Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Индустријске зоне по мери светских инвестиција: Банатска престоница рај за инвеститоре (ВИДЕО/ФОТО)

16.09.2021. 10:16
Пише:
Србија Данас
Pančevo
Панчево / Извор: Фото: Војводина

Радови на уређењу Северне индустријске зоне трају од 2015. године.

У Републици Србији је индустријски сектор привреде одувек био важан сегмент развоја и бољитка земље. У годинама иза нас многобројне локалне самоуправе активно раде на довођењу нових инвеститора у њихова подручја како би својим суграђанима обезбедили нова радна места и бољи животни стандард. 

Како би нове инвестиције стигле у неки град неопходно је обезбедити им адекватан пословни амбијент у оквиру ког ће се инвестиција реализовати, а за то су потребне индустријске зоне. Оне морају бити комплетно инфраструктурно опремљене, добро позициониране и у потпуности комунално изграђене.  

Увек је време за спорт: За здравији живот Ваљевчана обезбеђена рекреација током целе године! (ВИДЕО/ФОТО)

Увек је време за спорт: За здравији живот Ваљевчана обезбеђена рекреација током целе године! (ВИДЕО/ФОТО)

Учењем уз практичан рад до сигурног посла: Панчево пример добре праксе увођења и реализације дуалног образовања (ВИДЕО)

Учењем уз практичан рад до сигурног посла: Панчево пример добре праксе увођења и реализације дуалног образовања (ВИДЕО)

Млада, амбициозна и креативна сликарка наиве: Марина Петрик поносно чува културу, историју и лепоту Ковачице на платну (ФОТО/ВИДЕО)

Млада, амбициозна и креативна сликарка наиве: Марина Петрик поносно чува културу, историју и лепоту Ковачице на платну (ФОТО/ВИДЕО)

У Граду Панчеву годинама је постојала само једна индустријска зона у којој су своје место нашле Рафинерија нафте, Азотара и Петрохемија, а како ту није било довољно места за нове инвеститоре изражена је потреба за изградњом нових индустријских зона. Изражена је апсолутна потреба да се поред Јужне индустријске зоне изгради и Северна индустријска зона. Развој греенфиелд зона препознат је као приоритет „Стратегије развоја општине Панчево 2007-2025. година“, а приоритетни пројекат је града Панчева и у новом кровном стратешком документу. 

Радови на уређењу Северне индустријске зоне трају од 2015. године. Уређење северне индустријске зоне донело је Панчеву прве стране инвестиције после 40 година. Тренутно је у Северној индустријској зони И и Северној индустријској зони II запослено 750 људи, а предвиђено је да се запосли још 1000 људи.  

- На територији града имамо потпуно изграђене две индустријске зоне. У Јужној зони се налазе комплекси Рафинерије нафте, Азотаре и Петрохемије. У протеклих пет година смо изградили употпуности Северну индустријску зону која је потпуно комунално и инфраструктурно опремљена и тај посао довео је до тога да добијемо два драгуља светске привреде у нашем граду. То су компаније ЗФ и Бросе, две компаније које су на глобалном нивоу веома озбиљне и то нам је показатељ да то што смо радили у годинама иза нас је био прави посао. Њиховим доласком отворен је велики број радних места, а како су инвестиције и даље у току тај број нових радних места расте. Један од наших приоритета је да наставимо са таквим радом и рзавојем – истакао је градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Северна индустријска зона је гринфилд локација обухваћена Генералним урбанистичким планом у оквиру које град Панчево има 75 хектара земљишта у свом власништву. У питању је грађевинско земљиште које излази на државни пут II реда Ечка- Ковачица-Панчево (Јабучки пут), а омеђена је и општинским путем, односно међунарном железничком пругом Београд - Панчево - Вршац - Румунија. У непосредној близини ове гринфилд локације налази се и индустрија посебне намене “УТВА Авиоиндустрија'' Панчево, као и већи број предузећа из области грађевинарства, пољопривреде, друмског превоза терета. Развој северне индустријске зоне омогућава постојећим успешним малим и средњим предузећима у зони и непосредној околини да шире своју производњу тј. пословну делатност, а такође омогућава и долазак нових инвеститора и отварање нових радних места.

-Припремамо инфраструктурно опремање треће индустријске зоне. Тренутно је у завршној фази израда Плана детаљне регулације Северне зоне 3, где ће се на нових 55 хектара створити амбијент за једног или два нова светска инвеститора у нашем граду, који ће ставити грађанима на располагање нека нова радна места, односно могућност да остваре своје радно право у свом граду. Наравно, то не значи да у наш град нису добродошли и људи из других градова, напротив сви су добродошли, ми смо мултикултуралан град и сви су заиста искрено добродошли – објаснио је градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Aleksandar Stevanović
Александар Стевановић / Извор: Фото: Војводина

За нову зону Север 3 предвиђено је 55 хектара и налазиће се северно од пута Панчево-Штиркара и источно од Јабучког пута, прекопута магистралног пута код Севера 1 и 2. Радови на изградњи трају већ неколико време у оквиру којих су одрађене капиталне ствари попут обезбеђивања довољне количине воде, струје, пречници колектора фекалне канализације и довољне количине гаса. Велика предност ове индустријске зоне и целокупне индустријске целине јесте и непосредна близина ауто-пута од Београда према Зрењанину ка Новом Саду који се налази на само седам километара од Северне индустријске зоне.  

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Пројекат је финансиран из буџета Града Панчево. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.