Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДИГЛА СЕ ОГРОМНА ПРАШИНА! Нутела се ПОВЛАЧИ са ТРЖИШТА - овај разлог нико није очекивао

21.01.2017. 10:22
Пише:
Србија Данас
Nutela
Нутела / Извор: Профимедиа

Љубитељи највољеније посластице биће у депресији.

Након објављивања фотографије на сајту Reddit, na којој је приказан састав Нутеле, дигла се огромна прашина. Постављало се питање да ли ће се највољенија посластица заиста повући са рафова, а још важније - да ли заиста садржи канцерогене састојке, конкретније палмино уље.

Према тој фотографији, у Nutelli је највише шећера, а потом палминог уља. Какааа и љешњака има далеко мање.

У расправу се укључила и нутриционистица Меган Телнер која тврди како је намаз толико оптерећен шећером да би практички требало да буде забрањен.

ПАЛМИНО УЉЕ КАНЦЕРОГЕНО?

- Током технолошке обраде палминог уља настаје глицидоил естер масних киселина - он је канцероген и тератоген. Осим њега, када се палмино уље ставља у друге производе, поготово у комплекснијим саставима, настају и друге штетне ствари за које је одређена максимална допуштена висина - рекао је стручњак за сигурност хране Маријан Каталенић за 24сата.хр.

Nutella
Nutella / Извор: Профимедиа

- Друга уља, да би постигла конзистенцију масноћа, морала су да се хидрирају. Да би то постигли настале су трансмасне киселине које штете организму. Зато се прешло на палмино уље, но тада се није знало шта је у њему све штетно. Технолошки поступак палминог уља, од скидања неугодних мириса и боја, не сме се одвијати преко 200 степени. Током процеса, када се уље стави у неки други производ, та температура мора бити нижа. 

Додаје да Еуропска агенција за храну ни у једном тренутку није рекла - немојте користити палмино уље јер би таква изјава узроковала велику штету у индустрији. Зато и је тешко самом потрошачу разлучити што треба учинити. 

Произвођач Нутеле, италијански Фереро, одбацио је извештаје Еуропске агенције за сигурност хране (ЕФСА) у којем се наводи да један од састојака популарног намаза канцероген. Реч је о палмином уљу које Нутели даје глатку текстуру и продужава јој рок трајања. 

ОВАКО ИЗГЛЕДА КАНЦЕРОГЕНО МЕСО! Откривамо вам НЕОБИЧАН ТРИК, који ће вам спасити живот

Топ пет неочекиваних извора из којих вреба рак

ЕФСА наводи како је палмино уље опасније од било којег другог уља, а исти је закључак недавно донела и Светска здравствена организација, но Фереро тврди да у производњи популарног намаза, уље обрађују на нижим температурама уз висок притисак. 

Фереро је због ових закључака покренуо велику телевизијску кампању којом покушава да објасни да палмино уље није опасно и да Нутела без њега никако не би била иста. 

Постоји и још један проблем. Палмино уље најјефтиније је на тржишту и његова замена неким другим састојком произвођача би коштала између осам и 22 милиона долара годишње, наводи Ројтерс.

Одлука о повлачењу се још увек разматра а Фереро је још једном за  крај назначио да Нутела никада није била повучена из супермаркета ни у једној земљи.