ovo da radim ponovo - rekao je predsednik, uz dugogodišnju prvu damu učiteljicu Džil Bajden.

- Još jedan masakr. Uvalde, Teksas. Osnovna škola. Prelepi, nevini đaci drugog, trećeg i četvrtog razreda. I koliko desetina male dece koja su bila svedoci onoga što se desilo - vide svoje prijatelje kako umiru, kao da su na bojnom polju, za Boga sake. Živeće sa tim do kraja života.

nakon što je bio obavešten, naredio je da se zastave na Beloj kući i svim drugim federalnim zgradama vijore na pola koplja.

- Ono što me je pogodilo tokom tog 17-satnog leta, ono što me je pogodilo je to što se ovakve vrste masovnih pucnjava retko dešavaju bilo gde drugde u svetu. Zašto? - upitao je predsednik SAD i dodao:

- Oni imaju problema sa mentalnim zdravljem. Imaju domaće svađe u drugim zemljama. Imaju ljude koji su izgubljeni, ali se ovakve vrste masovnih pucnjava nikada ne dešavaju sa takvom učestalošću kao u Americi. Zašto? Zašto smo voljni da živimo sa ovim pokolj? - kazao je Bajden.

Džo Bajden
Džo Bajden
Foto: Profimedia

Dva izvora za sprovođenje zakona potvrdila su za CBS Nevs da je 18-godišnji strelac imao pištolj, pušku AR-15 i magacine velikog kapaciteta. Za sada je nejasna motivacija napadača.

U utorak uveče, predsednik je pozvao Kongres da usvoji "zdravorazumske" zakone o oružju.

- Ne možemo i nećemo sprečiti svaku tragediju. Ali znamo da one funkcionišu i imaju pozitivan uticaj - rekao je predsednik o merama ograničenja oružja. Ideja da 18-godišnji klinac može ući u prodavnicu oružja i kupiti dva jurišna oružja je pogrešna.

Potpredsednica Kamala Haris takođe se obratila masovnoj pucnjavi na početku govora u utorak uveče, rekavši: "Naša srca se stalno slamaju" i "dosta je bilo".

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd